raport osce moldova

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Alegeri in R. Moldova cu o miza uriasa: Putin sau UE - cum s-a desfasurat scrutinul (Foto&Video)

Alegeri in R. Moldova cu o miza uriasa: Putin sau UE - cum s-a desfasurat scrutinul (Foto&Video)

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au desfasurat, duminica, fara incidente notabile. Scrutinul are o miza istorica uriasa. Alegatorii au decis daca tara continua parcursul european sau isi intoarce fata catre Rusia.

In plus, viitorii parlamentari vor alege presedintele, R.Moldova fiind republica parlamentara. In cursa electorala pentru cele 101 locuri ale parlamentului unicameral s-au inscris 20 de formatiuni politice si 4 candidati independenti, buletinul de vot avand aproape o jumatate de metru.

Alegeri parlamentare in R. Moldova: Unde pot vota moldovenii in Romania

Cele mai mari cozi s-au format la unica sectie deschisa la Moscova, dintre cele 5 infiintate pe teritoriul Federatiei Ruse. Si in Romania si Italia s-au format cozi, dar procesul de vot s-a desfasurat fara probleme, incheindu-se rapid.

In timp ce liderii pro-europeni de la Chisinau s-au alaturat celor romani si au transmis mesaje de mobilizare a tinerilor la vot, socialistii moldoveni s-au aratat convinsi ca vor obtine rezultatele dorite si tara se va orienta din nou catre Rusia.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

22:45 - Prezenta la vot pe teritoriul Republicii Moldova, pana la ora 21:00, a fost de 55,86%. Cea mai mare rata de participare s-a inregistrat la Chisinau - 62,47%. Nici cea mai scazuta rata nu a fost de neglijat - 42,50%.

La Balti s-a inregistrat o prezenta de 58,99%.

22:15 - Presedintele PSRM, Igor Dodon, le-a... mai mult


Duminica, 30 Noiembrie 2014, ora 22:52

70 comentarii
Presa straina: Prelungirea impasului politic in R. Moldova ii afecteaza aderarea la UE

Presa straina: Prelungirea impasului politic in R. Moldova ii afecteaza aderarea la UE

Impasul politic se prelungeste in Republica Moldova, dupa alegerile de duminica, in urma carora niciun partid nu a obtinut suficiente mandate pentru a impune un presedinte, situatie ce ar putea afecta aderarea la Uniunea Europeana a fostei republici sovietice, scrie presa straina.

Dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova, in urma carora niciun partid nu s-a detasat drept castigator clar, se prefigureaza negocieri dure pentru formarea unei coalitii, in special intre liderul Partidului Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM), Vlad Filat, si actualul sau partener de alianta, Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), apreciaza Euronews.

Rezultate alegeri R. Moldova: Comunistii au cele mai multe mandate

Partidul Comunistilor a obtinut 44 de mandate in noul Parlament de la Chisinau si se opune oricarui presedinte care incearca o apropiere de Uniunea Europeana.

Alegerea unui sef al statului este considerata vitala pentru implementarea reformelor in Republica Moldova, aflata de peste un an intr-un impas politic.

Cotidianul irlandez Irish Times avertizeaza ca rezultatul alegerilor din fosta republica sovietica ar putea impiedica eforturile tarii de a se apropia de Uniunea Europeana, ar putea sa accentueze problemele economice si ar putea alimenta din nou tensiunile care au dus la declansarea revoltelor din aprilie 2009.

Alegeri R. Moldova - Filat: Acest rezultat inseamna in primul rand responsabilitate

Nouvel Observateur, care citeaza Reuters, titreaza... mai mult


Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 11:40

10 comentarii
OSCE: R. Moldova a ignorat acuzatiile de fraudare a alegerilor

OSCE: R. Moldova a ignorat acuzatiile de fraudare a alegerilor

Autoritatile din Republica Moldova nu au reusit sa raspunda acuzatiilor aduse de opozitie, referitoare la fraudarea alegerilor din 5 aprilie, situatie ce a generat proteste violente si a afectat increderea cetatenilor in sistemul electoral.

OSCE a semnalat discrepante intre varstele si numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale, provocand suspiciuni asura desfasurarii corecte a alegerilor, transmite Reuters.

Raportul OSCE despre situatia din Republica Moldova a analizat si plangerile referitoare la abuzurile comise de politie asupra protestatarilor arestati.

"Au existat informatii credibile despre rele tratamente aplicate detinutilor si au fost raportate trei decese ce au legatura cu demonstratiile si arestarea protestatarilor", arata raportul.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat ca protestele au fost puse la cale de Romania, ca parte a unei tentative de lovitura de stat.

Voronin a dizolvat luni Parlamentul si chemat populatia la alegeri anticipate, avertizand ca partidele de opozitie vor sa provoace haos in fosta republica sovietica.

Alegerile au fost stabilite pentru data de 29 iulie, dupa ce parlamentul a esuat de doua ori in a numi un nou presedinte. mai mult


Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 11:08

OSCE nu a gasit dovezi privind implicarea Romaniei in protestele de la Chisinau

OSCE nu a gasit dovezi privind implicarea Romaniei in protestele de la Chisinau

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a gasit dovezi ale unei implicari a Romaniei in protestele violente din Republica Moldova, asa cum a acuzat Chisinaul, a anuntat, joi, Philip Remler, seful misiunii OSCE pentru Republica Moldova.

Degenerarea situatiei a avut la baza mai degraba frustrarea fata de perspectiva unei noi conduceri comuniste, a adaugat Remler, citat de Reuters.

In plus, mai putin de 10% dintre moldoveni sunt in favoarea unei uniri cu Romania, a subliniat el, precizand ca "nu este vorba de un curent puternic, este vorba de o minoritate".

Remler a estimat joi si ca exista spatiu de negocieri intre autoritatile moldovene si opozitie, dupa protestele violente de dupa alegerile din 5 aprilie.

El a facut aceste declaratii a doua zi dupa ce trimisul UE a cerut negocieri intre cele doua parti, desi a admis ca nu a constatat ca vreuna dintre tabere este dispusa sa faca vreun compromis.

Oficialii UE au anuntat ca seful diplomatiei europene, Javier Solana, va merge in Republica Moldova vineri. El isi va prezenta concluziile saptamana viitoare ministrilor de externe ai UE, reuniti la Bruxelles.

"Toate partile pozeaza in prezent si fac apel in special la straini", a explicat Remler dupa ce a dat publicitatii raportul interimar al OSCE privind alegerile din 5 aprilie. "Ceea ce nu inseamna ca nu sunt dispuse sa discute", a adaugat el, precizand ca ambele parti sunt interesate sa "gaseasca adevarul si sa se asigure ca (astfel de... mai mult


Joi, 23 Aprilie 2009, ora 23:31

5 comentarii
OSCE: Dovezile de fraudare a alegerilor din R. Moldova sunt "limitate"

OSCE: Dovezile de fraudare a alegerilor din R. Moldova sunt "limitate"

Documentatia oferita de opozitia moldoveana in sustinerea acuzatiilor de fraudare a alegerilor este limitata, desi majoritatea cazurilor par credibile, se arata in raportul intermediar postelectoral al OSCE.

Raportul interimar postelectoral al Misiunii Internationale de Observare a Alegerilor, o initiativa a OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), se refera la perioada 6-17 aprilie.

Raportul intervine in contextul in care raportul anterior a starnit controverse, dupa ce legitimase alegerile din 5 aprilie, evaluandu-le drept corecte in cea mai mare parte, ca mai apoi voci reputate - precum cea a baronesei Emma Nicholson - sa conteste raportul organizatiei.

Raportul intermediar postelectoral noteaza extrem de factual ca in perioada 7-12 aprilie au avut loc revolte de strada, care s-au soldat cu aproximativ 200 de arestari, aratand ca au fost "prezentate rapoarte credibile din partea unor ONG-uri privind maltratarea detinutilor si ca au fost raportate trei cazuri de deces in legatura cu demonstratiile si arestarile".

OSCE retine faptul ca Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) au organizat conferinte de presa, in special la 15 aprilie, atragand atentia asupra fraudelor electorale, precum votarea multipla, votarea in lipsa actelor necesare de identitate, semnaturi false pe listele electorale si alegatori diferiti cu serii identice ale actelor de identitate.

Unele partide politice... mai mult


Marti, 21 Aprilie 2009, ora 22:54

4 comentarii
Cum s-a furat la votul din Republica Moldova?

Cum s-a furat la votul din Republica Moldova?

Opozitia moldoveana, constituita din partidele PL, PLDM si AMN, a anuntat ca a depus deja un dosar la Comisia Electorala Centrala si va "prezenta probele necesare, pentru ca organismele internationale sa nu recunoasca aceste alegeri si sa fie anuntate alegeri anticipate".

Pana la prezentarea dovezilor concrete, circula tot felul de informatii si declaratii privind felul in care comunistii au "furat" alegerile. Potrivit unora, pe listele de votanti s-ar regasi nici mai mult nici mai putin de 180.000 de morti.

Moldoveni aflati in strainatate la 5 aprilie au aflat cu stupoare de la rudele care au mers la vot ca trecusera pe la urne si se semnasera pe listele de vot.

Studentii basarabeni care invata in Iasi au reclamat ca "din 5.000 de voturi contabilizate de noi, autoritatile moldovene au raportat doar 1.400".

O alta "formula" ar implica moldovenii plecati peste hotare. Inainte de alegerile de la 5 aprilie, reprezentanti ai partidului communist treceau pin scoli si faceau lista parintilor plecati peste hotare - acestia au aparut apoi pe listele electorale ca si cum si-ar fi exprimat votul in Moldova, pentru comunisti.

Bineinteles, s-a furat si la votul imigrantilor moldoveni din strainatate- sustin adeptii variatnei "fraudei electorale".

O alta categorie de cetateni vizati de puterea de la Chisinau au fost cei din comunitatea roma, aproximativ 100.000 de persoane cu drept de vot. Opozitia a remarcat faptul ca aceastia au fost practic neinformati despre... mai mult


Joi, 09 Aprilie 2009, ora 11:56

10 comentarii
Prima bresa in raportul OSCE pe alegerile din R. Moldova

Prima bresa in raportul OSCE pe alegerile din R. Moldova

Baroneasa Emma Nicholson, in calitate de observator international, sustine ca a observat mai multe nereguli la alegerile legislative din Republica Moldova, dar nu are dovezile necesare.

Aceasta pune sub semnul intrebarii raportul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care arata ca votul la alegerile de duminica din Republica Moldova a fost "in general liber si corect", scrie Cotidianul online.

Baroneasa spune ca la ora 1.00 noaptea comunistii aveau 35% din voturi, iar cele 15-16 partide de opozitie aveau impreuna 40-45%. La ora 8.00 dimineata, situatia s-a schimbat radical: comunistii aveau 50%, iar opozitia inregistra un procent foarte mic.

"Problema este ca e vorba de un raport al OSCE si in organizatie sunt, bineinteles, rusii. Iar punctul lor de vedere a fost destul de diferit, substantial diferit de al meu, spre exemplu", a declarat europarlamentarul Nicholson, care a facut parte din echipa de observatori a OSCE.

Ea a mai precizat ca a incercat din greu, alaturi de alti europarlamentari, sa introduca in raport o serie de declaratii privind neregulile observate la alegeri, dar seful misiunii OSCE le-a respins.

"Am fost la granita cu Transnistria"

"Am fost la granita cu Transnistria. Acolo, MGB (n.r. - serviciile de securitate) oprea sute si sute de cetateni moldoveni din Transnistria care doreau sa intre in Republica Moldova pentru a vota. Le-au confiscat masinile, placutele de inmatriculare, actele de identitate", a precizat... mai mult


Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 19:42

14 comentarii
Campania electorala din R. Moldova, supravegheata de OSCE

Campania electorala din R. Moldova, supravegheata de OSCE

Oficiul pentru institutii democratice si drepturile omului (ODIHR) din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si-a lansat, joi, la Chisinau misiunea de observare a campaniei electorale si a scrutinului parlamentar moldovean din 5 aprilie.

Nicolai Vulchanov, seful misiunii ODIHR, a declarat ca deocamdata misiunea consta in actiunile a 13 observatori pe termen lung, urmand ca inca 24 de observatori sa vina in Republica Moldova la inceputul lunii martie, informeaza NewsIn.

Cu cinci zile in ajunul scrutinului, alti 200 de observatori din statele membre ale OSCE vor veni in Republica Moldova pentru o perioada de sapte zile si vor monitoriza ziua scritinului si numararea voturilor.

Misiunea ODIHR isi propune sa monitorizeze reflectarea campaniei electorale la cinci posturi TV, analizand cantitatea si calitatea acoperirii fiecarui participant la campanie electorala. Va fi, de asemenea, monitorizata implementarea legislatiei electorale de catre Comisia Electorala Centrala, administratia locala, de catre partide si societatea civila.

"Mandatul nostru este de a nu interveni in procesul electoral al tarii, ceea ce inseamna ca nu vom putea prezenta recomandari si consultanta inainte de exprimarea votului de catre alegatori. Republica Moldova a subscris principiilor de la Copenhaga si s-a angajat sa organizeze alegeri libere si democratice", a declarat Nicolai Vulchanov, seful misiunii ODIHR de observare a alegerilor.

Campania electorala lansata pe... mai mult


Vineri, 27 Februarie 2009, ora 11:38

Raport MAE: Politica externa a Romaniei a avut zece puncte tari in ultimii patru ani

Raport MAE: Politica externa a Romaniei a avut zece puncte tari in ultimii patru ani

Politica externa a Romaniei are la baza principii care ii asigura o continuitate dincolo de ciclurile electorale, principale realizari din ultimii patru ani fiind aderarea la UE, rolul activ asumat in NATO si strategia fata de Marea Neagra.

Analiza denumita "Raport privind politica externa a Romaniei in perioada 2005-2008", prezentata miercuri de MAE, identifica zece realizari principale ale politicii externe din 2005 pana in 2008, perioada in care diplomatia romana a fost condusa de trei ministri diferiti: Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu si Lazar Comanescu, informeaza Newsin.

In ciuda indeplinirii unor obiective esentiale, din raport reiese ca unele probleme raman totusi nerezolvate. Se constata ca nu a fost semnat niciunul dintre acordurile si tratatele vizate cu Republica Moldova, in relatia cu Ucraina persista problemele "delicate", iar cu Rusia "pragmatismul" este implementat mai mult la nivel declarativ.

In privinta celor zece realizari principale ale politicii externe, raportul aminteste in primul rand faptul ca Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, in cel de-al doilea rand, ca Romania si-a intarit securitatea nationala prin rolul activ asumat in NATO, prin consolidarea parteneriatului strategic cu SUA si prin participarea la politica europeana de securitate si de aparare, iar in cel de al treilea rand ca Marea Neagra a fost adusa pe harta politicii internationale.

Pe lista realizarilor de politica externa se mai afla faptul ca... mai mult


Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 12:51

Alte articole despre: MAE, raport, relatii, Moldova, Ucraina, Rusia

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  2. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  3. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  4. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  5. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  6. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  7. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  8. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"
  9. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider
  10. Judecatoria Buzau s-ar putea muta intr-un mall