rata inflatie 2011

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cartofii si fructele s-au scumpit masiv in mai - Cat a fost rata inflatiei (Video)

Cartofii si fructele s-au scumpit masiv in mai - Cat a fost rata inflatiei (Video)

Inflatia a crescut usor, in luna mai, fiind influentata in principal de scumpirile la cartofi si legume.

Astfel, preturile de consum s-au majorat cu 0,2% in luna mai, comparativ cu aprilie, iar fata de mai 2012 cu 5,32%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Preturile marfurilor alimentare au crescut, in luna mai 2013, cu 0,8%, comparativ cu aprilie, in timp ce tarifele la marfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,1%. Totodata, tarifele serviciilor au ramas relativ stabile.

In ultima luna, cele mai importante scumpiri s-au inregistrat la cartofi (peste 21%) si fructe proaspete (peste 11%).

Printre cele mai importante ieftiniri se numara ouale (2,3%) si combustibilii (1%).

Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (iunie 2012 - mai 2013) fata de precedentele 12 luni (iunie 2011 - mai 2012), determinata pe baza IPC este 4,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,3%.

Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca rata inflatiei va ajunge la finalul primului semestru din 2013 la 5,3%, urmand sa coborare pana la 3,3%, la sfarsitul lui 2014.

C.P.

mai mult


Marti, 11 Iunie 2013, ora 10:24

3 comentarii
Rata inflatiei a crescut in decembrie - Cu cat s-au scumpit alimentele

Rata inflatiei a crescut in decembrie - Cu cat s-au scumpit alimentele

Rata anuala a inflatiei a fost, in decembrie 2012, de 4,95%, in afara intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,6%, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

In noiembrie, acest indice a fost de 4,56%.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in decembrie 2012 cu 0,60%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,66%, cele nealimentare cu 0,89%, in timp ce tarifele la servicii au scazut cu 0,19%.

La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in ultima luna din 2012 la cartofi (6,53%) si la alte legume si conserve de legume (5,51%), iar la produsele nealimentare, cea mai mare scumpire s-a inregistrat la energie electrica (7,25%).

In cazul marfurilor alimentare, citricele si alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult in decembrie fata de noiembrie, cu 5%.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (ianuarie 2012 - decembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,4%", se arata in comunicatul INS, publicat pe site.Tinta de inflatie pentru finalul lui 2012 a BNR a fost de 3%, insa Mugur Isarescu, presedintele institutiei, a declarat ca se asteapta la un nivel mult mai ridicat, de 5,1%. Pentru 2013, estimarea este de 3,5%.De asemenea, luni, el... mai mult


Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 11:21

Preturile au fost tinute in frau in noiembrie: Rata inflatiei coboara la 4,56 la suta

Preturile au fost tinute in frau in noiembrie: Rata inflatiei coboara la 4,56 la suta

Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,56 la suta, in luna noiembrie, preturile majorandu-se doar cu 0,04 la suta fata de octombrie, potrivit Institutului National de Statistica.

Cea mai mare scumpire s-a inregistrat in cazul oualor, al caror pret a crescut cu nu mai putin de 8,07 la suta in comparatie cu luna precedenta. Fata de decembrie 2011, cresterea este de 16,48%, se arata in raportul INS.

Cresterea media a preturilor pe total, in ultimele 12 luni, fata de precedentele 12, determinata pe baza IPC este de 3,2 procente, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,3 la suta.

Marfurile alimentare au fost singurele al caror pret s-a majorat in noiembrie, fata de luna precedenta, 0,29 la suta, inregistrandu-se usoare scaderi in cazul marfurilor nealimentare si a serviciilor.

Comparativ cu decembrie 2011, pretul produselor alimentare a urcat cu 5,51%, al produselor nealimentare cu 3,56 la suta, iar al serviciilor cu 3,81%.

In noiembrie, fata de octombrie, s-au mai scumpit si fasolea (2,41%), cartofii (2,40%) si uleiul (1,50%). In randul marfurilor nealimentare s-a scumpit usor energia termica (1,87%), iar, in cazul serviciilor, singurele majorari de preturi inregistrate au fost sub 0,25 la suta.

Rata inflatiei a atins recordul din acest an in luna septembrie, cand a ajuns la 5,33 la suta, scazand, in octombrie, la sub 5 procente.

Pentru acest an, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare cu 1,9%... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 11:01

3 comentarii
Rata inflatiei, revizuita la 5,1% - Scumpirea alimentelor, printre cele mai accentuate din UE

Rata inflatiei, revizuita la 5,1% - Scumpirea alimentelor, printre cele mai accentuate din UE

Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza pentru rata inflatiei pentru sfarsitul acestui an de la 3,2 la suta la 5,1%, a anuntat miercuri guvernatorul Mugur Isarescu.

Inflatia media anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.

De asemenea, pentru sfarsitul anului 2013, BNR a revizuit estimarea in crestere, de la 3% la 3,5 la suta.

Potrivit acestuia, cel mai important impact negativ il au preturile pentru legume si fructe, al caror pret s-a majorat semnificativ din cauza secetei.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.

Cresterea a fost provocata in special de scumpirea alimentelor, chiar si cu pana la 26% in cazul fructelor exotice, niveluri similare inregistrandu-se si pentru legume si conservele de legume.

"In vara am avut un soc pe partea de oferta, cu precadere oferta agricola, din cauza secetei, dar si a preturilor internationale a produselor agroalimentare. In acesti factori, un rol deosebit defavorabil a fost din partea preturilor volatile: legume, fructe, oua. Anul trecut, in lunile de vara, pretul a scazut puternic, acum a crescut puternic, deci efectul a fost exagerat", a explicat guvernatorul bancii centrale, intr-o conferinta de presa de miercuri.

Potrivit spuselor sale, in ultimul trimestru din acest an si pana la jumatatea trimestrului... mai mult


Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:39

28 comentarii
BNR: Inflatia se va reduce la 4,6 la suta in 2011 (Video)

BNR: Inflatia se va reduce la 4,6 la suta in 2011 (Video)

Banca Nationala a Romaniei a anuntat o prognoza mai buna pentru rata inflatiei din acest an, de 4,6 la suta, fata de 5,1 la suta, cat era estimarea din luna mai.

Un impact pozitiv asupra ratei inflatiei a avut scaderea preturilor la produsele agroalimentare, acestea revenind aproape de nivelul din toamna anului trecut, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Avem semnale destul de clare, date care arata o temperare a presiunilor inflationiste din partea preturilor unor materii prime, produse alimentare: la grau, la zahar, unde sunt scaderi semnificative, la semintele de floarea soarelui. Ne asteptam ca aceste reduceri de preturi sa se manifeste si in perioada urmatoare", a declarat Isarescu, luni, in cadrul unei conferinte de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei.

La sfarsitul trimestrului al doilea, rata anuala a inflatiei era de 7,93 la suta, cu 0,08 puncte procentuale sub nivelul din trimestrul I si cu 0,8% sub nivelul prognozat de BNR in luna mai.

De asemenea, alti factori care au influentat favorabil dezinflatia includ pretul combustibililor, in timp ce accelerarea cresterii preturilor administrate si a preturilor produselor din tutun a avut efecte de sens opus.

Pentru 2012, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,5 la suta, in scadere fata de nivelul anterior, de 3,6 procente.

"Mediul extern nu-l vedem actionand favorabil pentru noi, din cauza evolutiei economiei zonei euro si a crizei datoriei suverane. Impactul... mai mult


Luni, 08 August 2011, ora 13:15

Isarescu: Suntem cu arma la picior, gata de interventie in cazul unei crize

Isarescu: Suntem cu arma la picior, gata de interventie in cazul unei crize

Romania este pregatita sa faca fata unei eventuale noi crize pe plan international, datorita programului cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Este un program foarte bun. Acum se intelege mai bine ca a fost o ancora buna, pentru ca a atacat chestiuni care acum devin clare pentru toate tarile", a comentat Mugur Isarescu, luni, in cadrul unei conferinte in care a prezentat raportul despre inflatie.

Potrivit spuselor sale, decizia recenta a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, de scadere a ratingului Statelor Unite cu o treapta, la AA+, arata faptul ca si SUA trebuie sa se ajusteze.

"Cand ai datorii mari, pana la urma trebuie sa iei masurile de ajustare. Romania le-a luat. Cu datele actuale, noi nu vedem masuri suplimentare. Dar, trebuie sa fim, de regula, si acum cu atat mai mult, prudenti, pentru ca avem o economie deschisa la miscari de capitaluri, la fenomene de incertitudine, contagiune", a precizat Isarescu.

"Publicului putem sa-i spunem ca suntem si pregatiti si cu arma la picior si gata de interventie, avem planificate si intrumentele si planul juridic de interventie. Dar nu este cazul sa intram in detalii. Populatia ar deveni agitata inutil. Va spunem doar ca, daca lucrurile se vor intampla, avem ce sa facem", a adaugat seful BNR.

El a explicat faptul ca efectele negative de contagiune din cauza problemelor din strainatate sunt, deocamdata, compensate... mai mult


Luni, 08 August 2011, ora 11:32

9 comentarii
Alte articole despre: rata inflatie 2011, Mugur Isarescu
BNR revizuieste in crestere rata inflatiei pentru 2011, la 5,1 la suta (Video)

BNR revizuieste in crestere rata inflatiei pentru 2011, la 5,1 la suta (Video)

Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza pentru rata inflatiei pe 2011 de la 3,6 la suta la 5,1 la suta.

De asemenea, banca centrala a revizuit in crestere si prognoza de inflatie pentru anul viitor, de la 3,2% la 3,6 la suta, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Prognoza nu include si posibila majorare a preturilor pentru energia termica, ce ar putea avea loc in toamna, a adaugat Isarescu.

Seful BNR a precizat ca, pana in 2012, contributia preturilor produselor din tutun, dar si cele ale fructelor si legumelor, la cresterea inflatiei se va diminua.

BNR a anuntat ca rata inflatiei va fi in crestere si in trimestrul al doilea din acest an, insa acest lucru nu inseamna ca se asteapta la o accentuare a cresterii preturilor.

In luna martie, rata anuala a inflatiei s-a ridicat la 8,01 la suta, de la 7,6% in februarie. Pentru acest an si pentru 2012, banca centrala are o tinta de 3 la suta pentru rata inflatiei, pe care, cel mai probabil, o va rata.

mai mult


Joi, 05 Mai 2011, ora 12:26

3 comentarii
ING isi majoreaza estimarea de inflatie la 4,9 la suta pentru sfarsitul anului

ING isi majoreaza estimarea de inflatie la 4,9 la suta pentru sfarsitul anului

Pretul alimentelor va exercita o adevarata presiune asupra inflatiei cel putin pana in iunie 2011, in conformitate cu tendinta la nivel mondial, lucru ce va reprezenta un risc semnificativ pentru Romania, unde inflatia a fost crescuta chiar in conditiile in care, in restul tarilor, aceasta a fost redusa, potrivit analistilor bancii ING.

Inflatia va ajunge la 7,2 la suta, pana la sfarsitul lunii martie, si la 7,4 la suta, pana in iunie, se arata intr-o analiza ING, remisa Ziare.com.

Pentru aceeasi perioada, Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie de 6,8 la suta.

In plus, pe langa preturile alimentelor, au crescut si preturile produselor nealimentare cu 0,8 la suta, in special din cauza combustibililor, a ziarelor si revistelor, in timp ce pretul serviciilor s-a redus cu 0,1 la suta, datorita aprecierii leului.

Potrivit analistilor ING, banca centrala ar trebui sa fie ingrijorata din cauza inflatiei CORE3, din care se exclud preturile administrate volatile (fructe si legume), la combustibili, bauturi alcoolice si tutun, care a crescut de la 4,1 la suta in decembrie 2010 la 4,3 la suta in ianuarie 2011. "Acest lucru ne face si mai siguri de faptul ca BNR nu va reduce dobanda cheie in acest an, iar probabilitatea cresterii dobanzii cheie este mai mare decat scaderea ei", se arata in analiza.

Din aceasta cauza, estimarea BNR pentru inflatia de la sfarsitul anului 2011, de 3,6 la suta, pare si mai nerealista. Astfel, analistii ING estimeaza ca inflatia va... mai mult


Marti, 15 Februarie 2011, ora 13:02

Raiffeisen: Inflatie de peste 4% si curs de 4,2 la sfarsitul anului

Raiffeisen: Inflatie de peste 4% si curs de 4,2 la sfarsitul anului

Inflatia va intra pe un trend descendent accentuat dupa nivelul maxim atins in luna decembrie. Astfel, rata anuala a inflatiei va fluctua intre 6,6%-7% pana in iunie, urmand ca in iulie sa inregistreze o noua scadere substantiala, usor sub 5%.

Potrivit unui raport al Raiffeisen privind perspectivele economice ale Romaniei in 2011, inflatia va atinge la sfarsitul acestui an 4%-4,5%, in timp ce BNR se asteapta la 3,4%, informeaza Mediafax.

Nivelul inflatiei ar putea sa ramana ridicat din cauza preturilor mari la alimente pe pietele externe, dar si din cauza scumpirii gazelor sau energiei termice.

De asemenea, analistii Raiffeisen spun ca BNR ar putea reduce mai curand dobanda de politica monetara, in trimestrul al doilea in loc de al treilea, fiind posibila si scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

In ceea ce priveste cursul de schimb, banca Raiffeisen se arata precauta, afirmand ca motivul aprecierii leului ar putea avea legatura cu imbunatatirea increderii in economia romaneasca si pietele din regiune si nu cu un capital strain privat in crestere.

Raiffeisen se asteapta ca leul sa fie tranzactionat in urmatoarele luni aproape de nivelul actual, de circa 4,25 unitati pentru un euro, respectiv la 4,4 unitati in martie, 4,3 unitati in iunie, 4,25 in septembrie, urmand sa ajunga in decembrie la 4,2 unitati.

Economia va inregistra in acest an o crestere de 1,5%, potrivit asteptarilor Raiffeisen, care coincid cu cele ale FMI. mai mult


Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 07:43

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)