qatar crestere economica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Arabii scot milionari pe banda rulanta, oricat ar fi de ieftin petrolul. Cum reusesc?

Arabii scot milionari pe banda rulanta, oricat ar fi de ieftin petrolul. Cum reusesc?

Numarul milionarilor din tarile arabe este in crestere, in ciuda prabusirii de peste 10 luni a pretului petrolului, principalul produs de export din regiune.

Ultimul raport Wealth Insight arata ca socul din piata energiei nu a fost resimtit si de reprezentantii clasei bogate din Orientul Mijlociu.

Mai mult, numarul milionarilor arabi urmeaza sa creasca cu 4,1% in urmatorii patru ani, ajungand la cifra totala de 226.809 in 2019, potrivit The Telegraph.

Golful Persic, epicentrul bogatiei

In ultimii patru ani, perioada in care barilul s-a vandut la un pret mediu de aproximativ 100 de dolari, trei state arabe din zona Golfului Persic au dat cel mai mare numar de milionari din regiune.

Conform statisticilor Wealth Insight, Qatarul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au inregistrat in acesti ani o crestere de 8,1 procente a numarului de milionari, ajungand la o cifra de 185.816 persoane cu averi de peste un milion de dolari.

Pe viitor, Quatarul si Bahrainul vor detine... citeste mai departe cum "arabii scot milionari pe banda rulanta, oricat ar fi de ieftin petrolul" pe Business24.ro mai mult


Joi, 12 Martie 2015, ora 10:53

1 comentariu
O noua superputere energetica: Tara care in trei ani va detrona Qatarul

O noua superputere energetica: Tara care in trei ani va detrona Qatarul

Australia va deveni o superputere globala in sectorul gazelor naturale lichefiate pana in 2017 si isi va elimina deficitul de cont curent pentru prima oara in aproape 40 de ani, potrivit unui raport Morgan Stanley.

"Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia ar putea fi urmatoarea revolutie", se arata in raportul citat de Telegraph.

Astfel, Australia ar putea depasi Qatar, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate, pana in 2017. Estimarile anterioare cu privire la acest moment vizau anul 2030.

Pana atunci, Australia va deveni o forta majora in productia globala de energie, exporturile combinate de gaze naturale lichefiate si carbuni urmand sa ajunga la un nivel comparabil cu cel al exporturilor sale de mineruri de fier.

Doua treimi din cresterea exporturilor de GNL la nivel global sunt atribuite in prezent Australiei. Desi SUA dispun de rezerve importante de gaze naturale din formatiuni de sist, vor avea nevoie de cinci pana la zece ani pentru a-si pune la punct infrastructura necesara exporturilor in cantitati mari.

Acest lucru constituie o oportunitate pentru Australia, care poate profita de nevoie de GNL din Asia, in special din Japonia, unde inchiderea reactoarelor nucleare in urma dezastrului de la Fukushima a lasat tara dependenta in mare masura de importurile de gaze.

In aceste conditii, Australia ar putea avea in 2015 primul surplus de cont curent din 1975.

Pe de alta parte, nu se stie daca Australia va reusi sa... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 18:35

Cele mai bune economii ale lumii

Cele mai bune economii ale lumii

Luxemburg, Madagascar, Libia si Mongolia se numara printre cele mai bune economii din lume, din perspectiva a cel putin unui indicator, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Luxemburg: Cel mai mare venit pe cap de locuitor

Indicator: PIB pe cap de locuitor
Estimare pentru 2012: 106,958 dolari

Micul stat european este puternic cel putin intr-o privinta: are cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor din lume, scrie CNN.

Desi Luxemburg are a economie relativ mica, de 55,9 miliarde de dolari, numarul populatie este redus, astfel incat PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 106,958 dolari, un nivel de care se apropie doar statul Qatar.

Luxemburgul beneficiaza de un rating de credit AAA si detine rate reduse ale somajului si inflatiei. Principalele sectoare economice ale statului sunt sectorul financiar si cel industrial, iar luxemburghezii se bucura de unele dintre cele mai ridicate standarde de viata din lume.

Pe de alta parte, aproximativ 60% din forta de munca a tarii este constituita din cetateni straini, iar comunitatea internationala a avertizat tara cu privire la fiscalitatea relaxata.

Madagascar: Cea mai scazuta datorie guvernamentala

Indicator: Datorie guvernamentala
Estimare pentru 2012: 5%

Statul insula, situat in estul coastei Africii, detine cel mai scazut nivel al datorii guvernamentale ca procent din PIB de pe planeta.

Pentru acest an, datoria tarii este estimata la 5% din PIB, potrivit FMI, in timp ce datoria SUA este de... mai mult


Marti, 14 August 2012, ora 08:12

2 comentarii
10 lucruri bune la economia Statelor Unite

10 lucruri bune la economia Statelor Unite

Statele Unite ale Americii se confrunta cu o criza financiara, solutionarea datoriei uriase de 14 trilioane de dolari reprezentand un subiect controversat in randul politicienilor americani, care nu au reusit sa ajunga pana acum la un acord in aceasta privinta.

In conditiile in care, pana nu demult, SUA erau un model de inventivitate si inovatie din punct de vedere financiar, publicatia Business Insider a alcatuit un clasament al celor mai bune 10 lucruri care fac din economia SUA cea mai puternica din lume.

1. Produsul Intern Brut/locuitor
Statele Unite au un PIB/cap de locuitor de 47.200$, aflandu-se inca printre primele tari din lume la acest capitol, in urma unor state cu resurse naturale mai mari, precum Qatar si Emiratele Arabe Unite.

2. Accesul usor la credite si pe piata financiara

Consumatorii americani si intreprinderile pot accesa relativ usor credite, fie ca este vorba de imprumuturi pentru nevoi personale, fie daca se doreste o refinantare. In 2010, bancile din SUA au acordat imprumuturi de peste 6,9 trilioane de dolari, mai mult cu 130 miliarde de dolari decat in anii precedenti.

3. Aplicarea rapida a legii

Site-ul DoinBusiness.org a plasat SUA pe locul 7 in clasamentul tarilor care aplica legea cel mai rapid, mentionand ca timpul mediu pentru acordarea unei decizii in cazul unui dosar este de 300 de zile, cu 42% mai putin decat in alte state, precum Germania si Regatul Unit.

4. Americanii sunt destul de inventivi

In SUA exista destul... mai mult


Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 08:49

7 comentarii
Economia Qatarului a crescut cu aproape 42 la suta

Economia Qatarului a crescut cu aproape 42 la suta

Economia Qatarului a crescut cu 41,8 la suta, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Performanta se datoreaza cresterii productiei de gaz si preturilor mari la energie, conform statisticelor oficiale.

Produsul Intern Brut estimat a urcat la 153,7 miliarde de riali (circa 42,2 miliarde de dolari), de la 108,4 miliarde de riali in trimestrul al doilea al anului trecut, a anuntat Autoritatea pentru Statistica din emiratul arab, relateaza The Guardian.

In primul semestru, PIB urcase cu 8,8 la suta, la 141,3 miliarde de riali. Qatarul este cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat si ramane lider in regiunea Golfului, dupa cresterea PIB real estimata la 18,9% pentru acest an. mai mult


Luni, 03 Octombrie 2011, ora 17:25

2 comentarii
Revolutie? Tarile de mana a doua iau fata superputerilor

Revolutie? Tarile de mana a doua iau fata superputerilor

Mai multi indicatori economici arata ca tarile emergente detin in prezent o pondere mai mare decat cele dezvoltate. Si nu doar la telefoane mobile.

Statisticienii guvernului american au revizuit recent in scadere cifrele privind PIB-ul real al SUA din ultimii ani, asa ca se dovedeste ca productia din trimestrul al doilea este inca sub cea de la sfarsitul lui 2007. Povestea este similara in multe alte tari dezvoltate, scrie MONEY.ro.

Prin contrast, productia totala a tarilor emergente a avut un salt de aproape 20% in aceeasi perioada. Este limpede ca suferintele bogatilor au grabit schimbarea de putere in economia globala catre pietele emergente. Dar exact cat de mari sunt acestea, comparativ cu cele dezvoltate?

Inca sapte ani. Unele organizatii stabilesc diferit granita dintre economiile emergente si cele dezvoltate. FMI, de pilda, include acum 11 foste tari emergente, printre care Hong Kong, Coreea de Sud, Cehia si Estonia, pe lista celor dezvoltate.

Asemenea diviziuni sunt mai mult decat arbitrare: PIB-ul per capita al Estoniei este de doar 15.000 de dolari, in timp ce tari emergente ca EAU si Qatar au venituri medii de aproximativ 60.000 de dolari.

Citeste mai multe despre Revolutie? Tarile de mana a doua iau fata superputerilor pe Money.ro. mai mult


Miercuri, 31 August 2011, ora 10:23

2 comentarii
Alte articole despre: crestere economica tari emergente
Qatarul, cea mai bogata tara a lumii in 2011

Qatarul, cea mai bogata tara a lumii in 2011

Qatarul este pe cale sa devina tara cu cel mai ridicat Produs Intern Brut pe cap de locuitor in lume, gratie unei cresteri economice cu 20 % in 2011, a estimat Fondul Monetar International.

Potrivit datelor FMI, acest emirat cu resurse abundente in petrol si gaze naturale este in concurenta cu Norvegia, alta tara care isi bazeaza prosperitatea locuitorilor pe hidrocarburi, si cu Luxemburgul, centru financiar international, in materie de PIB pe cap de locuitor. CIA estimeaza ca el este apropiat de cel al Liechtensteinului, care nu este membru al FMI.

In 2010, potrivit unui grafic publicat in raportul anual al FMI despre economia tarilor, Qatarul era al treilea in clasament dupa PIB. Dar potrivit noilor informatii ale FMI, cresterea cu 20 % a economiei sale in 2011 va face ca emiratul sa depaseasca Norvegia (crestere economica prevazuta de 2,5-3 %) si Luxemburgul (3,1 %).

Sectorul hidrocarburilor de care dispune emiratul, in special gaze naturale lichefiate provenite din petrol, va continua sa prospere. Restul economiei va creste intr-un ritm de 9,5 %, datorita "dezvoltarii sectorului manufacturier si unei activitati sustinute in serviciile financiare si administrative, transporturi si comunicatii", potrivit Fondului.

In evaluari precedente asupra economiei mondiale, FMI estima cresterea economica a Qatarului in 2011 la 18 %. mai mult


Joi, 10 Martie 2011, ora 09:14

1 comentariu
Revolutia din Egipt, in cifre - Vezi ce s-a intamplat cu economia

Revolutia din Egipt, in cifre - Vezi ce s-a intamplat cu economia

Egiptul a pierdut in ultimele doua zile peste trei miliarde de dolari din cauza protestelor si a crizei politice. Firmele si companiile mari, bancile si bursa au fost inchise, iar un milion de turisti au fugit dupa ce tara a ajuns in pragul haosului.

Potrivit analistilor de la Credit Agricole, criza din Egipt costa cel putin 310 milioane de dolari pe zi, moneda egipteana s-ar putea deprecia cu pana la 20%, iar estimarile privind cresterea economica au fost revizuite cu mult in scadere.

Cele mai mari pierderi au venit probabil din turism, vicepresedintele Omar Suleiman afirmand ca cei un milion de turisti care au fugit in primele noua zile de proteste au provocat pierderi de 1 miliard de dolari. Dar acestea sunt doar pierderile Egiptului. Operatorul turistic TUI a anuntat ca pierderile sale s-ar putea ridica la 50 de milioane din cauza vacantelor anulate, iar valoarea actiunilor sale a scazut cu 10%, potrivit BBC.

Protestele din Egipt si Tunisia nu i-au speriat doar pe turisti, ci si pe investitorii din intregul Orient Mijlociu si i-au facut sa isi vanda activele pe care le au in zona. Bursa din Dubai a pierdut 6% intr-o singura zi, cea din Kuweit a scazut cu 1,76%, iar cea din Qatar a avut o scadere de 2,95%. Si Arabia Saudita, care are cea mai mare bursa din regiune, a pierdut 6%, dar a reusit sa isi revina.

Dar cel mai grav efect al crizei din Egipt si cel pe care il va resimti intreaga lume este pretul petrolului. Temerile privind securitatea Canalului Suez,... mai mult


Luni, 07 Februarie 2011, ora 18:15

1 comentariu
Singapore a depasit cresterea economica a Chinei

Singapore a depasit cresterea economica a Chinei

Produsul Intern Brut a inregistrat in 2010 in Singapore o crestere de 14,7 la suta, acesta fiind cel mai mare ritm de crestere economica inregistrata de o tara asiatica si al doilea ritm de crestere la nivel mondial.

Cresterea economica inregistrata de Singapore este depasita doar de Qatar, stat pentru care Fondul Monetar International preconizeaza o expansiune economica de 16 la suta, anunta Channel News Asia. Principala putere economica a Asiei, China, a realizat o crestere economica de mai mult de 10% in 2010.

Performanta economica inregistrata de Singapore reprezinta cea mai mare crestere economica inregistrata vreodata de acest stat din 1965, precedentul record de 13,8 la suta, fiind inregistrat in 1970. Singapore a revenit spectaculos pe crestere economica dupa scurta recesiune din 2009, cand PIB s-a contractat cu doar 1,3 la suta, in contextul crizei economice mondiale.

In absenta materiilor prime, economia statului Singapore, evaluata la 191 miliarde dolari in 2009, este puternic dependenta de exporturi, in special de produse informatice, farmaceutice si chimice. mai mult


Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 19:30

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba