proiect parteneriat public privat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat

Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat

Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul public-privat.

Legea trimisa spre promulgare reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.

Motivele cererii de reexaminare sunt specificate intr-un comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

clarificari legate de motivele exceptionale ce duc la incetarea contractului
Astfel, presedintia arata ca "se impune stabilirea clara, prin lege, a situatiilor ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului", situatii mentionate in Art. 38 din noua Lege.

Reglementare se impune cu atat mai mult cu cat in aceasta situatie partenerul privat va avea dreptul sa primeasca o despagubire daca aceasta denuntare ii creeaza un prejudiciu, se mai precizeaza in comunicatul citat.

procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat
De asemenea, Art. 42 din noua Lege a parteneriatului public-privat, prevede o procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat, fara realizarea unei noi proceduri de atribuire.

Presedintia insista asupra aplicarii principiilor egalitatii de tratament si transparentei decizionale trebuie aplicate.... mai mult


Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 21:55

1 comentariu
Legea parteneriatului public-privat, aprobata in Camera Deputatilor

Legea parteneriatului public-privat, aprobata in Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a aprobat, marti, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat. Deputatii PDL au votat impotriva.

Dan Sova a aratat, in Parlament, ca "avantajul mare al noii legi este ca da posibilitatea unei autoritati centrale sau locale ca pe banii pe care ii are sa faca mai multe obiective in acelasi timp, sa le termine rapid in loc sa astepte pana i se aproba creditele la bugetul de stat sau pana are bani in buget".

Proiectul de lege a fost criticat de catre Alexandru Nazare (PDL), care a cerut fara succes retrimiterea actului normativ la comisie, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Proiectul de lege vizeaza reglementarea incheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu.

Deputatii au adoptat Legea parteneriatului public-privat, in forma reexaminata

Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 15:22

1 comentariu
Firmele care nu respecta conditiile, inlocuite fara licitatie in noua lege a parteneriatului public-privat

Firmele care nu respecta conditiile, inlocuite fara licitatie in noua lege a parteneriatului public-privat

Firmele care nu respecta conditiile contractuale vor putea fi inlocuite de Guvern, din proprie initiativa sau la cererea finantatorilor, fara licitatie, prin noua lege a parteneriatului public-privat.

Lipsa licitatiei va putea fi posibila insa numai in cazul in care aceasta optiune este prevazuta atat in documentatia initiala de atribuire, cat si in contractul de parteneriat public-privat, noteaza Mediafax.

Aceasta noua prevedere a fost inclusa in proiectul de lege referitor la parteneriatul public-privat, care a fost aprobat recent de Executiv si trimis Parlamentului. Proiectul a fost insa trimis intr-o varianta diferita fata de cea care a ajuns pe masa Comisiei Europene spre consultare.

"Inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire numai daca aceasta posibilitate a fost prevazuta in cadrul documentatiei de atribuire initiale intr-o modalitate clara, precisa si neechivoca, indicandu-se cauzele unei astfel de inlocuiri potentiale si conditiile in care poate fi realizata, si daca aceasta posibilitate a fost inclusa in cadrul contractului de parteneriat public-privat.

In absenta indeplinirii tuturor acestor conditii, orice inlocuire a partenerului privat necesita declansarea unei noi proceduri de atribuire", se arata in proiect.

Acest capitol este diferit insa de forma trimisa oficialilor de la Bruxelles. A doua varianta precizeaza clar ca o firma din cadrul unui parteneriat public-privat nu poate fi inlocuita... mai mult


Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 21:06

Boc lauda proiectele de parteneriat public privat: inchisoare, autostrazi, spitale

Boc lauda proiectele de parteneriat public privat: inchisoare, autostrazi, spitale

Premierul Emil Boc a pledat pentru cat mai multe proiecte de parteneriat public privat, in urma carora mai multe investitii ar putea fi facute in Romania si a reamintit ca Ministerul Justititiei intentioneaza sa construiasca un penitenciar, in parteneriat public privat.

"Este suficient sa ne uitam la UE si sa observam ca majoritatea proiectelor de autostrazi au fost finalizate cu ajutorul parteneriatului public-privat. Romania nu a utilizat acest instrument. Poate daca ar fi avut acesta lege inca din anii '90, probabil ca Romania ar fi aratat altfel in materie de infrastructura", a declarat, marti, premierul Emil Boc, in cadrul conferintei "Bani pentru Romania prin parteneriatul public-privat".

"Anul 2012 este un an economic extrem de important pentru Romania, dar si pentru UE, avand in vedere contextul crizei economice mondiale. Romania conteaza, in 2012, pe o crestere economica de 2,1 la suta", a mai spus premierul, in fata oamenilor de afaceri si ai oficialilor participanti la conferinta.

Parteneriatele public private fac parte din strategia de crestere economica a Guvernului pe 2012, alaturi de atragerea fondurilor europene.

"Principalele motoare ale cresterii economice sunt investitiile pe care Guvernul le va asigura in continuare - vom avea o alocare suplimentara de 500 de milioane de euro fata de 2011 -, contam pe fondurile europene - vrem sa aducem cel putin sase miliarde de euro bani europeni in Romania - si contam pe resursele financiare oferite de... mai mult


Marti, 20 Decembrie 2011, ora 13:29

17 comentarii
Parteneriat public-privat pentru Centura Bucurestiului si Canalul Dunare-Bucuresti

Parteneriat public-privat pentru Centura Bucurestiului si Canalul Dunare-Bucuresti

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat, luni, la Forumul oamenilor de afaceri din Romania si din China, organizat la Beijing, ca proiectele pentru centura Bucurestiului si pentru Canalul Dunare - Bucuresti se vor realiza prin parteneriate public-private.

"Nevoile de dezvoltare a infrastructurii din Romania sunt mult mai mari insa si avem un portofoliu de proiecte pentru a atrage finantare privata", a precizat Boagiu.

Unul dintre proiectele prezentate de ministrul Transporturilor oamenilor de afaceri din Romania si din China se refera la varianta de ocolire a Bucurestiului, care vizeaza executia a 101 kilometri de autostrada in jurul Capitalei.

Centura Bucurestiului va asigura degrevarea traficului de marfa din zona Capitalei catre vestul Europei sau catre portul Constanta, micsorand timpul de parcurs.

Cel de-al doilea proiect anuntat de Boagiu se refera la Canalul Dunare - Bucuresti, cu potential de valorizare economica, prin care se va da in exploatare o cale navigabila de 104 km, ce va conecta capitala Romaniei cu fluviul Dunarea.

"Aceasta cale navigabila asigura din punct de vedere al transportului o ruta eficienta ecologic, avand capacitatea de transport de pana la 20 milioane tone/an pe sectorul Budesti - Oltenita, 16 milioane tone/an pe sectorul Budesti, Portul Bucuresti - 1 Decembrie si 4 milioane tone/an pe sectorul Budesti, Portul Bucuresti - Glina pentru a lega Bucuresti atat de portul Constanta, cat si de Europa... mai mult


Luni, 15 August 2011, ora 17:24

3 comentarii
Boc a cerut ministrilor calendarul de finantare a obiectivelor prin parteneriat public-privat

Boc a cerut ministrilor calendarul de finantare a obiectivelor prin parteneriat public-privat

Premierul Emil Boc a cerut, luni, ministrilor, in sedinta coalitiei, un calendar pentru cele 20 de obiective ce ar urma sa fie finantate prin parteneriatul public-privat, a declarat vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur.

"Am discutat despre legea parteneriatului public-privat. Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa prezinte un calendar si o foaie de parcurs cu cele 20 de obiective anuntate deja care ar putea fi construite, pe care s-ar putea face investitii, pe parteneriat public-privat in Romania", a spus acesta.

Premierul Emil Boc a prezentat miercuri principalele proiecte de infrastructura care vor fi realizate prin parteneriat public-privat, printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare-Bucuresti.

Potrivit premierului, "proiectele vin in completarea investitiilor de la bugetul de stat sau investitii din fonduri europene deoarece nu exista resurse financiare destule in buget sau din fondurile UE pentru a completa toate lucrarile de infrastructura pe care Romania trebuie sa le implementeze".

Astfel, la Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu-Pitesti, autostrada Ploiesti-Buzau-Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni.

La Ministerul Economiei, Guvernul... mai mult


Luni, 02 Mai 2011, ora 16:45

Ce proiecte dezvolta Guvernul in parteneriat public-privat

Ce proiecte dezvolta Guvernul in parteneriat public-privat

Premierul Emil Boc a prezentat, miercuri, lista aprobata in sedinta de Guvern a proiectelor care vor fi dezvoltate in parteneriat public-privat, printre acestea figurand o serie de portiuni de autostrada, interconectorul de gaze AGRI, reabilitarea institutului "Ana Aslan", dar si construirea unui nou penitenciar.

Prim-ministrul a explicat intr-o declaratie de presa tinuta la Palatul Victoria ca pentru implementarea acestor proiecte nu exista resurse financiare suficiente de la bugetul de stat, prin urmare sumele vor fi completate si din alte surse, cum ar fi cele europene.

La Ministerul Transporturilor vor fi realizate in parteneriat public-privat autostrada Comarnic-Brasov, portiunea de autostrada Sibiu-Pitesti, autostrada Ploiesti-Buzau-Focsani, Centura de Sud si Centura de Nord a Bucurestiului in regim de autostrada, precum si autostrada Iasi-Ungheni.

La Ministerul Economiei, prin parteneriat public-privat va fi implementata hidrocentrala Tarnita-Laustesti, vor fi finalizate reactoarele 3-4 de la Cernavoda, se va lucra la Termocentrala Doicesti si la interconectorul de gaze AGRI.

Pe lista proiectelor aprobate se mai afla canalul Siret-Baragan, la Ministerul Mediului, precum si proiectele ECO si Esplanada, in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

La Ministerul Sanatatii se are in vedere construirea a sase spitale regionale de urgenta: Timisoara, Cluj Napoca, Targu Mures, Iasi, Craiova, Bucuresti, precum si reabilitarea centrului Ana... mai mult


Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 15:37

2 comentarii
Legea parteneriatului public-privat modificata, la solicitarea Comisiei Europene

Legea parteneriatului public-privat modificata, la solicitarea Comisiei Europene

Dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul legii parteneriatului public-privat incalca normele UE in domeniu, Guvernul a decis modificarea actului normativ, sustin surse oficiale.

Potrivit acestora, citate de Mediafax, legea parteneriatului public-privat, in vigoare din octombrie 2010, a fost modificata prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.

Proiectul ordonantei prevede ca Executivul va avea dreptul sa excluda firmele care inregistreaza datorii bugetare din licitatia pentru acordarea contractelor de parteneriat public-privat si va evalua ofertele companiilor candidate si in functie de cota-parte din contract pe care investitorul se obliga sa o cedeze la randul sau IMM.

Totodata, vor putea fi respinse si ofertele firmelor care au intrat in faliment.

Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor.

Legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului.

In acelasi timp, Guvernul va elimina conditia impusa firmelor care contesta in instanta un contract... mai mult


Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 21:16

1 comentariu
Udrea ar vrea sa deschida un muzeu Guggenheim in parteneriat public - privat

Udrea ar vrea sa deschida un muzeu Guggenheim in parteneriat public - privat

Deschiderea unui muzeu Guggenheim in Romania este un proiect care si-ar gasi sustinerea din partea ministrului Turismului si Dezvoltarii, Elena Udrea.

"Am fost intrebata de ce in locul terenului de golf de la Snagov, nu investim pentru deschiderea unui muzeu Guggenheim in Romania, la Bucuresti sau la Cluj. Am spus si o repet, ideea unui teren de golf la Snagov nu presupune bani cheltuiti de minister. In ceea ce priveste muzeul Guggenheim, consider ca ar fi intr-adevar o oportunitate de a atrage noi turisti in Romania", opineaza ministrul de resort pe blogul personal.

Elena Udrea sustine ca cele doua proiecte, terenul de golf de la Snagov si muzeul Guggenheim, se pot realiza, dar numai in cadrul unor parteneriate public-privat.

"Romania nu a trecut inca de criza economica si trebuie sa invatam sa cheltuim mai cu atentie banii pe care ii avem; ca si in alte tari, unde asemenea proiecte care atrag turisti - deci sunt surse potentiale de venit - sunt realizate prin parteneriate pe care statul le face cu firme din sistemul privat", mai scrie democrat liberala pe blog.

Elena Udrea asigura ca statul poate oferi o serie de facilitati unor potentiali investitori, mai ales daca ne referim la proiecte culturale, cum ar fi muzeul Guggenheim.

"Dar ideea de baza trebuie sa ramana aceasta: statul este un partener si nu principalul investitor", a mai notat aceasta. mai mult


Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 15:26

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba