raport salvati copiii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Suntem ieftini la faina viitorului (Opinii)

Suntem ieftini la faina viitorului (Opinii)

Ceea ce se vede cu ochiul liber este confirmat de un recent studiu realizat de Fundatia Salvati Copiii: Romania este una dintre tarile care ofera conditii nu tocmai favorabile pentru cresterea copiilor. Intr-un clasament alcatuit din 176 de tari, suntem pe locul 61.

Sigur, putem sa ne consolam cu faptul ca suntem in prima jumatate, dar dupa tari precum Bosnia si Hertegovina, Rusia, Cuba, Costa Rica, Chile, Mexic, Kuweit, Qatar sau Libia si la mare distanta de liderele nordice.

Criteriile luate in calcul pentru elaborarea raportului au fost mortalitatea infantila in diverse stadii de la nastere, mortalitatea materna si starea de sanatate a mamei, gradul de scolarizare al mamelor, venitul mediu pe cap de locuitor si participarea femeilor la guvernarea tarii.

Nu cred ca ne-a furat arbitrul si o sa va dau doar cateva exemple. Sectia de cardiochirurgie de la spitalul Marie Curie, superdotata si mai mult decat necesara, tot n-a fost deschisa pentru ca nu sunt bani, nu e personal si, mai ales, nu e vointa. Pentru ca ea nu exista, zeci de copii mor anual cu zile.

Spitalele de pediatrie sunt prost dotate, medicii putini si suprasolicitati, cazuistica grava inclusiv din cauza numarului inadmisibil de mare de sarcini nesupravegheate, din cauza erorilor facute de mamele ignorante in timpul sarcinii etc.

In privinta veniturilor, ma voi referi doar la indemnizatiile mamelor, sume mereu taiate, ba la suma, ba la durata de acordare, ba la amandoua, desi economiile astfel... mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 23:59

4 comentarii
Romania ofera mamelor conditii mai proaste decat Kuweit, Qatar sau Libia

Romania ofera mamelor conditii mai proaste decat Kuweit, Qatar sau Libia

Romania ocupa locul 61 intr-un clasament mondial privind conditiile oferite femeilor care vor sa devina mame, dupa state precum Bosnia si Hertegovina, Rusia, Cuba, Costa Rica, Chile, Mexic, Kuweit, Qatar sau Libia.

Intr-un amplu raport realizat de organizatia "Salvati Copiii", "Indexul mamelor" pozitioneaza tara noastra la mare distanta de Norvegia, Suedia si Finlanda, fruntasele clasamentului in ceea ce priveste politica statului de sprijinire a mamelor. Statele de pe continentul european care stau mai prost sunt Ucraina, Republica Moldova si Albania.

La capatul clasamentului in care au fost incluse 176 de tari se afla Republica Democrata Congo, ce ocupa ultima pozitie privind conditiile de care beneficiaza proaspetele mame, in timp ce Somalia ocupa pentultimul loc, iar Sierra Leone antepenultimul loc.

Criteriile luate in calcul pentru elaborarea raportului au fost mortalitatea infantila in diverse stadii de la nastere (de la prima zi pana la al cincilea an de viata), mortalitatea materna si starea de sanatate a mamei, gradul de scolarizare al mamelor, venitul mediu pe cap de locuitor si participarea femeilor la guvernarea tarii (procentul de femei din totalitatea guvernantilor).

In ceea ce priveste mortalitatea infantila in prima zi de viata, trei copii din 1.000 nascuti in Romania mor in prima zi de la nastere, la fel de multi ca in China, Tongo, Sri Lanka sau Samoa.

Cei mai multi copii morti in prima zi de viata - 4 la 1.000 de nasteri-, se inregistreaza... mai mult


Marti, 07 Mai 2013, ora 21:44

24 comentarii
Copiii din Siria - victime tacute ale razboiului

Copiii din Siria - victime tacute ale razboiului

Numarul din ce in ce mai mare al copiilor recrutati in Siria, de catre ambele parti implicate in conflictul armat din aceasta tara, alarmeaza comunitatea internationala.

Potrivit unui raport al Fundatiei "Salvati Copiii", citat de BBC, copiii sunt folositi ca informatori, paznici, luptatori si, in unele cazuri, chiar si drept "scuturi umane".

Fundatia estimeaza ca aproximativ doua milioane de copii au nevoie de asistenta specializata, in Siria, apreciind ca cei doi ani de conflict au afectat viata acestora.

Unul din patru copii din Siria a pierdut pe cineva de familie, in timpul razboiului civil. Multi dintre ei nu au acces la asistenta medicala si locuiesc in conditii insalubre, in locuri in care riscul de imbolnavire este mare.

Educatia copiilor din Siria a fost intrerupta de conflict, cel putin 2.000 de scoli fiind nevoite sa-si inceteze activitatea, in urma bombardamentelor.

Copiii din Siria sunt "victime uitate" ale conflictului, ei infrunta moartea, sunt traumatizati, sufera de foame si de boli fara ca nimeni sa-i bage in seama.

Organizatia "Salvati Copiii" cere, in raportul prezentat marti, interventie internationala pentru protejarea copiilor sirieni.

"Pentru multi copii si pentru familiile lor, implicarea in conflict este o sursa de mandrie, dar exista si minori fortati sa tina o arma in mana", se mai precizeaza in raport.

Potrivit cifrelor prezentate de fundatia internationala, unul din trei copii sirieni a fost victima a violentelor, in... mai mult


Miercuri, 13 Martie 2013, ora 12:09

1 comentariu
"Bun venit pe lume" - Organizatia Salvati Copiii va dota 15 maternitati

"Bun venit pe lume" - Organizatia Salvati Copiii va dota 15 maternitati

Organizatia Salvati Copiii a anuntat joi, intr-o conferinta de presa organizata la Maternitatea Polizu din Capitala, ca in perioada urmatoare va dota 15 maternitati si sectii de nou-nascuti din Bucuresti si din tara si va dezvolta, de asemenea, programe de suport socio-medical pentru 2024 de femei insarcinate, tinere mamici si copiii acestora.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent la eveniment, a apreciat eforturile Organizatiei Salvati Copiii pentru reducerea mortalitatii infantile din Romania.

In perioada urmatoare cele doua institutii vor incheia un parteneriat pentru interventia in comunitati si dezvoltarea unor module de pregatire pentru specialisti.

Valoarea totala a investitiilor realizate de Salvati Copiii este de 1.090.000 de lei. Suma necesara pentru aceste echipamente performante a fost colectata in urma derularii campaniei de strangere de fonduri "Bun venit pe lume", in perioada octombrie - decembrie 2012, cand 42 de angajati si 846 de voluntari din Craiova, Petrila, Targu Mures, Timisoara, Suceava, Vaslui, Mangalia, Pitesti, Piatra Neamt, Brasov, Iasi, Bucuresti si Ploiesti s-au implicat activ pentru cauza reducerii mortalitatii infantile din Romania.

Tara noastra se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9,4 la 1.000 de copii nascuti vii in 2011, cauza principala fiind nasterile premature.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii,... mai mult


Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:28

1 comentariu
Drama mamelor nefericite de pe glob - tragedia in cifre

Drama mamelor nefericite de pe glob - tragedia in cifre

Asociatia "Salvati copiii" evalueaza anual bunastarea, sanatatea si conditia sociala a mamelor din 160 tari, atat din cele mai evoluate, cat si din cele defavorizate.

In fruntea clasamentului celor mai fericite mame s-au situat Suedia in 2009 si Norvegia in 2010, fiind urmate, in acelasi an, de Australia, Islanda, Suedia, Danemarca, Noua Zeelanda, Finlanda, Olanda, Belgia si Germania, noteaza Infoniac.

La polul opus, mamele cele mai vitregite se afla in Niger, Ciad, Guineea-Bissau, Yemen, Congo, Mali, Sudan, Eritrea si Guineea Ecuatoriala.

"Salvati copiii" informeaza ca, in ultimul an, circa 300.000 femei din intreaga lume au murit in timpul nasterii, iar 9 milioane din copiii nascuti nu au atins varsta de 5 ani. Evident, aceasta situatie este caracteristica tarilor celor mai sarace.

Asociatia a dat publicitatii cateva date semnificative cu privire la situatia mamelor si a copiilor mici din tarile defavorizate, comparate cu nivele la care se afla aceste categorii in tarile cel mai bine situate din lume.

Exemple semnificative

1. In Etiopia, doar 6% din nasteri au loc in conditii asistate de personal medical instruit, iar in Afganistan si Ciad cate 15%. In contrast, aproape toate nasterile din Norvegia se bucura de asistenta medicala.

2. In Niger, una din sapte femei moare in timpul nasterii, iar in Afganistan si Sierra Leone, una din 8. La polul opus, in Irlanda numarul deceselor in timpul nasterii se cifreaza la 1 din 47.000.

3. Din cauza... mai mult


Marti, 16 August 2011, ora 14:32

Parinti competenti, copii sanatosi - un program de consiliere dezvoltat de Salvati Copiii

Parinti competenti, copii sanatosi - un program de consiliere dezvoltat de Salvati Copiii

Organizatia Salvati Copiii Romania deruleaza programul "Parinti competenti, copii sanatosi - Dezvoltare de servicii de parenting in Romania", cu sprijin financiar din Islanda, Liechtenstein si Norvegia, prin Mecanismul Financiar EEA. In cadrul acestui proiect au fost deschise cinci centre de consiliere pentru parinti in Bucuresti, Iasi, Suceava, Targu Mures si Timisoara.

Centrele de consiliere sunt servicii publice gratuite prin care se ofera sprijin si asistenta parintilor in vederea dezvoltarii unui mediu de viata sanatos si echilibrat pentru copiii lor.

Principalele servicii oferite sunt: consiliere individuala si de grup pentru parinti si copii, pregatire si consultanta pentru specialistii din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei sociale, precum si activitati de informare si educatie desfasurate in comunitate, la nivel urban si rural.

Centrele beneficiaza de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihopedagogi, psihiatri, asistenti sociali si asistenti medicali cu specializare in psihologia copilului si adolescentului.

Salvati Copiii Romania, UNICEF si IKEA Romania deruleaza Campania Jucariilor de Plus, care va oferi suport programului de educatie parentala implementat de Salvati Copiii Romania si centrelor multifunctionale pentru educatia timpurie dezvoltate de UNICEF. La fiecare produs pentru copii achizionat din reteaua Ikea, 1 euro va fi donat centrelor de consiliere si asistenta socio-psihologica ale organizatiei Salvati Copiii.... mai mult


Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 23:41

1 comentariu
4 milioane de copiii saraci au murit in ultimii zece ani

4 milioane de copiii saraci au murit in ultimii zece ani

Patru milioane de copiii saraci au murit in ultimii zece ani, din cauza lipsei unor masuri a autoritatilor de ajutorare a familiilor nevoiase. Cifrele ingrijoratoare apar intr-un raport al organizatiei "Salvatii Copiii".

Potrivit BBC un alt raport UNICEF, arata ca exista un decalaj imens intre copiii proveniti din medii sarace si cei nascuti in familii instarite.

Publicatia britanica sustine ca cele doua rapoarte atrag atentia ca a ajuta un stat sa devina bogat nu inseamna ca vor fi salvate vietile mai multor copii.

Ambele rapoarte, vin cu doua saptamani inainte de summitul de la New York, in care se va discuta, printre altele si despre reducerea mortalitatii infantile.

Datele raportului UNICEF arata ca micutii, care provin din gospodarii sarace sunt de doua ori mai predispusi sa isi piarda viata, comparativ cu cei nascuti in familii instarite. mai mult


Marti, 07 Septembrie 2010, ora 16:27

O mie de copii din Europa de Est sunt abuzati in Italia

O mie de copii din Europa de Est sunt abuzati in Italia

Aproximativ 1.000 de copii din mai multe tari est-europene au fost victime ale retelelor de "trafic de carne vie" in perioada 2000-2007.

"Dintr-un total de 54.559 de persoane victime ale traficului cu fiinte umane care au primit asistenta si protectie in Italia intre 2000 si 2007, 938 sunt minori'', arata un raport al "Salvati Copiii", citat de Evenimentul Zilei.

Potrivit aceluiasi raport, cifrele nu sunt totusi cele reale, numarul de copii abuzati fiind de fapt mult mai mare decat cel oficial.

"Copii si adolescenti, in general romani, dar si din Republica Moldova si din nordul Africii, dintre care unii au sub 14 ani si care nu pot prin urmare sa fie urmariti penal, sunt adusi la furat in Italia", afirma organizatia "Salvati Copiii", potrivit aceleiasi surse. mai mult


Vineri, 22 August 2008, ora 20:25

4 comentarii
Alte articole despre: copil, abuz, Italia, raport, Salvati Copiii
Raport: Copii molestati de forte de mentinere a pacii

Raport: Copii molestati de forte de mentinere a pacii

Un raport dat publicitatii, marti, de organizatia internationala Salvati Copiii atrage atentia asupra molestarii sexuale la care sunt supusi unii copii chiar de catre cei care ar trebui sa ii protejeze, adica forte de mentinere a pacii sau reprezentanti ai organizatiilor umanitare.

In raport se arata ca la fel de socant precum abuzurile este si faptul ca acestea sunt tinute sub tacere si ca minorii molestati nu primesc ajutor, informeaza BBC.

Organizatia Natiunilor Unite a salutat raportul si a precizat ca va fi studiat cu atentie.

Nick Birnback, seful echipei de relatii publice al departamentului ONU pentru operatiuni de mentinere a pacii, a declarat ca e dificil de tinut sub control o organizatie de o asemenea amploare.

"Avem peste 100.000 de oameni pe teren pentru operatiuni ONU si, daca luam in calcul personalul in rotatie, atunci numarul ajunge la aproximativ 200.000. Si intr-adevar pot avea loc incidente", a spus Nick Birnback.

"Dar trebuie sa ne asiguram ca atunci cand apar incidente, acestea sunt investigate. E imposibil sa reducem la zero numarul incidentelor."a adaugat el.

"Dar putem transmite un mesaj de toleranta zero, nu vom ignora acuzatiile credibile si actionam atunci cand se dovedeste ca au avut loc abuzuri", a declarat oficialul ONU. mai mult


Marti, 27 Mai 2008, ora 11:35

Alte articole despre: raport, incidente, abuz, molestare, Salvati Copiii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)