proiecte europene agricultura

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Constantin: Am contractat 91% din fondurile europene pentru agricultura

Constantin: Am contractat 91% din fondurile europene pentru agricultura

Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) a ajuns la un grad de contractare de 91%, a declarat, luni, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de presa.

La Ministrul Agriculturii a avut loc luni o ceremonie de semnare a ultimelor contracte din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, eveniment la care a participat si premierul Victor Ponta.

"Marcam sfarsitul PNDR 2007-2013 dar si inceputul Programului 2014-2014. Astazi incepe semnarea ultimelor contracte cu fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, urmand ca in 2014 si 2015 sa implementam proiectele cu acesti bani", a spus ministrul Daniel Constantin.

Potrivit datelor prezentate de acesta, rata de absorbtie a PNDR 2007-2013 este de 67%, iar platile catre beneficiari se ridica la aproape 6 miliarde de euro. Constantin a mai adaugat ca PNDR este singurul program care pana acum nu a avut niciun euro dezangajat.

PNDR este instrumentul prin care Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile pentru investitii private si publice care sa asigure dezvoltarea satelor din Romania.

Alocarea totala prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 - 2013, bani europeni care trebuie contractati pana la finele acestui an si care pot fi platiti pana in 2015.

Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania va dispune de o alocare financiara din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de peste 8 miliarde de euro. mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 16:11

7 comentarii
Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Rezultate record in Agricultura: Constantin anunta cate fonduri europene am atras in 2013

Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de profil.

"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - n.red.) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - n.red.) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro.

Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.

"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:02

5 comentarii
Achim Irimescu, secretar de stat la Agricultura: Din 2014, cei mai multi bani vor fi pompati in agro-mediu - Interviu Business24

Achim Irimescu, secretar de stat la Agricultura: Din 2014, cei mai multi bani vor fi pompati in agro-mediu - Interviu Business24

Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi mult simplificat: de la 24 de masuri, din 2014 vor fi doar 14, iar birocratia va fi mult redusa astfel incat fondurile europene sa ajunga la cat mai multi fermieri, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Reprezentantul MADR a vorbit si despre proiectele pe care Ministerul le ia in calcul pentru a ajuta fermierii romani in 2014, pana cand vin banii de la Bruxelles.

In plus, Irimescu a explicat de ce este nevoie ca Romania sa aplice plata redistributiva, adica subventii mai mari pentru fermierii care au pana in cinci hectare de teren agricol, si de ce nu este in totalitate de acord cu o asemenea masura pentru a fi aplicata in Romania.

Ce schimbari va aduce noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru fermieri? Cum se creioneaza, pana in prezent, proiectul pentru noul PNDR?

In primul rand, reducem numarul de masuri de la 24 la 14. Am stabilit pana acum plus vrem sa simplificam masiv toate procedurile. O sa avem consultari, pe tot parcursul de redactarii proiectului, cu cele cinci grupuri de lucru. RO PAC este unul dintre ele cu care am avut discutii saptamana trecuta. Pentru noi, ca Minister, este bine ca, in sfarsit, producatorii romani s-au aplecat pe reforma Politicii Agricole Comune si au studiat-o, ceea ce este mare lucru. Ca urmare, daca au idei bune, noi le preluam fara doar si poate. Le dezbatem... mai mult


Marti, 01 Octombrie 2013, ora 11:37

Fondurile europene pe agricultura, rulate prin bancile care cofinanteaza proiecte

Fondurile europene pe agricultura, rulate prin bancile care cofinanteaza proiecte

Viitoarele fonduri europene pentru agricultura, de circa 21 de miliarde de euro, ar putea fi rulate prin bancile care vor cofinanta aceste proiecte, a anuntat, sambata, la Reghin, directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Nicolae Popa.

Popa a facut declaratia in timpul unei conferinte de instruire si informare a fermierilor privind exercitiul financiar bugetar 2014-2020, precizand ca in exercitiul financiar actual bancile au avut conditii atat de restrictive incat fermierii nu au putut "sa se apropie" de credite pentru cofinantarea proiectelor europene, relateaza Mediafax.

"Ei au exagerat un pic poate mai mult, in sensul ca au devenit atat de restrictivi incat fermierii n-au putut sa se mai apropie de banci - in sensul ca au cerut, in loc de 110 la suta, cat trebuia sa depuna gaj, 150-160 la suta. Fermierii n-au mai avut posibilitatea sa identifice gajul pentru creditele pe care trebuia sa le avanseze. Nu mai pun la socoteala dobanzile destul de mari, care, sigur, au influentat foarte mult aceasta stare de lucruri", a spus Popa.

Acesta a adaugat ca trebuie "indreptate lucrurile", astfel ca ministrul Agriculturii a avut intalniri cu reprezentantii mai multor banci, oferindu-le posibilitatea sa ruleze toate fondurile europene viitoare pentru agricultura, de circa 21 de miliarde de euro, dar sa ofere credite pentru cofinantarea proiectelor, in conditii avantajoase.

"Incercam sa convenim cu ei asupra unui program viitor,... mai mult


Duminica, 14 Iulie 2013, ora 09:55

Ce solutii are PDL pentru mai multi bani UE pe proiecte agricole

Ce solutii are PDL pentru mai multi bani UE pe proiecte agricole

Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat sambata ca pentru promovarea proiectelor europene de dezvoltare a agriculturii este nevoie de realizarea cadastrului gratuit, de cresterea cofinantarii la 70 la suta, dar si de o banca agricola care sa asigure finantarea in domeniu.

Flutur a declarat, dupa infiintarea in cadrul PDL Suceava a comisiei de Agricultura, Dezvoltare Rurala si Mediu, ca Guvernul va trebui sa asculte vocea fermierilor astfel incat agricultura sa devina motorul de dezvoltare a tarii.

El a spus ca lipsa cadastrului creeaza probleme si ingreuneaza promovarea de proiecte cu finantare europeana, iar in lipsa unei piete funciare, samsarii de terenuri le cumpara "pe nimic".

Liderul PDL a precizat ca proiectul pilot initiat in Guvernarea PDL pentru realizarea cadastrului gratuit este oprit, in Suceava fiind doua comune beneficiare ale acestui program.

"Vom cere Guvernului sa se realizeze cadastrul cu fonduri ale Uniunii Europene", a afirmat Flutur.

El a mai spus ca este important ca si cofinantarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii sa creasca de la 40 la suta in prezent la 70 la suta, intrucat beneficiarii acestor proiecte nu au banii necesari.

"Astazi bancile fug sa finanteze agricultura si de aceea e nevoie de infiintarea unei banci agricole", a adaugat senatorul sucevean.

Flutur a mai spus ca PDL cere Guvernului ca din 2014 si pomicultorii sa beneficieze de fonduri pentru reconversie, cum au primit proprietarii... mai mult


Sambata, 22 Iunie 2013, ora 17:06

Cum "capuseaza" bancile din Romania fondurile europene

Cum "capuseaza" bancile din Romania fondurile europene

Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, recunoaste ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".

"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene.

Citeste mai multe despre Cum "capuseaza" bancile din Romania fondurile europene pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 08 Mai 2013, ora 22:53

2 comentarii
Constantin: Rata de absorbtie a fondurilor europene depaseste 50% in agricultura

Constantin: Rata de absorbtie a fondurilor europene depaseste 50% in agricultura

Rata de absorbtie a fondurilor europene in agricultura depaseste 50%, fapt ce creeaza premisele unei perspective financiare 2014-2020 la fel de bune, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul deschiderii celei de-a XVII-a editii a Targului International "Indagra".

"Numai in anul 2012, daca bugetul agriculturii nu a fost atat de bun si nu a atins nici macat 1% din Produsul Intern Brut (PIB), fondurile europene pe care le avem la dispozitie sunt in jur de 1,5% din PIB. Sunt bucuros ca, intr-o perioada in care vorbim de foarte multe lucruri negative care s-au intamplat in acest an legat de fondurile europene, putem vorbi pe zona de agricultura de un nivel de absorbtie care depaseste 50%.

Leonard Orban: E nevoie de modificari legislative pentru deblocarea fondurilor europene

Putem sa vorbim ca, dintr-un pachet financiar de opt miliarde de euro pe care il avem la dispozitie, in acest an, Romania si fermierii din Romania au putut sa atraga si sa rambursam chiar de la Comisia Europeana peste patru miliarde de euro", a precizat Constantin.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca singura solutie pe care o avem de la nivel european o reprezinta "perspectiva anului 2014" si intarirea in Romania a rolului pe care il vor avea fondurile mutuale pentru a compensa eventualele pierderi generate de seceta.

"Pentru a nu mai fi dependenti de vreme, am solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru ca din anul 2014 sa incepem investitii in ceea ce... mai mult


Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 16:36

3 comentarii
Prevenirea bioagroterorismului, un proiect european

Prevenirea bioagroterorismului, un proiect european

Societatea civila a inceput sa dea o atentie deosebita periculozitatii agentilor care pot infecta culturile agricole, ceea ce ar duce la dezastre economice.

Folosirea intamplatoare sau deliberata a agentilor fitopatogeni impotriva culturilor agricole, a fost numita agroterorism, in cadrul proiectului initiat de un grup de Institutii de Cercetare. Produsele agricole au fost considerate intotdeauna un potential obiectiv pentru bioterorism, pentru ca poate priva statul vizat de resursele si rezervele alimentare.

Un exemplu este dezastrul determinat de pierderea totala a recoltei de cartofi in anii 1845 - 1846 in Irlanda, din cauza peronosporei. In Statele Unite si apoi in Europa, exista primele semnale de a intari controlul difuziunii unor agenti patogeni. Astfel a aparut AGROINNOVA, care are ca scop crearea unei retele de laboratoare europene si extraeuropene, in cooperare cu organizatii care se pot ocupa de domenniul agroturismului, sub egida Policy - oriented research, o actiune fiantata de Uniunea Europeana sub titlul "Biosiguranta si protectia populatiei de riscurile derivate din atacurile teroriste".

Proiectul "Crop and food biosecurity, and provision of the means to anticipate and tackle crop bioterrorism" ia in considerare riscul pentru culturile agricole, padurile si sistemul agro - alimentar in general, de la introducerea voluntara sau nu de noi paraziti vegetali sau de mutatii ale acestora, care ar putea cauza noi epidemii. Este important faptul ca... mai mult


Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 18:53

Boc anunta un miliard de euro pentru proiecte in agricultura

Boc anunta un miliard de euro pentru proiecte in agricultura

Premierul Emil Boc a declarat, marti, la Calarasi, ca pana la sfarsitul anului exista un miliard de euro la dispozitia celor care doresc sa investeasca in mediul rural.

"Exista pana la sfarsitul anului un miliard de euro pe agricultura, bani in vederea depunerii de proiecte care sa fie implementate in Romania inclusiv intr-un judet ca si Calarasiul, avand in vedere importanta lui pentru agricultura romaneasca. Un miliard de euro exista la dispozitia fermierilor, a acelora care doresc sa investeasca in mediul rural, acelora care doresc sa investeasca din fonduri europene", a declarat premierul Emil Boc.

Acesta a mai spus ca in judetul Calarasi sunt proiecte europene in implementare pe programele de dezvoltare in agricultura si pe dezvoltare rurala in valoare de 115 milioane de euro, la care se mai adauga alte 100 de milioane de euro din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii care cuprinde drumuri judetene, drumuri de interes local, canalizari, apa potabila, crese, gradinite.

"Toate acestea arata ca in momentul de fata exista foarte multe sanse pentru a consolida cresterea economica de care s-a vorbit anul acesta, o crestere economica de 1,5%, inclusiv prin utilizarea resurselor europene", a adaugat seful Executivului.

Emil Boc s-a aflat marti la Calarasi pentru a-si prezenta motiunea cu care candideaza pentru un nou mandat de presedinte al PD-L. mai mult


Marti, 03 Mai 2011, ora 23:27

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla