programa scolara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nicolaescu: Educatia sanitara trebuie inclusa in programa scolara obligatorie

Nicolaescu: Educatia sanitara trebuie inclusa in programa scolara obligatorie

Educatia sanitara trebuie introdusa in programa scolara obligatorie, iar orele de educatie fizica sa se regasesca in intreg invatamantul din Romania, de la gradinita, la universitate, acesta fiind primul pas in programul de preventie, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Deja am deschis discutiile cu Ministerul Educatiei Nationale in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli, noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul.

Cu cat lasam lucrurile mai voluntare, cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine, cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive", a spus ministrul, cu ocazia Forumului European al Obezitatii.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca o alta masura de imbunatatire a starii de sanatate a populatiei o reprezinta cresterea numarului orelor de sport in invatamant.

"Deja este o decizie politica luata in sensul de a se majora numarul de ore de educatie fizica, de la primul an de studiu pana la ultimul an din mediul universitar", a afirmat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a vorbit si despre Program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, care s-a desfasurat in perioada... mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 23:53

5 comentarii
Educatie in Marea Britanie: Copiii de cinci ani vor invata fractii si programare

Educatie in Marea Britanie: Copiii de cinci ani vor invata fractii si programare

Copiii in varsta de cinci ani din Anglia, aflati in primul an de scoala, vor invata de acum rezolvarea fractiilor, chiar si programare, potrivit versiunii finale a programei scolare.

Noua programa a fost publicata luni si ilustreaza modul in care secretarul de stat in Ministerul Educatiei englez, Michael Gove, isi propune sa revolutioneze sistemul de invatamant din Anglia, relateaza The Guardian.

Printre schimbarile inedite se numara si introducerea imprimantelor 3D in scoli. Elevii vor trebui sa invete cum sa foloseasca aceste aparate la cursurile de design si tehnologie.

"Imprimantele 3D vor deveni un lucru standard in scolile noastre, fiind o tehnologie care transforma industria si economia. Combinarea acesteia cu introducerea cursurilor de programare reprezinta un pas important inainte", a declarat o sursa din interiorul Ministerului Educatiei.

Copiii britanici vor invata despre Twitter si blogging, la scoala

Prima varianta a programei scolare din Anglia a fost publicata in luna februarie si a starnit puternice controverse, insa aceasta a fost modificata intr-o mare masura, mai ales in cazul unor materii ca istoria sau geografia.

Premierul britanic David Cameron a catalogat noua programa scolara drept "riguroasa, provocatoare si dura". "Ca parinte, aceste materii sunt exact lucrurile pe care imi doresc sa le invete copilul meu. Si ca prim-ministru, stiu ca aceasta revolutie in educatie este indispensabila pentru prosperitatea Marii Britanii in... mai mult


Marti, 09 Iulie 2013, ora 10:46

6 comentarii
Cerere bizara a patronatelor din turism: Anul scolar, scurtat pentru ca elevii sa vina pe litoral

Cerere bizara a patronatelor din turism: Anul scolar, scurtat pentru ca elevii sa vina pe litoral

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita reanalizarea programei de invatamant si modificarea ei pentru incheierea anului scolar pe data de 1 iunie, macar pentru clasele I-VIII, astfel incat familiile cu copii sa beneficieze de tarife reduse pe litoral.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, se precizeaza ca acestui demers i se alatura si Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus.

"Operatorii din turism reprezinta contribuabili la bugetul de stat care doresc sa-si imbunatateasca aportul la produsul intern brut, dar micsorarea vacantelor de vara si cresterea anului scolar aduce o scadere a numarului de zile pe care elevii si le pot petrece in statiunile turistice, depasindu-se si perioada in care acestia pot beneficia de tarife reduse.

Este cunoscut faptul ca turistii cu familie vin pe litoral dupa ce copiii intra in vacanta, si tocmai de aceea propunem demararea unei colaborari intre Ministerul Educatiei Nationale si autoritatile din turism pentru stabilirea unei strategii a programului de invatamant care sa tina seama si de programul de vacanta al elevilor din perspectiva ofertei turistice", se arata in solicitarea semnata de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

In opinia FPTS, ieftinirea transportului CFR spre litoral a fost o masura salutara luata de guvern, dar ea trebuie "coroborata si cu alte masuri care sa faca posibil un aflux ridicat al turistilor cu familii spre litoral in perioada... mai mult


Marti, 14 Mai 2013, ora 16:05

12 comentarii
Noua programa scolara: Mai multe ore de limba straina, romana si matematica

Noua programa scolara: Mai multe ore de limba straina, romana si matematica

Elevii din clasele primare vor avea, incepand cu anul scolar urmator, mai multe ore de limba straina, romana si matematica, potrivit planului cadru publicat de Ministerul Educatiei.

Astfel, elevii de la clasa pregatitoare si pana la clasa a III-a vor studia Arte vizuale si abilitati practice de doua ori pe saptamana, iar materiile Educatie Tehnologica si Educatie pentru societate dispar, informeaza Adevarul.

In schimb, apare Educatia civica din clasa a III-a cu o ora pe saptamana. Elevii de a III-a si a IV-a vor face doua ore de limba straina pe saptamana, iar la clasa I vor fi sapte ore de Comunicare in limba romana fata de cele sase care erau prevazute initial, cand planul a fost pus in dezbatere publica in luna februarie.

Educatia fizica va avea doua ore pe saptamana la toate clasele din ciclul primar, iar de la clasa a III-a sa se introduca si o ora de Joc si miscare.

Elevii de la pregatitoare pana la clasa a II-a raman cu doua ore de Muzica si miscare pe saptamana, insa, de la clasa a III-a, disciplina va avea o ora, odata cu introducerea materiei Joc si miscare. Religia ramane tot cu ora pe saptamana.

Elevii de la pregatitoare vor face doua ore de Dezvoltare personala pe saptamana in loc de una, cat era prevazut initial.

Toate orele vor avea o durata de 30-35 de minute la pregatitoare si clasa I, restul de timp fiind alocat activitatilor recreative, iar la restul claselor din invatamantul primar, orele vor avea o durata de 45 de minute.

Noile... mai mult


Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:31

Programa scolara total reformata nu va putea intra in vigoare din 2010-2011

Programa scolara total reformata nu va putea intra in vigoare din 2010-2011

Societatea Academica Romana (SAR) afirma, intr-un raport dat publicitatii marti, ca programa scolara total reformata, avand in centru competentele cheie, nu va putea intra in vigoare din anul scolar 2010-2011, termen pentru care autoritatile si-au luat angajamentul inca din toamna trecuta.

In raportul "Iesirea scolii din mediocritate" se arata ca, desi s-a discutat mult pe ideea "reformarii profunde" a sistemului de educatie, prin trecerea de la un invatamant bazat pe transmiterea de informatii la unul in care importanta este formarea de competente, nu s-a facut nimic pentru a se lamuri ce inseamna competentele cheie.

"Chiar daca solutiile nu sunt simple, acest pas s-ar fi putut face de multa vreme. Cele 8 competentele cheie au fost incluse toamna trecuta in noua lege a educatiei, dar ele fusesera introduse deja de cativa ani in programe.

Din pacate, acest pas a fost facut doar formal, ele nefiind legate cu restul elementelor din programa si neexistand o definire clara a lor. Daca nu se va schimba radical stilul de lucru al autoritatilor, unul in care dominante au fost tergiversarile si carpelile de moment, situatia va deveni si mai haotica", se afirma in raport.

O alta concluzie a raportului este aceea ca a umbla la continuturile manualelor inainte de a rezolva cu detalierea competentelor cheie inseamna practic a pune caruta inaintea cailor. "Se tot vorbeste acum, pe deplin justificat, despre descongestionarea programei scolare; aceasta implica reducerea... mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 16:44

1 comentariu
Programa scolara, sub lupa specialistilor

Programa scolara, sub lupa specialistilor

Societatea Academica Romana propune o "revolutie a programei scolare", care ar trebui mult simplificata si care ar trebui sa fie in concordanta cu necesitatea formarii de competente nu acumularii de informatii nefolositoare.

Programa scolara trebuie aerisita iar bacalaureatul sa se desfasoare dupa principiul "fiecare elev cu subiectul sau, aleator ales de computer, si nu cu subiect unic", releva raportul raport realizat de Societatea Academica Romana si citat de Ziua.

Astfel, expertii sustin ca Bacalaureatul ar trebui inlocuit cu un examen national de tip SAT (Standard Achievement Test, care este administrat de ETS) (SUA), urmand ca acest examen sa fie administrat de un organism independent, iar alocarea testelor sa fie aleatorie (computerizata) pentru fiecare elev.

In plus, societatile profesionale ar trebui implicate in elaborarea si aprobarea programelor de invatamant - cum ar fi, de exemplu, formarea de competente si criteriile de evaluare a acestora, care, prin noua lege a educatiei, raman nesolutionate din punct de vedere tehnic si metodologic.

Un alt neajuns al actualei programe, reliefat in raportul SAR, se refera la faptul ca mediul de afaceri considera ca exista o prapastie intre scoala romaneasca si economia reala.

La randul sau, Asociatia Edu Cer are o propunere novatoare: concurs national deschis tuturor cadrelor didactice pentru realizarea programei curriculare a fiecarei discipline scolare, iar juriul sa fie format din specialisti renumiti in... mai mult


Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 14:33

4 comentarii
Andronescu: Nu scoatem logica si sportul din programa

Andronescu: Nu scoatem logica si sportul din programa

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat luni ca logica si sportul nu vor fi scoase din programa scolara, precizand in acelasi timp ca la sedinta de Guvern de duminica nu a avut posibilitatea sa raspunda criticilor presedintelui.

"Nu s-a pus niciodata problema sa fie scoasa logica. Nu, la fel nici sportul. Sunt patru ore de sport pe saptamana in curriculum. O sa fiu cu ochii pe profesori pentru ca as vrea sa refacem miscarea sportiva de masa si baza de selectie pentru sportul de performanta.

Sunt doua obiective pentru mine foarte clare", a explicat ministrul, respingand informatiile ca logica si sportul nu se vor mai preda in scoli, la Realitatea Tv.

"Eu n-am putut sa raspund, n-am avut posibilitatea sa raspund, a spus numai domnia sa (presedintele Basescu, n.r.)", a mai spus ministrul Educatiei despre replicile pe care i le-a adresat presedintele.

Traian Basescu a rugat-o "prieteneste" pe Ecaterina Andronescu sa reformeze sistemul educational romanesc, sa revina la o programa adecvata si neincarcata, pe cat posibil adaptata economiei romanesti. Mai mult chiar, seful statului a tinut sa precizeze ca situatia din Educatie este dezastruoasa.

"Doamna Andronescu, am o rugaminte: sa nu mai treaca un an fara reforma in Educatie. Despre papadie, salata sau Herodot poate afla orice copil care intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti.

Nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto,... mai mult


Luni, 15 Iunie 2009, ora 15:07

4 comentarii
Trei ore de sport in programa scolara

Trei ore de sport in programa scolara

Programul de guvernare PD-L-PSD si-a fixat mai multe obiective la capitolul sport, printre care si introducerea a minim 3 ore de educatie fizica, saptamanal, in programa scolara, dar si asigurarea unei traiectorii de tip "dubla cariera" sportivilor de performanta, pentru a sprijini reintegrarea lor in societate.

Pe langa aceste obiective, noul guvern isi mai propune sa elaboreze Strategia Nationala si a unei noi legi in domeniul sportului, conform prevederilor UE, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, se doreste implicarea si cointeresarea autoritatilor Administratiei Publice Locale in crearea, modernizarea si dezvoltarea bazei materiale, dar si a structurilor sportive din plan local si judetean.

Guvernul isi mai propune organizarea de intreceri sportive, sustinute si co-finantate de Guvernul Romaniei, precum si acces gratuit in bazele sportive publice pentru tinerii proveniti din familii cu venituri reduse.

De asemenea, se mai doreste construirea de baze sportive pentru disciplinele olimpice, conform cerintelor Comitetului Olimpic International, dar si infiintarea unor centre moderne de recuperare sportiva.

Structura noului guvern a aprobat infiintarea Ministerul Tineretului si Sportului, iar in aceste conditii Agentia Nationala pentru Sport (ANS) va disparea.

Romania nu mai are un Minister al Tineretului si Sportului din 2003, cand printre cererile pentru aderarea la UE a venit si cea de micsorare a numarului de ministere. Printre cele la care s-a... mai mult


Marti, 16 Decembrie 2008, ora 16:42

13 comentarii
J.K. Rowling i-ar putea lua locul lui Bulgakov in programa scolara din Rusia

J.K. Rowling i-ar putea lua locul lui Bulgakov in programa scolara din Rusia

Teologul rus Andrei Kuraev (foto) sustine ca faimosul roman "Maestrul si Margareta" al lui Mihail Bulgakov trebuie inlocuit in programa scolara cu seria "Harry Potter", din cauza ca lucrarea este prea complexa si complicata pentru adolescenti.

"Harry Potter reprezinta o literatura excelenta pentru copii, adevarata, nu un substitut comercial", a declarat luni Kuraev, citat de RIA Novosti, laudand seria celebrei scriitoare britanice J.K Rowling.

In opinia sa, literatura pentru copii de calitate presupune o identificare a micului cititor cu personajul operei, ea il poate face pe copil sa traiasca bucuriile si emotiile aventurii si sa cunoasca gustul victoriei binelui asupra raului.

"In romanele despre Harry Potter este extraordinar de bine prezentat acest proces de maturizare a personajului si impreuna cu el si a cititorului", sustine Andrei Kuraev, explicand ca, datorita valorii sale exceptionale, romanul lui Bulgakov va fi citit mai mult ca sigur de adolescenti, mai devreme sau mai tarziu. mai mult


Luni, 09 Iunie 2008, ora 16:38

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)