raul prut

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Alerta de inundatii pe raul Prut

Alerta de inundatii pe raul Prut

Autoritatile vasluiene sunt in alerta din cauza raului Prut care a atins cota de inundatii pe teritoriul judetului Vaslui, iar hidrologii au emis o noua avertizare de cod portocaliu pe sectorul Prisacani - Dunare, aferent judetelor Iasi, Vaslui si Galati, transmite corespondentul NewsIn.

Raul Prut a iesit din matca in urma cu o luna de zile, iar atunci au fost inundate peste 5.000 de hectare de teren din zona indiguita a Prutului, situatie care se mentine si in prezent. La aceasta data nivelul apei pe digul de protectie depaseste cativa zeci de centimetri, mentinandu-se cota de inundatii.
Potrivit Serviciului de Gospodarirea a Apelor (SGA) Vaslui, luni, la statia Dranceni, acolo unde intra Prutul in judetul Vaslui, cota era de 610 cm.

"Noi suntem pe pozitii. Am discutat si cu cele sapte primarii de pe Valea Prutului, se mentine situatia de alerta. Am vorbit cu primarii sa aiba grija ca toate cele sapte comitete locale pentru situatii de urgenta sa fie pregatite sa intervina in caz de necesitate", a declarat, luni, Iancu Arcaleanu, directorul SGA Vaslui.

Echipe de la SGA Vaslui precum si de la primariile situate pe Valea Prutului in judetul Vaslui monitorizeaza in permeanenta digurile de pe Prut astfel incat sa nu apara infiltratii. mai mult


Luni, 02 August 2010, ora 20:12

Alte articole despre: inundatii Prut, alerta inundatii Prut
Cod portocaliu de inundatii pe Prut

Cod portocaliu de inundatii pe Prut

Institutul national de hidrologie si gospodarire a apelor a prelungit miercuri o avertizare de cod portocaliu de inundatii pe raul Prut, sectorul Oroftiana-Radauti Prut aferent judetului Botosani. Avertizarea este in vigoare pana joi, la ora 15:00.

In intervalul mentionat sunt vizate fenomene de cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie si inundatie, cu scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale.

De asemenea, se instituie cod galben de inundatii pe raul Siret aval Dragesti aferent judetului Bacau.

Se mentine codul galben pe Tisa cu afluentii Iza si Viseu - judetul Maramures, Tur cu afluentii sai Turt, Valea Rea - judetul Maramures, Somesul Mic cu principalii afluenti (Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna, Fizes) - judetul Cluj, Bistrita cu afluentii sai (Dipsa, Budac, Bargau, Bistrita Bargaului) - judetul Bistrita-Nasaud, Lapus cu afluentii sai (Firiza, Cavnic, Suciu) - judetul Maramures, Barsau, Somes aval Dej (Almas, Agrij) - judetul Salaj, pe Crasna - judetul Salaj si Satu Mare, in bazinele superioare ale raurilor Barcau - judetul Salaj si Bihor, Crisul Repede - judetul Cluj si Bihor, Crisul Alb amonte Gurahont - judetele Arad si Hunedoara, Aries - judetele Alba si Cluj, Gurghiu, Niraj - judetul Mures, Tarnava Mare, Tarnava Mica - judetele Harghita, Mures, Sibiu si Alba.

Cod galben de inundatii pe Prut

Pe unele rauri mici din bazinele superioare ale Viseului, Izei, Turului, Lapusului, Crasnei,... mai mult


Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 14:19

1 comentariu
Avertizarea cod rosu pe raul Prut, mentinuta pana luni

Avertizarea cod rosu pe raul Prut, mentinuta pana luni

Avertizarea cod rosu de inundatii pe raul Prut ramane in vigoare pana luni, la ora 16.00, atentionarea fiind valabila pe sectorul Prisacani - Dunare aferent judetelor Iasi, Vaslui si Galati.

Potrivit Institutului National de Hidrologie, avertizarea vizeaza mentinerea peste cotele de pericol, inundatie si atentie pana luni, la ora 16.00 pe raul Prut pe sectorul Prisacani - Dunare aferent judetelor Iasi, Vaslui si Galati (cod rosu) si pe sectorul Stanca aval - amonte Prisacani, aferent judetelor Botosani si Iasi (cod portocaliu).

Inundatiile din Romania au provocat pagube de sute de milioane de euro

Se mentine si codul galben pe raul Jijia la Chiperesti, aferent judetului Iasi.

I.O. mai mult


Vineri, 16 Iulie 2010, ora 14:10

Codul rosu pe raul Prut, prelungit pana vineri la ora 16.00

Codul rosu pe raul Prut, prelungit pana vineri la ora 16.00

Hidrologii au prelungit avertizarea cod rosu de mentinere a nivelului raului Prut peste cotele de pericol, inundatie si atentie pana vineri la ora 16.00, in sectorul Stanca aval-Falciu aferent judetelor: Botosani, Iasi si Vaslui si pe sectorul Sivita-Dunare (jud.Galati).

De asemenea, se mentine cod portocaliu pe raul Prut in sectorul Falciu-amonte Sivita aferent judetelor Vaslui si Galati si pe raul Siret pe sectorul Sendreni-Dunare (jud.Galati) si pe Tisa (judetul Maramures).

Se mentine si se instituie cod galben pe raul Prut sector Oroftiana-Radauti Prut (jud. Botosani), pe Jijia sector aval Victoria-Prut aferent judetului Iasi si pe cursurile superioare ale Dambovitei, Ialomitei, Prahovei si Teleajenului si pe afluentii acestora, aferente judetelor Arges, Dambovita, Prahova. mai mult


Joi, 08 Iulie 2010, ora 11:05

Vaslui: Se asteapta inundatii pe raul Prut luni seara

Vaslui: Se asteapta inundatii pe raul Prut luni seara

Autoritatile din cele sapte comune din judetul Vaslui situate pe valea raului Prut sunt in alerta maxima din cauza unei viituri care se preconizeaza ca va ajunge in judetul Vaslui luni seara.

Intreaga zona dig-mal de pe Valea Prutului a fost deja evacuata, iar acum autoritatile asteapta sa intervina, daca raul va depasi cota de inundatie.

Potrivit autoritatilor, raul Prut are la aceasta data un debit de 450 de metri cubi pe secunda, in conditiile in care debitul normal este de aproximativ 100 de metri cubi pe secunda.

"Am dat ordin sa fie evacuata zona dig-mal, institutii care desfasoara diferite activitati in zona, animale sau depozite de lemne si utilaje, totul a fost indepartat. La primarii au fost achizitionati saci pentru interventie in caz de nevoie, toata lumea este pe pozitii", a declarat, luni, prefectul judetului Vaslui, Levente Csaba Szekely.

Peste 5.000 de hectare de teren sunt in pericol de a fi inundate in urma viiturii. mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 17:08

Cod portocaliu pe raul Prut, pana miercuri dimineata

Cod portocaliu pe raul Prut, pana miercuri dimineata

Avertizarea de cod portocaliu pe raul Prut, emisa luni si care expira marti la ora 12.00, a fost prelungita pana miercuri, 8 octombrie, la ora 06.00.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a anuntat ca raul Prut este amenintat de propagarea viiturii formate anterior in amonte pe sectorul Oroftiana-Radauti cu depasirea cotelor de atentie si a celor de inundatie in intervalul 07.10.2008 ora 12:00 - 08.10.2008 ora 06:00, informeaza hidro.ro.

Ca urmare a evolutiei situatiei hidrologice din ultimele ore, se prelungeste avertizarea de cod portocaliu pe raul Prut pe sectorul Oroftiana- amonte Radauti - Prut, judetul Botosani.

Se mentine si avertizarea de cod galben pe raul Prut pe sectorul Radauti-Prut - amonte acumularea Stanca Costesti, judetul Botosani, pentru intervalul 07.10.2008 ora 12.00 pana pe 09.10.2008 ora 14.00.

Raurile vizate de cod galben sunt din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Tisa, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Strei, Jiu superior si mijlociu, Olt superior si mijlociu, Arges superior si mijlociu, Ialomita, Buzau, Rm Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova, Suceava, Barlad, Jijia, Baseu, Siret superior si raurile din Dobrogea, situate in judetele: Maramures, Satu Mare, Caras Severin, Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita Sibiu, Brasov, Prahova, Buzau, Covasna, Vrancea, Bacau, Hunedoara, Neamt, Suceava, Iasi, Vaslui, Galati, Teleorman si Constanta. mai mult


Marti, 07 Octombrie 2008, ora 13:51

Alte articole despre: avertizare, hidrologica, cod, portocaliu, prelungi, Prut
Alerta maxima dupa ce Prutul a crescut in Botosani

Alerta maxima dupa ce Prutul a crescut in Botosani

Dupa ce Prutul a crescut cu 11 cm in mai putin de 2 ore nordul tarii este in alerta maxima iar 5 localitati in aval de Radauti Prut, comuna complet inundata, sunt in pericol.

Autoritatile au interzis sinistratilor sa mearga macar si cu barcile pompierilor sa isi mai salveze cate ceva din gospodarie, informeaza Adevarul, in editia online.

"Nu ii putem lasa sa mearga la casele lor. Oricand poate veni o viitura si poate avea loc o tragedie", a declarat subprefectul de Botosani, David Salgau.

Comitetul judetean pentru situatii de urgenta nu a primit nici o avertizare din partea autoritatilor ucrainiene.

Primele ajutoare de la rezervele statului au ajuns in tabara improvizata la 2 km de Radauti Prut.

25 de mii de conserve, 10 tone de baxuri de apa, 12 tone de zahar, ulei si malai sunt distribuite la aceasta ora celor 700 de sinistrati.

50 de module sunt asteptate sa ajunga in zona.

Casele vor fi prevazute cu toalete ecologice si aer conditionat pentru ca meteorologii anunta canicula dupa potop.

Mii de persoane din nordul judetului Botosani ar putea fi evacuate in cursul acestei zile.

In ultimele doua zile raul Prut a atins cel mai mare debit din ultimii 20 de ani si ameninta sa rupa barajul de acumulare Stinca-Costesti.

O celula de criza infiintata la prefectura Botosani ia in calcul deversarea controlata a apelor din acumulare.

Masura va fi aplicata daca si autoritatile moldovenesti vor fi de acord cu acest lucru, pentru ca apele deversate vor... mai mult


Luni, 28 Iulie 2008, ora 14:20

Alte articole despre: raul, Prut, alerta, maxima, evacuare
Galati: Nivelul si debitul Prutului continua sa creasca

Galati: Nivelul si debitul Prutului continua sa creasca

In judetul Galati, nivelul Prutului continua sa creasca, creand tot mai multa ingrijorare. Vineri dimineata, nivelul raului era mai mare cu opt centimetri, iar debitul cu zece metri cubi pe secunda fata de ziua precedenta, informeaza NewsIn.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Emanuela Turcu, autoritatile monitorizeaza in continuare evolutia parametrilor raului, in special in zona Slobozia Oancea - cea mai sensibila din sectorul galatean al apei.

Acolo, Prutul trece foarte aproape de Drumul National 26 si exista pericolul ca artera sa fie inundata atunci cand raul atinge cota de 500 cm, cu 50 cm sub cota de inundatie. In aceste conditii, Primaria comunei Oancea a pregatit o mie de saci cu nisip si utilaje pentru a putea construi un dig artificial care sa protejeze DN 26 in eventualitatea atingerii cotei de 500 cm.

Raul Prut a depasit, miercuri, la ora 06:00, cota de atentie, iar hidrologii apreciaza ca tendinta crescatoare a Prutului se va mentine si in urmatoarele zile din cauza ploilor torentiale inregistrate in nordul Moldovei, dar si a deversarilor controlate din Barajul de la Stanca Costesti.

Controlul efectuat in teren de catre echipe mixte de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a relevat faptul ca viitura care se propaga pe Prut va intra in judetul Galati luni, varful urmand a fi atins marti. Autoritatile au inceput sa supravegheze digurile Bratesul de Sus, intrat deja in... mai mult


Vineri, 02 Mai 2008, ora 14:00

Alte articole despre: raul Prut, nivel, crestere, inundatie, Galati
Raul Prut a depasit, miercuri, cota de atentie

Raul Prut a depasit, miercuri, cota de atentie

Raul Prut a depasit, miercuri dimineata, cota de atentie cu un centimetru, iar prefectul judetului Galati a trimis o grupa operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pentru a evalua starea de pericol pe acest curs de apa, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Emanuela Turcu, a declarat, miercuri, ca raul Prut a depasit, la ora 06:00, cota de atentie cu un centimetru, ajungand la nivelul de 451 cm si un debit de 190 mc/s, potrivit masuratorilor efectuate la statia hidrometrica Oancea.

Hidrologii apreciaza ca tendinta crescatoare a Prutului se va mentine si in urmatoarele zile din cauza ploilor torentiale inregistrate in nordul Moldovei, dar si a deversarilor controlate din Barajul de la la Stanca Costesti.

In aceste conditii, autoritatile au intrat in alerta si au intensificat monitorizarile pe Prut.

"Prefectul Mihai Capra a cerut specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa activeze planurile de aparare pe Prut si sa supravegheze cu atentie digurile Bratesul de Sus - intrat deja in prima faza de aparare - si Bratesul de Jos", a afirmat Emanuela Turcu.

O grupa operativa a ISU Galati, condusa de generalul Viorel Zaharia, a plecat deja in misiune miercuri, in jurul orei 10.00.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati apreciaza ca, deocamdata, gradul de pericol nu este ridicat.

"Din fericire, pe Prut nu avem asezari omenesti in lunca... mai mult


Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 13:33

1 comentariu
Alte articole despre: raul, Prut, depasit, cota, atentie

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)