proiectul rosia montana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Senatul a respins proiectul Rosia Montana

Senatul a respins proiectul Rosia Montana

Senatorii au respins, marti, proiectul Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.

Acest proiect a fost dezbatut in plenul Senatului dupa ce presedintele comisiei pentru evaluarea situatiei de la Rosia Montana a recomandat ca acesta sa nu fie aprobat in forma actuala.

Senatul a adoptat, astfel, cu 119 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern, transmite Romania TV.

Senatorii au luat in discutie, marti, proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Decizia de a organiza aceasta dezbatere a fost luata de conducerea Senatului, anuntul fiind facut de vicepresedintele Cristian Dumitrescu.

Intrebat de ce s-a renuntat la dezbaterea proiectului la Comisia economica si la Comisia pentru administratie publica, el a raspuns ca un proiect de lege poate sa intre in plen si fara raport, daca raportul nu a fost depus la timp sau nu a fost finalizat in termen.

"Daca o lege poate sa intre in plen fara raport si se dezbate in plen, cu atat mai mult poate sa intre in plen cu un raport facut de o comisie speciala, la care au participat toate grupurile parlamentare, care a fost o comisie foarte transparenta. Nu exista temei legal sa spunem ca nu se indeplineste o procedura... mai mult


Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:08

14 comentarii
Ponta crede ca proiectul Rosia Montana nu va trece de Senat, dar are un plan B

Ponta crede ca proiectul Rosia Montana nu va trece de Senat, dar are un plan B

Premierul Victor Ponta crede ca daca votul pe proiectul Rosia Montana va fi unul politic, legea va fi respinsa de Senat, pentru ca PNL, PDL si UDMR s-au pronuntat deja impotriva lui. Seful Guvernului spune insa ca are un plan B.

Invitat, sambata, la Antena3, Victor Ponta a recunoscut ca societatea este divizata de acest proiect, dar a negat ca acelasi lucru s-ar intampla si in clasa politica, unde si Traian Basescu si Crin Antonescu au sustinut proiectul pana cand "au aparut manifestatiile publice".

"Cel mai ciudat caz este al PDL", a evidentiat Ponta, spunand ca democrat-liberalii au fost cei care au sustinut si promovat proiectul atata timp, iar acum il resping.

"E un gen de ipocrizie politica care nu produce efecte", le-a transmis Ponta democrat-liberalilor, referindu-se la posibilele castiguri electorale la care s-ar putea astepta PDL.

Ponta a spus ca el sustine o "gandire de viitor" in conformitate cu care Romania trebuie sa isi exploateze resursele.

Varianta ar fi "sa spunem 'Nu exploatam, stam toti sa lucram doar in fata computerului', ceea ce nu e realizabil si o sa tot importam resurse naturale", a completat premierul.

"Facem gradina botanica din Romania? E un punct de vedere extem pe care nu il impartasesc", a mai precizat el.

Intrebat ce se va intampla cu dezbaterile din comisia speciala Rosia Montana, Victor Ponta a spus ca aceasta "va face doar un raport", dar proiectul va depinde de plenul Senatului.

"Daca se ramane in vot pur politic,... mai mult


Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 16:35

39 comentarii
Dragnea, atac voalat la Ponta: Ca deputat, voi vota proiectul Rosia Montana

Dragnea, atac voalat la Ponta: Ca deputat, voi vota proiectul Rosia Montana

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la Comisia Rosia Montana, ca "trebuie sa ne gandim serios" daca vrem sa facem din Romania o tara care sa stea pe propriile picioare in ceea ce priveste resursele sale energetice sau "vrem sa facem din Romania o gradina botanica".

"Trebuie sa ne gandim serios la ce acceptam sa facem in aceasta tara si ce sustinem sa facem in aceasta tara. Pentru ca este aceasta dezbatere intensa despre Rosia Montana, cu pareri pro si contra, oameni care demonstreaza - e dreptul lor si e foarte bine ca fac lucrul asta - impotriva acestui proiect care, intr-un fel sau altul, aduce un plus de dezvoltare in Romania, deci ne ajuta", a spus Dragnea.

El a aratat ca exista pareri pro si contra si demonstratii impotriva proiectului de exploatare a gazelor de sist, care inseamna o investitie serioasa si care poate da Romaniei siguranta in ceea ce priveste securitatea energetica.

"Sunt proteste sau sunt pareri impotriva in ce priveste exploatarile altor zacaminte si altor bogatii ale subsolului nostru. Si atunci trebuie sa ne hotaram - si repet, toate aceste investitii eu le sustin cu respectarea stricta a normelor de protectie a mediului - daca aceasta tara vrem sa fie o tara dezvoltata care sa poata sa fie capabila sa stea pe propiile picioare in perioada urmatoare, care nu va fi o perioada foarte usoara din punct de vedere al razboiului energetic si al resurselor energetice, sau vrem sa facem din ea o gradina botanica. Trebuie sa ne gandim... mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 12:45

24 comentarii
Procedura de urgenta pe proiectul Rosia Montana, retrasa (Video)

Procedura de urgenta pe proiectul Rosia Montana, retrasa (Video)

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, marti, retragerea procedurii de urgenta pentru dezbaterea proiectului de lege privind exploatarea de la Rosia Montana, urmand ca plenul Senatului sa confirme propunerea.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat retragerea procedurii de urgenta pentru discutarea proiectului privind Rosia Montana, in conditiile in care la nivelul USL s-a convenit revenirea asupra ideii infiintarii unei comisii speciale in acest caz.

In plus, Birourile Permanent reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au aprobat, marti, infiintarea Comisiei speciale pentru Rosia Montana.

Decizia a fost luata saptamana trecuta, dupa un schimb de replici intre premierul si presedintele PSD Victor Ponta si liderul PNL Crin Antonescu, pe aceasta tema.

Antonescu: Cred ca Ponta vrea tare proiectul Rosia Montana. A inceput un joc destul de parsivel

Liberalul l-a acuzat pe partenerul de coalitie ca face "un joc parsivel" si ca pare sa reprezinte mai curand interesele companiei Gold Coropration decat ale statului roman.

Ponta a refuzat sa ii raspunda, dar a promis ca va prezenta public toate documentele contractului. Intr-o conferinta de presa cu Dan Sova, ministrul Marilor Proiecte, Victor Ponta a anuntat ca licenta de exploatare este secreta, pe site-ul ministerului Economiei aparand aceleasi documente care au fost facute publice in 2011.

Ponta: Licenta de exploatare la Rosia Montana e confidentiala

Ulterior, cei doi lideri ai aliantei au avut o... mai mult


Marti, 17 Septembrie 2013, ora 15:12

6 comentarii
Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi blocat daca Parlamentul nu il sustine

Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi blocat daca Parlamentul nu il sustine

Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat pentru ca, in functie de votul din Parlament asupra proiectului de lege care reglementeaza exploatarea de la Rosia Montana, vor continua sau nu demersurile tehnice de aprobare a proiectului minier.

Votul din Parlament este o decizie politica in functie de care Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) continua sau nu procedura privind emiterea acordului de mediu aferent proiectului de la Rosia Montana, spune ministrul.

"Daca Parlamentul sustine prin votul sau adoptarea acestei legi, atunci MMSC va continua procedura privind aprobarea acordului de mediu. Daca Parlamentul nu sustine acest proiect, atunci va urma blocarea politica a acestui proiect", arata Rovana Plumb.

Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania a fost initiat de Ministerul Mediului (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Culturii (ministrul Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (ministrul delegat Dan Sova) si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (presedintele Gheorghe Dutu). Totodata, documentul fost avizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice... mai mult


Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:00

8 comentarii
Comisia juridica a Senatului a avizat negativ proiectul Rosia Montana (Video)

Comisia juridica a Senatului a avizat negativ proiectul Rosia Montana (Video)

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a anuntat ca proiectul de lege privind demararea exploatarii aurului la Rosia Montana a primit vot negativ din partea membrilor comisiei, in unanimitate.

Votul a fost acordat in sedinta de marti si a tinut cont de "observatiile de neconstitutionalitate" precum si de "cele 17 observatii ale Consiliului Legislativ", a precizat senatorul liberal.

Tudor Chiuariu a spus ca raportul Comisiei Juridice va fi redactat si trimis comisiilor de specialitate care vor face raportul pe fond.

Proiectul Rosia Montana a fost adoptat de Guvernul Ponta in luna august si trimis la Parlement. Ulterior, mai multi membri ai Cabinetului s-au dezis de el, incepand cu premierul Ponta care a declarat ca nu va vota proiectul in calitatea sa de deputat.

Si ministrul Mediului, Rovana Plumb (PNL), a declarat ca va da avizul de specialitate in functie de cum vor decide parlamentarii, iar ministrul Economiei, Varujan Vosganian (PNL) a precizat ca nu a avizat proiectul. De asemenea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca ministerul sau a avizat "cu obiectii" proiectul initiat de ministrul Dan Sova.

Protestele masive de strada din ultimele 9 zile l-au determinat pe presedintele PNL Crin Antonescu sa anunte luni ca, personal, nu va vota acest proiect de lege.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie... mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:22

4 comentarii
Liberalii au votat - nu sustin proiectul Rosia Montana

Liberalii au votat - nu sustin proiectul Rosia Montana

Parlamentarii liberali au votat, luni seara, in cazul proiectului privind exploatarea de la Rosia Montana, acestia declarandu-se impotriva demararii lucrarilor in zona.

Deputatii si senatorii PNL s-au reunit intr-o sedinta de urgenta, la ora 18:00, la Parlament, la cererea liderului liberal Crin Antonescu. Intalnirea alesilor PNL vine dupa ce, luni, Antonescu a respins luni critica facuta de Victor Ponta conform careia se opune proiectului Rosia Montana din ratiuni electorale, spunand ca desi el a anuntat ca va vota impotriva acestui proiect, asta nu inseamna ca nu mai trebuia constituita comisia parlamentara speciala.

Reuniune de urgenta a parlamentarilor PNL, pe tema proiectului Rosia Montana

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus la iesirea din sedinta ca initiativa reuniunii a fost a presedintelui grupului liberal de la Camera Deputatilor, Andrei Gerea. Totodata, liderul liberal a precizat ca parlamentarii PNL au votat, cu doua exceptii, impotriva proiectului de la Rosia Montana: "Au fost doua voturi impotriva ideii de a vota impotriva, deci cred ca pentru".

"Punctul meu de vedere exprimat spre sfarsitul diminetii a fost si el luat in calcul si dupa dezbatere, pozitia politica asumata de parlamentarii PNL este de a vota impotriva acestui proiect de lege.

Reamintesc ca nu eu sau nu PNL am fost impotriva unei comisii comune. Nu noi am anulat sau am blocat desfasurarea sedintelor birourilor permanente reunite. Pozitia politica a PNL este de a vota... mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 19:04

32 comentarii
Ludovic Orban: Nimeni nu mai sprijina proiectul Rosia Montana

Ludovic Orban: Nimeni nu mai sprijina proiectul Rosia Montana

Deputatul PNL Ludovic Orban noteaza ca nici prim-ministrul Victor Ponta, nici presedintele Senatului, Crin Antonescu, dar si nici presedintele Traian Basescu nu mai sustin proiectul Rosia Montana, intrebandu-se totodata care ar fi fost pozitia celor trei daca nu ar fi fost protestele fata de acest proiect.

"Basescu nu mai sprijina Rosia Montana (desi domnul Borbely ne poate povesti cate ceva despre ce a patit pentru ca nu a dat acordul de mediu), Ponta nu mai sprijina proiectul (desi ca premier l-a aprobat si l-a asumat politic), Antonescu taman ce-a anuntat ca nu sprijina proiectul (desi cineva apropiat a dat impresia pe la Brusselles ca l-ar sprijini). Nimeni nu mai sprijina proiectul", scrie Ludovic Orban, pe contul sau de Facebook.

Ponta, despre proiectul Rosia Montana: Respingere urgenta la Senat, apoi la Camera

Liberalul remarca puterea societatii civile din Romania, afirmand ca aceasta inca exista, dat fiind raspunsul la protestele organizate data de proiectul Rosia Montana.

"Oare care ar fi fost pozitia lor astazi, fara protestele de amploare incepute in urma cu o saptamana? Se pare ca mai exista societate civila in Romania. Si asta este chiar o veste buna", a mai scris Ludovic Orban, pe reteaua de socializare.

Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie retras sau respins (Video)

Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul Rosia Montana va fi trimis spre votare in Senat, acolo unde USL avand majoritate, va fi probabil... mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 18:53

4 comentarii
Reuniune de urgenta a parlamentarilor PNL, pe tema proiectului Rosia Montana

Reuniune de urgenta a parlamentarilor PNL, pe tema proiectului Rosia Montana

Cele doua grupuri parlamentare ale PNL se reunesc intr-o sedinta de urgenta, luni, la ora 18.00, tema discutiilor fiind proiectul de la Rosia Montana.

Presedintele liberal Crin Antonescu a fost cel care i-a convocat pe deputatii si pe senatorii PNL, anunta B1 Tv.

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului nu s-au mai reunit, luni, pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana. In cele din urma, votul in comisii pentru proiectul Rosia Montana se va da pe 17 septembrie, iar la o data ulterioara va avea loc prezentarea lui in plen.

Antonescu asteapta explicatii de la Ponta in legatura cu anularea sedintei Birourilor Permanente (Video)

Sedinta parlamentara pentru Rosia Montana, anulata

Crin Antonescu a respins luni critica facuta de Victor Ponta conform careia se opune proiectului Rosia Montana din ratiuni electorale, spunand ca desi el a anuntat ca va vota impotriva acestui proiect, asta nu inseamna ca nu mai trebuia constituita comisia parlamentara speciala.

Presedintele liberal a iesit public si a anuntat, fara o prealabila consultare cu co-presedintele USLVictor Ponta, ca va vota impotriva proiectului delege Rosia Montana adoptat de guvern si trimis la Parlament.

Cand se da votul in comisii pentru Rosia Montana

Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie retras sau respins (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul Rosia Montana va fi... mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 17:38

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae