program onu romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romania ghideaza Balcanii catre UE si NATO. De la noi invata ce greseli sa nu repete Interviu

Romania ghideaza Balcanii catre UE si NATO. De la noi invata ce greseli sa nu repete Interviu

Aleksandar Andrija Pejovic, secretar de stat pentru Integrare Europeana si negociator sef al Muntenegrului pentru aderarea la UE, spune ca tara sa nu se teme de Rusia si, cu toate ca s-a aliniat sanctiunilor UE privind Moscova, asta nu a afectat relatia speciala cu Kremlinul.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Pejovic a mai aratat si cum se desfasoara relatia cu Romania si cum Muntenegru poate invata din greselile facute de tara noastra pe calea spre NATO si UE.

Prioritatile de politica externa ale Muntenegrului sunt aderarea la UE si NATO. Care sunt cele mai mari obstacole in calea acestor procese?

N-as spune ca pun probleme, as spune ca in regiune noi conducem in ambele procese, ca Muntenegru este in prezent singura tara care negociaza, deschidem si inchidem capitole, am reusit sa deschidem 16 capitole si sa inchidem provizoriu doua, si acum suntem pregatiti sa deschidem inca doua capitole, deci procesul se desfasoara tehnic fara probleme.

Bineinteles ca sunt provocari, cum ar fi capitolul Stat de Drept, care a devenit inima negocierilor, dar exista si provocarea capitolelor financiare cum ar fi Mediul, pentru ca e vorba de costuri mari si necesita multa cooperare, exista mai multe capitole care cuprind o gama larga de aquis comunitar, cum ar fi Libera circulatie a marfurilor sau Protectia consumatorilor si Agricultura, care sunt dificil de negociat. Bineinteles, negocierile nu dureaza un an sau doi, ci mult mai mult.

In ceea ce priveste NATO, am speranta... mai mult


Luni, 23 Martie 2015, ora 07:16

2 comentarii
Romania, record in UE la adolescente care nasc inainte sa aiba 15 ani - Ce ne cere ONU

Romania, record in UE la adolescente care nasc inainte sa aiba 15 ani - Ce ne cere ONU

Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale a cerut Romaniei revizuirea legilor pentru asigurarea accesului la ingrijiri de sanatate sexuala, dar si adoptarea unei strategii nationale in domeniu, aratand ca este tara cu cel mai mare numar de nasteri la adolescente sub 15 ani.

In recomandarile emise in 28 noiembrie, Comitetul a aratat ca Romania ar trebui sa adopte o strategie nationala privind sanatatea si drepturile sexuale si ale reproducerii si sa introduca in mod obligatoriu in scoli un program cuprinzator de educatie sexuala, pentru a reduce numarul de sarcini la adolescente.

Comitetul ONU a subliniat ca Romania a ramas in urma celorlalte state membre in ceea ce priveste promovarea sanatatii si drepturilor sexuale si reproductive ale adolescentilor si femeilor, statisticile oficiale aratand ca rata mortalitatii materne este de doua ori mai mare decat media UE, iar Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri la adolescentele sub 15 ani dintre statele membre.

De asemenea, Comitetul ONU si-a exprimat ingrijorarea si fata de cresterea numarului de cadre medicale care refuza efectuarea serviciului medical de intrerupere legala de sarcina, ceea ce, in opinia specialistilor, duce la limitarea accesului la avort in conditii de siguranta.

Comitetul este ingrijorat si de faptul ca resursele alocate pentru sectoarele sociale (sanatate, protectie sociala si educatie) raman inadecvate si regreta ca Romania nu a fost in masura sa absoarba pe... mai mult


Luni, 08 Decembrie 2014, ora 16:33

12 comentarii
Francois Farah, ONU: Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica - Interviu

Francois Farah, ONU: Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica - Interviu

Romania a fost binecuvantata cu o chimie umana unica, este de parere Francois Farah, reprezentant UNFPA (Fondul ONU pentru Populatie) pentru Romania si responsabil pe probleme de securitate ONU in Romania.

La incheierea activitatii UNFPA in Romania, Francois Farah pleaca cu o impresie deosebita despre Romania si romani, considerand ca toate elementele distinctive ale tarii noastre o fac sa fie "Estul Vestului si Vestul Estului".

Timp de doi ani si jumatate cat a durat mandatul sau, marturiseste reprezentantul ONU, a avut ocazia sa observe transformarile extraordinare prin care a trecut tara noastra si sa remarce eforturile depuse in domenii ce privesc raza sa de actiune, precum problema rromilor si egalitatea de gen.

Domnule Farah, UNFPA tocmai si-a inchis biroul din Romania, dupa mai bine de 15 ani de activitate aici. Considerati ca UNFPA si-a indeplinit toate obiectivele in Romania sau mai sunt inca domenii in care mai e de munca?

Timp de peste 15 ani, UNFPA a avut o cooperare reciproc satisfacatoare cu partea romana si partenerii sai, printre care Guvernul, Parlamentul, societatea civila, mediul academic si presa. UNFPA a contribuit in sensul elaborarii politicilor, dezvoltarii capacitatilor si consilierii pe o gama larga de teme precum sanatatea si drepturile sexuale si de reproducere, sanatatea materna, tinerii, egalitatea de gen, violenta domestica, migratia, recensamantul si altele.

In aceeasi perioada, Romania a inregistrat progrese semnificative in... mai mult


Sambata, 10 Martie 2012, ora 11:00

6 comentarii
Femeile din Romania, lumina in politica intunecata si murdara - Interviu video (II)

Femeile din Romania, lumina in politica intunecata si murdara - Interviu video (II)

Femeile din Romania nu intra in politica pentru ca sunt foarte destepte si le e teama sa-si asume riscuri, considera Yesim Oruc, reprezentanta Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) in Romania.

Ea a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca femeile se uita la politica din Romania si isi dau seama ca este ceva cu care nu vor sa aiba de-a face.

Romania, un model de urmat pentru Primavara Araba - Interviu video

In opinia ei, este o perceptie, printre femei, ca politica este intunecata si murdara.

Yesim Oruc a mai declarat ca este 100% convinsa ca daca vor exista mai multe femei in politica din Romania, acestea vor avea un efect transformator asupra politicii din aceasta tara.

In ceea ce priveste saracia din Romania, reprezentanta PNUD a declarat ca aceasta se situeaza in jurul procentului de 20% - 24%, deci aceia care au venituri sub 60% din medie, si este o saracie incapatanata, care nu se da dusa.

Potrivit acesteia, din toate cunostintele sale practice, din informatiile stranse calatorind prin tara, "stiu ca excluziunea rromilor este la baza problemei saraciei in Romania".

In ce zone din Romania considera UNDP ca este nevoie de actiune urgenta si ce e de facut?

In Romania avem inca chestiunea saraciei. PNUD este o organizatie concentrata pe reducerea saraciei. Saracia relativa se situeaza in jurul procentului de 20% - 24%, deci aceia care au venituri sub 60% din medie, si este o saracie incapatanata, care nu se da dusa.

Desi nu... mai mult


Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:53

2 comentarii
Romania, un model de urmat pentru Primavara Araba - Interviu video (I)

Romania, un model de urmat pentru Primavara Araba - Interviu video (I)

Romania traverseaza actuala criza financiara globala, dar si criza sociala, politica si culturala interna, si cu ajutor de la Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Reprezentanta PNUD in Romania, Yesim Oruc, a detaliat, pentru Ziare.com, in ce consta cooperarea dintre Organizatia Natiunilor Unite si Romania, care sunt modalitatile concrete prin care PNUD ajuta romanii si ce mai avem de facut, in acele chestiuni ce necesita atentie urgenta.

Unul dintre punctele cele mai interesante din aceasta cooperare o constituie faptul ca experienta Romaniei in cei peste 20 de ani de tranzitie de la Revolutie incoace este pusa in folosul Primaverii Arabe, in special in folosul Egiptului, care traverseaza o perioada asemanatoare.

Cooperarea dintre Guvernul Romaniei si PNUD a intrat intr-o noua faza, diferita de cea desfasurata pana acum. In ce stadiu este acum?

Suntem intr-o faza complet noua in Romania si sunt mandra ca am luat parte la ea. Avem un program de tara in Romania, care este singurul membru UE in care PNUD are un program de tara, ceea ce inseamna ca noi cooperam cu Guvernul in ceea ce priveste ajutorul acordat autoritatilor si societatii civile in ceea ce priveste problemele de dezvoltare nationala, dar ne si asiguram ca folosim experienta Romaniei pentru a ajuta alte tari care au nevoie.

Este un program de tara care are rezultate atat in Romania cat si in afara Romaniei. Este singura tara din acest colt de lume unde avem acest program, deci... mai mult


Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:59

13 comentarii
Romania, pe locul 50 intr-un clasament ONU al dezvoltarii umane

Romania, pe locul 50 intr-un clasament ONU al dezvoltarii umane

Romania se afla pe locul 50 intr-un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD,) care prezinta clasamentul statelor membre in functie de dezvoltarea umana.

In raport sunt prezentate 187 de state, pozitionate in functie de venit, educatie si speranta de viata.

Pe primul loc pe lista ONU, ca dezvoltare umana se afla, ca de obicei, in ultimii ani, Norvegia, cu o valoare a HDI (indicele de dezvoltare umana) de 0,943, la un venit national brut de 47,557 dolari per capita, o speranta de viata de 81,1 ani si 17,3 ani de scolarizare asteptati, scrie The Guardian.

"Politicile de sustenabilitate nu sunt exclusive si nici nu se refera la problemele legate de mediu", este de parere Helen Clark, administrator al PNUD.Norvegia este urmata de Australia si Olanda, SUA fiind pe locul al patrulea. Elvetia se afla pe locul al 11-lea, urmata de Japonia.

Romania se afla pe pozitia a 50, cu HDI 0,781, un venit national brut per capita de 11,046 dolari si o speranta de viata la nastere de 74 de ani. Tara noastra este depasita in grupul tarilor cu un indice de dezvoltare umana ridicat de Uruguay si Palau, fiind urmata de Cuba.

Clasamentul este incheiat de Republica Democratica Congo, cu 280 de dolari venit national brut per capita si o speranta de viata de 48,4 ani. mai mult


Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 22:04

2 comentarii
Raport ONU: Romania pare sa fi gazduit inchisori secrete ale CIA

Raport ONU: Romania pare sa fi gazduit inchisori secrete ale CIA

Detentia secreta este o forma de tortura, iar SUA au practicat astfel de acte si au trimis suspecti de terorism in tari aliate precum Romania, Polonia sau Thailanda, se arata intr-un raport al ONU.

Raportul ONU privind centrele secrete de detentie a fost coordonat de Manfred Nowak, raportor special al ONU privind tortura, si de Martin Scheinin, raportor special privind terorismul si drepturile omului. Documentul urmeaza sa fie prezentat in martie la Consiliul pentru Drepturile Omulului al Natiunilor Unite.

Documentul ONU atrage atentia ca Statele Unite se numara printre zecile de state care, in ultimii noua ani, au retinut si inchis persoane suspectate de terorism in centre de detentie secrete, ceea ce incalca drepturile fundamentale ale acelor persoane.

"Detentia secreta a luat numeroase forme. CIA si-a creat propriile facilitati secrete de detentie pentru a interoga 'detinuti de mare valoare'. In plus, CIA a cerut partenerilor din tari care nu acorda mare importanta drepturilor omului sa interogheze suspecti in numele sau. Dupa debutul conflictului din Irak si Afganistan, prizonierii au fost trimisi in locuri secrete si privati de dreptul la un proces, la avocat sau la contacte cu familia", subliniaza raportul.

Fosti detinuti le-au relatat anchetatorilor ca au fost supusi la forme de tortura prin care erau obligati sa ramana goi, prin care erau supusi la zgomote foarte puternice sau prin care erau privati de somn. Numerosi suspecti capturati de SUA au fost... mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 16:00

12 comentarii
Tineri romani la lucrarile Comisiei ONU pentru Dezvoltare Sociala

Tineri romani la lucrarile Comisiei ONU pentru Dezvoltare Sociala

Misiunea Permanenta a Romaniei la New York a gazduit, vineri, o reuniune destinata evaluarii Programului international "Delegat de Tineret la Natiunile Unite".

Evenimentul a avut ca tematica principala "Tinerii in cadrul procesului de luare a deciziilor, evolutii ale mandatului 2008-2009" si a fost organizat de Alexandra Martin si Bogdan Covaliu, tinerii care au reprezentat Romania la lucrarile Comisiei ONU pentru Dezvoltare Sociala, potrivit unui comunicat la MAE remis, vineri, Ziare.com.

Au participat delegatii din Elvetia, Germania, Olanda, Finlanda, Belgia si Portugalia, precum si parteneri institutionali precum Forumul European al Tineretului, Federatia Mondiala a Asociatiilor pentru Natiunile Unite, Departamentul ONU pentru problemele tineretului si secretariatul Aliantei Civilizatiilor.

"Urmatorii pasi vor fi directionati catre institutionalizarea initiativei in toate statele participante, extinderea programului in special in statele din Africa, Asia si America de Sud, precum si crearea de metode alternative de lucru, atat in domeniul diseminarii informatiei, cat si al cooperarii si coordonarii activitatilor", se arata in comunicat.

Programul "Delegat de Tineret la Natiunile Unite" a fost implementat pentru prima data in Romania in anul 2006. Anual, in urma unui proces de selectie organizat de catre Consiliul Tineretului din Romania si in care Ministerul Afacerilor Externe este partener principal, doi tineri participa la lucrarile Adunarii Generale ONU... mai mult


Vineri, 20 Februarie 2009, ora 16:04

Raport ONU: Romanii nu mai vor copii

Raport ONU: Romanii nu mai vor copii

Aproape trei sferturi dintre cuplurile din Romania nu mai vor copii, din cauza saraciei.

Una dintre concluziile ingrijoratoare ale unui studiu realizat de Fondul ONU pentru Populatie arata ca de la 2,2 copii la o femeie in 1989, valoare care asigura inlocuirea generatiilor, rata totala a fertilitatii a coborat la doar 1,3 copii la o femeie in 1995 si s-a mentinut constanta pana in prezent, releva Evenimentul Zilei in editia electronica de luni.

Modelul de fertilitate din ultimii 10 ani arata o scadere de aproape un copil la o femeie, fata de ultimele decenii ale perioadei comuniste.

Emanciparea femeii si participarea tot mai frecventa a acesteia la activitati economice in afara gospodariei, intensificarea fenomenului de migratie, reducerea influentei normelor culturale, cresterea mobilitatii sociale, sporirea cheltuielilor pentru cresterea si educarea copiilor, incertitudinea si stresul reprezinta factori care au dus la scaderea natalitatii in Romania.

In urma datelor obtinute, specialistii vor elabora o serie de masuri care sa pregateasca Romania pentru combaterea tendintei de scadere demografica si de imbatranire a populatiei.

Printre acestea se afla infiintarea gradinitelor si a creselor de catre angajator, precum si a gradinitelor cu program prelungit.

Alte masuri care ar putea duce la cresterea natalitatii se refera la conditii mai bune de viata, la facilitarea accesului tinerilor la locuinte, la cresterea accesului si calitatii serviciilor medicale. mai mult


Luni, 07 Iulie 2008, ora 17:15

8 comentarii
Alte articole despre: demografie, copii, natalitate, Romania

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un presedinte lovit in cap de un mango ofera un apartament agresoarei (Video)
  2. Campanie inedita a Politiei in Gara de Nord: Un geamantan vorbitor
  3. Polonezii au rupt Ucraina in doua pe harta
  4. Culmea stupiditatii: A imitat un atac cu bomba intr-o scoala ca sa invite o fata la bal
  5. Ancheta la spital: La cantina se gateste pentru nunti si botezuri
  6. Culmea concurentei: Mascota Android urineaza pe logo-ul Apple (Foto)
  7. Primul cinematograf cu pisici
  8. Culmea cucerniciei: Preotul Dollar cere bani enoriasilor pentru a-si cumpara un nou avion de lux
  9. Motivul pentru care un american evadat in 1976 a cerut acum sa se intoarca la inchisoare
  10. O celebra revista medicala, acuzata de propaganda extremista