punct pensie majorat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Legea pensiilor, promulgata de Basescu

Legea pensiilor, promulgata de Basescu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promulgat, marti, 12 februarie, Legea pensiilor.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 12 februarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice", se precizeaza pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Actul normativ modifica si completeaza prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ordonanta prevede ca valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

"Ma bucur foarte mult pentru ca aceasta lege a fost promulgata atat de repede. Banii ii vor primi in cursul lunii februarie, odata cu primirea pensiilor. Nu cred ca vor fi intarzieri. In luna februarie vor primi pensia inclusiv cu diferenta pe luna ianuarie", a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu, intr-o interventie la Realitatea TV.

La sfarsitul lunii ianuarie, proiectul de lege privind aprobarea OUG de indexare a pensiilor a fost aprobat de plenul Camerei Deputatilor cu 307 voturi pentru, doua impotriva si patru abtineri. Camera Deputatilor a fost camera decizionala in cazul respectivului proiect de act normativ.

Potrivit proiectului de lege, in anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.

"Incepand cu anul 2013,... mai mult


Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:53

13 comentarii
Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor. De asemenea, Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta.

Executivul motiveaza amanarea majorarii pensiilor spunand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale, informeaza Mediafax.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012. Amanarile sunt prevazute in Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, care a fost adoptata miercuri in sedinta de guvern.

Tot miercuri s-a decis ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 15:49

77 comentarii
Alte articole despre: inghetare pensii, majorare pensii 2014
Ioan Botis: Salariul minim ar putea creste peste 650 de lei

Ioan Botis: Salariul minim ar putea creste peste 650 de lei

Punctul de pensie nu se va majora, iar salariile bugetarilor vor ramane scazute si anul viitor, potrivit ministrului Muncii, Ioan Botis.

In schimb, salariul minim va creste la peste 650 de lei, desi Fondul Monetar International a avertizat deja Guvernul sa nu faca acest lucru, potrivit unui interviu acordat de Botis pentru Realitatea TV.

Potrivit ministrului Botis, salariul romanilor va fi "cat suporta economia". "Din pacate suntem intr-o perioada mai grea din punct de vedere economic, si cred ca o revenire pe anul 2011 vom constata. Romanii vor recupera 14-18 la suta din pierderea de 25%, intr-o anumita masura", a declarat Ioan Botis.

Insa, cu siguranta, adaugat Botis, salariul minim pe economie va creste, poate peste 650 de lei.

Referitor la punctul de pensie, stabilit, in prezent, la valoarea de 738 de lei, Botis sustine ca economia Romaniei nu isi permite mai mult. "Noi trebuie sa ne legam de aceasta valoare de ceea ce poate oferi economia. Aceasta abordare de tip empiric sa fie 45 -50 hai sa punem 60%, ne costa foarte mult", a explicat Botis.

Desi nu a dat detalii despre eventualele disponibilizari din aparatul de stat care ar putea exista, ministrul Muncii a declarat ca rata somajului va fi de 7,83 la suta. mai mult


Joi, 28 Octombrie 2010, ora 21:58

Senatorii vor ca punctul de pensie sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut

Senatorii vor ca punctul de pensie sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut

Comisia pentru munca din Senat a propus ca valoarea punctului de pensie sa fie stabilit anual si sa reprezinte cel putin 45 la suta din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat.

Senatorii au eliminat din textul legii prevederea potrivit careia, in sistemul public de pensii, sunt asigurate obligatoriu cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, relateaza Mediafax.

De asemenea, senatorii au adoptat un amendament prin care se propune ca stagiul complet de cotizare sa ramana la 30 de ani, ca in prezent, si nu de 35 de ani. In acelasi timp, stagiul minim a fost redus la 10 ani, in loc de 15.

Un alt amendament se refera la cuantumul pensiei anticipate, care ar trebui stabilit prin diminuarea cu 0,5 la suta pentru fiecare luna de anticipare, fata de 0,75 la suta.

Varsta de pensionare a fost stabilita la 64 de ani pentru barbati si la 60 de ani pentru femei.

Raportul comisiei va fi dezbatut intr-o sedinta viitoare a Senatului, iar, in acest caz, Camera Deputatilor are vot definitiv. mai mult


Marti, 26 Octombrie 2010, ora 21:26

6 comentarii
Dobre (PNL): Va fi o batalie aspra in plen privind punctul de pensie

Dobre (PNL): Va fi o batalie aspra in plen privind punctul de pensie

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre, a declarat marti ca se bucura ca in forul pe care il conduce in Legea privind sistemul unitar de pensii a fost introdus punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut, estimand o batalie aspra" in plen pentru mentinerea sa.

"Sunt aproape 6 milioane de oameni in sistemul de pensii, nu am facut decat sa ne straduim ca drepturile castigate sa le mentinem.

Deocamdata este o decizie care s-a luat la nivelul Comisiei si ma bucur ca in aceasta Comisie colegii mei au fost de acord sa pastram un bun castigat prin Legea 19, sa pastram ceea ce am realizat in Guvernarea noastra pana la finalul anului 2008", a decalar liberalul la finalul sedintei Comisiei, in cadrul careia s-a votat raportul asupra Legii privind sistemul unitar de pensii.

Dobre a admis insa ca nu va fi simplu ca Opozitia, care are majoritate in Comisia de munca, sa treaca si prin plen Legea pensiilor, in varianta adoptata in Comisie.

"Nu va fi simplu, va fi o batalie aspra in plen. Noi vom face tot ceea ce depinde de noi ca raportul, si nu numai punctul de pensie, care este cheia de bolta a legii, ci si alte prevederi sa treaca", a spus el.

Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat, cu 12 voturi "pentru" si 8 "impotriva", amendarea proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii astfel incat punctul de pensie sa reprezinte cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut, in loc de 732,8 lei, cat propusese Guvernul.... mai mult


Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:35

4 comentarii
Comisiile de munca forteaza majorarea punctului de pensie

Comisiile de munca forteaza majorarea punctului de pensie

Parlamentarii din comisiile reunite pentru munca si protectie sociala au votat miercuri pentru cresterea punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei in varianta bugetului asigurarilor sociale de stat aprobat de Guvern, adancind deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde euro.

In timpul audierilor, ministrul Muncii Mihai Seitan declarase ca valoarea punctului de pensie va fi pastrata la 732,8 lei.

Amendamentul ce prevede ca "valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010", al deputatului PSD Ioan Cindrea a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, 14 abtineri si niciun vot impotriva.

Parlamentarii au motivat ca punctul de pensie a ajuns sa reprezinte 39,9% din salariul mediu brut. Astfel, valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca in 2010 la 45% din salariul mediu brut.

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre, a motivat votul parlamentarilor liberali, alaturi de cei ai PSD, prin faptul ca "valoarea punctului de pensie se situeaza la 39,9% din salariul mediu brut in actuala forma a bugetului, iar astfel veniturile pensionarilor vor cobori sub nivelul din 2005".

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a explicat ca o crestere a punctului de pensie la 45% in acest an ar genera un efort suplimentar de "inca 1 miliard de euro pe care bugetul de stat, dupa ce a bugetul asigurarilor sociale de stat este deja subventionat de la bugetul de stat cu 1,5 miliarde de euro, iar astfel... mai mult


Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 14:16

19 comentarii
Pensiile vor creste in raport cu inflatia incepand cu 2011

Pensiile vor creste in raport cu inflatia incepand cu 2011

Pensiile vor fi majorate in raport cu inflatia de la 1 ianuarie 2011, dar punctul de pensie va fi calculat la 40% din salariul mediu brut, fata de 43,2% cat este in prezent.

Decizia s-a luat la recomandarea Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International, informeaza Adevarul.

Potrivit unui document al ministerului Muncii, "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabila", iar indexarea pensiilor existente "ar trebui separata de evolutia punctului de pensie, urmand a fi realizata procentual in raport cu inflatia".

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca Banca Mondiala si FMI au recomandat ca punctul de pensie sa fie majorat in raport cu salariile, dar sa fie folosit numai la calcularea primei pensii. mai mult


Joi, 17 Decembrie 2009, ora 23:05

8 comentarii
Pensionarii ies joi in strada

Pensionarii ies joi in strada

Mii de pensionari vor picheta joi prefecturile din tara si sediul Guvernului, fiind nemultumiti ca punctul de pensie nu a fost majorat.

Potrivit unei decizii luate de comun acord cu patronatele, sindicatele si Ministerul Muncii, punctul de pensie ar fi trebuit sa creasca la 45% din salariul mediu pe economie de la 1 martie, transmite Realitatea TV.

Pensionarii ar fi urmat sa primeasca retroactiv si banii pe lunile ianuarie si februarie. Ultima data, pensiile au crescut cu 20% in octombrie anul trecut, iar in prezent pensia medie lunara este de 620 de lei.

Cele mai mici pensii din sistemul public de stat le au cei care au lucrat in agricultura, astfel ca un fost agricultor primeste in medie o pensie de 290 de lei.

Guvernul a hotarat ca de la 1 octombrie 2009 pensia minima garantata sa creasca la 350 de lei. mai mult


Joi, 26 Martie 2009, ora 08:17

1 comentariu
Pensionarii ameninta cu proteste daca nu se va majora punctul de pensie (Video)

Pensionarii ameninta cu proteste daca nu se va majora punctul de pensie (Video)

Pensionarii vor protesta in cazul in care Guvernul Boc nu va majora punctul de pensie de la 1 ianuarie, sustine Viorel Copil, purtatorul de cuvant al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania.

"Noi vom avea saptamana viitoare o Sedinta a Comitetului Director, am primit foarte multe semnale din tara, pensionarii sunt hotarati.

Sa iasa in strada ca sa ceara sa se respecte, pentru ca sunt muritori de foame din ce in ce mai mult, sa ceara sa se respecte acea lege care priveste cresterea punctului de pensie de la 1 ianuarie", a declarat acesta pentru Realitatea Tv. mai mult


Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 17:38

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  2. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  3. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  4. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  5. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"
  6. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider
  7. Judecatoria Buzau s-ar putea muta intr-un mall
  8. Atac rasist la presedintele Obama pe Google Maps
  9. Cum face Israelul discriminare fatisa: Autobuze exclusiv pentru palestinieni
  10. "Eterna autostrada neterminata" - drumul care nu a fost gata nici in jumatate de veac