rambursare anticipata

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca

Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca

Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati, pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.

Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cei mai multi dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.

Citeste mai multe despre Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca pe Business24.ro. mai mult


Joi, 19 Aprilie 2012, ora 21:39

1 comentariu
Calculeaza singur cat castigi din rambursarea anticipata partiala a creditului

Calculeaza singur cat castigi din rambursarea anticipata partiala a creditului

Orice plata aditionala la rata lunara aduce o economie importanta la costul unui credit. Calculeaza singur cat ai de castigat din platile anticipate la credit.

In articolul publicat luni, 10 ianuarie, vorbeam despre avantajele rambursarii anticipate partiale. Orice plata in plus, mai ales in prima perioada de viata a creditului, va poate scuti de plata a mii de euro si poate taia cateva luni bune sau chiar ani din perioada totala de rambursare.

In urma interesului dumneavoastra fata de acest subiect, va punem la dispozitie un calculator (format Excel) care permite aplicarea unor date personalizate.

Cei care au credite in derulare trebuie sa introduca soldul curent al creditului, perioada de rambursare ramasa si dobanda anuala efectiva (DAE - dobanda ce include si costul comisioanelor exprimate ca procent din sold). Aceste date sunt disponibile in scadentarul creditului.

Citeste mai mult despre Calculeaza singur cat castigi din rambursarea anticipata partiala a creditului pe Money.ro mai mult


Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 11:16

Comisionul de rambursare anticipata, eliminat incepand de luni

Comisionul de rambursare anticipata, eliminat incepand de luni

Din 21 iunie, scapam de comisionul de rambursare anticipata, considerat abuziv. Asta inseamna ca daca platim tot creditul in avans, nu mai achitam taxa care ajungea pana acum si la 5% din suma, la unele banci. Doar daca dobanda imprumutului este fixa, atunci comisionul este 0,5 sau 1%.

Una dintre consecintele acestei masuri impuse de Guvern ar putea fi scumpirea creditelor. Dupa desfiintarea comisionului, care le aducea profituri frumoase, bancherii vor sa-si acopere pierderile.

De cealalta parte, romanii care au credite pot cere refinantarea, dar aceasta varianta devine buna la cinci ani de la contractarea creditului.

De exemplu, dupa cum relateaza Antena 3, la credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, contractat cu sapte ani in urma la o dobanda de peste 12%, platim o rata
de 525 de euro pe luna. Dupa sapte ani vrem sa-l refinantam tot pe 30 de ani. Acum dobanda este la jumatate, iar rata 300 de euro.

Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, prin ordonanta de urgenta, eliminarea comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobanda fixa.

Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice. mai mult


Duminica, 20 Iunie 2010, ora 09:06

Guvernul limiteaza comisionul de rambursare anticipata (Video)

Guvernul limiteaza comisionul de rambursare anticipata (Video)

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, a anuntat miercuri prim-ministrul Emil Boc.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului este mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta este mai putin de un an, a decis Guvernul.

"In primul rand aceasta Ordonanta de Urgenta fixeaza dreptul consumatorilor de a rambursa anticipat creditul. Diferenta fata de actul normativ in vigoare in prezent consta in aceea ca acest comision de rambursare anticipata o sa fie de maximum 1% in conditiile in care acum e de 4-5%. (...) Este o masura in favoarea celor care au credite astazi", a anuntat Emil Boc.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a apreciat ca aplicarea acestui act normativ poate sa vina in sprijinul a circa opt milioane de consumatori.

O alta prevedere este ca bancile vor furniza clientilor un formular, in momentul in care doresc sa semneze un contract pentru un credit, care sa permita compararea diverselor oferte de la mai multe banci, pentru o mai buna informare.

"Comunicarea catre consumator se face printr-un formular standardizat. Cei care vor sa incheie un contract vor primi un formular standard pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la creditul contractat", a mai declarat premierul.... mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:49

Comisionul de rambursare anticipata ar putea fi limitat sau eliminat

Comisionul de rambursare anticipata ar putea fi limitat sau eliminat

Comisionul de rambursare anticipata ar putea fi limitat sau eliminat la mai multe categorii de credite, cu valoare mai mica de 200 de euro sau mai mare de 75.000 de euro.

Ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori ar putea fi adoptata miercuri de Guvern.

Sunt vizate creditele cu sau fara garantie imobiliara, creditele pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil, teren sau cladire, relateaza Financiarul.

Potrivit noilor reglementari, comisionul va fi eliminat pentru situatiile in care rambursarea este realizata ca urmare a unui contract de asigurare privind riscul de neplata, in cazul in care contractul de credit are o descoperire de cont sau daca rambursarea intervine intre-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului nu este fixa. mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 08:45

1 comentariu
Guvernul ar putea elimina comisionul de rambursare anticipata a creditelor

Guvernul ar putea elimina comisionul de rambursare anticipata a creditelor

Guvernul ar putea aproba in sedinta de miercuri un proiect de ordonanta de urgenta pentru eliminarea comisioanelor bancare de rambursare anticipata a creditelor, potrivit agendei de lucru probabile transmise de Biroul de presa al Executivului.

Prim-ministrul Emil Boc si-a exprimat sustinerea pentru proiectul de ordonanta privind contractele de credit pentru consumatori, initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Consiliul Concurentei.

"Un proiect la care, in calitate de prim-ministru, tin foarte mult, datorita faptului ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, care vizeaza eliminarea comisionului la rambursarea creditelor bancare", a declarat Boc, pe 22 aprilie, la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Concurentei.

Actul normativ este fundamentat pe o o initiativa europeana, dar similar cu alte state membre ale Uniunii Europene, autoritatile romane o adapteaza specificului economiei nationale, a mentionat Boc.

Premierul a sustinut ca acest proiect, destinat cresterii concurentei in sistemul bancar, "va avea efect asupra tuturor romanilor care au credite bancare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai fi captivi unui credit de 20 de ani".

De asemenea, in sedinta de miercuri, Executivul ar putea lua in dezbatere si un proiect de lege pentru aprobarea Acordului de... mai mult


Marti, 08 Iunie 2010, ora 23:13

CEC renunta la comisionul de rambursare anticipata

CEC renunta la comisionul de rambursare anticipata

CEC Bank elimina incepand de luni comisionul de rambursare anticipata la toate tipurile de credite de consum destinate persoanelor fizice, acordate incepand cu aceasta data.

Masura are in vedere alinierea politicii de comisionare la prevederile Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, care urmeaza a fi transpuse si in legislatia romaneasca, arata un comunicat al CEC Bank, remis Ziare.com.

Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, a anuntat premierul Emil Boc.

Comisionul de rambursare anticipata limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. In conditiile in care dobanda este variabila si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.

In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade. In Romania insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit... mai mult


Luni, 03 Mai 2010, ora 13:45

Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, a anuntat premierul Emil Boc.

"Un proiect la care in calitate de prim-ministru tin foarte mult, datorita faptului ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani si este in fundamentul lui corect, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC, cu sprijinul Consiliului Concurentei, propunere care vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare.

Ne propunem sa adoptam aceasta propunere care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si asupra acelora fara acest tip de garantie", a spus Boc, la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Concurentei, citat de Mediafax.

Boc considera ca proiectul, care reprezinta o initiativa europeana, va stimula cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte pozitive asupra tuturor romanilor care au contractat credite bancare.

Consiliul Concurentei a anuntat, la inceputul anului, ca va discuta cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului despre eliminarea sau limitarea comisoanelor pentru toate tipurile de imprumuturi cu dobanda variabila.

"Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a... mai mult


Joi, 22 Aprilie 2010, ora 13:08

4 comentarii
Eliminarea comisionului de rambursare anticipata ar putea relansa creditarea

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata ar putea relansa creditarea

Ratele dobanzilor se vor reduce si procesul de creditare va fi repornit dupa ce se va realiza modificarea legislatiei privind comisioanele de rambursare anticipata care va conduce la cresterea concurentei intre banci, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu. Chiar daca Asociatia Romana a Bancilor s-a aratat rezervata, cred ca vom gasi intelegere si toti factorii implicati vor fi rezonabili", a afirmat Chitoiu, informeaza Curentul.

Comisionul de rambursare anticipata limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. In conditiile in care dobanda este variabila si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.

In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade. In Romania insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei... mai mult


Vineri, 26 Februarie 2010, ora 08:24

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba