proiect regionalizare romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole

Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole

Regionalizarea atrage dupa sine o serie de schimbari la nivelul celor mai importante ministere. La Agricultura, spre exemplu, dispar functii si institutii, insa "rasar" altele in loc. Din 2014, Directiile Agricole unde fermierii isi rezolvau, pana acum, cele mai multe probleme, nu vor mai exista. Se infiinteaza, in schimb, Centrele Regionale pentru Agricultura.

Potrivit unui proiect de act normativ, Directiile Agricole, care, in prezent, exista in fiecare judet vor fi desfiintate. In locul lor o sa apara oficii judetene. Practic, atributiile Directiilor Judetene vor fi preluate de Centrele Regionale pentru Agricultura.

In aceste conditii, autoritatile "divid" o institutie in mai multe sucursale, ceea ce inseamna ca apar si mai multe locuri de munca.

Centrele regionale - institutii "nou, noute"

Romania va avea, din 2014, opt Centre Regionale si alte 41 de oficii judetene. Institutiile nou infiintate vor avea un director, si vor prelua o parte din atributiile si sarcinile Directiilor Agricole.

Aflati ce alte institutii subordinate Ministerului Agriculturii "se schimba la fata" dupa regionalizare in continuarea articolului Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole. Vezi ce "rasare" in loc pe Business24 mai mult


Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:46

Ce specializare va avea judetul tau dupa regionalizare

Ce specializare va avea judetul tau dupa regionalizare

Regionalizarea Romaniei este un proiect pe termen lung si tocmai de aceea autoritatile iau in calcul in toate noile strategii viitoarele regiuni ale Romaniei. Specializarea economica a fiecarei regiuni pe un domeniu de activitate este "asul din maneca" pe care il pregateste Guvernul pana in 2020.

Dupa finalizarea regionalizarii, Romania va fi impartita in 10 regiuni, fiecare cu identitatea ei culturala si economica. In acest sens, autoritatile pregatesc deja terenul pentru noile regiuni si le "dirijeaza" catre un segment economic pe care sa si-l insuseasca. Specializarea si concentrarea cu precadere catre un domeniu ar putea constitui secretul dezvoltarii durabile a regiunilor si aplanarea unor "rivalitati" intre baroni vecini.

In Strategia Nationala de Export 2014-2020, reprezentantii Ministerului Economiei au trasat sectoarele pe care ar trebui sa se concentreze fiecare regiune.

Regiunea de Nord-Est - industria textila, turism si IT

Regiune de Nord-Est cuprinde judetele Botosani, Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui. In Moldova de Nord, judetul Iasi si resedinta sa de judet raman polul de influenta al regiunii, prezentand un important interes atat pentru locuitorii judetului Vaslui, cat si pentru cei din Neamt sau Botosani. Pentru aceasta regiune, industria textila este cea care va contribui la cresterea economica, alaturi de turism si IT.

Aflati ce specializari vor avea celelalte regiuni ale Romaniei in continuarea articolului REGIONALIZARE: Fiecare... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 11:59

4 comentarii
PNL are deadline sa se pronunte pe regionalizare. Dragnea: Nu e firesc sa propunem legi diferite

PNL are deadline sa se pronunte pe regionalizare. Dragnea: Nu e firesc sa propunem legi diferite

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca el inca asteapta ca PNL sa-i dea un punct de vedere asupra proiectului de lege privind regionalizarea, pe care l-a transmis liberalilor acum aproximativ o luna, aratand ca nu este firesc ca PSD si PNL sa propuna proiecte diferite daca respecta votantii USL. Potrivit unor surse, Dragnea a dat PNL termen pana la 15 octombrie sa se pronunte.

"Ceea ce m-a facut pe mine sa am o reactie vineri se refera la modul cum noi am abordat relatia cu cetatenii. Noi am fost in 2012 in alegeri impreuna in USL, nu am cerut oamenilor sa voteze PSD si PNL, nu stim cum iesea. Si atunci nu cred ca este firesc, daca ne respectam cetatenii care ne-au votat, sa mergem cu proiecte de legi unul de la PSD, unul de la PNL. Asa cred eu", a spus, marti, Liviu Dragnea.

El a precizat ca in acest moment asteapta punctul de vedere al PNL pe proiectul de lege privind regionalizarea pe care l-a trimis liberalilor de aproximativ o luna.

"Asteptam ca in perioada urmatoare - tot asteptam - ca din partea colegilor de la PNL sa vina un punct de vedere pe proiectul de lege pe care l-am remis acum trei-patru saptamani", a spus Dragnea.

"Nu putem face doua regionalizari in Romania"

Intrebat daca il incurca aceasta asteptare, Dragnea a spus: "Nu e vorba ca ma incurca pe mine, pentru ca nu discutam de doua proiecte, nu facem regionalizare si descentralizare pentru Liviu Dragea. Eu sunt suficient de descentralizat si regionalizat. (...) Numai ca nu putem face doua... mai mult


Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:33

1 comentariu
Regionalizarea e pe moarte (Opinii)

Regionalizarea e pe moarte (Opinii)

Chiar daca beneficiaza de serviciile unui inalt corifeu precum Liviu Dragnea, mult clamata regionalizare are toate sansele sa sucombe inainte de a se fi nascut cu adevarat.

Atat varianta lansata de Traian Basescu, cea care prevedea desfiintarea judetelor, cat si cea uselista, care preconizeaza prezervarea structurilor existente ale acestora.

Reorganizarea administrativ-teritoriala bate pasul pe loc devenind tot mai mult un prilej de reverie si proiectii funambulesti despre viitorul mirific care se va asterne peste tara dupa adoptarea maretei reforme. Osardia promotorilor ei aduce tot mai mult cu stradania babei care se piaptana exact in momentul in care tara a luat foc.

Deoarece se pot identifica fara prea multa imaginatie multe alte probleme infinit mai importante si mai presante decat o regionalizare facuta in pripa si cu motivatii care sunt cu totul altele decat cele invocate de la tribuna publica.

Regionalizarea intra in coliziune cu multe si semnificative impedimente de natura obiectiva si subiectiva pe care nimeni nu le-a pus in dezbatere cu adevarat, necum sa le fi limpezit macar partial. Sa vedem cateva dintre ele!

Nu este deloc sigur si n-a demonstrat nimeni convingator ca regionalizarea ar avea beneficii economice atat de manifeste precum se pretinde. Absorbtia mai buna a unor fonduri europene, etc. Sau ca prin acordarea de atributii corespunzatoare, actualele regiuni de dezvoltare n-ar putea sa indeplineasca aceste functiuni.

Daca ne amintim,... mai mult


Luni, 19 August 2013, ora 12:55

17 comentarii
Alte articole despre: regionalizare Romania, regiuni Romania
Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni - Care sunt acestea

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni - Care sunt acestea

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare.

Noile regiuni, numarul lor, calculul pentru capitalele de regiune si modul in care regionalizarea Romaniei va influenta viata locuitorilor sunt abordate intr-un document de 56 de pagini emis de catre CONREG, potrivit Pro TV.

Conform raportului, regionalizarea Romaniei ar putea fi facuta in 7 sau 8 regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.

Preluand modelul regionalizarii din Polonia, tara cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, Romania ar putea fi impartita in regiuni cu o populatie medie intre 2,4 si 2,7 milioane de locuitori, in functie de numarul de regiuni, 7 sau 8.

Regionalizarea dupa modelul polonez, o lectie pentru Romania?

"Construirea regionalizarii din 2013 in Romania si prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie sa aiba in vedere nu numai situatiile de similaritate, ci si pe cele de diferentiere contextuala intre cele doua tari", scrie in raport.

Care ar putea fi regiunile

Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.... mai mult


Joi, 16 Mai 2013, ora 20:10

11 comentarii
Start la regionalizare - Guvernul a decis demararea procedurilor (Video)

Start la regionalizare - Guvernul a decis demararea procedurilor (Video)

Guvernul a decis inceperea actiunilor aferente procesului de regionalizare-descentralizare in Romania, printr-un memorandum avizat in sedinta de marti.

Ministrul Administratiei, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat recent ca proiectul oficial de regionalizare si descentralizare al Guvernului va fi prezentat dupa ce vor fi finalizate toate discutiile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, respectiv dupa ce vor fi finalizate dezbaterile la nivel local, in judete, in regiunile de dezvoltare actuala si dupa ce se va finaliza tot pachetul de proiecte de acte normative si cadrul institutional necesar pentru regionalizare si descentralizare.

El a adaugat ca Guvernul este interesat ca la finalul anului 2013 aceste regiuni administrative sa fie infiintate, existand totodata si tot pachetul de programe de dezvoltare regionala care sa fie finantat in urmatorul exercitiu financiar 2014-2020.

"Tinta noastra este ca in luna iunie sa finalizam cadrul pentru descentralizare si regionalizare. Il punem pe masa Guvernului, apoi va intra in dezbatere publica. Dupa ce se modifica Constitutia, dam drumul la alegerile pentru regiuni", a declarat recent Dragnea.

El a subliniat ca regionalizarea Romaniei nu implica desfiintarea judetelor, dar, in ceea ce priveste prefecturile, acest lucru nu este inca sigur.

Vicepremierul a adaugat ca, la nivelul cetatenilor, impartirea tarii va insemna micsorarea numarului de salariati.

"S-ar putea ca un numar semnificativ... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:07

8 comentarii
Problemele regionalizarii: Intoarcerea la era comunista, gestionarea banilor si descentralizarea

Problemele regionalizarii: Intoarcerea la era comunista, gestionarea banilor si descentralizarea

Premierul Victor Ponta a declarat ca reorganizarea teritoriala a Romaniei este un proiect prioritar pentru Guvernul pe care il conduce, care trebuie implementat in acest an, miza anuntata fiind descentralizarea administratiei publice si o mai buna alocare a fondurilor europene.

Cea mai probabila formula ar fi impartirea in 8 regiuni, fara desfiintarea judetelor.

Ponta a mai precizat ca acestea vor accesa fondurile europene direct, fara sa mai treaca pe la Ministerul Dezvoltarii, vor putea lua credite si in afara de armata, justitie, politie si sisteme de control, iar toate celelalte domenii, precum sistemul de sanatate, drumurile, scolile vor intra in atributiile regiunilor.

Ponta: Regionalizarea, obligatoriu in 2013

Insa cel mai important lucru este ca acest proiect sa fie gandit si proiectat in asa fel incat sa asigure o mai buna absorbtie a fondurilor europene si o descentralizare a administratiei publice.

"Cred ca regionalizarea Romaniei trebuie facuta doar daca acest proces va duce la debirocratizarea procedurilor de lucru atat in raport cu cetateanul, cat si cu partenerii europeni, precum si la mai buna gestionare a resurselor financiare care sa creeze premisele unei dezvoltari economice accentuate. Daca proiectul implementat de Guvern nu va tine cont de aceste linii directoare, atunci nu are rost niciun fel de regionalizare. In opinia mea, nu trebuie sa fie create noi institutii si noi functii, daca acestea le vor dubla pe cele vechi. Acest lucru va... mai mult


Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 16:58

11 comentarii
Se mai face reorganizarea? Filip, PDL: Regiunea nu poate exista fara judete - Interviu (I)

Se mai face reorganizarea? Filip, PDL: Regiunea nu poate exista fara judete - Interviu (I)

Vicepresedintele Senatului, Petru Filip de la PDL, considera ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei nu ar trebui facuta prin desfiintarea judetelor, ci prin crearea unor structuri suplimentare - regiunile.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul de Bihor s-a aratat de parere ca reorganizarea se poate face, mai ales daca se pastreaza judetele si i se suprapun regiunile. Filip a contrazis si pozitia premierului Emil Boc, cel care spunea ca pastrarea judetelor si adaugarea regiunilor ar spori birocratia.

Surprinzator, el s-a aratat insa de parere ca discutia despre regionalizare nu ar trebui sa se focalizeze pe pozitia UDMR, ci ar trebui o discutie la nivelul intregii tari. El a recunoscut, insa, ca nu a vazut proiectele de regionalizare ce trebuiau facute, pe parcursul verii, la mai multe ministere, printre care cel de Interne si al Dezvoltarii.

In opinia lui Petru Filip, "Organizarea administrativa a Romaniei este la fel de importanta ca si Constitutia, pentru ca nu faci regionalizarea pentru o perioada de 4, 8 sau 10 ani".

Membru al comisiei de Administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, Filip crede ca modelul de regionalizare care i s-a potrivi cel mai bine Romaniei este cel francez, care are mai multe etaje.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Petru Filip, presedintele Senatului:

Varianta initiala era de impartire a Romaniei in opt regiuni, apoi in opt plus doua. Mergeti pe... mai mult


Joi, 22 Septembrie 2011, ora 08:18

9 comentarii
Autorul proiectului de regionalizare a Romaniei: Maghiarii nu au zis "vrem si noi o feuda"

Autorul proiectului de regionalizare a Romaniei: Maghiarii nu au zis "vrem si noi o feuda"

Recent, a fost aprobat, tacit, de catre Senat, un proiect de lege initiat de UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare a Romaniei, desi Guvernul se pronuntase in toamna lui 2009, sustinand ca aceasta initiativa est inoportuna.

Romania ar putea fi impartita in 16 regiuni

Vazut ca un proiect de regionalizare a Romaniei in favoarea maghiarilor, proiectul a fost criticat de Opozitie. Autorul acestui proiect, Csutak Istvan, expert al UDMR in politici de dezvoltare, spune, pentru Realitatea.net ca nu este vorba decat de o reimpartire mai eficienta si ca nu este vorba de o regionalizare pe criterii politice, iar noile regiuni, mai mici, nu vor avea atributiuni administrative.

Csutak Istvan sustine ca "actualul sistem ii defavorizeaza pe cei mai slabi. Statisticile arata ca in primii 10 ani ai regiunilor de dezvoltare (1998 - 2007) judetele puternice si mari au atras incomparabil mai multe fonduri decat cele ramase in urma", iar "mecanismul dezvoltarii echilibrate nu a functionat".

In consecinta, a gasit si a propus un algoritm care sa garanteze o alocare mai corecta a acestor fonduri. Prin noua configuratie propusa "s-ar crea premizele unei competitii mult mai echilibrate, dat fiind ca regiunile de dezvoltare ar fi formate din judete cu "greutate" comparabila", explica Csutak Istvan.

In proiect este propusa impartirea Romaniei in niste regiuni mai mici deoarece astfel se pot respecta mult mai fidel criteriile deja amintite "situatia geografica,... mai mult


Vineri, 19 Februarie 2010, ora 20:50

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)