program fructe scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Livezile romanesti de mere vor rodi financiar in curtea scolilor

Livezile romanesti de mere vor rodi financiar in curtea scolilor

Programul guvernamental "Fructele in scoli" continua si in anul scolar 2013-2014. Prin acest program, Executivul impusca "doi iepuri dintr-o lovitura": sustinerea productiei locale de fructe si incurajarea copiilor sa consume fructe.

Scolarii vor primi in continuare, gratuit, mere in scoala si in acest an scolar in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, luand in considerare o perioada de 85 de zile de scolarizare.

"Programul 'Fructele in scoli' are doua scopuri: sa invatam copii sa manance sanatatos si sa manance fructe si in al doilea rand sa ne promovam produsele locale. Acesta a fost scopul atunci cand s-a realizat programul la nivel european. 0,37 de lei pe mar, si, pentru ca intr-un kg intra cam 10 mere, inseamna 3,7 lei pe kg. Sunt 60 de milioane de lei (13,4 milioane de euro) dar, in anii anteriori, nu prea s-au utilizat integral acesti bani. Ideea de baza ar fi: sa ne promovam produsele noastre", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Citeste mai multe despre Livezile romanesti de mere vor rodi financiar in curtea scolilor pe Business24.ro mai mult


Luni, 21 Octombrie 2013, ora 20:30

Fructe si pentru clasa pregatitoare - Basescu a promulgat legea

Fructe si pentru clasa pregatitoare - Basescu a promulgat legea

Presedintele Traian Basescu a promulgat, miercuri, legea privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli.

Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administatiei Prezidentiale, Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli.

Camera Deputatilor a aprobat acest act normativ pe 14 mai, extinzand programul si la nivelul clasei pregatitoare. Anterior, proiectul fusese adoptat de Senat pe 30 octombrie 2012, arata Agerpres. Proiectul fusese adoptat de Camera pe 5 octombrie 2010, cu 163 de voturi "pentru", cinci abtineri si un vot "impotriva".

Guvernul a transmis ca modificarile stimuleaza competitivitatea producatorilor de mere din Romania si aduc sanatate copiilor.

"Incepand cu anul scolar 2012 - 2013, fructele proaspete distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice/elev, precum si fondurile necesare pentru distributia de fructe se stabilesc si se actualizeaza anual prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si tarifelor.

Limita valorica cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoare adaugata, cheltuielile de transport si depozitare a acestora, dupa caz", se precizeaza in... mai mult


Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 20:02

1 comentariu
"Fructe in scoli", cu bani de la UE

"Fructe in scoli", cu bani de la UE

Consiliul Judetean Cluj a obtinut aprobarea APIA Cluj pentru a finanta din fonduri europene nerambursabile programul "Fructe in scoli", pentru anul scolar 2010 - 2011.

Prin acest program autoritatile locale isi propun sa incurajeze consumul de fructe, iar costurile se vor ridica la peste 1,2 milioane de lei, informeaza Clujeanul.

Programul vizeaza distribuirea de mere pentru 45.413 elevi din clasele V-VIII din invatamantul de stat si privat.

De asemenea, si pentru produsele lactate distribuite in cadrul programului "Laptele si cornul" CJ Cluj a obtinut ajutor comunitar de la UE, aferent semestrului doi al anului scolar trecut. mai mult


Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:25

Guvernul da peste 13 milioane de euro pe fructe pentru elevi

Guvernul da peste 13 milioane de euro pe fructe pentru elevi

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Hotararea privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli in anul scolar 2010 - 2011, program a carui valoare se ridica la 13,4 milioane euro, din care 9,6 milioane euro vor proveni din fonduri europene, a informat joi MADR.

Conform acestui act normativ, se vor acorda gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,30 lei/elev, pentru o perioada de maximum 93 de zile de scolarizare, incepand cu 1 noiembrie 2010. Numarul total al elevilor din clasele I-VIII (public si privat) care vor beneficia de programul fructe in scoli este de 1.702.429.

Valoarea totala a programului este de 13.405.814 euro si cuprinde atat fondurile comunitare, 9.659.220 euro, aproape dublul fondurilor alocate in anul scolar precedent, cat si co-finantarea de la bugetul de stat, in valoare de 3.746.594 euro. Costul programului acopera distributia merelor, implementarea masurilor adiacente si evaluarea programului.

"Noul act normativ stabileste fructele distribuite, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice/elev si masurile adiacente distributiei de fructe, bugetul aferent acestora, precum si modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice. Incepand cu anul scolar 2010/2011, pe langa distributia gratuita de fructe si/sau legume, statele membre au obligatia de a implementa masuri adiacente al caror scop consta in formarea si fixarea de obiceiuri alimentare sanatoase in randul... mai mult


Joi, 26 August 2010, ora 18:20

Alte articole despre: mar scoli, mar scoala, program fructe scoli
Elevii vor primi cate un mar pe zi la scoala, din nou

Elevii vor primi cate un mar pe zi la scoala, din nou

Programul scolar "Fructe in scoli" beneficiaza, pentru aplicarea in anul scolar 2010-2011, de un buget de 13,4 milioane euro.

Mihai Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a anuntat ca guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata in sedinta de astazi, continuarea Programului scolar "Fructe in scoli".

Suma necesara aplicarii acestui Program provine din fonduri europene - 9,7 milioane lei - si din fonduri nationale, potrivit unui comunicat remis miercuri Ziare.com.

"Aceasta schema consta in acordarea zilnica, pe o perioada de 93 de zile, incepind de la 1 noiembrie, a unui mar pentru copiii din clasele I-VIII", a precizat ministrul Dumitru.

De programul scolar "Fructe in scoli" vor beneficia peste 1.702.000 de copii.

De asemenea, Programul prevede si actiuni de educatie adiacente, actiuni educative prin care copii sunt invatati anumite aspecte legate de productia de fructe si de alimentatia sanatoasa.

"Noi am ales trei forme de actiuni adiacente: organizarea de vizite la fermele pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, prezenta la evenimente de genul 'Ziua recoltei', expozitii, targuri si alte evenimente similare; organizarea de concursuri tematice cu premii, ca modalitati practice, educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor prin activitati de gradinarit, cum ar fi concursuri interactive in care copiii participa la plantarea de pomi; realizarea de brosuri sau materiale didactice al... mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 21:27

Copiii din clasele I-VIII ar putea primi iarna fructe

Copiii din clasele I-VIII ar putea primi iarna fructe

Plenul Senatului a adoptat, luni, o initiativa legislativa privind incurajarea consumului de fructe proaspete in scoli, astfel incat copiii din clasele I-VIII vor primi gratuit fructe, in cuantum de 0,30 de lei pe zi, intre lunile noiembrie si martie.

Initiativa se va aplica atat pentru copiii care frecventeaza invatamantul de stat, cat si cel privat, potrivit unui amendament al comisiei de invatamant. Fondurile vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, reprezentand sprijin financiar aferent Fondului European de garantare agricola. Perioada in care copiii vor primi aceste fructe este de maximum 100 de zile de scolarizare, intre lunile noiembrie si martie.

Proiectul precizeaza ca de acest serviciu vor beneficia doar elevii care sunt prezenti la cursuri.

Initiativa a fost aprobata cu 56 de voturi pentru si 5 abtineri. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, motivand ca exista deja o Ordonanta de Urgenta pe aceasta tema, ce se afla in lucru la Parlament. Presedintele comisiei de invatamant, Mihail Hardau, a explicat ca a vorbit cu initiatorii si acestia au decis sa isi sustina in continuare proiectul.

Initiativa apartine mai multor parlamentari precum Antochi Gheorghe - deputat PSD, Banu Mihai - deputat PNL, Chirila Constantin - deputat PDL, Dumitru Ion - deputat PSD, Fuia Stelian - deputat PD-L, Gheorghe Tinel - deputat PDL, Ghiveciu Marian - deputat PSD, Giurgiu Mircia - deputat PDL, Munteanu Ioan - deputat independent, Steriu... mai mult


Luni, 26 Aprilie 2010, ora 21:40

1 comentariu
Elevii romani, incurajati sa consume fructe in scoli

Elevii romani, incurajati sa consume fructe in scoli

Guvernul a creat cadrul legal pentru introducerea in Romania a Programului european de incurajare a consumului de fructe in scoli, program care se va derula pana in 2013, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

In acest sens, pentru anul scolar 2009-2010, elevii din clasele I-VIII din unitatile de invatamant public si privat vor primi zilnic mere, in limita a 0,3 lei/elev.

Pe parcursul anului scolar 2009-2010 vor beneficia de acest program 1.717.111 elevi, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Valoarea totala a Programului, pentru acest an scolar, este de 6,68 de milioane de euro, din care ajutorul comunitar este de 4,99 milioane de euro si cofinantarea nationala este de 1,66 milioane de euro.

"Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sanatoase in randul tinerilor, avand in vedere cifrele care demonstreaza faptul ca obezitatea infantila este in crestere si devine un fenomen ingrijorator", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului. mai mult


Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:02

Cornul si laptele din scoli, inlocuite cu fructe

Cornul si laptele din scoli, inlocuite cu fructe

Copiii din crese, gradinite, scoli primare si gimnaziale vor primi fructe in loc de lapte si corn, incepand din anul scolar 2009-2010.

Proiectul face parte dintr-un program european pentru promovarea formarii de obiceiuri alimentare sanatoase.

Programul se va aplica, pentru inceput, pana in 2013 iar costurile sale se ridica la 6,65 de milioane de euro. Romania va primi anual aproape cinci milioane de euro de la Uniunea Europeana si va trebui sa contribuie din fonduri proprii cu aproape 1,7 milioane de euro, informeaza Amos News.

Pentru lunile noiembrie si decembrie 2009, achizitionarea produselor se va face si de catre Consiliile Judetene iar aceste cheltuieli se vor recupera in 2009, respectiv 2010 de la Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Potrivit Ministerului, achizitionarea va favoriza producatorii autohtoni de fructe. mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 11:18

4 comentarii
Alte articole despre: cornul laptele, inlocuit fructe
Parlamentarii europeni vor portii zilnice de fructe pentru elevi

Parlamentarii europeni vor portii zilnice de fructe pentru elevi

Parlamentarii europeni au cerut marti alocarea a cel putin 500 de milioane de euro unui program european de distribuire zilnica de legume si fructe in scoli, adresat elevilor de toate varstele.

Intr-un aviz consultativ votat marti, eurodeputatii apreciaza ca cei 90 de milioane de euro prevazuti de Comisia Europeana pentru anul scolar 2009/2010, care nu permit decat distribuirea a unei portii pe saptamana fiecarui elev, nu sunt de ajuns pentru a "modifica un obicei alimentar sau a influenta sanatatea publica", informeaza AFP.

Un asemenea program ar trebui sa includa o portie de fructe pe zi pentru fecare elev si sa nu fie limitat la copiii cu varste intre sase si zece ani, subliniaza europarlamentarii.

In UE, aproape 22 de milioane de copii sunt supraponderali si peste cinci milioane sufera de obezitate.

"Daca un copil mananca multe fructe si legume, va face acest lucru si cand va fi adult, ceea ce permite prevenirea obezitatii si excesului de greutate", a explicat social-democrata germana Jutta Haug.

"Suntem totusi constienti ca in lipsa unei intelegeri reale si a unei bune educatii dietetice in scoala, fara o schimbare radicala a Politicii Agricole Comune, acest program in favoarea consumului de fructe nu va fi decat o picatura intr-un ocean", avertizeaza la randul sau ecologista franceza Marie-Helene Aubert.

Ideea distribuirii de fructe si legume isi are originea intr-o reforma a mecanismelor de subventionare a sectorului fructelor si legumelor... mai mult


Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 18:07

1 comentariu
Alte articole despre: elevi, fructe, zilnic, scoala

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum sa-ti convingi pisica sa nu mai stea pe laptop cand lucrezi (Foto)
  2. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  3. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  4. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  5. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  6. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  7. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  8. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  9. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  10. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati