reciclare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina

O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina

Olandezii au gasit o modalitate inedita de a valorifica plasticul reciclat. O companie din aceasta tara are in plan sa construiasca un drum exclusiv din pet-uri.

Conceptul se numeste PlasticRoad (Drumul de plastic) si este dezvoltat de Volker Wessels, care va construi o strada din plastic reciclat, obtinut din obiecte recuperate din oceane si centre de incinerare a deseurilor, scrie Business Insider.

Bicicleta eco din plastic reciclat

Ideea a fost dezvaluita luna aceasta si a atras atentia consiliului municipal al orasului olandez Rotterdam, care a oferit VolkerWessels un loc in care sa testeze conceptul.

Prima artera construita cu aceasta inovatie va fi, de fapt, o pista de biciclete, iar lucrarile vor fi finalizate in trei ani, dupa cum a relatat The Guardian.

Drumul va fi construit pe bucati, intr-o fabrica, dupa care va fi asamblat pe santierul de constructie. Asta inseamna ca se va putea lucra, in paralel, la sistemele de iluminat si trafic inainte ca panourile sa iasa din uzina.

O bunicuta a construit o sera eco, din sticle de plastic reciclate

De asemenea, sub pista respectiva va exista un spatiu gol, unde se vor putea introduce mai tarziu cabluri sau conducte, cu mult mai multa usurinta. Dupa ce drumul se uzeaza, VolkerWessels planuieste sa recicleze din nou plasticul si sa construiasca o noua artera.

Daca totul merge conform planului, conceptul PlasticRoad ar putea fi implementat la scara mai mare atat in Rotterdam, cat si oriunde altundeva. mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 08:17

Patrula de Reciclare primeste Inaltul Patronaj al Principelui Nicolae al Romaniei

Patrula de Reciclare primeste Inaltul Patronaj al Principelui Nicolae al Romaniei

Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei acorda Inaltul Patronaj programului national de educatie de mediu Patrula de Reciclare.

Principele Nicolae recunoaste astfel performantele exceptionale ale celor peste 1.800 de profesori si 70.000 de copii si tineri care, in ultimii 5 ani, au promovat comportamentul responsabil fata de natura si au contribuit la colectarea selectiva a aproape un milion de kilograme de deseuri electrice in Romania!

Patrula de Reciclare a deschis un drum nou si a devenit un reper in educatia de mediu, in Romania. Profesorii si copiii din Patrula au produs o schimbare pozitiva concreta nu numai prin cantitatile de deseuri electrice la a caror colectare contribuie dar, mai ales, prin faptul ca incurajeaza romanii sa dovedeasca respect, responsabilitate si solidaritate, valori care se circumscriu Viziunii pe 30 de ani a Casei Regale.

Inaltul Patronaj al Principelui Nicolae, care sustine proiecte nationale si internationale de prestigiu in domeniul mediului si educatiei, incununeaza performantele agentilor si profesorilor voluntari realizate prin munca, perseverenta si creativitate dar si pe ale Suporterilor cu ajutorul carora copiii ne ajuta sa fim europeni mai harnici si sa avem o tara mai curata.

"Inaltul Patronaj al Principelui Nicolae onoreaza eforturile neobosite ale dascalilor si agentilor Patrulei de a convinge romanii ca singurul gest legal si corect pe care il putem face cu deseurile electrice este sa le trimitem la reciclare.... mai mult


Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 16:42

3 comentarii
Sa nu uitam de reciclare: Cum putem sa prindem din urma celelalte tari europene

Sa nu uitam de reciclare: Cum putem sa prindem din urma celelalte tari europene

Romania nu poate face progrese semnificative in atingerea tintei de colectare selectiva a deseurilor, care pentru 2020 este de 50%, fara a introduce un sistem de taxare care sa vizeze strict cantitatile de gunoi aruncate de fiecare, a declarat Constantin Damov, co-fondator al Green Group, singurul parc integrat de reciclare a deseurilor din Romania.

Toate modelele de colectare selectiva care sunt implementate in Romania sunt inspirate din tarile vestice. De mai bine de un deceniu, in tari ca Germania, Olanda, Austria sau Italia functioneaza sistemul "pay as you throw" (PAYT).

Programul PAYT este un instrument eficient in cresterea cantitatilor de deseuri separate si reciclate. Aplicarea acestui tip de sistem are ca rezultat economii semnificative de energie si reducerea poluarii de la gropile de gunoi si incineratoare.

"Nu cred ca interzicerea ghenelor de gunoi si majorarea taxei la groapa de gunoi vor rezolva problema. Autoritatile trebuie sa aiba in vedere sistemul 'pay as you throw'. Atunci oamenii ar fi incurajati sa-si reduca volumul de deseuri generate si sa plateasca o factura mai mica pentru ridicarea gunoiului. Fara acest sistem nu vom avea efecte substantiale", a declarat Constantin Damov.

Acesta a adaugat ca valoarea viitoarei taxe pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi ar putea ajuta la echilibrarea balantei in privinta deseurilor depuse catre sortare.

"Valoarea stabilita la aproximativ 20 de euro este una care ar putea fi eficienta.... mai mult


Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 08:10

4 milioane de kg de ambalaje reciclate in primele 3 luni

4 milioane de kg de ambalaje reciclate in primele 3 luni

Cea de-a treia editie a competitiei "Orasul Reciclarii" adresata municipalitatilor din Romania se apropie de final. 46 de municipii si orase din tara mai au o luna - pana la data de 30 iunie 2015 - pentru a dovedi ca au cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje la nivel national.

In primele 3 luni ale anului, in aceste orase au fost colectate separat si reciclate aproximativ 4.000.000 de kg de deseuri de ambalaje, dintre care peste 1.300.000 de kg de plastic si metal, aproximativ 2.000.000 de kg de hartie-carton si peste 400.000 de kg de sticla.

Conform ultimelor statistici rezultate in urma studiu de perceptie si participare a populatiei la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje, IMAS, ianuarie 2015, doar 3 din 10 persoane din Romania colecteaza separat deseurile de ambalaje. In acelasi timp, obiectivele de reciclare a deseurilor de ambalaje vor creste de la 55% in prezent pana la 80% in 2030, coform celor mai recente declaratii ale Uniunii Europene. In acest context, competitia "Orasul Reciclarii" are drept obiectiv principal cresterea gradul de implicare al primariilor in dezvoltarea si eficientizarea sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje, in parteneriat cu industria, astfel incat cantitatile reciclate sa creasca si tara noastra sa indeplineasca obiectivele de reciclare din ce in ce mai mari.

"La a treia editie a proiectului am inregistrat progrese remarcabile: inca din primele saptamani ale... mai mult


Miercuri, 20 Mai 2015, ora 14:40

Top 3 orase din Romania care sunt fruntase la reciclare - Bucurestiul nu se afla printre ele

Top 3 orase din Romania care sunt fruntase la reciclare - Bucurestiul nu se afla printre ele

Serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje de la populatie s-a extins la nivel national, fapt confirmat de un studiu care arata ca 64% dintre romani declarau la inceputul anului ca au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decat acum patru ani.

Datele provin dintr-un sondaj IMAS, arata un comunicat remis Ziare.com.

Nivelul de acces la acest serviciu se mentine totusi scazut, avand in vedere ca pana la finalul anului toti romanii trebuie sa poata separa deseurile de ambalaje (conform Directivei Cadru Deseuri 2008/98/EC).

Odata cu dezvoltarea serviciului, s-au extins si o serie de practici care au un impact negativ asupra intreg sistemului.

In 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate. In acelasi timp, furtul deseurilor din containerele speciale - mai ales a deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata, PET-uri si dozele de aluminiu - cauzeaza pierderea investitiilor, devierea deseurilor de la circuitul normal de reciclare si demotivarea populatiei.

In ciuda acestor probleme cu care se confrunta toate localitatile, 3 dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul "reciclare".

Criteriile care stau la baza acestei clasificari sunt: cantitatea de deseuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului si solutiile implementate care au determinat reducerea incidentelor... mai mult


Miercuri, 18 Martie 2015, ora 14:34

3 comentarii
Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

Studiul denumit "Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) " efectuat pentru ECOTIC de catre GBD Research a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice si colectarea separata a acestora.

Metoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, in perioada 10-31 august 2014. Esantionul a fost de 1000 de persoane din mediul urban, cu varste intre 15 si 65 ani. Marja de eroare este de 3.1% la un nivel de incredere a datelor de 95%.

Circa 60% din cetatenii din mediul urban declara ca separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior. Cele mai mentionate deseuri separate sunt plastic, hartie, sticla si produse metalice.

Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) o reprezinta perceptia conform careia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), apoi ca nu stiu unde ar trebui sa le depuna sau lipsa facilitatilor (33%) si lipsa de preocupare si timp (29%).

Doar 4% declara ca fac colectare separata pentru deseurile electrice. In mod asistat insa, 87,5% din repondenti stiu ca se pot da deseuri elecrice spre reciclare.

La intrebarea "De ce considerati ca deseurile electrice ar trebui reciclate?", cele mai multe mentiuni se refera la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protectie a mediului impotriva efectelor... mai mult


Luni, 15 Septembrie 2014, ora 16:14

Patrula de Reciclare: Un experiment de solidaritate in Romania

Patrula de Reciclare: Un experiment de solidaritate in Romania

Solidaritatea fata de cauzele nobile are multe forme, in zilele noastre. Ni se cere sa dam bani. Sau sms-uri. Sa iesim in strada, sa dam share pe Facebook, sa semnam petitii, sa scriem la ziar, sa donam alimente, sa cumparam un anumit produs. Zeci de gesturi prin care sa ajutam oameni, sa sprijinim idei, sa facem o lume mai buna. Anul acesta, fiecare roman a avut ocazia sa ajute intr-un mod inedit copiii din judetul sau - si anume, colectand 50 de grame de... deseuri electrice, pentru proiectul Patrula de Reciclare.

50 de grame. Putin sau mult?

Editia 2013-2014 a programului national de educatie de mediu s-ar fi putut desfasura cu sloganul "Scapa de deseuri si ajuta-i sa castige!". Asta am avut de facut ca sa ne ajutam copiii sa castige un premiu national: sa dam la reciclare, simplu si gratuit, aparate electrice vechi si stricate mai mici, ca bateriile si becurile, sau mai mari... O cantitate de cel putin 50 g de astfel de deseuri de persoana, un gest simbolic prin care sa aratam ca sustinem mesajul copiilor si ca am inteles ca trebuie sa le urmam exemplul. Ei bine, locuitorii din 4 judete au reusit sa se mobilizeze si sa atinga aceasta "performanta". Felicitari asadar bihorenilor, covasnenilor, sibienilor si valcenilor!

Pe parcursul anului scolar trecut, cel putin un milion de romani au aflat cum trebuie sa se debaraseze corect de vechiturile electrice inutile. Daca fiecare dintre noi vom preda macar 50 g de deseuri electrice pe an, din ce in ce mai multe judete... mai mult


Joi, 11 Septembrie 2014, ora 10:21

Patrula de reciclare: Alfabetul reciclarii

Patrula de reciclare: Alfabetul reciclarii

Firescul vietii de zi cu zi este ca cei mici sa invete de la cei mari. Insa prin Patrula de Reciclare se dovedeste ca de multe ori, in chestiuni pe care cei mari le trateaza cu superficialitate, avem multe de invatat de la cei mici.

Agentii patrulelor noastre s-au intrecut, de-a lungul editiilor, in materiale si creatii ingenioase, graitoare, care pentru cei mari ar trebui sa fie o lectura obligatorie.

Si daca in primii ani de viata ne invatam copiii alfabetul care sa-i ajute sa descopere prin lectura lucruri noi, de aceasta data va prezentam un alfabet pe care noi, cei mari, ar trebui sa-l invatam de la cei mici, fiind creatia agentilor din Patrula de Reciclare, de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din Baia Mare, judetul Maramures.

Alfabetul reciclarii este un cod de bune practici, prin care cei mici ne ajuta sa... ajutam, la randul nostru, mediul de la A...la Z! Obiectivul pe care tinerii agenti l-au avut in minte in crearea acestui alfabet a fost "dezvoltarea responsabilitatii de a participa la mentinerea unui mediu curat, echilibrat."

Responsabilitate pe care cei mici o dezvolta din scoala, prin programul Patrula de Reciclare, iar cei mari trebuie sa le urmeze exemplul. Va invitam, asadar, sa deprindem impreuna bunele practici din Alfabetul reciclarii:

***

Adoptati o strada, un parc sau un rau pe care sa-l mentineti curat si sanatos!
Bucurati-va de natura: mergeti la iarba verde, faceti excursii, dar aveti grija ce lasati in urma voastra!
Cumparati... mai mult


Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:11

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (II)

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (II)

Echipamentele electrice si electronice contin diferite substante periculoase, care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator, daca nu sunt eliminate cu grija.

De aceea, este foarte important ca, in momentul cand un echipament electric ajunge in stadiul de deseu, adica nu mai poate fi folosit pentru scopul initial, acesta sa nu fie aruncat la gunoi, ci dus la un centru de colectare Deseuri electrice si electronice (DEEE) autorizat.

Patrula de reciclare: Ce se intampla cu deseurile electrice dupa colectare? (I)

Pentru protejarea noastra, dar si a mediului inconjurator, continuam prezentarea substantelor periculoase din pricipalele tipuri de deseuri electrice si procesele de reciclare prin care acestea sunt eliminate corect.

Aparate cu ecrane CRT - (televizoare, monitoare cu tub catodic)

Tubul catodic are in componenta un ecran, un con, frita de sticla, o rama metalica anti-implozie si un tun de electroni. Panoul de sticla si sticla conica sunt lipite cu frita de sticla, care are un continut ridicat de plumb.

Sticla CRT este amestecata cu oxizi de metal si alti aditivi:

sticla din partea frontala a unui CRT are un continut ridicat de oxid de bariu si oxid de strontiu
sticla din partea posterioara a unui CRT are un continut ridicat de oxid de plumb
Stratul de pulbere fluorescenta va fi extras din sticla CRT. Straturile de pulbere fluorescenta de pe partea interioara a ecranului contin o gama larga de metale, metale rare... mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:25

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba