programa scolara vacanta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vacanta pentru transhumanta: Sute de copii duc oile in munti. Se mai intorc la scoala in toamna

Vacanta pentru transhumanta: Sute de copii duc oile in munti. Se mai intorc la scoala in toamna

Elevii si prescolarii din cinci sate de munte din Alba au intrat de luni in vacanta, urmand sa revina la cursuri la 1 octombrie, pana atunci copiii urmand sa isi insoteasca parintii plecati cu oile in transhumanta.

Majoritatea localnicilor din satele Loman, Plesi si Tonea, comuna Sasciori, si Strungari si Purcareti, comuna Pianu de Jos, se ocupa cu cresterea oilor si practica un pastorit de pendulare periodica. Primavara, dupa 15-20 mai, urca cu animalele in zona fanatelor, unde stau aproximativ o luna, pana la sarbatoarea Sanzienelor.

De aici pleaca apoi cu turmele de oi in pasunile alpine, unde stau o perioada de trei luni, pana dupa sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, in 8 septembrie, dupa care coboara din nou in zona prealpina, la fanate. De aici, dupa alte cateva saptamani, se intorc in sat.

Pentru "varatul" oilor la munte, fiecare sat isi are propriile stane, unde organizarea vietii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinatati. In toata aceasta perioada a transhumantei, copiii isi insotesc familiile sus pe munte. Din acest motiv, scolile din aceste sate functioneaza dupa o alta structura a anului scolar, aprobata de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Alba. Cursurile incep la 1 octombrie, in loc de 15 septembrie, si se termina la 15 mai, si nu la 15 iunie. Pentru a recupera programa scolara, copiii din satele respective merg la scoala si sambata in timpul anului scolar.

Astfel, de luni, 18 mai, au intrat in... mai mult


Luni, 18 Mai 2015, ora 15:07

Elevii se intorc la scoala luni - vezi cand e urmatoarea vacanta

Elevii se intorc la scoala luni - vezi cand e urmatoarea vacanta

Elevii se intorc la ore luni, dupa terminarea vacantei de iarna, insa din 31 ianuarie vor avea din nou liber, pentru pauza dintre cele doua semestre, prevazuta in calendarul anului scolar 2014- 2015.

Vacanta de iarna a fost programata in intervalul 20 decembrie - 4 ianuarie.

De la sfarsitul lunii ianuarie, elevii vor avea, din nou, zile de pauza, odata cu vacanta intersemestriala (31 ianuarie - 8 februarie).

Semestrul al II-lea va incepe luni, 9 februarie, si va fi intrerupt de vacanta de primavara, programata intre 11 aprilie si 19 aprilie.

Saptamana 6 - 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!".

Cursurile se vor relua in 20 aprilie, anul scolar urmand sa se incheie la 19 iunie.

Tezele din semestrul al II-lea vor fi date, de regula, pana la 22 mai.

Vacanta de vara de dinaintea anului scolar 2015-2016 va fi intre 20 iunie si 13 septembrie. mai mult


Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 07:22

1 comentariu
O initiativa buna, comunicata prost - Vacanta de vara nici nu dispare, nici nu se scurteaza

O initiativa buna, comunicata prost - Vacanta de vara nici nu dispare, nici nu se scurteaza

Senatorul Valeriu Todirascu (Noua Republica) a inregistrat recent o initiativa legislativa potrivit careia elevii ar putea participa, daca doresc, pe timpul vacantei de vara la activitati organizate in scolile in care invata. Comunicata prost, initiativa a bagat panica in scolari.

"Proiect socant pentru elevi: vacanta de vara s-ar putea desfiinta!", "Vacanta de vara ar putea fi desfiintata" si "Elevii si-ar putea lua adio de la vacanta de vara" sunt cateva titluri care au aparut luni in mass-media.

Inregistrata la Senat pentru dezbatere cu nr.b692 in urma cu doua saptamani, initiativa este sustinuta de mai multi senatori PDL, se bazeaza pe argumente mai mult decat pertinente si isi propune rezolvarea unei probleme serioase cu care se confrunta multe familii.

Contactat de Ziare.com, Valeriu Todirascu a subliniat inca de la inceput: "Initiativa legislativa in cauza nu propune scurtarea vacantei sau impunerea unei scoli de vara obligatorii".

Ce se doreste de fapt

"Initiativa legislativa propune introducerea facultativa a scolii de vara, cu program special, si a programului facultativ al gradinitelor in perioada de vara, asigurand astfel posibilitatea desfasurarii neintrerupte a activitatii profesionale a parintilor.

Nu toti elevii sau prescolarii pot beneficia de supraveghere si educatie din partea parintilor sau in institutii specializate in cele 3 luni de vara, cand scolile sau gradinitele sunt inchise, iar in aceste perioade, copiii sunt expusi... mai mult


Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:25

2 comentarii
Cerere bizara a patronatelor din turism: Anul scolar, scurtat pentru ca elevii sa vina pe litoral

Cerere bizara a patronatelor din turism: Anul scolar, scurtat pentru ca elevii sa vina pe litoral

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita reanalizarea programei de invatamant si modificarea ei pentru incheierea anului scolar pe data de 1 iunie, macar pentru clasele I-VIII, astfel incat familiile cu copii sa beneficieze de tarife reduse pe litoral.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, se precizeaza ca acestui demers i se alatura si Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus.

"Operatorii din turism reprezinta contribuabili la bugetul de stat care doresc sa-si imbunatateasca aportul la produsul intern brut, dar micsorarea vacantelor de vara si cresterea anului scolar aduce o scadere a numarului de zile pe care elevii si le pot petrece in statiunile turistice, depasindu-se si perioada in care acestia pot beneficia de tarife reduse.

Este cunoscut faptul ca turistii cu familie vin pe litoral dupa ce copiii intra in vacanta, si tocmai de aceea propunem demararea unei colaborari intre Ministerul Educatiei Nationale si autoritatile din turism pentru stabilirea unei strategii a programului de invatamant care sa tina seama si de programul de vacanta al elevilor din perspectiva ofertei turistice", se arata in solicitarea semnata de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

In opinia FPTS, ieftinirea transportului CFR spre litoral a fost o masura salutara luata de guvern, dar ea trebuie "coroborata si cu alte masuri care sa faca posibil un aflux ridicat al turistilor cu familii spre litoral in perioada... mai mult


Marti, 14 Mai 2013, ora 16:05

12 comentarii
Cand incepe vacanta de toamna? Noua structura scolara da batai de cap parintilor

Cand incepe vacanta de toamna? Noua structura scolara da batai de cap parintilor

Decizia sefilor de la Educatie de a decala inceputul de an scolar cu o saptamana se dovedeste a fi o lovitura cu bataie lunga, multi parinti nestiind daca sa-si duca sau nu copiii la scoala, luni. Spre deosebire de alti ani, vacanta de toamna nu incepe in 29 octombrie, ci in 5 noiembrie.

Potrivit noii structuri scolare, vacanta de toamna de o saptamana, rezervata copiilor din gradinite si elevilor din ciclul primar, va incepe din 5 noiembrie si nu pe 29 octombrie, ca in ceilalti ani. Debusolati nu sunt doar copiii si parintii lor, ci chiar o parte dintre profesori, care spun ca nu au fost anuntati.

Surse din ministerul Educatiei spun ca vina nu le apartine lor, ci inspectorilor scolari din teritoriu. "Inspectoratele aveau obligatia sa anunte scolile inca de acum doua luni, acolo e blocajul. Vom lua masuri", spun ei, conform Evenimentul Zilei.

Structura oficiala a anului scolar

Anul scolar 2012-2013 va avea 36 de saptamani impartite pe doua semestre. Elevii din invatamantul prescolar si primar vor fi in vacanta in perioada 5-11 noiembrie, cu o saptamana mai tarziu decat se stabilise initial.

In primul semestru, cursurile se vor tine de pe 17 septembrie pana pe 21 decembrie, urmand ca intre 22 decembrie 2011 si 13 ianuarie 2013 copiii sa aiba vacanta de iarna. In semestrul al doilea, elevii raspund prezent la ore de pe 14 ianuarie 2013 si pana pe 5 aprilie 2013.

Urmeaza vacanta de primavara, programata pentru 6-14 aprilie 2013. Cursurile incep din nou pe 15... mai mult


Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 22:24

1 comentariu
Vezi cum vrea Ministerul Educatiei sa schimbe structura anului scolar

Vezi cum vrea Ministerul Educatiei sa schimbe structura anului scolar

Anul scolar va suferi modificari, vacanta de vara va fi mai scurta, iar cea de iarna mai lunga. Nu se stie inca daca aceste schimbari intra in vigoare incepand cu anul scolar 2011-2012 ori cu 2012-2013.

Dupa ce au primit mai multe variante de la societatea civila, reprezentantii din Ministerul Educatiei, citati de Evenimentul Zilei, se gandesc ca cel mai potrivit ar fi ca vacanta de vara sa fie mai scurta.

"Tendinta este sa creasca numarul de zile de scoala si sa ajungem la nivelul mediei europene. Printre ultimele variante consultate, luam in calcul disparitia vacantelor intersemestriale, cresterea vacantei de Pasti si scurtarea celei de vara", a declarat Oana Badea, secretar de stat in preuniversitar.

Pe de alta parte, sindicalistii din invatamant se declara deja revoltati de schimbarile preconizate.

"In fapt, doresc sa creasca cu inca doua saptamani durata anului scolar. Logic era sa se se faca o reforma a programei scolare pentru fiecare disciplina si, apoi, stabilit numarul de saptamani necesar parcurgerii acesteia", este opinia lui Liviu Marian Pop, secretar general in Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Vacantele elevilor, in functie de Sarbatori si concediile parintilor

Elevii ar putea intra in vacanta in perioadele in care si parintii lor sunt in concediu, in urma alte impartiri a anului scolar, anunta recent ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"Cred ca este momentul sa evaluam daca trecerea de la trimestre la semestre este solutia... mai mult


Marti, 10 Mai 2011, ora 09:51

2 comentarii
Sunteti de acord cu modificarea structurii anului scolar? - Sondaj Ziare.com

Sunteti de acord cu modificarea structurii anului scolar? - Sondaj Ziare.com

Un an scolar cu vacanta de iarna mai mare, mai multe zile libere de Paste, relocarea vacantei intersemestriale, suprapunerea vacantelor elevilor cu concediile parintilor. De asta ar putea avea parte elevii, in cazul in care Ministerul Educatiei va modifica structura anului scolar. Momentan exista dezbateri pe aceasta tema.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat pentru Ziare.com ca se analizeaza toate semnalele venite de la cadre didactice, autoritati publice, parinti si elevi pentru a se gasi solutia potrivita care sa multumeasca toata lumea.

"Cam toata lumea are un ochi aplecat asupra structurii anului scolar si emite din directia aceea o parere. Toate aceste semnale au ajuns la Ministerul Educatiei si au fost receptate ca o nevoie de dezbatere si ne-am constituit ca parte in aceasta dezbatere si am receptat absolut toate semnalele pentru ca decizia pe care o vom lua sa fie cat mai apropiata de vointa generala", a declarat Oana Badea pentru Ziare.com.

Potrivit acesteia, pana acum, cei mai multi s-au pronuntat pentru o vacanta de iarna mai mare, mai multe zile libere de Paste si eliminarea vacantei intersemestriale.

"Din toate semnalele si din toate discutiile purtate pana acum si din ce ne-a fost transmis rezulta cateva repere clare: nevoia de vacanta de iarna mai lunga decat asa cum este in prezent, o vacanta de Paste mai consistenta care sa elimine orice fel de intrebare suplimentara de genul 'a treia zi de Paste este libera?' sau... mai mult


Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 17:37

7 comentarii
Elevii de clasele I-IV si prescolarii intra de luni in vacanta

Elevii de clasele I-IV si prescolarii intra de luni in vacanta

Elevii din clasele I-IV si copiii de la gradinita vor intra de luni in vacanta, pentru o saptamana, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Intra de luni in vacanta aproximativ 900.000 de elevi din ciclul primar si 500.000 de prescolari.

Urmatoarea vacanta, pentru toti elevii, cea de iarna, este programata intre 22 decembrie 2010 si 4 ianuarie 2011. Vacanta intersemestriala va avea loc in intervalul 29 ianuarie 2011 - 6 februarie 2011.

Anul scolar 2010-2011 inceput pe 13 septembrie are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, potrivit calendarului aprobat de MECTS.

Semestrul al doilea va incepe pe 7 februarie si se va incheia pe 17 iunie 2011.

Elevi vor avea vacanta de pe 16 aprilie pana pe 25 aprilie 2011 si din nou cursuri in perioada 26 aprilie - 17 iunie 2011.

Vacanta de vara este prevazuta in perioada 18 iunie - 11 septembrie 2011. mai mult


Joi, 28 Octombrie 2010, ora 19:36

Alte articole despre: vacanta scolari, vacanta elevi, an scolar
Vacanta pentru elevii din I-IV si prescolari

Vacanta pentru elevii din I-IV si prescolari

Timp de o saptamana, 900.000 de prescolari si elevi ai claselor I-IV vor fi in vacanta, incepand de luni.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, 90.000 de elevi sunt din Bucuresti, informeaza Mediafax.

In perioada 2-9 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. mai mult


Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 13:00

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)