recensamant populatie romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ziua Populatiei: Care sunt orasele cu cei mai multi locuitori si cati romani vor mai fi in 2060

Ziua Populatiei: Care sunt orasele cu cei mai multi locuitori si cati romani vor mai fi in 2060

Romania are din ce in ce mai putin locuitori, iar cel mai populat oras din tara ramane Bucurestiul, care este urmat de Cluj-Napoca si Timisoara.

La 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a fost de 19,942 milioane de persoane, in scadere fata de anul trecut, cand in tara noastra locuiau 20,01 milioane de oameni.

Femeile reprezinta mai mult de 51% din totalul rezidentilor, potrivit datelor INS publicate cu ocazia Zilei Mondiale a Populatiei.

In ultimul an s-a remarcat adancirea fenomenului de imbatranire demografica, prin reducerea ponderii populatiei tinere (de 0-14 ani) de la 15,7% la 15,5% (-49,5 mii persoane) si cresterea ponderii celei varstnice (de 65 ani si peste) de la 16,3% la 16,5% (+39,2 mii persoane).

Populatia adulta (15-64 ani) reprezinta 68,0% din total, in scadere cu 67,1 mii persoane fata de inceputul anului 2013.

In cadrul populatiei adulte a crescut ponderea grupelor de varsta 15-19 ani, 25-29 ani, 35-39 ani, 45-49 ani si 60-64 ani si a scazut cea a grupelor de varsta 20-24 ani, 30-34 ani, 40-44 ani si 50-59 ani, mai arata datele INS.

In mediul urban locuiesc 10,74 milioane de persoane, adica peste jumatate din populatia tarii (53,9%). La 20 octombrie 2011, din cele 320 municipii si orase, doar 20 de orase aveau populatie rezidenta de peste 100.000 de locuitori.

Municipiul Bucuresti detinea 17,3% din populatia urbana si 9,4% din populatia tarii.

Europa, in saracie: Aproape un sfert din populatie sufera - care e situatia in Romania... mai mult


Vineri, 11 Iulie 2014, ora 11:46

5 comentarii
Surpriza care va revitaliza economia Romaniei - cresterea populatiei

Surpriza care va revitaliza economia Romaniei - cresterea populatiei

Cu o populatie in scadere, o economie care abia se mentine pe linia de plutire si cu un fenomen extins al emigrarii, Romania ar trebui sa ia in considerare un factor crucial pentru revitalizare: cresterea numarului de nou-nascuti.

In 2009, dupa izbucnirea crizei, tara noastra a suferit o lovitura importanta, dupa ce economia s-a contractat cu 7,1%.

Ulterior, guvernantii au fost nevoiti sa ia masuri drastice de austeritate, recurgand la taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor, dar si la cresterea TVA.

Insa, la fel ca alte tari europene, Romania a ignorat un factor extrem de important in sustinerea unei economii vitale: cresterea populatiei.

Potrivit datelor provizorii ale recensamantului din 2011, numarul locuitorilor tarii noastre a scazut la 19,0 milioane, de la 21,68 milioane, in 2002.

Pierderea a peste 2 milioane de romani are urmari grave din multe puncte de vedere.

Cum ne afecteaza scaderea populatiei

Rata totala de fertilitate este cel mai important indicator al evolutiei populatiei si reprezinta numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale vieti. Pragul critic este reprezentat de valoarea 2,1. Daca, in medie, o femeie are mai multi copii decat atat, populatia este in crestere. In caz contrar, aceasta se contracta.

In 2012, in Romania, acest indice a ajuns la 1,428 si se afla sub nivelul minim acceptat inca de la caderea comunismului, din 1989, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Scaderea ratei totale de... mai mult


Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:32

15 comentarii
Octombrie 2011: Un recensamant ratat? Consecintele

Octombrie 2011: Un recensamant ratat? Consecintele

Controversele de la referendumul din 29 iulie sunt doar partea vizibila a icebergului in ce priveste evaluarea corecta a populatiei Romaniei.

Toate guvernele din urmatorii 10 ani vor fi nevoite sa lucreze cu date asupra carora planeaza dubii si sa se raporteze la indicatori esentiali calculati in functie de aceste date.

O analiza punctuala face sociologul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Studii Demografice al Academiei Romane si profesor la Universitatea Bucuresti.

Publicarea rezultatelor preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, la 24 august anul acesta, incheie o lunga perioada de pregatire, efectuare si prelucrare provizorie/preliminara a datelor.

Rezultatele provizorii si cele preliminare provin din insumari ale datelor din formulare de centralizare intocmite de recenzori pentru cele 110.000 de sectoare de recensamant. Se intra acum intr-o lunga si delicata faza de prelucrare finala a datelor individuale din formulare.

Vom cunoaste numarul final al populatiei tarii la inregistrarea din octombrie 2011 abia la sfarsitul anului 2013, surprinzator si inacceptabil de tarziu in raport cu data recensamantului si luand in considerare actualele performante ale echipamentelor si tehnologiilor de prelucrare a datelor.

Exista insa suficiente date si informatii, din toate etapele operatiunii, pentru a avansa unele consideratii generale asupra recensamantului, rezultatelor sale si masurii in care acestea definesc o panorama veridica a populatiei... mai mult


Marti, 11 Septembrie 2012, ora 08:35

10 comentarii
Rezultatele recensamantului: Romania a pierdut 2 milioane de locuitori

Rezultatele recensamantului: Romania a pierdut 2 milioane de locuitori

Rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate, joi, de Institutul National de Statistica, iar acestea arata ca in Romania sunt 19 milioane de cetateni, cu doua milioane mai putin decat la ultimul recensamant.

Populatia stabila a Romaniei este de 19 milioane (19.042.936) persoane, in conditiile in care, pana acum, statistica arata ca in Romania erau 21.354.396 de persoane.

In populatia stabila sunt incluse persoanele cu cetatenie romana cu domiciliul in Romania care nu au fost plecati din tara o perioada de mai multe de 12 luni.

Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din
totalul locuintelor, adica circa 1 million de persoane (cuprinzand populatia plecata in
strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declare in tara; populatia necontactata).

Ponderi mai ridicate s-au inregistrat la nivelul oraselor mari: Bucuresti (6,0%), Timisoara (5,8%), Iasi (3,0%), Constanta (2,9%), dupa cum se arata intr-un comunicat al INS, remis Ziare.com.

Avem peste 600.000 de rromi si 1,2 milioane de maghiari

Rezultatele provizorii ale recensamantului populatiei arata faptul ca, din totalul
populatiei stabile, 16,8 milioane de persoane (88,6%) s-au declarat romani.

Populatia de etnie maghiara a fost la recensamant de 1,2 milioane de persoane, reprezentand 6,5% din populatia stabila a tarii, iar numarul celor care s-au declarat romi a fost de 619.000 persoane (3,2%).

Persoanele de etnie... mai mult


Joi, 02 Februarie 2012, ora 16:40

47 comentarii
Recensamantul, la romani: "Daca ne pun iar biruri?"

Recensamantul, la romani: "Daca ne pun iar biruri?"

A inceput recensamantul populatiei si, odata cu el, si vanzoleala. Oamenii intra la banuieli, nu toti agreeaza ideea, iar unii chiar cred ca le va fi mai rau.

Asa vad cei de la Petrosani actiunea prin care suntem numarati si inregistrati, iar unii chiar cred ca vom saraci din aceasta cauza. Sunt oameni care spun ca se asteapta ca, dupa ce toate datele vor fi centralizate, cineva "de sus" le va pune biruri pe avere.

"E o mare porcarie! Cum sa fiu eu obligat sa spun tot ce am? O sa vedeti ca, mai incolo, o sa vada cate case avem, cati metri patrati de gospodarie si apoi sa ne ia impozite si cine mai stie ce alte idei o sa le vina. Nu e corect!", spune un barbat din Petrosani.

Cel mai mult, oamenii se tem sa dea codul numeric personal, desi fac acest gest in oricare alt loc in care li se cere.

"Nu vad de ce sa le dau acest cod numeric personal. Ma mai gandesc cum fac, ca nu cred ca e corect ce fac acum cei de la recensamant", sustine un alt om din Petrosani.

Altii cred ca e corect formulat "testul", asa ca nu au obiectii.

"La mine a venit cu recensamantul si nu a durat decat foarte putin. Nu au fost intrebari asa cum a zis la televizor. Nu m-a deranjat nimic si am raspuns la toate fara probleme", sustine un alt barbat.

"O sa imi declar fara probleme toate datele, inclusiv etnia. Probabil ca de aia m-ati oprit, ca m-ati vazut mai colorat, dar nu e nicio problema si imi voi declara si etnia", spune un alt cetatean.

Romanii trebuie sa raspunda la o serie... mai mult


Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 23:15

6 comentarii
Recensamant 2011: A trecut prima zi, incarcata de probleme

Recensamant 2011: A trecut prima zi, incarcata de probleme

Recensamantul populatiei nu se desfasoara conform asteptarilor. Dupa ce in ultimele zile au inceput sa se retraga sute de recenzori din toata tara, rromii se feresc sa isi declare etnia, iar unii bucuresteni sunt sfatuiti sa nu participe, deoarece forte externe "vor sa se foloseasca de populatia Romaniei".

In ciuda indemnului lansat de regele Cioaba, cetatenii rromi se feresc sa isi spuna cetatenia de frica sa nu fie discriminati, iar asta ii va face sa piarda bani de la Uniunea Europeana, acordati pentru programe destinate aceste comunitati, informeaza Evenimentul zilei.

"Fac un apel catre rromi sa constientizeze cat e de important sa isi declare etnia la recensamant, sa se declare rromi, nu romani sau maghiari, chiar daca vorbesc aceasta limba. Sa nu aiba motive de a nu se declara rromi, sa fie mandri de ceea ce sunt. Daca noi, rromii, ne vom declara etnia reala, se va vedea ca suntem principala minoritate din Romania, iar Guvernul si UE vor fi determinate sa aloce finantari corespunzatoare pe proiecte de integrare sociala", este indemnul lui Aurel Pascu, vicepresedintele Partidei Romilor "Pro Europa" Cluj.

Alte incidente legate de recensamant au aparut la Bucuresti, unde mai multe persoane au fost indemnate, prin intermediul unor fituici, sa boicoteze recensamantul.

Manifestul ii sfatuieste pe bucuresteni sa nu le raspunda la usa recenzorilor, pentru ca in caz contrar informatiile obtinute de acestia vor fi folosite de stat si de puteri externe impotriva... mai mult


Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 08:32

6 comentarii
Romanii, din ce in ce mai putini - vezi populatia Romaniei dupa recensamantul de proba

Romanii, din ce in ce mai putini - vezi populatia Romaniei dupa recensamantul de proba

In urma recensamantului de proba, statisticienii au constatat ca romanii sunt mai putini cu 1,5 milioane de persoane, fata de acum noua ani, cand a avut loc ultima numaratoare a populatiei.

Primele date adunate in urma recensamantului de proba, desfasurat in perioada 7-16 mai, au aratat ca populaltia tarii este de 20,1 milioane de locuitori, in timp ce, in 2002, aceasta era de 21,6 milioane de locuitori.

Aceste date ar putea fi confirmate dupa recensamantul care va avea loc in luna octombrie a acestui an. Organizatorii au mai constatat ca 10 zile nu sunt suficiente pentru ca populatia sa raspunda la chestionar, dar si ca vor exista mai multe probleme fata de cele preconizate.

Potrivit specialistilor de la Institutul National de Statistica (INS), in octombrie nu vor fi numarati cei care stau in strainatate mai mult de un an.

"Vom considera ca persoanele care stau mai mult de un an in afara tarii nu mai fac parte din populatia Romaniei", a precizat, pentru Evenimentul Zilei, Stefan Trica, directorul adjunct al Directiei de statistica demografica si recensamantul populatiei din cadrul INS.

INS organizeaza, in premiera, un recensamant de proba

El a mai explicat cum s-a ajuns la concluzia ca populatia Romaniei este in scadere: "Din datele pe care le avem de la ultimul recensamant, care a avut loc in anul 2002, am scazut persoanele decedate, am adunat persoanele nascute si imigrantii, am scazut apoi emigrantii si am constatat ca suntem mai putini cu 1,5... mai mult


Luni, 23 Mai 2011, ora 08:42

13 comentarii
INS ingrijorat de lipsa de la domiciliu a celor din zona rurala la recensamantul din 2011

INS ingrijorat de lipsa de la domiciliu a celor din zona rurala la recensamantul din 2011

Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a declarat, marti, ca una din cele mai mari ingrijorari ale INS este faptul ca o parte din populatia din zona rurala ar putea absenta de la domiciu in timpul recensamantului populatiei, ce va avea loc in octombrie 2011.

"Ne-am luat unele masuri. O solutie este sa urmarim imigrantii, exista prevederi la nivel european si putem afla cati romani sunt plecati in afara tarii, in Italia, de exemplu, dar si ei pot afla cati italieni sunt in Romania. Sigur, problema nu e simpla si este costisitoare", a declarat presedintele INS, intr-o conferinta de presa.

Cei doi organizatori ai recensamantului populatiei si locuintelor Romaniei sunt Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si INS. Acest recensamant va costa 182 milioane lei (din care 53 milioane lei vor fi suportate de INS, iar restul de MAI), bugetul fiind deja aprobat in sedinta de Guvern din 8 decembrie.

INS urmeaza totodata sa angajeze 130.000 de oameni pentru realizarea acestui recensamant, a precizat reprezentantul INS.

In ceeea ce priveste perioada de organizare a acestui recensamant, Romania este in urma tarilor europene, spune Voineagu. "Toate tarile europene organizeaza recensaminte in 2011. Noi suntem insa in urma fata de alte tari, Bulgaria organizeaza in martie, de exemplu. Insa la noi costurile de organizare sunt mai mici, in Romania, costul este de 1,8 euro/persoana, fata de peste 4 euro in alte tari", a mentionat Vergil... mai mult


Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 08:11

2 comentarii
Recensamantul populatiei, in octombrie 2011

Recensamantul populatiei, in octombrie 2011

Presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a anuntat ca Romania va organiza in octombrie 2011 un recensamant al populatiei si locuintelor.

Initial, recensamantul fusese planificat pentru luna martie 2011, dar, din lipsa de fonduri, a fost amanat pentru octombrie, a declarat Voineagu, care a participat la o dezbatere organizata de Casa ONU cu ocazia Zilei mondiale a populatiei, conform Capital.

"Din punctul de vedere al sferei de cuprindere, recensamantul din 2011 se va axa pe inregistrarea cetatenilor romani cu domiciliul in tara indiferent daca in momentul recensamantului se afla in tara sau sunt plecati in strainatate. De asemenea, vor fi inregistrati cetatenii straini sau fara cetatenie care au domiciliul sau resedinta in Romania, cetatenii straini aflati pe teritoriul tarii indiferent de cat timp sau din ce motive au venit (refugiati, solicitanti de azil, de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal)", a explicat Vergil Voineagu.

Acesta a mai declarat ca recensamantul va inregistra si date despre toate cladirile de locuit, despre cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, precum si despre unitatile de locuit in comun.

CNP-ul, printre datele cerute

In plus, recensamantul va cuprinde caracteristici demografice pentru a studia fenomenul imbatranirii populatiei, caracteristici geografice, de migratie interna si internationala, caracteristici educationale, etnoculturale si economice ale... mai mult


Marti, 20 Iulie 2010, ora 22:19

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)