proiect lege statutul cadrelor militare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Traian Basescu a promulgat Statutul cadrelor militare

Traian Basescu a promulgat Statutul cadrelor militare

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea Statutului cadrelor militare, care prevede ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare.

Informatia privind semnarea de catre seful statului a decretului privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare este cuprinsa intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Curtea Constitutionala a decis, in 22 mai, cu unanimitate de voturi, ca sunt constitutionale modificarile la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse dupa ce actul normativ a fost trimis de presedinte pentru reexaminare, respingand astfel sesizarea PDL.

CCR a respins sesizarea PDL pe statutul militarilor

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarea in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care senatorii PDL au reclamat depasirea cadrului cererii de reexaminare formulata de seful statului.

Plenul Curtii Constitutionale a solutionat obiectia de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile articolului unic punctul 5 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care s-a introdus articolul 86 alineatul 22, obiectie formulata de 25 de senatori, arata CC intr-un comunicat de... mai mult


Vineri, 31 Mai 2013, ora 14:18

9 comentarii
Senat: Militarii pot ramane in activitate pana la 60 de ani

Senat: Militarii pot ramane in activitate pana la 60 de ani

Senatorii au adoptat marti, cu 103 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si trei abtineri, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, trimis la reexaminare de presedintele Traian Basescu, potrivit noilor reglementari actul normativ fiind aplicat in exclusivitate MApN si structurilor militarizate ale MAI.

Conform statutului, in functie de nevoile de incadrare, cadrele militare din MApN si MAI pot fi mentinute in activitate dupa implinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei.

Potrivit actului normativ, pensionarea cadrelor MApN si MAI se va face gradual. Astfel, generalii cu o stea se vor pensiona la 56 de ani, cu doua la 57 de ani, cu trei stele la 58 si cu patru stele la 59 de ani.

Prelungirea perioadei pana la 60 de ani se poate face in functie de comisiile de selectie care functioneaza in institutiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apararii.

"Un ministru politic nu poate sti care e nevoia operationala pentru mentinerea incadrarii pe un post. Nu poti sa tii un general de brigada pana la 60 de ani. Uzura fizica e foarte mare", a explicat presedintele Comisiei de aparare, Corneliu Dobritoiu.

Potrivit acestuia, serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor functiona in baza Legii 80 care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face in functie de ierarhia din fiecare institutie.

Senatul este Camera legislativa decizionala in cazul... mai mult


Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:28

3 comentarii
Camera Deputatilor: Modificarile la statutul cadrelor militare, adoptate de plen

Camera Deputatilor: Modificarile la statutul cadrelor militare, adoptate de plen

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat marti cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a proiectului de lege care modifica statutul cadrelor militare, cu 302 voturi pentru, doua impotriva si 13 abtineri.

Modificarile aduse proiectului de lege prevad ca generalii cu doua stele vor iesi la pensie la 57 de ani, cei cu trei stele - la 58 de ani, iar cei cu patru stele - la 59 de ani.

"Este o propunere a Ministerului Apararii care a fost insusita si de celelalte institutii de aparare, de ordine publica si siguranta nationala. Practic, se revine la o prevedere de pana acum patru ani - un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, unul cu doua stele la 57, unul cu trei stele la 58, unul cu patru stele la 59, existand posibilitatea pentru toate cadrele militare, e vorba de medici militari, cei pe IT, care sa ramana in sistem pana la 60 de ani cu aprobarea conducatorului unitatii", a declarat vicepresedintele Comisiei de aparare George Scutaru.

Scutaru a explicat ca un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, dar el poate fi mentinut pana la 60.

"De exemplu, serviciile de informatii spun ca este greu sa pregatesti un cadru valoros si sa iasa la 56 de ani sau un medic foarte bun sa iasa la 56, cand el poate sa mai practice si atunci s-a optat pentru aceasta solutie, sa fie mentinut pana la 60 de ani orice cadru militar cu aprobarea sefului institutiei. Pe legea actuala se mentiona faptul ca poate sa ramana pana la 60 de ani cu aprobarea sefului... mai mult


Marti, 26 Martie 2013, ora 17:56

2 comentarii
Camera Deputatilor: Varsta de pensionare a generalilor, in functie de stele

Camera Deputatilor: Varsta de pensionare a generalilor, in functie de stele

Comisia pentru aparare a Camerei Deputatilor a decis, luni, sa modifice varstele de pensionare a generalilor, cerere formulata de presedintele Traian Basescu, care a trimis la reexaminare, saptamana trecuta, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare la reexaminare.

"Este o propunere a Ministerului Apararii care a fost insusita si de celelalte institutii de aparare, de ordine publica si siguranta nationala. Practic, se revine la o prevedere de pana acum patru ani si prevede ca un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, unul cu doua stele la 57, unul cu trei stele la 58, unul cu patru stele la 59, existand posibilitatea pentru toate cadrele militare, e vorba de medici militari, cei pe IT, care sa ramana in sistem pana la 60 de ani cu aprobarea conducatorului unitatii", a declarat vicepresedintele Comsiei de aparare, George Scutaru.

El a explicat ca un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, dar el poate fi mentinut pana la 60.

"De exemplu, serviciile de informatii spun ca este greu sa pregatesti un cadru valoros si sa iasa la 56 de ani, sau un medic foarte bun sa iasa la 56, cand el poate sa mai practice si atunci s-a optat pentru aceasta solutie, sa fie mentinut pana la 60 de ani orice cadru militar cu aprobarea sefului institutiei.

Pe legea actuala se mentiona faptul ca poate sa ramana pana la 60 de ani cu aprobarea sefului institutiei, un general cu patru stele poate sa ramana pana la 59 de ani fara nicio aprobare", a mai precizat... mai mult


Luni, 25 Martie 2013, ora 22:10

2 comentarii
Militarii in rezerva, despre declaratiile lui Basescu: Cum poate sa vorbeasca in halul asta?

Militarii in rezerva, despre declaratiile lui Basescu: Cum poate sa vorbeasca in halul asta?

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere (ANCMRR), generalul (r) Victor Constanda, este revoltat de afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind statutul cadrelor militare. "Tradare nationala? Cum poate sa vorbeasca in halul asta?", a intrebat Constanda.

"Nu impartasesc pozitia domnului presedinte. Nu ma asteptam ca un presedinte de stat sa foloseasca asemenea expresii. Sincer va spun, nu ma asteptam sa spuna ca se va decapita Armata, ca statutul asta este nu stiu cum, tembel, sunt niste expresii pe care pot sa le aud aici la coltul casei, unde sunt eu, dar nu de la un presedinte.

Nu-mi pot explica motivul pentru care domnul presedinte a apelat la asemenea expresii foarte grave. Tradare nationala... de catre cine, Armata sau cine? Sunt niste expresii care nu au ce cauta intr-un limbaj. El a fost militar, a fost avansat, cum poate sa vorbeasca in halul asta?", a declarat generalul Constanda pentru Ziare.com.

Basescu a respins statutul cadrelor militare: Armata poate fi supusa factorului politic

El sustine ca in niciun caz nu se pune problema decapitarii Armatei prin pensionarea generalilor, intrucat sunt o multime de alte "cadre competente" care pot sa ii inlocuiasca.

"Cu toate ca suntem in rezerva, noi mai mentinem legatura si cu cei activi. Va asigur ca sunt si altii la fel de competenti sa preia locul celor care ar fi iesit la pensie. Inapoia lor mai sunt atatea cadre competente, atatea cadre militare... mai mult


Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:10

48 comentarii
Crin Antonescu: Nu ma tem de ruperea USL

Crin Antonescu: Nu ma tem de ruperea USL

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca nu se teme de ruperea aliantei cu PSD, dar ca in interiorul USL nu se poate vorbi in niciun caz de tensiuni.

"De diferente, da, dar nu poate fi vorba de tensiuni". "Inca suntem impreuna", a tinut el sa atraga atentia, dupa doi ani si jumatate.

"Intre mine si Ponta pot sa intervina tensiuni majore, dar suntem capabili sa le rezolvam", a spus Antonescu, la TVR1, mentionand: "nu ma tem de ruperea USL din astfel de motive".

Ponta: M-am sfatuit cu Nastase din ziua in care am intrat in politica

Legat de iesirea presedintelui Traian Basescu de joi seara, in speta de declaratiile facute pe marginea legii prin care se modifica statutul cadrelor militare, lege trimisa la reexaminare si catalogata de seful statului drept un "act de tradare nationala" sau "prostie profunda", Crin Antonescu e de parere ca seful statului "nu e responsabil de ceea ce zice, sunt afirmatii iresponsabile".

Basescu, despre modificarea statutului militarilor: Tradare nationala sau profunda prostie

Luand sub lupa sintagmele "tradare nationala" si "decapitarea armatei", liderul USL a declarat: "Ne-am obisnuit sa vina cu acuzatii care mai de care mai spectaculoase si cu formule care se pot auzi o singura data din gura unui sef de stat. Daca e tradare nationala, ori cineva vorbeste prostii, ori maine poimaine, intr-o saptamana, trebuie sa avem niste oameni legati".

Traian Basescu: USL nu poate trece peste referendumul din 2009 LIVE... mai mult


Joi, 21 Martie 2013, ora 23:09

14 comentarii
CSM: Raspunderea personala a magistratilor nu trebuie sa fie o forma de presiune asupra lor

CSM: Raspunderea personala a magistratilor nu trebuie sa fie o forma de presiune asupra lor

"Raspunderea personala a magistratilor nu trebuie sa fie o forma de presiune asupra lor, ci trebuie sa fie conforma cu statutul de autoritate pe care acestia il au si sa respecte standardele internationale in materie", a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, seful CSM, Horatius Dumbrava.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce va milita tot timpul pentru responsabilizarea sistemului judiciar, dar ca "raspunderea personala a magistratilor nu trebuie sa fie o forma de presiune asupra lor, ci trebuie sa fie conforma cu statutul de autoritate pe care acestia il au si sa respecte standardelor internationale in materie".

"Sub acest aspect, CSM va initia imediat o ampla consultare cu magistratii si asociatiile profesionale, cu ONG-urile care au ca obiectiv reforma justitiei si va elabora un studiu de drept comparat in domeniul raspunderii disciplinare si materiale. Ulterior va definitiva un punct de vedere fundamentat si competent pe care il va sustine", a punctat Dumbrava.

Pe de alta parte, seful Consiliului a amintit ca anul acesta va avea loc evaluarea magistratilor, procedura care are loc odata la trei ani, precizand ca va cere presedintilor curtilor de apel ca activitatea de evaluare sa fie una strict conforma cu legea si regulamentul CSM.

"Rezultatele evaluarii din acest an trebuie sa fie obiective, iar magistratii care au deficiente de pregatire si probleme de deontologie sa nu fie acoperiti in... mai mult


Joi, 16 Iunie 2011, ora 23:49

5 comentarii
Cadrele militare, obligate sa participe la misiuni in afara Romaniei

Cadrele militare, obligate sa participe la misiuni in afara Romaniei

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 112 voturi "pentru", unul "impotriva", si o abtinere, un proiect de modificare a Legii privind statutul cadrelor militare, astfel incat acestea vor avea, cu anumite exceptii, obligatia de a participa la misiuni in afara Romaniei, in functie de cerintele MApN.

Proiectul de lege prevede printre exceptiile la aceasta obligativitate cazurile de militari care formeaza o familie monoparentala, sunt intretinatori unici de familiei, ai copilului, fratelui sau parintelui, au unul sau ambii parinti invalizi de gradul I sau II si nu au frati sau surori majori, apti de munca, au sotul grav bolnav, incadrat in gradul I sau II de invaliditate. Mai mult, se excepteaza cazul in care ambii soti sau frati ar urma sa participe la misiune in acelasi timp.

Modificarile aduse legii mai prevad si posibilitatea acordarii concediului fara plata, pe durata maxima de 4 ani, cadrelor militare care isi urmeaza sotul/sotia pe timpul indeplinirii unor misiuni permanente in strainatate. Mai mult, generalii si amiralii vor avea rangul de demnitari ai statului roman in exercitarea functiilor prevazute cu grad de general/similar, fara a beneficia de drepturi suplimentare conferite de aceasta calitate.

Legea contine si noi prevederi privind inaintarea in grad si varstele corespunzatoare.

Senatul este for decizional in aceasta speta. mai mult


Luni, 04 Aprilie 2011, ora 20:26

12 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae