rambursare anticipata credit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cea mai buna veste pentru romanii cu credite in valuta - proiectul care i-ar putea salva

Cea mai buna veste pentru romanii cu credite in valuta - proiectul care i-ar putea salva

Romanii cu credite in euro, franci elvetieni, dolari sau alte valute vor putea rambursa in avans imprumutul la cursul din luna in care l-au contractat, potrivit unui proiect de lege.

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor si este sustinut de parlamentari din toate partidele: PSD, PNL, PDL, UDMR si minoritati. Ratele romanilor ar urma sa scada cu pana la 25%.

"Practic este o solutie. Se imparte responsabilitatea nu doar pe o parte, pe partea cetateanului, al celui care a luat creditul, ci responsabilitatea revine si bancii", a precizat deputatul UDMR care a propus proiectul de lege, potrivit Stirile Pro TV.

Tara-infern pentru banci: Guvernul vrea sa taie ratele cetatenilor la credite cu 20%

Peste 700.000 de romani au restante la plata creditelor, iar in multe cazuri acestea sunt vechi de mai bine de un an.

"Orice diminuare a datoriei lunare de plata va duce la o scadere a numarului si volumului de credite neperformante", a spus presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF). mai mult


Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:14

3 comentarii
Cu banca la tribunal: Risti sa fii obligat la plata integrala a creditului?

Cu banca la tribunal: Risti sa fii obligat la plata integrala a creditului?

Tragicomedia avand ca protogonist clientul unei banci comerciale din Romania care ar fi fost osandit sa ramburseze integral imprumutul dupa ce s-a adresat instantei pentru a denunta clauze abuzive din contractul de credit, exemplu invocat de institutia financiara pentru descurajarea unor actiuni similare in viitor, s-a dovedit a fi doar o eroare de transcriere, solutia fiind in realitate favorabila reclamantului.

Astfel, Judecatoria Ramnicu Valcea a publicat in cazul unui client care contestase comisionul de risc platit pentru un credit de aproape 100.000 de franci elvetieni contractat de la Volksbank Romania, urmatoarea solutie: "Constata caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc (...) Constata nulitatea absoluta a conventiei (contractului de credit - n.red.) mai sus mentionate. Obliga parata (Volksbank - n.red.) sa restituire reclamantului suma de 7897,59 CHF. Obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 300 lei reprezentand cheltuieli de judecata".

Aceasta a fost interpretat de aparare, in consecinta, in sensul obligarii clientului la rambursarea integrala a creditului.

Ulterior, instanta valceana a corectat textul, astfel: "Dispune din oficiu indreptarea erorii materiale strecurate in minuta si dispozitivul sentintei civile nr.11.113/16.11.2012 in sensul ca la aliniatul 3 se va mentiona 'constata nulitatea absoluta PARTIALA a conventiei mai sus mentionate'".

"Rambursarea totala a creditului inainte de scadenta este o sanctiune cu izvor... mai mult


Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 07:14

7 comentarii
Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca

Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca

Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati, pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.

Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cei mai multi dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.

Citeste mai multe despre Rambursarea anticipata a creditului: ce trebuie sa stii inainte sa mergi la banca pe Business24.ro. mai mult


Joi, 19 Aprilie 2012, ora 21:39

1 comentariu
Dati 100 de euro si castigati 1.000. Avantajele platii in avans la credit

Dati 100 de euro si castigati 1.000. Avantajele platii in avans la credit

Trunchiata substantial in Camera Deputatilor, OUG 50 a ramas insa si cu un beneficiu major pentru cei cu credite in derulare: eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila. Vezi ce beneficii iti aduc platile aditionale la credit.

Rambursarea anticipata partiala a creditului aduce economii mari celor care isi permit sa puna ceva bani deoparte pentru aceasta operatiune, mai ales in cazul creditelor cu dobanda variabila, unde nu se plateste niciun comision, scrie MONEY.ro.

Suma platita anticipat se scade din principalul curent al creditului. Economia vine din faptul ca pentru suma platita in avans nu se mai platesc dobanzile si comisioanele (daca sunt calculate ca procent din soldul curent) aferente, iar perioada de rambursare a creditului scade.

Rambursarea anticipata partiala aduce cele mai multe beneficii in prima perioada a creditului, atunci cand dobanda si comisioanele reprezinta cea mai mare parte din rata de credit.

Citeste mai mult despre Dati 100 de euro si castigati 1.000. Avantajele platii in avans la credit pe Money.ro mai mult


Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 11:23

3 comentarii
Bancile romanesti impiedica rambursarile anticipate prin majorarea comisioanelor

Bancile romanesti impiedica rambursarile anticipate prin majorarea comisioanelor

Pentru a impiedica rambursarile anticipate in cazul imprumuturilor la dobanzi exorbitante, bancile adauga alte comisioane, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Avand in vedere ca in Austria, de exemplu, se pot lua credite la dobanda de 1,7 la suta, fata de 10 - 12 la suta in Romania, bancile locale au marit comisioanele de retragere, tocmai pentru a nu pierde de pe urma rambursarilor anticipate, a declarat Nicolescu, intr-un interviu pentru Bloombiz.

"In loc sa diminueze dobanzile la nivelul practicilor din Uniunea Europeana, bancile introduc comisioane pentru a impiedica oamenii sa-si achite in avans creditele pentru care ei cer sume exorbitante", a spus Nicolescu.

Potrivit spuselor sale, bancile din Romania au avut profituri uriase pana in 2009, in comparatie cu firmele mama.

"In conditiile in care aceasta rata a profitului a scazut, ele au cautat activitati complementare pentru a si-o mentine in mod artificial. Prin asemenea masuri bancile contribuie la criza economica din Romania, la decapitalizarea intreprinzatorilor si la falimentul unora dintre acestia. Bancile din Romania trebuie sa inteleaga ca Romania este parte a UE si trebuie sa avem aceleasi comisioane si aceleasi niveluri de dobanzi la fel ca in tarile mama", adaugat Nicolescu.

In Romania, bancile au avut dobanzi extrem de mari din cauza faptului ca statul nu a intervenit in nici un fel pentru a le tempera,... mai mult


Luni, 30 August 2010, ora 22:11

5 comentarii
BNR: Eliminarea comisionului de rambursare ingenuncheaza bancile

BNR: Eliminarea comisionului de rambursare ingenuncheaza bancile

Bancile sustin ca vor acumula pierderi de cel putin 450 milioane de euro din cauza aplicarii ordonantei ce prevede plafonarea la cel mult 1% a comisionului de rambursare anticipata, inclusiv pentru creditele acordate in trecut, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

Bancile se tem ca vor avea solvabilitatea sub pragul minim de 8% din cauza pierderilor determinate de aplicarea noilor reglementari privind creditele pentru consumatori, care le vor diminua veniturile.

"Felul in care este transpusa Directiva duce la niste pierderi care dau solvabilitatea peste cap. Cand se ia peste noapte o decizie, transpunand cu exces de zel o Directiva Europeana care imi aduce pierderi in sistem, cu ce tupeu pot eu sa ma duc sa cer actionarului majorari de capital?", intreaba Cinteza, citat de Ziarul Financiar.

Dupa un deceniu in care sistemul bancar romanesc a fost demn de laudat, supraveghetorul-sef al BNR spune ca un faliment bancar "este posibil".

"Daca la neperformanta determinata de masurile luate pentru corectarea deficitului bugetar se adauga si efectele Ordonantei de Urgenta, ARB a calculat ca se ia o pierdere pe sistem de 450 mil. euro pana la final de an. Sunt banci la care solvabilitatea scade sub 8%", afirma Cinteza.

BNR a transmis observatii catre Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, cerand derularea unui studiu de impact, insa propunerile sale nu au fost luate in considerare.

"Un bancher mi-a spus saptamana trecuta: 'Domnule... mai mult


Joi, 19 August 2010, ora 13:23

9 comentarii
Guvernul limiteaza comisionul de rambursare anticipata (Video)

Guvernul limiteaza comisionul de rambursare anticipata (Video)

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, a anuntat miercuri prim-ministrul Emil Boc.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului este mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta este mai putin de un an, a decis Guvernul.

"In primul rand aceasta Ordonanta de Urgenta fixeaza dreptul consumatorilor de a rambursa anticipat creditul. Diferenta fata de actul normativ in vigoare in prezent consta in aceea ca acest comision de rambursare anticipata o sa fie de maximum 1% in conditiile in care acum e de 4-5%. (...) Este o masura in favoarea celor care au credite astazi", a anuntat Emil Boc.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a apreciat ca aplicarea acestui act normativ poate sa vina in sprijinul a circa opt milioane de consumatori.

O alta prevedere este ca bancile vor furniza clientilor un formular, in momentul in care doresc sa semneze un contract pentru un credit, care sa permita compararea diverselor oferte de la mai multe banci, pentru o mai buna informare.

"Comunicarea catre consumator se face printr-un formular standardizat. Cei care vor sa incheie un contract vor primi un formular standard pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la creditul contractat", a mai declarat premierul.... mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:49

Guvernul ar putea elimina comisionul de rambursare anticipata a creditelor

Guvernul ar putea elimina comisionul de rambursare anticipata a creditelor

Guvernul ar putea aproba in sedinta de miercuri un proiect de ordonanta de urgenta pentru eliminarea comisioanelor bancare de rambursare anticipata a creditelor, potrivit agendei de lucru probabile transmise de Biroul de presa al Executivului.

Prim-ministrul Emil Boc si-a exprimat sustinerea pentru proiectul de ordonanta privind contractele de credit pentru consumatori, initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Consiliul Concurentei.

"Un proiect la care, in calitate de prim-ministru, tin foarte mult, datorita faptului ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC cu sprijinul Consiliului Concurentei, care vizeaza eliminarea comisionului la rambursarea creditelor bancare", a declarat Boc, pe 22 aprilie, la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Concurentei.

Actul normativ este fundamentat pe o o initiativa europeana, dar similar cu alte state membre ale Uniunii Europene, autoritatile romane o adapteaza specificului economiei nationale, a mentionat Boc.

Premierul a sustinut ca acest proiect, destinat cresterii concurentei in sistemul bancar, "va avea efect asupra tuturor romanilor care au credite bancare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai fi captivi unui credit de 20 de ani".

De asemenea, in sedinta de miercuri, Executivul ar putea lua in dezbatere si un proiect de lege pentru aprobarea Acordului de... mai mult


Marti, 08 Iunie 2010, ora 23:13

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor va fi desfiintat

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor va fi desfiintat

Clientii bancilor care vor sa ramburseze anticipat un imprumut nu vor mai plati taxa de penalizare in viitorul apropiat, relateaza Antena 3.

Comisionul perceput de banci in acest caz este abuziv, iar UE urmareste eliminarea lui in urmatorii doi ani.

Penalitatile ii costa cel mai mult pe clientii care au leasing, deoarece sunt nevoiti sa suporte, pe langa taxa de penalizare, si o serie de consecinte fiscale.

In cazul leasingului, comisionul pentru plata in avans a creditelor poate ajunge chiar la 7% din valoarea acestora.

In Romania, doua banci au exclus comisionul de rambursare anticipata, dar percep un comision initial mai ridicat.

Alte institutii bancare elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului sau micsoreaza procentul penalitatii in functie de data scadentei.

Pana la eliminarea comisionului, singura solutie pentru clientii care nu vor sa plateasca taxa de rambursare anticipata este sa dea banca in judecata. mai mult


Marti, 20 Mai 2008, ora 08:30

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)