rata somaj europa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Avertisment: Europa sta pe o bomba demografica cu ceas

Avertisment: Europa sta pe o bomba demografica cu ceas

Europa sta pe o adevarata bomba cu ceas demografica, avand in vedere faptul ca populatia sa imbatraneste, iar rata somajului in randul tinerilor se afla la un nivel record, a declarat directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder.

Ryder a afirmat, cu ocazia summitului G20 din Rusia, ca liderii politici nu au luat suficiente masuri pentru a rezolva aceasta problema, relateaza CNBC.

"Daca nu vom integra acesti tineri in campul muncii, avem de a face cu o bomba cu ceas demografica. Somajul in randul tinerilor este dublu, triplu peste nivelurile normale si trebuie sa le gasim locuri de munca din foarte multe motive", a spus Ryder.

Potrivit acestuia, este important ca problema sa nu fie ignorata pe fondul discutiilor cu privire la Siria ce vor avea loc in cadrul intrunirii, in contextul in care tensiunile in crestere din Orientul Mijloc par sa domine agenda din acest an.

"Trebuie sa stam cu ochii pe problema locurilor de munca. Trebuie sa ne amintim ca liderii care s-au adunat aici guverneaza tari in care exista 93 de milioane de oameni fara locuri de munca, iar acest numar creste in pofida sentimentului ca am depasit cel mai dificil moment al crizei", a adaugat seful Organizatiei Internationale a Muncii.

Comentariile sale vin intr-un moment in care, in pofida observarii unei imbunatatiri a contextului macroeconomic in Europa, somajul se afla la cote istorice. Astfel, in zona euro, rata somajului a fost de 12,1% in iulie, la acelasi nivel... mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 18:40

13 comentarii
Generatia pierduta din Europa: Cum poate fi rezolvata problema somajului?

Generatia pierduta din Europa: Cum poate fi rezolvata problema somajului?

Recesiunea din Europa intra in al cincilea an, iar rata somajului nu da semne ca se va reintoarce la un nivel normal in viitorul apropiat. Va exista, prin urmare, o generatie pierduta?

In tarile cu datorii, in special Grecia si Spania, rata somajului a atins cote maxime in ultimii doi ani. Unul din doi tineri este somer.

Spre deosebire, alte tari se descurca mai bine decat in recesiunile anterioare. De exemplu, rata somajului din Germania sau Olanda nu mai reprezinta o problema. Insa acestea sunt tari care au evitat o recesiune adanca, datorita unei situatii fiscale foarte bune.

In plus, programele de consolidare fiscala, desi sunt necesare, inrautatesc situatia somajului, este de parere Christopher Pissarides, castigator al premiului Nobel pentru economie in 2010, pentru cercetarile sale privind piata muncii si macroeconomia. Insa masurile care trebuie sa combata somajul contravin consolidarii fiscale, aceasta fiind o problema si economica, si sociala, spune Pissarides, intr-un comentariu pentru CNN Money.

Recesiunea si somajul distrug societatea, este de parere economistul. Tinerii someri se simt respinsi de societate si reactioneaza fie retragandu-se in sine, fie irosindu-si potentialul, fie actionand violent. Prin urmare, cheltuielile pentru combatarea acestei probleme reprezinta o investitie pentru viitorul societatii.

Doua masuri care au ajutat Germania sa mentina o rata a somajului scazuta in randul tinerilor au fost mentinerea unceniciei si... mai mult


Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:12

13 comentarii
Somajul nu este o problema doar in tarile sarace

Somajul nu este o problema doar in tarile sarace

La 29 de ani, Samira Ahidar a obtinut primul ei job permanent. Ahidar, care inca locuieste cu parintii, a terminat scoala in urma cu un deceniu si a cautat in tot acest timp un loc de munca.

Ea lucreaza in prezent la un camin de batrani, obtinand postul prin intermediul unui program guvernamental pentru crearea de locuri de munca, scrie CNBC.

"Nu stiu unde voi fi in urmatorii cinci ani. Este greu sa iti gasesti un loc de munca, simti ca vei ceda", a spus noua angajata.

Ahidar nu locuieste in Grecia sau in Spania, tari in care unul din doi tineri este somer, ci in bogatul port belgian Antwerp, centru mondial al comertului cu diamante.

Rata somajului este o problema notorie a tarilor din sudul Europei. Este mai putin evidenta amploarea problemei in nord, in contextul in care zona euro se indreapta catre a doua recesiune.

Un sfert dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani din Antwerp nu au un loc de munca in prezent, in crestere de la 19% in 2008. In unele parti ale capitalei Belgiei, Bruxelles, a treia cea mai bogata regiune din Uniunea Europeana, rata somajului in randul tinerilor se ridica la 40%. In Franta, Marea Britanie si Suedia, unul din cinci tineri nu are un loc munca.

Rata somajului in randul tinerilor alimenteaza divizarea populatiei dupa criterii de natura rasiala si de clasa. Problema poate avea un impact urias asupra viitorului Europei. Forta de munca a continentului se va reduce cu 50 de milioane de oameni in urmatorii 50 de... mai mult


Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 12:12

3 comentarii
Politicienii promit locuri de munca, somajul bate noi recorduri in Europa

Politicienii promit locuri de munca, somajul bate noi recorduri in Europa

Rata somajului din zona euro a ajuns in decembrie la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice, potrivit datelor anuntate marti de Eurostat, la o zi dupa ce liderii Uniunii Europene si-au luat angajamentul de a crea milioane de noi locuri de munca pentru a combate stagnarea economica.

Rata somajului ajustata sezonier in cele 17 state membre ale zonei euro a urcat la 10,4% in decembrie, reprezentand cea mai ridicata rata din iunie 1998, inainte de introducerea monedei euro in 1999, relateaza Reuters.

Numarul somerilor a crescut in zona euro cu 20.000 in decembrie fata de luna anterioara, la 16,5 milioane de persoane.

Daca in Germania rata somajului a scazut cu 6,7% in ianuarie, numarul persoanelor fara loc de munca a atins un nou record in Spania, reprezentand 22,9% din populatia activa in noiembrie si decembrie.

Rata ridicata a somajului din Europa afecteaza in principal tinerii.

In Uniunea Europeana, numarul somerilor a urcat de la un nivel minim de 7,1% din populatia activa in 2008, la 9,9% in noiembrie si decembrie. Potrivit economistilor, rata somajului ar putea urca la 11% pana la mijlocul anului 2012. mai mult


Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 20:28

Alte articole despre: somaj zona euro, rata somaj Europa
Romania pierde 1,2 miliarde de euro de pe urma tinerilor someri - care e situatia in UE

Romania pierde 1,2 miliarde de euro de pe urma tinerilor someri - care e situatia in UE

Rata somajului in statele europene creste, pe masura ce masurile de austeritate si povara datoriilor apasa pe umerii europenilor. Cel mai dificil le este celor care abia au terminat facultatea sau au iesit de pe bancile liceelor, iar rata mare a somajului in aceasta categorie aduce pierderi uriase statului.

Cele mai recente date arata ca somajul in randul tinerilor a atins in Uniunea Europeana cote alarmante - 22,7%, lucru care afecteaza grav economia, potrivit unui raport Eurofond.

Conform raportului, statul roman consuma in fiecare an resurse de 1,17 miliarde de euro pentru sustinerea tinerilor fara loc de munca. In plus, sunt alocate finante de la bugetul de stat de 300.000 de euro in acest sens. Astfel, 0,9% din PIB-ul Romaniei se duce in acest sens.

Citeste mai multe despre Romania pierde 1,2 miliarde de euro de pe urma tinerilor someri. Vezi situatia in Europa pe Business24.ro. mai mult


Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 09:53

3 comentarii
Tinerii ingroasa randurile somerilor

Tinerii ingroasa randurile somerilor

Tinerii au fost cei mai afectati de criza, avand in vedere ca o treime din cresterea somajului s-a inregistrat la persoanele pana in 24 de ani. Statele membre au aplicat diverse masuri pentru franarea somajului, precum reducerea numarului de ore de munca, stimulente pentru angajarea tinerilor sau scaderea productivitatii.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, rata de ocupare a fortei de munca a scazut cu 1,8% de la inceputul crizei financiare, iar in prezent 23 de milioane de oameni, adica aproximativ 10% din populatia activa, sunt acum in somaj, anunta
Financiarul.

Raportul "Ocuparea fortei de munca in Europa in 2010" releva ca 40% din cei fara job nu au reusit sa se angajeze de peste un an, somajul de lunga durata crescand cu 8% din 2009.

Cu toate ca a trecut un an de cand economiile statelor membre ale UE au inceput sa iasa din recesiune, va dura mai mult ca revenirea economica fragila sa aduca pe un trend pozitiv piata fortei de munca.

Barbatii, tinerii, imigrantii si cei fara un nivel superior de instruire au fost cei mai afectati de cresterea somajului. In privinta barbatilor, rata somajului a crescut, in medie, cu doua puncte procentuale, in timp ce rata in randul femeilor a ramas constanta, in conditiile in care inainte de criza somajul in randul femeilor era mai ridicat.

Somajul in randul tinerilor si somajul de lunga durata (de peste sase luni), care constituia o problema si inainte de criza, s-a accentuat. 30% din cresterea ratei somajului a... mai mult


Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 09:32

1 comentariu
Somajul va ajunge la 10 la suta in Europa Centrala si de Est

Somajul va ajunge la 10 la suta in Europa Centrala si de Est

Rata somajului din Europa Centrala si de Est va depasi 10 la suta, in 2010, potrivit Institutului vienez pentru studii economice comparate (WIIW).

"Somajul din tarile Europei Centrale si de Est nu va atinge varful decat in acest an", a declarat Peter Havlik, economist la WIIW, citat de Le Quotidien.

Inainte de criza economica, rata medie a somajului in aceste state se situa la 6,5 la suta, mai putin decat in Europa Occidentala, potrivit institutului.

"Va fi nevoie de 3 pana la 5 ani pentru ca rata somajului din aceste tari sa revina la nivelul de dinainte de criza", a estimat Havlik.

Previziunile variaza in functie de tara, ajungand la 20 la suta in Letonia, 13 la suta in Slovacia si 10 la suta in Ungaria, in acest an.

De asemenea, ar putea ajunge la 30 la suta in Macedonia si la peste 20 la suta in Serbia si Bosnia.

Cele mai afectate sectoare vor fi constructiile si industria, in timp ce serviciile si sectorul public vor avea cel mai putin de suferit. mai mult


Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 19:16

2 comentarii
Rata somajului din UE a urcat la un nivel record de 9,6%

Rata somajului din UE a urcat la un nivel record de 9,6%

Rata somajului din Uniunea Europeana (UE) a avansat in decembrie cu 0,1 puncte procentuale fata de noiembrie, la 9,6%, cel mai ridicat nivel de la inceperea masuratorilor pentru regiune, in ianuarie 2000, in timp ce rata somajului din zona euro a atins pragul de 10%, a anuntat, vineri, Eurostat.

Pentru zona euro este cel mai ridicat nivel din august 1998. In decembrie 2009, rata somajului din UE a fost cu 2 puncte procentuale mai mare decat in luna similara 2008, iar pentru zona euro, cu 1,8 puncte procentuale mai mare.

Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a fost de 23,012 milioane de persoane in decembrie, din care circa 15,76 milioane in zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 163.000 in UE si cu 87.000 in zona euro.

Comparativ cu decembrie 2008, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 4,628 milioane in UE si cu 2,787 milioane in zona euro.

Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in decembrie in Olanda (4,0%) si Austria (5,4%), in timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Letonia (22,8%) si Spania (19,5%).

Romania nu raporteaza date referitoare la evolutia lunara a ratei somajului dupa standardele Biroului International al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale, ultimele fiind pentru al treilea trimestru din 2009, cand rata somajului a fost 7,2%.

Rata somajului in randul barbatilor a avansat de la 7,8% in decembrie 2008 la 10,0% in decembrie 2009 in zona euro, in timp ce in UE,... mai mult


Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 15:43

1 comentariu
Somajul in UE, la cel mai ridicat nivel din 2005

Somajul in UE, la cel mai ridicat nivel din 2005

Rata somajului din Uniunea Europeana a crescut de la 8,8 procente, in luna mai, la 8,9 procente, in iunie, cel mai ridicat nivel din iunie 2005.

Potrivit institutului de statistica european, Eurostat, in Uniunea Europeana exista 21,526 milioane de someri, dintre care 14,896 de milioane sunt in zona euro.

Tarile cu cea mai ridicata rata a somajului sunt Spania (18,15), Letonia (17,2%) si Estonia (17%).

La polul opus se gasesc Olanda, cu o rata de numai 3,3 procente, si Austria, cu 4,4 procente.

Cele mai mici cresteri ale numarului somerilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat in Germania (de la 7,3% la 7,7%), Romania (de la 5,7% la 6,2%) si Olanda (de la 2,7% la 3,3%).

In schimb, cele mai mari cresteri au fost in Estonia (17% fata de 4,6%), Letonia (17,2% comparativ cu 6,4%) si Lituania (15,8% fata de 5,1%). mai mult


Vineri, 31 Iulie 2009, ora 16:20

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba