reciclare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patrula de reciclare: Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Patrula de reciclare: Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Legislatia europeana transpusa la nivel national ne impune sa colectam deseuri electrice - cel putin 4 kg anual pe cap de locuitor. Practic, legea obliga fiecare primarie sa amenajeze un centru de colectare a DEEE in fiecare localitate.

Mai mult decat atat, in orasele mari, in municipii, trebuie sa existe un centru de colectare la fiecare 50.000 de locuitori, iar responsabilitatea acestui demers revine autoritatilor publice locale.

Se creeaza astfel o oportunitate remarcabila - comunitatile beneficiaza de o infrastructura coerenta de colectare a deseurilor, autoritarea locala ofera populatiei un serviciu de proximitate real si gratuit, iar producatorii se asigura ca deseurile electrice sunt preluate si reciclate responsabil.

Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Legea cadru a deseurilor stabileste ca penalitate pentru abandonarea deseurilor electrice de catre persoane fizice o amenda ce poate ajunge si la 2.000 lei! Practic, eliminarea deseurilor in locuri neamenajate special pentru colectare selectiva este strict interzisa.

Legislatia specifica deseurilor electrice mentioneaza ca "se interzice eliminarea prin depozitare finala a DEEE", astfel ca prioritara este colectarea selectiva in vederea reciclarii. In acest mod se creeaza premisele colectarii selective a DEEE din gunoiul menajer, mai ales ca Romania este obligata, alaturi de orice alt Stat Membru UE, sa atinga ambitioasa tinta de 4 kg DEEE/locuitor, tinta ce poate aduce, in... mai mult


Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:05

3 comentarii
Patrula de reciclare: Sulfina Barbu, despre colectarea mai eficienta a deseurilor electrocasnice

Patrula de reciclare: Sulfina Barbu, despre colectarea mai eficienta a deseurilor electrocasnice

Reciclarea deseurilor electrocasnice ar functiona cu mult mai bine daca sistemul ar fi mai accesibil si mai motivant pentru cetateni, sustine fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu.

"Avem o directiva europeana care ne arata ce tinte anuale trebuie sa atingem. Faptul ca nu le atingem inseamna ca sistemul are vulnerabilitati.

Sunt foarte putine centrele de colectare pentru deseurile electrocasnice unde oamenii sa le poata duce fara sa suporte costuri si fara sa dea 100 de telefoane. Si nu exista un sistem motivant pentru cetateni.

Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Daca persoana care duce asemenea deseuri ar primi si o compensatie, o motivatie, pe un sistem buy-back, de exemplu, atunci lucrurile ar functiona cu mult mai bine. Ma refer aici in special la persoanele fizice. In cazul persoanelor juridice, lucrurile sunt mai clare, pentru ca discutam de birotica, desi nici acolo nu stam foarte bine", a explicat Sulfina Barbu.

Ar trebui, considera fostul ministru, sa ne uitam cum este organizat acest sistem de colectare in alte tari ale UE, nu numai vechi membre, ci si state nou intrate precum Polonia.

"Ministerul Mediului ar trebui sa perfectioneze in primul rand legislatia subsecventa. Hotararea de guvern este in conformitate cu directiva europeana, dar mecanismul si metodologia trebuie perfectionate.

Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Asociatiile care au preluat... mai mult


Joi, 17 Iulie 2014, ora 07:49

2 comentarii
Patrula de reciclare: De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Patrula de reciclare: De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Stiati ca o baterie contine in medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii contin 1 kilogram de metal ce poate fi reutilizat, dar in acest moment el se pierde in deseuri?

Stiati ca o baterie uzata, ajunsa la cosul de gunoi, apoi la ghena din spatele blocului si in final la groapa de gunoi, poate polua 1 metru patrat de pamant si 10 l de apa?

Colectand separat bateriile uzate, impreuna cu Asociatia RoRec, contribuim la prevenirea unor efecte majore asupra mediului inconjurator si sanatatii noastre, a tuturor.

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Prin colectarea separata, bateriile sunt stocate in siguranta si transferate apoi catre instalatiile de tratare, incetand astfel a fi un pericol pentru mediul inconjurator. Totodata, materialele si substantele continute pot fi reutilizate, contribuind in acelasi timp si la conservarea resurselor naturale.

Ce efecte au asupra mediului?

In medie, o persoana detine in jur de 2 baterii (pastila) si 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) si arunca in jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populatia Romaniei, efectul devine ingrijorator!

Bateriile uzate pot contine metale grele extrem de toxice, care, odata ajunse in natura sau eliminate necorespunzator, pot contamina solul si panza freatica. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate in aer sau intra in contact cu apa, devenind nocive pentru mediul inconjurator si mai ales pentru om.... mai mult


Marti, 15 Iulie 2014, ora 08:14

1 comentariu
Patrula de reciclare - Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Patrula de reciclare - Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Reciclarea deseurilor electrocasnice este o constanta vulnerabilitate, care nu pleaca doar din faptul ca lipseste infrastructura pentru colectare, ci si din faptul ca fiecare echipament vechi, care mai functioneaza, este cumva refolosit, la bunici, la tara, spune ministrul Mediului, Attila Korodi.

"Cu noua directiva europeana in aceasta privinta eu cred ca reusim sa cream un cadru care sa functioneze. Oricum este nevoie de responsabilizare la nivelul celor care aduc produse pe piata, dar si la nivelul autoritatilor locale care trebuie sa creeze infrastructura, in parteneriat sau proprie.

Orice campanie de constientizare aduce un lucru bun. Chiar saptamana trecuta am lansat linia de finantare pentru parteneri neguvernamentali pe constientizare, de la Fondul de Mediu. Fara proiecte de constientizare, de implicare, numai prin coercitie nu poti sa faci lumea sa duca deseurile pentru reciclare, indiferent despre ce deseuri e vorba", a declarat Attila Korodi pentru Ziare.com.

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

In general in privinta deseurilor avem o mare problema de mentalitate, apreciaza ministrul Mediului: "O parte importanta a societatii a crescut pe vremea cand nu aveam o industrie a ambalajelor, consumul nu era atat de mare. Gradul de colectare a deseurilor greu urmeaza consumul, chiar si in perioada de criza economica. Presiunea e foarte mare".

Una dintre chestiunile cele mai sensibile este colectarea... mai mult


Joi, 10 Iulie 2014, ora 13:00

Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?

Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?

Cati dintre noi nu s-au debarasat vreodata de aparate vechi, electrice si electrocasnice, ducandu-le la bunici, la tara sau daruindu-le unor rude pricepute, ce le pot sigur repara si folosi in continuare?

Dar ne-am gandit ca ajutorul nostru poate deveni, de fapt, o paguba pentru pensia bunicilor?

Studiile arata ca un frigider de clasa energetica A+ consuma jumatate din cantitatea de energie necesara unui frigider produs acum 15-20 de ani. Acest fapt se poate demonstra prin economia generata de utilizarea unui frigider cu eficienta energetica crescuta, astfel ca, in circa 5-6 ani, economia la energie este echivalenta cu costul noului aparat (Sursa: CECED).

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Stiati ca cele mai performante frigidere de astazi consuma doar 25% din energia necesara functionarii unui frigider produs in 1990?

Sau stiati ca masinile noi de spalat rufe consuma astazi cu 44% mai putina energie si 62% mai putina apa comparativ cu cele produse in 1985?

Un frigider, de exemplu, care este incadrat in clasa A +++, consuma cu 70% mai putin decat un frigider cu o varsta in jur de 10 ani. Investitia intr-un frigider de clasa A+ si superioara A+ este recuperata intr-o perioada de mai putin de 3 ani, prin economii realizate la costurile cu electricitatea, conform rezultatelor unui studiu ICEMENERG.

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

"Asociatia RoRec... mai mult


Marti, 08 Iulie 2014, ora 09:00

4 comentarii
Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Deseurile electrice nu se arunca la ghena, impreuna cu gunoiul menajer. Semnul distinctiv (tomberonul taiat) il intalnim in toate manualele de utilizare a unui echipament electric sau electrocasnic nou.

Dar cine are rabdare sa parcurga aceste manuale pana la capat, in incercarea de a descifra toate tainele noii "jucarii" achizitionate?

Ce sunt deseurile electrice - DEEE...

E bine sa stim ca DEEE inseamna Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice, adica televizoare, frigidere, masini de spalat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar si becuri si tuburi fluorescente (neoane).

In general, orice echipament a carui functionare necesita energie electrica devine deseu atunci cand se strica sau pur si simplu nu ne mai e de folos. Pe scurt: orice "se baga in priza" sau functioneaza cu baterii.

... si cum polueaza ele mediul inconjurator?

Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul.

Ajunse la groapa de gunoi sau in natura, aceste substante polueaza solul, aerul si apa, ne afecteaza tuturor sanatatea si pot genera aparitia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate si afectiuni ale inimii.

Deseurile electrice reprezinta 5-6% din totalul deseurilor unei comunitati. Asa cum gunoiul menajer nu este pastrat in casa, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie... mai mult


Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:46

2 comentarii
Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Un roman consuma, in medie, 8 baterii pe an. Raportat la populatia Romaniei, cam cate baterii credeti ca ajung la gunoi si polueaza solul sau apa pe care o bem?

Pe langa acestea, cu totii avem aparate electrice sau electrocasnice care se strica sau pe care nu le mai folosim. Aparatele care se baga in priza sau functioneaza cu baterii, inclusiv becuri sau neoane, pe care nu le mai folosesti, reprezinta deseuri electrice si electronice (DEEE). Acestea sunt mult mai toxice si mai periculoase decat deseurile menajere.

Aceste echipamente au in componenta lor elemente nocive pentru mediu si sanatatea populatiei, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate in aer, apa sau sol au efecte daunatoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care il respiram.

Multi oameni depoziteaza aparate electrice nefolositoare in gospodarie, pentru ca ignora efectele negative pe care le pot avea sau nu stiu cum se pot debarasa corect de ele.

Cum scapam simplu si responsabil de toate aparatele electrice vechi sau uzate, astfel incat sa ne protejam mediul si sanatatea? TelVerde 0800 444 800 este un serviciu national, gratuit, de preluare a deseurilor electrice direct de la tine de acasa sau de la sediul firmelor ori institutiilor.

Cu un simplu apel gratuit la TelVerde 0800 444 800 poti scapa fara nici un efort de aparatele electrice si electronice grele sau voluminoase: nu trebuie sa iesi din casa, nu trebuie sa le cari sau sa le... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:59

2 comentarii
Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Ziare.com a devenit partener media si suporter al Patrulei de Reciclare, un proiect dedicat informarii si educarii populatiei in domeniul protectiei mediului, prin colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Echipa Ziare.com devine astfel un promotor activ al cauzei sustinute de Patrula de Reciclare si da un exemplu de responsabilitate si solidaritate cu misiunea ecologica a profesorilor, elevilor si tinerilor voluntari hotarati sa incurajeze un bun obicei, cu impact direct asupra mediului in care traim - colectarea DEEE in Romania.

"Ne-am hotarat sa devenim suporteri ai Patrulei de Reciclare de indata ce am aflat despre aceasta initiativa atat de necesara. Cititorii nostri ne-au demonstrat in repetate randuri ca sunt interesati de astfel de subiecte de actualitate si cu impact direct asupra vietii lor; ne-au aratat ca stiu sa ia cele mai bune decizii, daca sunt informati corect.

Este de datoria noastra sa le explicam celor aproape 3 milioane de cititori care ne urmaresc in fiecare luna cat de usor pot face ceva pentru a proteja mediul in care traiesc, muncesc si isi cresc copiii.

Mentalitatile se schimba incet, la fel si obiceiurile oamenilor, dar totul se poate intampla mai repede si mai eficient cand presa sustine ideile bune. La Ziare.com, facem asta deja de ani de zile si ne bucuram ca avem acum un nou prilej gratie Patrulei de Reciclare", sustine Bogdana Boga, redactor-sef al publicatiei Ziare.com.

"Copiii,... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 10:54

ECOTIC a sarbatorit Ziua Mondiala a Mediului la uzina de reciclare DEEE GreenWEEE

ECOTIC a sarbatorit Ziua Mondiala a Mediului la uzina de reciclare DEEE GreenWEEE

In data de 5 iunie 2014, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, ECOTIC a organizat Ziua Portilor Deschise la Reciclarea DEEE. Evenimentul a fost dedicat producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice afiliati ECOTIC.

Prin aceasta actiune, ECOTIC impreuna cu GreenWEEE din Buzau au adus mai aproape de producatori si mass media aspecte concrete ale fluxului de colectare si reciclare corecta a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Printre cei prezenti la acest eveniment s-au numarat, alaturi de echipa ECOTIC, reprezentanti ai companiilor Samsung Romania, Metro Cash & Carry, Romtelecom, British American Tobacco, Omnilogic, Vlamir, R.H.S., System Plus, MGT Educational, precum si ai altor companii care au predat responsabilitatea managementului DEEE catre ECOTIC.

Vizita la uzina de reciclare GreenWEEE a permis producatorilor prezenti sa urmareasca intreg procesul de tratare al diferitelor categorii de deseuri de echipamente electrice si electronice: echipamente frigorifice, monitoare, echipamente electrice de mari si mici dimensiuni, precum si procesul de tratare al deseurilor de baterii si acumulatori. Pentru fiecare din aceste tipuri de deseuri, GreenWEEE detine cate o instalatie de tratare specializata. De asemenea, tot in aceasta fabrica functioneaza si o instalatie de procesare a cablurilor electrice.

"In calitate de reprezentant al grupului de responsabili cu gestiunea deseurilor din SC Metro Cash & Carry Romania SRL, imi... mai mult


Vineri, 06 Iunie 2014, ora 09:54

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nunta care a uimit o lume intreaga: Un baiat de 9 ani si o femeie de 62
  2. Fenomen spectaculos la Mamaia, deasupra lacului Siutghiol (Foto)
  3. Aparatul care-ti calca singur hainele in doar 10 minute
  4. Modul bizar prin care un barbat vrea sa devina o celebritate mondiala (Video)
  5. Fototeca de aur: Sapte regi intr-un cliseu si alte momente inedite (Galerie foto)
  6. Pomul lui Matusalem a renascut, dupa doua milenii
  7. Fizicienii sustin o teorie neobisnuita: Omenirea traieste in universuri multiple (Video)
  8. Omul care explica rotatia Pamantului cand Copernic si Galileo nici nu erau nascuti
  9. Misterul craterului urias de la "sfarsitul lumii", din Rusia, a fost descifrat (Video)
  10. Fotografia zilei: O forta uimitoare a naturii