program prima casa noua

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur

Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur

Legislatia care reglementeaza programul guvernamental Prima Casa cunoaste noi modificari, la trei ani de la lansarea acestuia, in scopul eliminarii unor dificultati specifice cu care se confrunta beneficiarii in practica.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, locuintele achizitionate in cadrul programului vor putea fi schimbate, cu acordul Ministerului de Finante si al bancii, in cazul in care prezinta vicii ascunse sau sunt avariate in urma producerii unor riscuri asigurate, cum ar fi incendiul sau cutremurul.

Valoarea noii locuinte trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.

Prin locuinta improprie utilizarii in sensul programului se intelege locuinta afectata de daune constatate si evaluate la o valoare de cel putin 50 % din valoarea creditului acordat initial.

Propunerea de reglementare are in vedere atat situatia beneficiarilor care constata viciile ascunse in mod amiabil, ajungand la o intelegere cu dezvoltatorul imobiliar, cat si ipoteza in care are loc rezolutiunea vanzarii (desfiintarea contractului), in baza unor hotarari ale instantelor judecatoresti competente.

Inainte de schimbarea locuintei sau o noua achizitie, creditul initial trebuie stins prin acordarea despagubirii de catre asigurator.

De asemenea, in vederea protejarii valorii imobilului, Ministerul de Finante si banca isi pot exprima acordul cu privire la lucrarile de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 13:34

Programul Prima Casa, modificat din nou - iata ce se schimba

Programul Prima Casa, modificat din nou - iata ce se schimba

Ministerul Finantelor intentioneaza sa aduca mai multe modificari la programul "Prima Casa", in urma situatiilor intalnite in practica, in special legate de posibilitatea efectuarii unor lucrari de extindere sau modificare a locuintei achizitionate in acest mod.

Potrivit unei variante revizuite a proiectului ordonantei de urgenta, finantatorul este abilitat sa-si exprime acordul cu privire la novarea (stingerea unei obligatii vechi si inlocuirea ei cu alta) obiectului finantarii garantate, in cazul in care locuinta achizitionata initial este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii, din cauza unor vicii ascunse, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.

De asemenea, in vederea protejarii valorii imobilului, Ministerul Finantelor Publice si finantatorul isi exprima acordul cu privire la lucrarile de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de construire, se arata in proiect.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, pe langa situatiile reglementate in prezent in legislatia programului, in practica au aparut numeroase situatii care vor fi solutionate prin ordonanta de urgenta.

"Locuinta achizitionata prin programul Prima casa, trebuie sa satisfaca toate conditiile necesare de locuit ale unei persoane sau familii, ceea ce necesita modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a se permite inlocuirea imobilului... mai mult


Luni, 26 Martie 2012, ora 17:33

Guvernul a dat unda verde programului Prima Casa IV (Video)

Guvernul a dat unda verde programului Prima Casa IV (Video)

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, adoptarea normelor metodologice pentru etapa a IV-a a programului Prima Casa.

Potrivit spuselor sale, noutatea este ca numarul beneficiarilor va creste, in conditiile in care statul va partaja cu banca suma necesara pentru garantie, in proportie de 50 la suta.

"Astazi (miercuri N.R.) am adoptat normele metodologice pentru programul Prima Casa. Dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile se pot inscrie in noua forma a programului", a anuntat Emil Boc, miercuri.

"Alti aproximativ 40.000 de beneficiari vor putea intra in programul Prima Casa. Nivelul dobanzii ramane acelasi, la fel si avansul pe care trebuie sa-l depuna cel care doreste sa-si cumpere o locuinta - respectiv 5%. Noutatea este ca dublam, practic, numarul beneficiarilor, prin partajarea garantiei intre stat si banca", a adaugat premierul.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

Credite imobiliare alternativa la Prima Casa? - vezi oferta bancilor

De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie... mai mult


Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:24

BCR va participa la programul Prima Casa 4

BCR va participa la programul Prima Casa 4

Banca Comerciala Romana (BCR) a acceptat sa participe la noua forma a programului Prima Casa, in conditiile in care riscul de creditare se va imparti in mod egal intre stat si institutiile financiare, a anuntat, joi, banca.

"Programul Prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50%-50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Clientii existenti nu vor fi afectati. Foarte important este insa ca potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost", a declarat director juridic BCR si reprezentant al bancii in cadrul negocierilor cu Ministerul de Finante, Alexandru Berea.

Bancile au propus din proprie initiativa impartirea riscului cu statul, astfel incat sa poata extinde acoperirea programului fara a fi nevoie de garantii suplimentare de la stat. In baza aceluiasi plafon de garantii, BCR estimeaza o expansiune substantiala a portofoliului de credite Prima Casa.

"Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat. Programul Prima Casa acopera o necesitate reala a tinerelor familii care isi doresc un camin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar clasic. De asemenea, programul rezolva in conditii accesibile problemele de confort locativ pentru familiile care pur si simplu au nevoie de un apartament mai mare", se arata in comunicat.

Prima Casa 4 a trecut de... mai mult


Joi, 31 Martie 2011, ora 18:30

Programul Prima Casa blocat de la 1 ianuarie

Programul Prima Casa blocat de la 1 ianuarie

Programul guvernamental "Prima Casa" va continua si in 2011, insa in prezent a "luat o scurta pauza", pana la aparitia unei noi hotarari de Guvern, care sa aloce o noua suma pentru garantii pentru anul in curs, a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), Aurel Saramet.

"Programul Prima Casa nu s-a incheiat si nu s-a blocat, a intrat doar intr-o scurta pauza, dar va fi continuat si anul acesta. Pentru asta este insa nevoie de o hotarare de Guvern prin care sa se aloce FNGCIMM o anumita suma pentru garantiile acordate de Fond in cadrul programului. Aceasta hotarare de Guvern va fi aprobata probabil chiar in aceasta luna", a declarat pentru Pro TV, Aurel Saramet.

El spune ca in prezent nu se pot primi dosare pentru ca nu mai exista baza legala, in conditiile in care ordonanta a expirat la 31 decembrie 2010. Preluarea dosarelor va fi reluata din momentul in care Executivul aproba un nou act normativ care sa reglementeze programul guvernamental.

Saramet a mai explicat ca toate dosarele depuse la Fond pana pe 31 decembrie 2010 sunt in faza de prelucrare.

Exista insa si clienti care au fost anuntati de banci ca trebuie sa se prezinte la banci pentru a-si ridica dosarele deja depuse pentru ca nu mai sunt primite la Fondul de garantare a creditelor.

Pana la jumatatea lunii decembrie, romanii cumparasera peste 30.000 de apartamente, prin "Prima Casa". Fondul a oferit bancilor garantii de 1, 250 miliarde de euro pentru cele peste... mai mult


Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 15:20

1 comentariu
Ce "Prima Casa Noua" poti sa-ti cumperi cu 100.000 euro

Ce "Prima Casa Noua" poti sa-ti cumperi cu 100.000 euro

Ridicarea plafonului pentru "Prima Casa" la 100.000 de euro si introducerea de clauze care sa stimuleze vanzarea de locuinte noi nu-i va ajuta prea mult pe dezvoltatori, atat timp cat preturile actuale pentru imobilele aflate in stadiu de constructie sau proaspat finalizate raman ridicate.

In conditiile in care piata imobiliara este blocata de mai bine de un an de zile, o serie de dezvoltatori continua sa ceara pentru apartamente cu doua si trei camere 100.000 de euro, doar pentru ca se afla intr-o cladire noua.

In momentul in care statul ridica plafonul maxim de garantare, atunci si categoria de potentiali clienti se schimba. Pentru a accesa un credit de 100.000 de euro, in cele mai avantajoase conditii ale unui credit imobiliar actual, iti trebuie venituri lunare de cel putin 1.200-1.300 de euro.

Pe de alta parte, in aceasta perioada, reticienta bancilor de a acorda credite este direct proportionala cu suma solicitata. Ca dovada, valoarea medie a creditelor acordate in 2009 prin programul Prima Casa a fost de 42.000 de euro, cu 30% sub valoarea maxima a plafonului. In urma majorarii plafonului maxim de garantare cu doua treimi valoarea medie a creditelor acordate ar putea urca spre 56.000-60.000 de euro, in conditiile in care dinamica acestora din urma se poate dovedi si de doua ori mai lenta.

Cand vine vorba sa-ti iei casa noua cu acesti bani, optiunile sunt extrem de putine, cel putin in Bucuresti, unde majoritatea garsonierelor situate in ansamblurile... mai mult


Duminica, 07 Februarie 2010, ora 18:03

2 comentarii
TV Ziare.com: Mircea Toader: Investitorii privati vor fi implicati in "Prima Casa Noua"

TV Ziare.com: Mircea Toader: Investitorii privati vor fi implicati in "Prima Casa Noua"

Guvernul va propune antreprenorilor si investitorilor romani sa construiasca imobile noi din banii lor, pe care mai apoi sa le includa in viitorul program "Prima Casa Noua" si urmand sa isi recupereze investitia de la banca si stat, cand se va incheia tranzactia, a declarat miercuri la televiziunea Ziare.com deputatul PD-L Mircea Toader.

"In noua sesiune parlamentara vrem sa adoptam legi care vizeaza modernizarea Romaniei, sa finalizam revizuirea codurilor de procedura penala, legea privind responsabilitatea fiscala, definitivarea programului 'Prima Casa Noua', 'Rabla pentru persoanele juridice' si in general masuri care vizeaza iesirea din criza", a precizat democrat liberalul.

Deputatul PD-L a mai spus ca in acest an se vor face multe investitii publice si investitii in parteneriat public privat prin care se vor crea noi locuri de munca.

"Pentru 'Prima Casa Noua' se obtin destul de greu documentele, dar incercam sa simplificam aceasta birocratie si sa avem un sprijin mai mare din partea bancilor. Ne dorim sa implicam dezvoltatorii si sa le propunem sa faca casele din banii lor ca apoi sa li se returneze sumele la vanzare", a spus democrat liberalul.

Guvernul Boc promite in 2010 sa faca investitii in infrastructura, drumuri, scoli, alimentari cu apa. Prin acestea vor fi contractate firme private si astfel economia va fi deblocata. Mircea Toader ii indeamna pe romani sa se indrepte spre servicii conexe catre populatie.

"Romanii ar putea sa se orienteze catre... mai mult


Sambata, 06 Februarie 2010, ora 11:50

4 comentarii
Obtinerea unui imprumut prin programul Prima Casa, pas cu pas

Obtinerea unui imprumut prin programul Prima Casa, pas cu pas

Majoritatea bancilor care si-au aratat interesul sa intre in programul "Prima Casa" au inceput sa accepte aplicatii in acest sens, dandu-se startul in lupta pentru atragerea clientilor.

Pentru a accesa creditele oferite prin intermediul programului guvernamental, in cadrul carora statul va garanteaza o suma maxima de 60.000 de euro, trebuie sa urmati cativa pasi.

Gasirea celei mai bune solutii de finantare

Dupa ce ati gasit locuinta potrivita, ce poate fi veche, noua sau in curs de constructie, trebuie sa analizati cu atentie optiunile pentru finantare. In acest proces, ati putea apela la ajutorul unui broker de credite sau al unui consilier bancar. Este de preferat sa aveti mai multe variante, de la mai multe banci.

Desi nu exista diferente majore in ceea ce priveste dobanzile, acestea incadrandu-se intre 5 - 5,5%, pentru creditele in euro, si 12 - 13%, pentru cele in lei, bancile percep comisioane diverse (unele nu au comisioane deloc) si ofera mai multe servicii gratuit (asigurari de viata, taxa de evaluare etc).

De asemenea, unele banci ofera credite doar in euro (BCR, BRD) si exista diferente in privinta conditiilor de eligibilitate: varsta minima a clientului, gradul de indatorare, venitul minim.

Documentatia pentru imprumut

Dosarul pentru credit trebuie sa contina mai multe acte, printre care se numara cererea de credit, declaratia-acord pentru coplatitor (unde este cazul), copie BI/CI, adeverinta de salariu pentru solicitant si coplatitor,... mai mult


Joi, 13 August 2009, ora 12:47

3 comentarii
Programul "Prima casa", greu accesibil pentru populatie

Programul "Prima casa", greu accesibil pentru populatie

Programul "Prima Casa" este foarte greu accesibil pentru marea majoritate a populatiei, iar efectele vor fi cunoscute abia peste sase luni, a declarat, pentru NewsIn, directorul Departamentului de Evaluare si Consultanta Imobiliara al Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

"O initiativa laudabila din partea Guvernului, ce poate fi caracterizata ca una de protectie sociala, sau ca o impulsionare a pietei imobiliare, momentan inghetata.

Ca masura de protectie sociala aceasta este bine venita pe fondul crizei, dar foarte greu accesibila pentru marea majoritate a populatiei. Din punct de vedere al deblocarii pietei, probabil, aceasta poate fi considerata o strategie buna, insa efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste sase luni" a spus Dan Ionascu.

El a adaugat ca acest program este dedicat unor anumite paturi ale populatiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe luna, iar elementul care lipseste din acest program este pozitionarea strategica a produsului si calibrarea acestuia la nivelul investitional existent al pietei imobiliare.

"Suma oferita de 60.000 de euro este cu mult sub orice apartament de calitate intr-o zona semicentrala. Cu aceasta suma poate fi achizitionata doar o garsioniera sau un apartament de patru camere intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului", a explicat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Puterea de cumparare este oricum erodata

Acesta a mai spus ca, pe de alta parte, puterea de cumparare a populatiei... mai mult


Luni, 08 Iunie 2009, ora 14:36

5 comentarii
Alte articole despre: programul Prima Casa

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli