reciclare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
4 milioane de kg de ambalaje reciclate in primele 3 luni

4 milioane de kg de ambalaje reciclate in primele 3 luni

Cea de-a treia editie a competitiei "Orasul Reciclarii" adresata municipalitatilor din Romania se apropie de final. 46 de municipii si orase din tara mai au o luna - pana la data de 30 iunie 2015 - pentru a dovedi ca au cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje la nivel national.

In primele 3 luni ale anului, in aceste orase au fost colectate separat si reciclate aproximativ 4.000.000 de kg de deseuri de ambalaje, dintre care peste 1.300.000 de kg de plastic si metal, aproximativ 2.000.000 de kg de hartie-carton si peste 400.000 de kg de sticla.

Conform ultimelor statistici rezultate in urma studiu de perceptie si participare a populatiei la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje, IMAS, ianuarie 2015, doar 3 din 10 persoane din Romania colecteaza separat deseurile de ambalaje. In acelasi timp, obiectivele de reciclare a deseurilor de ambalaje vor creste de la 55% in prezent pana la 80% in 2030, coform celor mai recente declaratii ale Uniunii Europene. In acest context, competitia "Orasul Reciclarii" are drept obiectiv principal cresterea gradul de implicare al primariilor in dezvoltarea si eficientizarea sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje, in parteneriat cu industria, astfel incat cantitatile reciclate sa creasca si tara noastra sa indeplineasca obiectivele de reciclare din ce in ce mai mari.

"La a treia editie a proiectului am inregistrat progrese remarcabile: inca din primele saptamani ale... mai mult


Miercuri, 20 Mai 2015, ora 14:40

Top 3 orase din Romania care sunt fruntase la reciclare - Bucurestiul nu se afla printre ele

Top 3 orase din Romania care sunt fruntase la reciclare - Bucurestiul nu se afla printre ele

Serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje de la populatie s-a extins la nivel national, fapt confirmat de un studiu care arata ca 64% dintre romani declarau la inceputul anului ca au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decat acum patru ani.

Datele provin dintr-un sondaj IMAS, arata un comunicat remis Ziare.com.

Nivelul de acces la acest serviciu se mentine totusi scazut, avand in vedere ca pana la finalul anului toti romanii trebuie sa poata separa deseurile de ambalaje (conform Directivei Cadru Deseuri 2008/98/EC).

Odata cu dezvoltarea serviciului, s-au extins si o serie de practici care au un impact negativ asupra intreg sistemului.

In 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate. In acelasi timp, furtul deseurilor din containerele speciale - mai ales a deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata, PET-uri si dozele de aluminiu - cauzeaza pierderea investitiilor, devierea deseurilor de la circuitul normal de reciclare si demotivarea populatiei.

In ciuda acestor probleme cu care se confrunta toate localitatile, 3 dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul "reciclare".

Criteriile care stau la baza acestei clasificari sunt: cantitatea de deseuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului si solutiile implementate care au determinat reducerea incidentelor... mai mult


Miercuri, 18 Martie 2015, ora 14:34

3 comentarii
Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Studiul denumit "Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) " efectuat pentru ECOTIC de catre GBD Research a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice si colectarea separata a acestora.

Metoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, in perioada 10-31 august 2014. Esantionul a fost de 1000 de persoane din mediul urban, cu varste intre 15 si 65 ani. Marja de eroare este de 3.1% la un nivel de incredere a datelor de 95%.

Circa 60% din cetatenii din mediul urban declara ca separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior. Cele mai mentionate deseuri separate sunt plastic, hartie, sticla si produse metalice.

Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) o reprezinta perceptia conform careia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), apoi ca nu stiu unde ar trebui sa le depuna sau lipsa facilitatilor (33%) si lipsa de preocupare si timp (29%).

Doar 4% declara ca fac colectare separata pentru deseurile electrice. In mod asistat insa, 87,5% din repondenti stiu ca se pot da deseuri elecrice spre reciclare.

La intrebarea "De ce considerati ca deseurile electrice ar trebui reciclate?", cele mai multe mentiuni se refera la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protectie a mediului impotriva efectelor... mai mult


Luni, 15 Septembrie 2014, ora 16:14

Patrula de Reciclare: Un experiment de solidaritate in Romania

Patrula de Reciclare: Un experiment de solidaritate in Romania

Solidaritatea fata de cauzele nobile are multe forme, in zilele noastre. Ni se cere sa dam bani. Sau sms-uri. Sa iesim in strada, sa dam share pe Facebook, sa semnam petitii, sa scriem la ziar, sa donam alimente, sa cumparam un anumit produs. Zeci de gesturi prin care sa ajutam oameni, sa sprijinim idei, sa facem o lume mai buna. Anul acesta, fiecare roman a avut ocazia sa ajute intr-un mod inedit copiii din judetul sau - si anume, colectand 50 de grame de... deseuri electrice, pentru proiectul Patrula de Reciclare.

50 de grame. Putin sau mult?

Editia 2013-2014 a programului national de educatie de mediu s-ar fi putut desfasura cu sloganul "Scapa de deseuri si ajuta-i sa castige!". Asta am avut de facut ca sa ne ajutam copiii sa castige un premiu national: sa dam la reciclare, simplu si gratuit, aparate electrice vechi si stricate mai mici, ca bateriile si becurile, sau mai mari... O cantitate de cel putin 50 g de astfel de deseuri de persoana, un gest simbolic prin care sa aratam ca sustinem mesajul copiilor si ca am inteles ca trebuie sa le urmam exemplul. Ei bine, locuitorii din 4 judete au reusit sa se mobilizeze si sa atinga aceasta "performanta". Felicitari asadar bihorenilor, covasnenilor, sibienilor si valcenilor!

Pe parcursul anului scolar trecut, cel putin un milion de romani au aflat cum trebuie sa se debaraseze corect de vechiturile electrice inutile. Daca fiecare dintre noi vom preda macar 50 g de deseuri electrice pe an, din ce in ce mai multe judete... mai mult


Joi, 11 Septembrie 2014, ora 10:21

Patrula de reciclare: Alfabetul reciclarii

Patrula de reciclare: Alfabetul reciclarii

Firescul vietii de zi cu zi este ca cei mici sa invete de la cei mari. Insa prin Patrula de Reciclare se dovedeste ca de multe ori, in chestiuni pe care cei mari le trateaza cu superficialitate, avem multe de invatat de la cei mici.

Agentii patrulelor noastre s-au intrecut, de-a lungul editiilor, in materiale si creatii ingenioase, graitoare, care pentru cei mari ar trebui sa fie o lectura obligatorie.

Si daca in primii ani de viata ne invatam copiii alfabetul care sa-i ajute sa descopere prin lectura lucruri noi, de aceasta data va prezentam un alfabet pe care noi, cei mari, ar trebui sa-l invatam de la cei mici, fiind creatia agentilor din Patrula de Reciclare, de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din Baia Mare, judetul Maramures.

Alfabetul reciclarii este un cod de bune practici, prin care cei mici ne ajuta sa... ajutam, la randul nostru, mediul de la A...la Z! Obiectivul pe care tinerii agenti l-au avut in minte in crearea acestui alfabet a fost "dezvoltarea responsabilitatii de a participa la mentinerea unui mediu curat, echilibrat."

Responsabilitate pe care cei mici o dezvolta din scoala, prin programul Patrula de Reciclare, iar cei mari trebuie sa le urmeze exemplul. Va invitam, asadar, sa deprindem impreuna bunele practici din Alfabetul reciclarii:

***

Adoptati o strada, un parc sau un rau pe care sa-l mentineti curat si sanatos!
Bucurati-va de natura: mergeti la iarba verde, faceti excursii, dar aveti grija ce lasati in urma voastra!
Cumparati... mai mult


Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:11

Patrula de reciclare: Cate deseuri electrice ar trebui sa colecteze un roman intr-un an?

Patrula de reciclare: Cate deseuri electrice ar trebui sa colecteze un roman intr-un an?

Conform legislatiei europene careia Romania i se supune ca stat membru UE, fiecare cetatean ar trebui sa colecteze anual 4 kg deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE). Nerespectarea acestei obligatii poate duce la penalitati zilnice pentru stat de zeci de mii de euro.

Tinta de 4 kg deseuri electrice pe cap de locuitor poate parea, pentru multi, una exagerata sau chiar imposibil de atins. Insa pe fondul societatii de consum din Romania, luand in calcul gradul de inlocuire a electrocasnicelor vechi, constatam ca exista in gospodariile romanilor aparate vechi de 20-30 de ani, care sunt depozitate incorect si inutil. Pe de alta parte, durata de viata a electrocasnicelor si aparatelor electrice de mici dimensiuni nu este atat de mare, acestea avand un grad de inlocuire mult mai ridicat.

Cum poate, asadar, un roman sa adune 4 kg de deseuri electrice intr-un an? Analizand grupele de deseuri electrice si greutatile medii ale acestora, va aratam care sunt aparatele comune care se strica mai des sau cum se poate atinge tinta de 4 kg pentru o persoana sau pentru o familie intreaga dintr-un singur aparat electrocasnic de mari dimensiuni.

Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?

Intr-o bucatarie obisnuita exista o cafetiera, un prajitor de paine, un mixer sau alte asemenea aparate de mici dimensiuni. Greutatea unui asemenea deseu este intre 1-2 kg, in medie. O hota de bucatarie cantareste in jur de 6 kg, iar un cupor cu microunde aproximativ 11... mai mult


Joi, 04 Septembrie 2014, ora 10:17

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (II)

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (II)

Echipamentele electrice si electronice contin diferite substante periculoase, care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator, daca nu sunt eliminate cu grija.

De aceea, este foarte important ca, in momentul cand un echipament electric ajunge in stadiul de deseu, adica nu mai poate fi folosit pentru scopul initial, acesta sa nu fie aruncat la gunoi, ci dus la un centru de colectare Deseuri electrice si electronice (DEEE) autorizat.

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Pentru protejarea noastra, dar si a mediului inconjurator, continuam prezentarea substantelor periculoase din pricipalele tipuri de deseuri electrice si procesele de reciclare prin care acestea sunt eliminate corect.

Aparate cu ecrane CRT - (televizoare, monitoare cu tub catodic)

Tubul catodic are in componenta un ecran, un con, frita de sticla, o rama metalica anti-implozie si un tun de electroni. Panoul de sticla si sticla conica sunt lipite cu frita de sticla, care are un continut ridicat de plumb.

Sticla CRT este amestecata cu oxizi de metal si alti aditivi:

sticla din partea frontala a unui CRT are un continut ridicat de oxid de bariu si oxid de strontiu
sticla din partea posterioara a unui CRT are un continut ridicat de oxid de plumb
Stratul de pulbere fluorescenta va fi extras din sticla CRT. Straturile de pulbere fluorescenta de pe partea interioara a ecranului contin o gama larga de metale, metale rare... mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:25

Patrula de reciclare: Cei mai harnici europeni la colectare, chiar in Romania

Patrula de reciclare: Cei mai harnici europeni la colectare, chiar in Romania

Suntem o societate a contrastelor. Pe de o parte, tinerii nostri obtin premii la olimpiade internationale, programatorii si inventatorii romani sunt recunoscuti drept unii din cei mai competitivi profesionisti din lume. Pe de alta parte, de cativa ani, examenul de bacalaureat e o adevarata drama pentru jumatate dintre absolventii de liceu.

Pe de o parte, avem una din cele mai rapide conexiuni la Internet din lume, dar si localitati lipsite de electricitate. Avem cel mai bogat folclor din Europa, dar si traditii pe cale de disparitie, pe care tinerii nu mai sunt interesati sa le continue.

Si la responsabilitatea fata de mediu, in particular in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), oscilam intre comportamente la fel de polarizate.

De la 1 la 10

1, 4, 10. Trei cifre cheie ale colectarii DEEE in Romania, obicei de care depinde rata reciclarii acestor deseuri extrem de poluante. 1 kg - de fapt, sub 1 kg. Aceasta e cantitatea de DEEE pe care o trimite fiecare roman la reciclare, anual, fata de 4 kg, standardul european de mediu pe care ar trebui sa-l realizam.

La nivel national, asadar, abia atingem un sfert din cantitatea de deseuri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o colecteze pe an.

Totusi, tot in Romania exista aproximativ 20.000 de cetateni a caror medie de colectare anul acesta este de 15 kg DEEE, adica la nivelul celor mai performante tari europene in domeniu.

Cei mai harnici europeni... mai mult


Joi, 28 August 2014, ora 18:43

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Echipamentele electrice si electronice contin diferite substante periculoase care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator, daca nu sunt eliminate cu grija.

De aceea este foarte important ca in momentul cand un echipament electric ajunge in stadiul de deseu, adica nu mai poate fi folosit pentru scopul initial, acesta sa nu fie aruncat la gunoi, ci dus la un centru de colectare Deseuri electrice si electronice (DEEE) autorizat.

Pentru protejarea noastra, dar si a mediului inconjurator, iata cateva informatii utile ce ne ajuta sa identificam substantele periculoase care se regasesc in deseurile electrice:

Aparatele frigorifice (frigiderele, congelatoarele, combinele frigorifice, distribuitoarele automate cu racire, dezumidificatoarele) au in componenta lor diferite tipuri de agenti frigorifici (compusi organici volatili) care se gasesc in spuma poliuretanica si in circuitele de racire, precum si NH3 - Amoniac, mercur (in intrerupatoare), condesatori suspecti cu PCB - Bifenili policlorurati si nu numai.
Pentru a neutraliza aceste substante periculoase, deseurile de aparate frigorifice trebuie reciclate conform standardelor de mediu, in fabrici specializate.

Procesul de reciclare pentru deseurile de aparate frigorifice

Este foarte important ca inaintea inceperii procesului de reciclare, colectarea, depozitarea, transportul si manipularea aparatelor de racire si congelare sa se realizeze cu mare atentie pentru a evita deteriorarea... mai mult


Marti, 26 August 2014, ora 13:44

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Ce-a patit un preot gay care a scris pe Facebook un mesaj pro-homosexuali
  2. "O catastrofa" - Masura extrema luata impotriva ursilor koala
  3. Viral: Maimuta machiata care a indignat Internetul (Video)
  4. Prima crima din istoria omenirii
  5. Mai ceva ca-n Star Trek: Oamenii vor deveni cyborgi super-puternici, fara Dumnezeu
  6. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  7. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  8. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  9. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  10. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie