proiect lege renta viagera

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Iata cati bani primesc de la stat fostii campioni

Iata cati bani primesc de la stat fostii campioni

Saptamana aceasta, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) a provocat un scandal de proportii in gimnastica romaneasca, publicand pe site-ul propriu un proiect de modificare a legii sportului. In cadrul acestui proiect, rentele acordate fostilor campioni olimpici, mondiali sau europeni urmau sa fie date abia dupa implinirea varstei de 30 de ani.

Gimnastele au anuntat ca se retrag in bloc, pentru a beneficia de preverile legii actuale, insa, in cele din urma, au fost convinse de ministrul Educatiei ca nu sunt in pericol de a nu primi respectivii bani.

Pentru ca discutia despre rentele viagere ale fostilor sportivi este in toi, merita sa vedem cati bani primesc de la stat fostii campioni care au adus Romania pe prima pagina a tuturor ziarelor.

Conform actualei Legi a Sporturilor, oamenii care au castigat medalii pentru Romania primesc o renta viagera acordata din momentul retragerii din activitate al carei cuantum este cuprins intre unul si 3,665 salarii medii nete, adica intre 2.200 de lei si 8.000 de lei, in functie de performantele fiecaruia.

Iata cat incaseaza fostii sportivi, conform site-ului gsp.ro:

Gabriela Szabo, atletism 3,225 salarii medii nete - 7095 lei
Elisabeta Lipa, canotaj 3 salarii medii nete - 6600
Constanta Burcica, canotaj 2,850 salarii medii nete - 6270
Laura Badea, scrima 2,625 salarii medii nete - 5775
Liliana Gafencu, canotaj 2,250 salarii medii nete - 4950
Silvia Stroescu, gimnastica 2,1 salarii medii nete - 4620... mai mult


Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 21:42

31 comentarii
Pentru cat se da jos din pat un ministru? (Opinii)

Pentru cat se da jos din pat un ministru? (Opinii)

Daniel Funeriu a vrut sa faca o fapta buna. Nu i-a iesit. Poate pentru ca nu o fi gandit-o singur, pentru ca nu se pricepe sau pur si simplu pentru ca nu-i pasa. Dar a reusit sa mai bulverseze inca o data Romania.

Joi nu s-a discutat decat despre cum a reusit ministrul Educatiei (caruia i se sopteste la ureche ce trebuie sa spuna la conferintele de presa de catre secretarii de stat) sa taie renta viagera sportivilor de performanta.

Potrivit legii inca in vigoare, elitele sportului romanesc puteau cere, si primeau, renta viagera din momentul in care se retrageau din activitate, fara limita de varsta. Ministrul Funeriu s-a gandit ca nu e bine. Unele voci sustin ca insusi ministrul, care a beneficiat toata viata de burse de studii, s-ar fi lasat manipulat, initial, de o propunere soptita chiar de unii antrenori ca sportivii sa primeasca renta viagera dupa retragere, dar doar dupa varsta de 30 de ani.

Nu stiu daca destinul ministrului Funeriu este sa i se sopteasca la ureche tot felul de lucruri pe care domnia sa le transforme in prostii sau ineptii, cert e insa ca, in momentul in care s-a aflat de proiectul de modificare a Legii Sportului, mai multi sportivi olimpici au amenintat ca renunta la pregatirea pentru Jocurile Olimpice si se retrag acum, sa fie siguri ca prind renta viagera dupa actuala lege.

Ghinionul lui Daniel Funeriu a fost ca printre sportivii care au amenintat ca renunta la activitatea competitionala s-au numarat gimnastele lotului olimpic al... mai mult


Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 12:37

41 comentarii
Funeriu se implica in scandalul din gimnastica (Video)

Funeriu se implica in scandalul din gimnastica (Video)

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, se implica in scandalul monstru izbucnit joi in gimnastica romaneasca, dupa ce Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) a propus ca renta viagera sa fie acordata dupa varsta de 30 de ani.

Funeriu a intervenit dupa ce mai multe gimnaste din lotul national au amenintat ca se retrag din activitate inainte de Olimpiada, pentru a "prinde" rentele pe vechea lege.

Mariana Bitang, antrenor coordonator al lotului national a anuntat ca a discutat cu ministrul iar acesta a promis ca va retrage proiectul.

"Fetele nu au amenintat ca se retrag, si-au manifestat doar dorinta. Domnul Funeriu m-a sunat dupa ce povestea a luat amploare si m-a anuntat ca va retrage de pe site-ul ANST acest proiect. Pana la urma e important ca se reactioneaza, e important ca se intelege ca nu era momentul pentru o astfel de schimbare", a anuntat Mariana Bitang la Antena3.

Fosta consiliera a presedintelui Basescu a dezvaluit apoi si cat castiga o gimnasta retrasa din activitate in acest moment.

"Cuantumul rentei este variabil in functie de cate medalii castiga un sportiv, ce fel de medalie este, in ce competitie este obtinuta... Catalina Ponor, care a fost tripla campioana olimpica, avea o renta de 6.000 de lei. O renta medie ar fi in jurul a 3.000 de lei", a mai spus doamna Bitang.

Daniel Funeriu a ajuns si el la Centrul de la Izvorani si le-a "bagat" in sedinta pe gimnaste, carora le-a explicat ca nu isi vor pierde rentele viagere.

ANST... mai mult


Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 15:27

1 comentariu
Cum va arata impozitul pe avere?

Cum va arata impozitul pe avere?

Averile mari si foarte mari sunt impozitate in mai multe state din Europa, iar prin modificarea sistemului fiscal s-ar putea asigura un plus de venituri si pentru bugetul de stat din Romania.

Proiectul de lege pe care deputatul PSD Mugurel Surupaceanu il va inainta Camerei Deputatilor propune instituirea impozitului anual asupra averii persoanelor fizice, cu incepere din anul 2010, un impozit care s-ar calcula in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie.

"Impozitul anual pe avere va fi in cuantum de 0,50 % pentru valoarea averii nete detinute, care depaseste pragul de 500.000 euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta (dupa deducerea unor sume - conform metodologiei ce va fi prevazuta in normele de aplicare).

Persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate iar cele nerezidente pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri", se arata in proiectul de lege al social democratului Mugurel Surupaceanu, remis Ziare.com.

Ce scapa de impozitare?

Potrivit aceluiasi proiect de lege, care are ca scop aducerea de bani la buget pentru majorarea pensiilor, ar face obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere:

a) cladirile apartinand patrimoniului cultural national;
b) mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor;... mai mult


Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 20:30

18 comentarii
Ilie Sarbu anunta un avans de 70% din platile pe suprafata pentru fermieri, in toamna

Ilie Sarbu anunta un avans de 70% din platile pe suprafata pentru fermieri, in toamna

Fermierii ar putea beneficia pentru campania agricola de toamna de un ajutor de un leu/litrul de motorina, pentru o cantitate de 39 litri/hectar, si de un avans de 70% din nivelul platilor pe suprafata cuvenite pentru 2009, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

Potrivit ministrului, fermierii mai pot beneficia si de 30% din volumul creditelor de productie si de noile reglementari aprobate privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derularii afacerilor in domeniul comertului cu seminte de consum.

"In plus, fermierii care au depus proiecte pentru Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si au fost declarate eligibile, dar nu au fost selectate vor beneficia de credite acordate din fonduri puse la dispozite de MAPDR. Recent, am semnat Ordinul prin care cei care au depus proiecte pe PNDR, dar nu au fost selectate din diverse motive vor putea sa-si puna in practica proiectul prin credite acordate din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In aceasta situatie sunt pana acum 923 de proiecte", a declarat Ilie Sarbu.

In ceea ce priveste renta viagera, Ministrul Agriculturii sustine ca aceasta va fi inlocuita cu pensionarea timpurie a fermierilor.

Renta viagera va fi inlocuita din 2010 cu masura 113 din Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) "Pensionarea timpurie a fermierilor si lucratorilor agricoli", prin care se vor aloca 72 de milioane de euro, a declarat Ilie Sarbu.... mai mult


Duminica, 19 Iulie 2009, ora 13:37

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii