program prima casa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Programul "Prima Casa" si pentru romanii din strainatate

Programul "Prima Casa" si pentru romanii din strainatate

Programul "Prima Casa" va fi extins si pentru romanii care locuiesc in strainatate, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Astfel, conform proiectului de act normativ, "va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate si au permis de sedere si de munca, eliberate de autoritatile statului in care lucreaza".

Pana la finalul anului, plafonul garantiilor destinate exlcusiv acestui proiect este de 25 de milioane de lei, la care se adauga banii ramasi de la ANL, informeaza site-ul Ministerului Finantelor.

Programul Prima Casa merge inainte - Guvernul a deblocat noi fonduri

"Este o propunere venita din practica, prin care dorim sa-i sprijinim pe romanii care muncesc in strainatate sa isi achizitioneze sau sa isi construiasca o locuinta. In acelasi timp, masura va contribui la o administrare mai eficienta si la cresterea gradului de utilizare a portofoliului de garantii din programul Prima Casa", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Programul a fost implementat incepand cu a doua jumatate a anului 2009.

Pana in prezent au fost acordate 123.922 garantii din care circa 31% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013.

Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.210 euro.

C.P. mai mult


Luni, 06 Octombrie 2014, ora 17:14

7 comentarii
Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur

Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur

Legislatia care reglementeaza programul guvernamental Prima Casa cunoaste noi modificari, la trei ani de la lansarea acestuia, in scopul eliminarii unor dificultati specifice cu care se confrunta beneficiarii in practica.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, locuintele achizitionate in cadrul programului vor putea fi schimbate, cu acordul Ministerului de Finante si al bancii, in cazul in care prezinta vicii ascunse sau sunt avariate in urma producerii unor riscuri asigurate, cum ar fi incendiul sau cutremurul.

Valoarea noii locuinte trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.

Prin locuinta improprie utilizarii in sensul programului se intelege locuinta afectata de daune constatate si evaluate la o valoare de cel putin 50 % din valoarea creditului acordat initial.

Propunerea de reglementare are in vedere atat situatia beneficiarilor care constata viciile ascunse in mod amiabil, ajungand la o intelegere cu dezvoltatorul imobiliar, cat si ipoteza in care are loc rezolutiunea vanzarii (desfiintarea contractului), in baza unor hotarari ale instantelor judecatoresti competente.

Inainte de schimbarea locuintei sau o noua achizitie, creditul initial trebuie stins prin acordarea despagubirii de catre asigurator.

De asemenea, in vederea protejarii valorii imobilului, Ministerul de Finante si banca isi pot exprima acordul cu privire la lucrarile de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 13:34

Ghetea: Programul Prima Casa nu si-a atins in totalitate scopul

Ghetea: Programul Prima Casa nu si-a atins in totalitate scopul

Programul Prima Casa nu si-a atins scopul in totalitate, acela de a revigora constructiile in domeniul locuintelor, pentru ca exista un stoc care nu s-a epuizat, a declarat, miercuri, Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB si al CEC Bank.

"Este bine ca functioneaza, dintotdeauna am spus ca programul Prima Casa este printre putinele programe care au functionat si functioneaza. Parerea mea este ca nu si-a atins in totalitate scopul, pentru ca atunci cand s-a lansat se vorbea ca va revigora constructiile in domeniul locuintelor. Se pare ca numai intr-o mica masura s-a realizat acest lucru, si aceasta datorita faptului ca exista un stoc mare de locuinte, atat dintre cele noi care nu s-au vandut, cat si din cele vechi", a spus Radu Ghetea, prezent la seminarul EU-COFILE 2012, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

El a declarat ca are speranta ca aceste stocuri incet-incet se vor epuiza si vom putea asista la o dezvoltare a programului Prima Casa cu locuinte noi, care se vor construi.

De asemenea, Radu Ghetea a spus ca nu se pune problema resurselor si ca Guvernul a aprobat prelungirea programului ori de cate ori a fost nevoie. mai mult


Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 20:20

1 comentariu
Programul Prima Casa, modificat din nou - iata ce se schimba

Programul Prima Casa, modificat din nou - iata ce se schimba

Ministerul Finantelor intentioneaza sa aduca mai multe modificari la programul "Prima Casa", in urma situatiilor intalnite in practica, in special legate de posibilitatea efectuarii unor lucrari de extindere sau modificare a locuintei achizitionate in acest mod.

Potrivit unei variante revizuite a proiectului ordonantei de urgenta, finantatorul este abilitat sa-si exprime acordul cu privire la novarea (stingerea unei obligatii vechi si inlocuirea ei cu alta) obiectului finantarii garantate, in cazul in care locuinta achizitionata initial este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii, din cauza unor vicii ascunse, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.

De asemenea, in vederea protejarii valorii imobilului, Ministerul Finantelor Publice si finantatorul isi exprima acordul cu privire la lucrarile de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de construire, se arata in proiect.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, pe langa situatiile reglementate in prezent in legislatia programului, in practica au aparut numeroase situatii care vor fi solutionate prin ordonanta de urgenta.

"Locuinta achizitionata prin programul Prima casa, trebuie sa satisfaca toate conditiile necesare de locuit ale unei persoane sau familii, ceea ce necesita modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a se permite inlocuirea imobilului... mai mult


Luni, 26 Martie 2012, ora 17:33

Guvernul a dat unda verde programului Prima Casa IV (Video)

Guvernul a dat unda verde programului Prima Casa IV (Video)

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, adoptarea normelor metodologice pentru etapa a IV-a a programului Prima Casa.

Potrivit spuselor sale, noutatea este ca numarul beneficiarilor va creste, in conditiile in care statul va partaja cu banca suma necesara pentru garantie, in proportie de 50 la suta.

"Astazi (miercuri N.R.) am adoptat normele metodologice pentru programul Prima Casa. Dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile se pot inscrie in noua forma a programului", a anuntat Emil Boc, miercuri.

"Alti aproximativ 40.000 de beneficiari vor putea intra in programul Prima Casa. Nivelul dobanzii ramane acelasi, la fel si avansul pe care trebuie sa-l depuna cel care doreste sa-si cumpere o locuinta - respectiv 5%. Noutatea este ca dublam, practic, numarul beneficiarilor, prin partajarea garantiei intre stat si banca", a adaugat premierul.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

Credite imobiliare alternativa la Prima Casa? - vezi oferta bancilor

De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie... mai mult


Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:24

BCR va participa la programul Prima Casa 4

BCR va participa la programul Prima Casa 4

Banca Comerciala Romana (BCR) a acceptat sa participe la noua forma a programului Prima Casa, in conditiile in care riscul de creditare se va imparti in mod egal intre stat si institutiile financiare, a anuntat, joi, banca.

"Programul Prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50%-50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Clientii existenti nu vor fi afectati. Foarte important este insa ca potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost", a declarat director juridic BCR si reprezentant al bancii in cadrul negocierilor cu Ministerul de Finante, Alexandru Berea.

Bancile au propus din proprie initiativa impartirea riscului cu statul, astfel incat sa poata extinde acoperirea programului fara a fi nevoie de garantii suplimentare de la stat. In baza aceluiasi plafon de garantii, BCR estimeaza o expansiune substantiala a portofoliului de credite Prima Casa.

"Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat. Programul Prima Casa acopera o necesitate reala a tinerelor familii care isi doresc un camin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar clasic. De asemenea, programul rezolva in conditii accesibile problemele de confort locativ pentru familiile care pur si simplu au nevoie de un apartament mai mare", se arata in comunicat.

Prima Casa 4 a trecut de... mai mult


Joi, 31 Martie 2011, ora 18:30

Guvernul a decis continuarea programului Prima casa in 2011

Guvernul a decis continuarea programului Prima casa in 2011

Guvernul a decis miercuri, in sedinta, continuarea programului "Prima casa" in anul 2011. In acest sens a fost adoptata o hotarare in care se stabileste un plafon general de 200 de milioane de euro pentru garantarea de catre stat a creditelor privind achizitionarea sau construirea de locuinte.

Ca noutate fata de editia precedenta a programului, in 2011, pentru locuintele construite de la zero, nu va mai fi nevoie sa se asocieze sapte persoane, ci numai doua.

Potrivit hotararii de guvern, grupurile de beneficiari vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile pentru autorizatia de construire, insa cel putin unul dintre asociati va trebui sa detina terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Pentru anul 2011, programul "Prima casa" introduce o garantie suplimentara prin instituirea, in favoarea bancii, a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului.

Ministerul Finantelor sustine ca astfel ar urma sa fie protejate interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor. Totodata, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, se introduce posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau modificare a valutei creditelor acordate.

Modificarile mai prevad ca, in situatia in care beneficiarul detine cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze intreaga... mai mult


Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 18:01

Programul Prima Casa blocat de la 1 ianuarie

Programul Prima Casa blocat de la 1 ianuarie

Programul guvernamental "Prima Casa" va continua si in 2011, insa in prezent a "luat o scurta pauza", pana la aparitia unei noi hotarari de Guvern, care sa aloce o noua suma pentru garantii pentru anul in curs, a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), Aurel Saramet.

"Programul Prima Casa nu s-a incheiat si nu s-a blocat, a intrat doar intr-o scurta pauza, dar va fi continuat si anul acesta. Pentru asta este insa nevoie de o hotarare de Guvern prin care sa se aloce FNGCIMM o anumita suma pentru garantiile acordate de Fond in cadrul programului. Aceasta hotarare de Guvern va fi aprobata probabil chiar in aceasta luna", a declarat pentru Pro TV, Aurel Saramet.

El spune ca in prezent nu se pot primi dosare pentru ca nu mai exista baza legala, in conditiile in care ordonanta a expirat la 31 decembrie 2010. Preluarea dosarelor va fi reluata din momentul in care Executivul aproba un nou act normativ care sa reglementeze programul guvernamental.

Saramet a mai explicat ca toate dosarele depuse la Fond pana pe 31 decembrie 2010 sunt in faza de prelucrare.

Exista insa si clienti care au fost anuntati de banci ca trebuie sa se prezinte la banci pentru a-si ridica dosarele deja depuse pentru ca nu mai sunt primite la Fondul de garantare a creditelor.

Pana la jumatatea lunii decembrie, romanii cumparasera peste 30.000 de apartamente, prin "Prima Casa". Fondul a oferit bancilor garantii de 1, 250 miliarde de euro pentru cele peste... mai mult


Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 15:20

1 comentariu
Statul tine blocat programul "Prima Casa"

Statul tine blocat programul "Prima Casa"

La patru luni dupa lansarea programului "Prima Casa", care permite romanilor sa construiasca locuinte cu credit garantat de stat, nici macar un astfel de credit nu a fost acordat.

Motivul? Statul si bancile nu au finalizat semnarea documentelor necesare, informeaza Realitatea.net.

"Bancile nu ne-au dat inca normele lor cum sa functioneze si plus ca trebuie sa semnam conventiile intre noi si ei si inca se mai gandesc, pentru ca sunt niste lucruri mai complicate", a explicat Aurel Saramet, presedinte Fondul de Garantare.

Singura optiune a clientilor este sa astepte normele bancilor si semnarea conventiilor dintre banci si stat. Asta dupa ce si statul a intarziat trei luni publicarea in Monitorul Oficial a acestor conventii.

Pe hartie, persoanele interesate de contractarea unui credit de la stat, pentru constructia unei locuinte, beneficiaza de un plafon maxim de 70.000 de euro. Cum insa doar 5 la suta dintre romani mai vor sa ia un credit bancar, programul "Prima Casa" pare sortit esecului. mai mult


Sambata, 10 Iulie 2010, ora 20:52

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)