program fructe scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nicusor Constantinescu isi face campanie in scoli cu ceasuri de perete (Video)

Nicusor Constantinescu isi face campanie in scoli cu ceasuri de perete (Video)

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a distribuit unor elevi de gimnaziu circa 11.500 de ceasuri de perete pe care este scris numele sau, in conditiile in care legea interzice campania electorala in scoli.

Ceasurile au fost distribuite drept cadou de Paste in cadrul Programului de "sustinere a invatamantului prescolar si clasele 0-VIII din mediul rural al Judetului Constanta", finantat din bugetul CJ Constanta cu o suma de 8.173.200 de euro fara TVA pentru perioada 2013-2017, informeaza Centrul de Investigatii Media.

In cadrul acestui program, 34.500 de prescolari si scolari din judet primesc pachete cu imbracaminte, incaltaminte, dulciuri, fructe si jucarii. Pachetele sunt facute de o firma aleasa prin licitatie de CJ Constanta, care a fost obligata prin contract sa includa in pachet ceasul respectiv.

In caietul de sarcini pentru participantii la licitatie se cere explicit ca: "Pe cadran se va regasi un text ce va fi comunicat ofertantului castigator in maximum cinci zile de la semnarea contractului, de catre autoritatea contractanta".

Licitatia a fost castigata de SC Tomis Rent SRL din Constanta, care se ocupa cu inchirierea si subinchirierea de imobile, are doi angajati si este abonata la contracte cu statul.

Asa se face ca pe cadranul alb al ceasurilor sta scris "Presedintele Consiliului Judetean Constanta Constantinescu Nicusor Daniel". Ceasurile au fost distribuite in scoli si au ajuns in clasele copiilor, dupa cum... mai mult


Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 12:14

4 comentarii
Livezile romanesti de mere vor rodi financiar in curtea scolilor

Livezile romanesti de mere vor rodi financiar in curtea scolilor

Programul guvernamental "Fructele in scoli" continua si in anul scolar 2013-2014. Prin acest program, Executivul impusca "doi iepuri dintr-o lovitura": sustinerea productiei locale de fructe si incurajarea copiilor sa consume fructe.

Scolarii vor primi in continuare, gratuit, mere in scoala si in acest an scolar in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, luand in considerare o perioada de 85 de zile de scolarizare.

"Programul 'Fructele in scoli' are doua scopuri: sa invatam copii sa manance sanatatos si sa manance fructe si in al doilea rand sa ne promovam produsele locale. Acesta a fost scopul atunci cand s-a realizat programul la nivel european. 0,37 de lei pe mar, si, pentru ca intr-un kg intra cam 10 mere, inseamna 3,7 lei pe kg. Sunt 60 de milioane de lei (13,4 milioane de euro) dar, in anii anteriori, nu prea s-au utilizat integral acesti bani. Ideea de baza ar fi: sa ne promovam produsele noastre", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Citeste mai multe despre Livezile romanesti de mere vor rodi financiar in curtea scolilor pe Business24.ro mai mult


Luni, 21 Octombrie 2013, ora 20:30

Fructe si pentru clasa pregatitoare - Basescu a promulgat legea

Fructe si pentru clasa pregatitoare - Basescu a promulgat legea

Presedintele Traian Basescu a promulgat, miercuri, legea privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli.

Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administatiei Prezidentiale, Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli.

Camera Deputatilor a aprobat acest act normativ pe 14 mai, extinzand programul si la nivelul clasei pregatitoare. Anterior, proiectul fusese adoptat de Senat pe 30 octombrie 2012, arata Agerpres. Proiectul fusese adoptat de Camera pe 5 octombrie 2010, cu 163 de voturi "pentru", cinci abtineri si un vot "impotriva".

Guvernul a transmis ca modificarile stimuleaza competitivitatea producatorilor de mere din Romania si aduc sanatate copiilor.

"Incepand cu anul scolar 2012 - 2013, fructele proaspete distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice/elev, precum si fondurile necesare pentru distributia de fructe se stabilesc si se actualizeaza anual prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si tarifelor.

Limita valorica cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoare adaugata, cheltuielile de transport si depozitare a acestora, dupa caz", se precizeaza in... mai mult


Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 20:02

1 comentariu
"Fructe in scoli", cu bani de la UE

"Fructe in scoli", cu bani de la UE

Consiliul Judetean Cluj a obtinut aprobarea APIA Cluj pentru a finanta din fonduri europene nerambursabile programul "Fructe in scoli", pentru anul scolar 2010 - 2011.

Prin acest program autoritatile locale isi propun sa incurajeze consumul de fructe, iar costurile se vor ridica la peste 1,2 milioane de lei, informeaza Clujeanul.

Programul vizeaza distribuirea de mere pentru 45.413 elevi din clasele V-VIII din invatamantul de stat si privat.

De asemenea, si pentru produsele lactate distribuite in cadrul programului "Laptele si cornul" CJ Cluj a obtinut ajutor comunitar de la UE, aferent semestrului doi al anului scolar trecut. mai mult


Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:25

Guvernul da peste 13 milioane de euro pe fructe pentru elevi

Guvernul da peste 13 milioane de euro pe fructe pentru elevi

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Hotararea privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli in anul scolar 2010 - 2011, program a carui valoare se ridica la 13,4 milioane euro, din care 9,6 milioane euro vor proveni din fonduri europene, a informat joi MADR.

Conform acestui act normativ, se vor acorda gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,30 lei/elev, pentru o perioada de maximum 93 de zile de scolarizare, incepand cu 1 noiembrie 2010. Numarul total al elevilor din clasele I-VIII (public si privat) care vor beneficia de programul fructe in scoli este de 1.702.429.

Valoarea totala a programului este de 13.405.814 euro si cuprinde atat fondurile comunitare, 9.659.220 euro, aproape dublul fondurilor alocate in anul scolar precedent, cat si co-finantarea de la bugetul de stat, in valoare de 3.746.594 euro. Costul programului acopera distributia merelor, implementarea masurilor adiacente si evaluarea programului.

"Noul act normativ stabileste fructele distribuite, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice/elev si masurile adiacente distributiei de fructe, bugetul aferent acestora, precum si modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice. Incepand cu anul scolar 2010/2011, pe langa distributia gratuita de fructe si/sau legume, statele membre au obligatia de a implementa masuri adiacente al caror scop consta in formarea si fixarea de obiceiuri alimentare sanatoase in randul... mai mult


Joi, 26 August 2010, ora 18:20

Alte articole despre: mar scoli, mar scoala, program fructe scoli
Elevii vor primi cate un mar pe zi la scoala, din nou

Elevii vor primi cate un mar pe zi la scoala, din nou

Programul scolar "Fructe in scoli" beneficiaza, pentru aplicarea in anul scolar 2010-2011, de un buget de 13,4 milioane euro.

Mihai Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a anuntat ca guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata in sedinta de astazi, continuarea Programului scolar "Fructe in scoli".

Suma necesara aplicarii acestui Program provine din fonduri europene - 9,7 milioane lei - si din fonduri nationale, potrivit unui comunicat remis miercuri Ziare.com.

"Aceasta schema consta in acordarea zilnica, pe o perioada de 93 de zile, incepind de la 1 noiembrie, a unui mar pentru copiii din clasele I-VIII", a precizat ministrul Dumitru.

De programul scolar "Fructe in scoli" vor beneficia peste 1.702.000 de copii.

De asemenea, Programul prevede si actiuni de educatie adiacente, actiuni educative prin care copii sunt invatati anumite aspecte legate de productia de fructe si de alimentatia sanatoasa.

"Noi am ales trei forme de actiuni adiacente: organizarea de vizite la fermele pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, prezenta la evenimente de genul 'Ziua recoltei', expozitii, targuri si alte evenimente similare; organizarea de concursuri tematice cu premii, ca modalitati practice, educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor prin activitati de gradinarit, cum ar fi concursuri interactive in care copiii participa la plantarea de pomi; realizarea de brosuri sau materiale didactice al... mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 21:27

Copiii din clasele I-VIII ar putea primi iarna fructe

Copiii din clasele I-VIII ar putea primi iarna fructe

Plenul Senatului a adoptat, luni, o initiativa legislativa privind incurajarea consumului de fructe proaspete in scoli, astfel incat copiii din clasele I-VIII vor primi gratuit fructe, in cuantum de 0,30 de lei pe zi, intre lunile noiembrie si martie.

Initiativa se va aplica atat pentru copiii care frecventeaza invatamantul de stat, cat si cel privat, potrivit unui amendament al comisiei de invatamant. Fondurile vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, reprezentand sprijin financiar aferent Fondului European de garantare agricola. Perioada in care copiii vor primi aceste fructe este de maximum 100 de zile de scolarizare, intre lunile noiembrie si martie.

Proiectul precizeaza ca de acest serviciu vor beneficia doar elevii care sunt prezenti la cursuri.

Initiativa a fost aprobata cu 56 de voturi pentru si 5 abtineri. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, motivand ca exista deja o Ordonanta de Urgenta pe aceasta tema, ce se afla in lucru la Parlament. Presedintele comisiei de invatamant, Mihail Hardau, a explicat ca a vorbit cu initiatorii si acestia au decis sa isi sustina in continuare proiectul.

Initiativa apartine mai multor parlamentari precum Antochi Gheorghe - deputat PSD, Banu Mihai - deputat PNL, Chirila Constantin - deputat PDL, Dumitru Ion - deputat PSD, Fuia Stelian - deputat PD-L, Gheorghe Tinel - deputat PDL, Ghiveciu Marian - deputat PSD, Giurgiu Mircia - deputat PDL, Munteanu Ioan - deputat independent, Steriu... mai mult


Luni, 26 Aprilie 2010, ora 21:40

1 comentariu
Elevii romani, incurajati sa consume fructe in scoli

Elevii romani, incurajati sa consume fructe in scoli

Guvernul a creat cadrul legal pentru introducerea in Romania a Programului european de incurajare a consumului de fructe in scoli, program care se va derula pana in 2013, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

In acest sens, pentru anul scolar 2009-2010, elevii din clasele I-VIII din unitatile de invatamant public si privat vor primi zilnic mere, in limita a 0,3 lei/elev.

Pe parcursul anului scolar 2009-2010 vor beneficia de acest program 1.717.111 elevi, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Valoarea totala a Programului, pentru acest an scolar, este de 6,68 de milioane de euro, din care ajutorul comunitar este de 4,99 milioane de euro si cofinantarea nationala este de 1,66 milioane de euro.

"Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sanatoase in randul tinerilor, avand in vedere cifrele care demonstreaza faptul ca obezitatea infantila este in crestere si devine un fenomen ingrijorator", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului. mai mult


Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:02

Cornul si laptele din scoli, inlocuite cu fructe

Cornul si laptele din scoli, inlocuite cu fructe

Copiii din crese, gradinite, scoli primare si gimnaziale vor primi fructe in loc de lapte si corn, incepand din anul scolar 2009-2010.

Proiectul face parte dintr-un program european pentru promovarea formarii de obiceiuri alimentare sanatoase.

Programul se va aplica, pentru inceput, pana in 2013 iar costurile sale se ridica la 6,65 de milioane de euro. Romania va primi anual aproape cinci milioane de euro de la Uniunea Europeana si va trebui sa contribuie din fonduri proprii cu aproape 1,7 milioane de euro, informeaza Amos News.

Pentru lunile noiembrie si decembrie 2009, achizitionarea produselor se va face si de catre Consiliile Judetene iar aceste cheltuieli se vor recupera in 2009, respectiv 2010 de la Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Potrivit Ministerului, achizitionarea va favoriza producatorii autohtoni de fructe. mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 11:18

4 comentarii
Alte articole despre: cornul laptele, inlocuit fructe

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae