programa scolara educatie sanitara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nicolaescu: Educatia sanitara trebuie inclusa in programa scolara obligatorie

Nicolaescu: Educatia sanitara trebuie inclusa in programa scolara obligatorie

Educatia sanitara trebuie introdusa in programa scolara obligatorie, iar orele de educatie fizica sa se regasesca in intreg invatamantul din Romania, de la gradinita, la universitate, acesta fiind primul pas in programul de preventie, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Deja am deschis discutiile cu Ministerul Educatiei Nationale in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli, noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul.

Cu cat lasam lucrurile mai voluntare, cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine, cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive", a spus ministrul, cu ocazia Forumului European al Obezitatii.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca o alta masura de imbunatatire a starii de sanatate a populatiei o reprezinta cresterea numarului orelor de sport in invatamant.

"Deja este o decizie politica luata in sensul de a se majora numarul de ore de educatie fizica, de la primul an de studiu pana la ultimul an din mediul universitar", a afirmat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a vorbit si despre Program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, care s-a desfasurat in perioada... mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 23:53

5 comentarii
Nicolaescu vrea ca educatia sanitara sa fie disciplina obligatorie in scoala

Nicolaescu vrea ca educatia sanitara sa fie disciplina obligatorie in scoala

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, la Forumul european al obezitatii, ca a demarat deja discutii cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale privind introducerea in programa scolara obligatorie a educatiei sanitare.

"Deja am deschis discutiile cu MEN in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional.

Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul. Cu cat lasam lucrurile mai voluntare cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive", a spus ministrul.

El a precizat ca o alta masura care urmareste imbunatatirea starii de sanatate a populatiei o reprezinta cresterea numarului de ore de sport in invatamant.

"Deja este o decizie politica luata in sensul de a se majora numarul de ore de educatie fizica de la primul an de studiu pana la ultimul an din mediul universitar", a afirmat demnitarul.

El a reiterat faptul ca in Romania se pregateste o "reforma substantiala, profunda, complexa", care va schimba din temelii sistemul sanitar romanesc, si anume introducerea pentru prima oara a pachetului de servicii medicale de baza.

In ceea ce priveste... mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 15:55

1 comentariu
Invitatii Ziare.com: Oana Badea: Eugen Nicolaescu nu trece la corigente

Invitatii Ziare.com: Oana Badea: Eugen Nicolaescu nu trece la corigente

Din ciclul Eugen Nicolaescu a terminat sanatatea si a pus ochii pe educatie, recent a rulat episodul "Scoala de vara a PNL". Marea stire despre orele de educatie sanitara in scoli este nici mai mult nici mai putin decat un mare fas.

Poate ii spune cineva si lui Eugen Nicolaescu, care a declarat la scoala de vara a PNL de la Constanta ca din 2014 vor fi introduse in programa scolara ore de educatie sanitara, ca acestea exista deja din... 2004.

Marturie sta Ordinul nr. 4496/ 11.08.2004, privind aprobarea programelor scolare pentru disciplina optionala "Educatie pentru sanatate", clasele I-XII, pe care il poate studia de pe site-ul ministerului de resort.

Din 2004, exista cateva mii de profesori formati printr-un program dedicat care desfasoara aceste ore acolo unde sunt alese de catre comunitatea scolara.

Dar daca tot este atat de preocupat de educatie poate afla si ca in decembrie 2012 prin Ordonanta 92, Ecaterina Andronescu a modificat art. 66 din Legea Educatiei Nationale exact acolo unde era prevazuta ponderea optionalelor, deci a acestui tip de continuturi.

Succesorul acesteia, Remus Pricopie, a consolidat limitarea dreptului parintilor si dascalilor de a opta pentru anumite discipline prin reducerea in invatamantul primar la 1-2 ore a curriculumului la decizia scolii fata de 1-4 ore cat era inainte.

Asa ca, daca tot a fost prins cu lectia neinvatata la scoala de vara, ar fi bine sa se puna cu burta pe carte ca nu trece de corigentele care tocmai se... mai mult


Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:32

1 comentariu
O noua materie in programa scolara: educatia sanitara

O noua materie in programa scolara: educatia sanitara

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, duminica, la scoala de vara a PNL de la Constanta, ca din 2014 se vor introduce in programa scolara ore de educatie sanitara, in care elevii vor invata si despre acordarea primului ajutor, el aratand ca a avut o discutie cu ministrul Educatiei.

"Noi acum primul ajutor il dam de regula prin serviciile medicale, prin SMURD de regula. Dar ne gandim deja sa facem un proiect de educatie si sa incepem din scoala. Am vorbit cu colegul meu, cu ministrul Educatiei, si - anul asta nu reusim - dar de la anul sa introducem in programa scolara ore de educatie sanitara, in care va intra si primul ajutor", a spus Nicolaescu.

Noi schimbari pentru elevi: Filosofia si educatia financiara, studiate din primii ani de scoala

El a aratat ca se incearca, de asemenea, si revizuirea medicinii scolare, despre care a afirmat ca astazi "e la pamant" si ca "de fapt, nu mai exista", ca si medicina comunitara.

"Sunt capitole din Legea Sanatatii pe care le vom modifica in acest an si sigur, pe masura ce vom avea fonduri ca sa facem si achizitii, o vom pune in aplicare. Cream cadrul legal deocamdata si sper ca in doi-trei ani de zile, daca Dumnezeu ne ajuta, sa avem bani mai multi si eu sper sa mearga economia Romaniei ca sa avem bani mai multi, de acolo sa putem sa disponibilizam.

Dar poate sa sensibilizam autoritatile locale, sa incerce si ele sa se implice, ca nu costa mult, si poate in anumite puncte importante din localitati, acolo unde... mai mult


Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 14:10

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum sa-ti convingi pisica sa nu mai stea pe laptop cand lucrezi (Foto)
  2. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  3. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  4. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  5. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  6. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  7. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  8. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  9. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  10. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati