proiect modificare cod rutier

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Codul Rutier al lui Radu Stroe, respins aproape in unanimitate in Senat

Codul Rutier al lui Radu Stroe, respins aproape in unanimitate in Senat

Senatorii au decis, luni, respingerea proiectului noului Cod rutier, propus de fostul ministru de Interne, Radu Stroe.

Ei au adoptat, cu 119 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o "abtinere" raportul de respingere a Proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta a 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, raport propus plenului de Comisia pentru administratie publica, Comisia juridica si Comisia pentru aparare.

Potrivit proiectului, erau inasprite sanctiunile pentru fapte cu pericol social deosebit si care influenteaza direct siguranta traficului - nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferata, conducerea unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului, conducerea unui autovehicul pe autostrada pe contrasens, depasirea vitezei maxime admise cu mai mult de 60 km-h si conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata.

Guvernul propunea amenzi cuprinse intre 4.000 si 10.200 de lei daca aceste fapte au ca urmare producerea unui accident de circulatie soldat cu pagube materiale.

In proiect se mentioneaza explicit ca este aflata sub influenta bauturilor alcoolice, avand o concentratie alcoolica peste 0,15 mg-l alcool pur in aerul expirat sau 0,2 g-l alcool pur in sange ori a substantelor, produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Cele mai mari sanctiuni prevazute prin proiect erau cuprinse intre 121 si 200 puncte-amenda, punctul de amenda reprezyentand... mai mult


Luni, 03 Martie 2014, ora 20:51

Ponta: Codul Rutier merge in Parlament. Nu vreau sa fie codul lui Ponta sau al lui Stroe (Video)

Ponta: Codul Rutier merge in Parlament. Nu vreau sa fie codul lui Ponta sau al lui Stroe (Video)

Proiectul noului Cod rutier nu va fi asumat de Executiv, ci va fi trimis in Parlament, a anuntat premierul Victor Ponta in sedinta de Guvern de miercuri.

Seful Executivului a spus ca isi doreste "o asumare comuna" a codului Rutier si ca este in interesul tuturor sa existe strazi mai sigure.

"Nu vreau sa fie doar codul lui Ponta sau al lui Stroe. Eu vreau sa fie vorba de o asumare comuna a lucrurilor esentiale pe care trebuie sa le rezolvam cat mai rapid. Aplicarea sanctiunilor, ca degeaba dam sanctiuni, daca nu le aplicam. Eu sunt convins ca o sa fim doar noi doi cei rai, eu si ministrul Radu Stroe, si restul o sa fie cei buni. (...) Daca nu, ni-l vom asuma doar noi doi. Eu cred ca e un interes comun sa avem strazi mai sigure si pedepse care se aplica si vreau sa cred ca Parlamentul ne va sprijini in acest sens", a subliniat premierul Victor Ponta.

Proiectul Codului rutier a fost inscris pe agenta sedintei de miercuri, din nou, sub forma de ordonanta de urgenta. Aceasta a fost trimisa spre dezbatare in Parlament, insa va fi aplicata pana la avizul parlamentar. Ulterior, el poate fi completat si modificat, ceea ce nu ar fi fost posibil in cazul unui proiect de lege, care poate fi aplicat doar dupa aprobarea de catre Parlament si dupa promulgarea de catre presedinte.

Ponta: Codul rutier va fi adoptat dupa gasirea unei solutii tehnice de implementare

Sambata, cand a fost intrebat de noul Cod rutier, premierul Victor Ponta a declarat ca acesta "va fi adoptat in... mai mult


Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:25

3 comentarii
Guvernul din umbra al PDL: Top 10 esecuri si gafe ale Cabinetului Ponta intr-o saptamana

Guvernul din umbra al PDL: Top 10 esecuri si gafe ale Cabinetului Ponta intr-o saptamana

Esecul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, modificarile propuse la Codul Rutier, amanarea licitatiei pentru strategia energetica nationala, precum si cresterea deficitului sunt cateva dintre "esecurile si gafele" guvernarii Ponta din ultima saptamana, identificate de guvernul alternativa al PDL.

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, seful Guvernului alternativa al PDL, a prezentat, duminica, intr-o conferinta de presa, o lista cu 10 actiuni din ultimele sapte zile ale Guvernului USL incluse de pedelist in categoriile sus-amintite.

Acestea sunt enumerate intr-un comunicat remis Ziare.com:

"1. Esecul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Guvernul Ponta nu poate blama la infinit terte parti pentru acest esec inainte de a isi face temele pe acest subiect si fara sa afecteze prin declaratii iresponsabile MCV.

2. Introducerea manualelor digitale, promise de ministrul Pricopie pentru anul acesta, a fost amanata pentru 2014. In realitate, platforma digitala pentru aceste manuale va fi gata abia in 2015.

3. Modificarile propuse la Codul Rutier denota superficialitate si neprofesionalism din partea Guvernului Ponta.

4. Scrisoarea trimisa de Liviu Dragnea unui raportor al Parlamentului European care ar fi putut avea drept urmare pierderea a 4 miliarde de euro fonduri europene de catre Romania.

5. Vizita premierului Ponta la Magistrala 5 metrou unde nu a ezitat sa minta ca Guvernele anterioare poarta responsabilitatea pentru lipsa banilor de finantare a... mai mult


Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 20:08

5 comentarii
Noul Cod Rutier, mai bland decat proiectul initial - comparatie (Video)

Noul Cod Rutier, mai bland decat proiectul initial - comparatie (Video)

Sanctiunile din noua legislatie rutiera au fost modificate substantial fata de proiectul de act normativ initial, cea mai mare amenda fiind stabilita la 9.600 lei, fata de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, dupa un accident grav, urmand sa vizeze o perioada de cel mult doi ani, fata de cinci.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicitatii, vineri, proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in forma revizuita in urma dezbaterii publice.

Practic, forma revizuita, facuta publica la noua zile dupa cea initiala, include sanctiuni sensibil mai mici decat cele din prima varianta a proiectului.

Cea mai mare amenda, 9.600 de lei, fata de 16.000 de lei

De pilda, la articolul dedicat claselor de sanctiuni, cele prevazute la clasa a VI-a sunt acum intre 51 si 120 de puncte de amenda, ceea ce inseamna ca un sofer va fi obligat sa scoata din buzunar pana la 9.600 de lei. In forma initiala a proiectului de act normativ, cea mai severa clasa de sanctiuni era intre 125 si 200 de puncte de amenda, respectiv o suma maxima de 16.000 de lei.

Sanctiuni mai blande decat cele din prima forma a ordonantei sunt si cele de suspendare a carnetului in cazul unor accidente grave.

Astfel, unul dintre noile articole prevede ca suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune "pentru o perioada de doi ani in cazul accidentului de circulatie... mai mult


Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 19:58

6 comentarii
Ponta: Codul rutier sa tina cont de realitate. Nu va inmuiati! (Video)

Ponta: Codul rutier sa tina cont de realitate. Nu va inmuiati! (Video)

In contextul criticilor ample cu privire la proiectul noului Cod rutier, ce prevede pedepse mai drastice pentru soferii care incalca regulile, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, sa "nu se inmoaie".

"Codul rutier trebuie sa tina cont de realitate. O sa fim impopulari pentru o parte din cei care sunt supusi unei legislatii mult mai dure, dar suntem in momentul in care trebuie sa luam decizii", a spus Ponta in deschiderea sedintei de guvern de miercuri.

"Nu va inmuiati!", i-a transmis premierul ministrului de Interne, Radu Stroe.

In urma reactiei critice din partea populatiei, Ministerul de Interne a redus pedepsele extrem de mari pe care dorea sa le introduca in proiectul de modificare a Codului Rutier. Astfel, permisele auto ar putea sa nu mai fie retinute pe perioade de 2 la 4 ani, iar amenzile de pana la 16.000 de lei ar putea fi reduse, a anuntat marti Stroe.

Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate - cum va arata noul Cod Rutier

"Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege, drept urmare ne vom revizui punctul de vedere", a declarat ministrul de Interne pentru ProTV.

Stroe a confirmat intentia de a atenua pedepsele in cadrul sedintei de miercuri.

"Am atenuat unele dintre sanctiunile pecuniare si referitoare la ridicarea carnetelor. Am tinut seama de observatii de la diverse persoane. Nu va fi chiar... mai mult


Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:05

14 comentarii
Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate - cum va arata noul Cod Rutier

Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate - cum va arata noul Cod Rutier

Ministerul de Interne da inapoi in privinta pedepselor extrem de mari pe care dorea sa le introduca in proiectul de modificare a Codului Rutier. Permisele auto ar putea sa nu mai fie retinute pe perioade de 2 la 4 ani iar amenzile de pana la 16.000 de lei ar putea fi reduse.

"Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege, drept urmare ne vom revizui punctul de vedere", a declarat ministrul de Interne Radu Stroe, pentru ProTV.

Motivul pentru care comisia care lucreaza la Ministerul de Interne pentru un nou proiect de modificare a Codului Rutier urmeaza sa renunte la sanctiunile extrem de mari pentru incalcarile regulilor de circulatie ar fi reactia puternica a societatii in privinta anumitor pedepse. Astfel, sanctiunile privind pierderea permisului de conducere pe o perioada de la doi la patru ani au intampinat o opozitie puternica din partea sindicatelor din transport.

"In ceea ce priveste transportul de marfa, unde avem soferi profesionisti, suspendarea pe 2-3-4 ani, ce faci? Cream un nou sistem de somaj? Dupa ce trece aceasta perioada, il mai urca cineva pe autobuz sau pe autocar? Pentru ca isi pierde abilitatile, mai ales ca nu intinereste, ci imbatraneste omul", a declarat Ion Lixandru, vicepresedinte Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania.

Politia Rutiera vrea sanctiuni aspre: Motivele pentru care soferii ar putea ramane fara permis

Comisarul Costin... mai mult


Marti, 17 Septembrie 2013, ora 15:26

29 comentarii
Fara permis pentru amenzi si impozite neplatite. Ce li se pregateste soferilor romani

Fara permis pentru amenzi si impozite neplatite. Ce li se pregateste soferilor romani

Neplata amenzilor s-ar putea numara printre greselile care pot lasa soferii fara permis, conform unei propuneri prezentate la inceputul acestui an.

Mai exact, propunerea, inclusa intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, presupune ca:

"suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal".
In ce stadiu e proiectul?

Contactati de Ziare.com, reprezentantii Politiei Romane au informat ca, in prezent, proiectul de lege se afla la Ministerul Afacerilor Interne, urmand ca, in perioada urmatoare, sa fie inaintat Guvernului Romaniei.

Noile reglementari vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, ni s-a transmis de la Inspectoratul General al Politiei Romane.

La mii de kilometri distanta...

In statul american New York, cetatenii care au impozite restante in cuantum de peste 10.000 de dolari risca sa li se suspende permisul pana cand isi vor achita datoriile.

Masura, aprobata de legiuitori in luna martie a acestui an, are ca scop majorarea veniturilor la bugetul de stat, scrie Forbes.

"Mesajul nostru... mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 09:04

11 comentarii
Noi reguli pentru soferi: Vezi ce s-ar putea schimba in noul Cod Rutier

Noi reguli pentru soferi: Vezi ce s-ar putea schimba in noul Cod Rutier

Soferii care nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar, care nu respecta limitele de viteza sau care conduc sub influenta alcoolului ar putea fi pedepsiti mai aspru, perioada de suspendare a dreptului de a conduce fiind ridicata la 120 de zile, potrivit unui proiect de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Amenzile maxime, de la 21 la 100 de puncte - amenda (1.575 - 7.500 de lei), care se aplica doar persoanelor juridice, ar urma sa se aplice si soferilor care conduc avand o alcoolemie sub 0,8 grame/litru, care nu acorda prioritate pietonilor sau depasesc viteza maxima de pe drumul respectiv cu peste 60 de kilometri pe ora, se arata in proiectul de lege, pus in dezbatere pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

In proiect sun incluse si noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce. Astfel, daca fapta soferului este urmarita ca infractiune, dar s-a dispus aplicarea unei sanctiuni administrative, termenul este de 120 de zile. Pentru accidente de circulatie rezultate cu decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, se suspenda pe o perioada de 180 de zile, daca fapta nu este urmarita ca infractiune.

Daca soferii amendati nu isi achita valoarea sanctiuni in termen de 90 de zile, permisele de conducere le sunt suspendate pana fac dovada platii, potrivit proiectului. Amenda nu se suspenda pana la emiterea unei decizii, in cazul in care soferul... mai mult


Marti, 02 Aprilie 2013, ora 21:13

10 comentarii
Fara ATV-uri pe drmurile publice si inchisoare pentru vitezomani

Fara ATV-uri pe drmurile publice si inchisoare pentru vitezomani

Soferii care depasesc de doua ori viteza legala ar putea fi retinuti in arest pentru o periaoda de 24 de ore in situatia in care sunt opriti in trafic, potrivit unui proiect de completare a codului rutier.

De asemenea, soferii ar putea fi obligati sa se supuna alcooltestului pentru fiecare abatere efectuata in trafic, iar ATV-uri ar putea sa nu mai aiba dreptul de a circula in trafic, informeaza Gardianul.

Noile reglementari ar putea permite jandarmilor si politistilor comunitari sa efectueze controale in trafic, spre deosebire de prezent cand numai politistii au acest drept.

In acelasi timp, proprietarii autovehicolelor ar putea fi amendati si ei chiar daca nu s-au aflat la volan in momentul unei abateri de la Codul Rutier. Aceasta reglementare are foarte putine sanse sa fie adoptata, in contextul in care Asociatia Magistratilor din Romania considera ca prevederea incalca drepturile omului.

In ceea ce ii priveste pe viitorii soferi, poligonul ar putea redeveni obligatoriu, in timp ce soferii profesionisti ar putea sa obtina permisul numai dupa probe de control al derapajului, acvaplanarii si dupa teste de simulare a impactului si a rasturnarii. mai mult


Sambata, 11 Iulie 2009, ora 21:33

14 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)