reciclare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patrula de reciclare: Ce este eticheta de eficienta energetica, cum o citim si la ce foloseste?

Patrula de reciclare: Ce este eticheta de eficienta energetica, cum o citim si la ce foloseste?

Eticheta energetica europeana este creata pentru a furniza cumparatorilor informatii precise, comparabile si usor de recunoscut, cu privire la consumul de energie, performanta si alte caracteristici esentiale ale electrocasnicelor.

Aceste informatii permit consumatorilor sa identifice cat este de eficient energetic un produs si sa evalueze potentialele reduceri de costuri cu energia.

Incepand cu 1995, eticheta i-a ajutat pe consumatori sa aleaga echipamentele tinand cont si de informatiile privind consumul de energie.

Legislatia europeana este compusa dintr-o Directiva cadru, care stabileste principiile si obligatiile generale cu privire la eticheta energetica. Directiva cadru este insotita de o serie de regulamente delegate, care asigura informatia specifica fiecarei categorii de produse.

Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Succesul schemei de etichetare a determinat Uniunea Europeana sa introduca, in 2003, doua clase noi pentru echipamentele frigorifice, A+ si A++. Aceste categorii au fost adaugate peste clasa A pentru a raspunde cerintelor pietei pentru produse eficiente energetic si pentru a incuraja furnizorii sa dezvolte produse din ce in ce mai performante.

Data de 1 iulie 2012 reprezinta o piatra de hotar in domeniul legislatiei si implementarii activitatilor industriei ce vizeaza tema eficientei energetice pentru produsele electrice si electrocasnice. Este vorba despre intrarea in vigoare a primului regulament cu... mai mult


Joi, 31 Iulie 2014, ora 08:30

Patrula de reciclare: Cum iti afecteaza sanatatea deseurile electrice?

Patrula de reciclare: Cum iti afecteaza sanatatea deseurile electrice?

Cati dintre noi suntem cu adevarat constienti de pericolul din aparatele electrice sau electrocasnice pe care nu le mai folosim? Refuzul unora de a accepta ca aceste deseuri au un foarte mare potential toxic nu va elimina riscurile aduse de aruncarea la intamplare a acestor obiecte sau depozitarea lor in gospodarii.

Deseurile de echipamente electrice si electronice contin peste 1.000 de substante diferite, dintre care majoritatea sunt toxice. Cum polueaza ele, de fapt? Odata ajunse in natura sau depozitate necorespunzator, aceste obiecte se sparg, se degradeaza si toate substantele toxice continute sunt eliminate in apa, aer sau sol. Aproximativ 70% din substantele toxice care ajung la gropile de gunoi provin de la echipamentele electrice si electronice.

Frigiderul meu vechi - cadou sau gaura in pensia bunicii?

Compozitia unui aparat electric depinde de tipul acestuia - calculatoarele si serverele pot contine cadmiu, mercur si crom, televizoarele CRT, cele cu ecran plat sau cu ecrane LCD pot contine plumb, si lista continua.

Cel mai des intalnite substante toxice din deseurile de echipamente electrice si electronice sunt:

Unele substante ignifuge bromurate, utilizate in placile cu circuite si carcase din material plastic. Expunerea la aceste elemente poate afecta capacitatea de invatare si memoria. Aproximativ 1.000 de tone de o anume substanta ignifuga bromurata numita TBBPA a fost utilizata pentru fabricarea a 674 milioane de telefoane mobile in 2004.... mai mult


Marti, 29 Iulie 2014, ora 09:47

Patrula de reciclare: Ce contin si cat de periculoase sunt aparatele "de aruncat"

Patrula de reciclare: Ce contin si cat de periculoase sunt aparatele "de aruncat"

Colectarea selectiva a deseurilor electrice si electronice nu este doar necesara, ci chiar obligatorie pentru fiecare cetatean. Dar multi dintre noi au nevoie de mai multe argumente pentru a fi convinsi de importanta acestei actiuni. Iar simpla motivare ca sunt deseuri periculoase pentru mediu si pentru sanatatea fiecaruia dintre noi nu este intotdeauna suficienta.

Insa exista multe motive pentru care colectarea selectiva ar trebui sa devina un obicei al fiecaruia.

De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Va prezentam in continuare cateva lucruri pe care nu le stiati despre aparatele electrice pe care le depozitati in casa, unele stricate, altele pur si simplu depasite tehnologic pe care nu le mai folositi.

Nu le veti mai privi ca pe simple obiecte inutile, ci ca ceea ce sunt - deseuri periculoase!

Asadar, stiati ca...

...deseurile de EEE contin: metale grele (Hg, Cd, Pb) ce polueaza apa si solul, gaze toxice (freon) care eliminate in aer au efecte nocive sau materiale non-biodegradabile (plastic, sticla, metale) care pot fi eliminate nepoluant doar prin tratarea conform standardelor de mediu?
...colectarea selectiva si reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere?
...75% din componentele DEEE sunt reciclabile si pot fi reintroduse in industrie, la costuri mult mai mici?
...fiecare baterie contine in... mai mult


Joi, 24 Iulie 2014, ora 10:42

4 comentarii
Patrula de reciclare: Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Patrula de reciclare: Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Legislatia europeana transpusa la nivel national ne impune sa colectam deseuri electrice - cel putin 4 kg anual pe cap de locuitor. Practic, legea obliga fiecare primarie sa amenajeze un centru de colectare a DEEE in fiecare localitate.

Mai mult decat atat, in orasele mari, in municipii, trebuie sa existe un centru de colectare la fiecare 50.000 de locuitori, iar responsabilitatea acestui demers revine autoritatilor publice locale.

Se creeaza astfel o oportunitate remarcabila - comunitatile beneficiaza de o infrastructura coerenta de colectare a deseurilor, autoritarea locala ofera populatiei un serviciu de proximitate real si gratuit, iar producatorii se asigura ca deseurile electrice sunt preluate si reciclate responsabil.

Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Legea cadru a deseurilor stabileste ca penalitate pentru abandonarea deseurilor electrice de catre persoane fizice o amenda ce poate ajunge si la 2.000 lei! Practic, eliminarea deseurilor in locuri neamenajate special pentru colectare selectiva este strict interzisa.

Legislatia specifica deseurilor electrice mentioneaza ca "se interzice eliminarea prin depozitare finala a DEEE", astfel ca prioritara este colectarea selectiva in vederea reciclarii. In acest mod se creeaza premisele colectarii selective a DEEE din gunoiul menajer, mai ales ca Romania este obligata, alaturi de orice alt Stat Membru UE, sa atinga ambitioasa tinta de 4 kg DEEE/locuitor, tinta ce poate aduce, in... mai mult


Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:05

3 comentarii
Patrula de reciclare: De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Patrula de reciclare: De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Stiati ca o baterie contine in medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii contin 1 kilogram de metal ce poate fi reutilizat, dar in acest moment el se pierde in deseuri?

Stiati ca o baterie uzata, ajunsa la cosul de gunoi, apoi la ghena din spatele blocului si in final la groapa de gunoi, poate polua 1 metru patrat de pamant si 10 l de apa?

Colectand separat bateriile uzate, impreuna cu Asociatia RoRec, contribuim la prevenirea unor efecte majore asupra mediului inconjurator si sanatatii noastre, a tuturor.

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Prin colectarea separata, bateriile sunt stocate in siguranta si transferate apoi catre instalatiile de tratare, incetand astfel a fi un pericol pentru mediul inconjurator. Totodata, materialele si substantele continute pot fi reutilizate, contribuind in acelasi timp si la conservarea resurselor naturale.

Ce efecte au asupra mediului?

In medie, o persoana detine in jur de 2 baterii (pastila) si 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) si arunca in jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populatia Romaniei, efectul devine ingrijorator!

Bateriile uzate pot contine metale grele extrem de toxice, care, odata ajunse in natura sau eliminate necorespunzator, pot contamina solul si panza freatica. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate in aer sau intra in contact cu apa, devenind nocive pentru mediul inconjurator si mai ales pentru om.... mai mult


Marti, 15 Iulie 2014, ora 08:14

1 comentariu
Patrula de reciclare - Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Patrula de reciclare - Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Reciclarea deseurilor electrocasnice este o constanta vulnerabilitate, care nu pleaca doar din faptul ca lipseste infrastructura pentru colectare, ci si din faptul ca fiecare echipament vechi, care mai functioneaza, este cumva refolosit, la bunici, la tara, spune ministrul Mediului, Attila Korodi.

"Cu noua directiva europeana in aceasta privinta eu cred ca reusim sa cream un cadru care sa functioneze. Oricum este nevoie de responsabilizare la nivelul celor care aduc produse pe piata, dar si la nivelul autoritatilor locale care trebuie sa creeze infrastructura, in parteneriat sau proprie.

Orice campanie de constientizare aduce un lucru bun. Chiar saptamana trecuta am lansat linia de finantare pentru parteneri neguvernamentali pe constientizare, de la Fondul de Mediu. Fara proiecte de constientizare, de implicare, numai prin coercitie nu poti sa faci lumea sa duca deseurile pentru reciclare, indiferent despre ce deseuri e vorba", a declarat Attila Korodi pentru Ziare.com.

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

In general in privinta deseurilor avem o mare problema de mentalitate, apreciaza ministrul Mediului: "O parte importanta a societatii a crescut pe vremea cand nu aveam o industrie a ambalajelor, consumul nu era atat de mare. Gradul de colectare a deseurilor greu urmeaza consumul, chiar si in perioada de criza economica. Presiunea e foarte mare".

Una dintre chestiunile cele mai sensibile este colectarea... mai mult


Joi, 10 Iulie 2014, ora 13:00

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Deseurile electrice nu se arunca la ghena, impreuna cu gunoiul menajer. Semnul distinctiv (tomberonul taiat) il intalnim in toate manualele de utilizare a unui echipament electric sau electrocasnic nou.

Dar cine are rabdare sa parcurga aceste manuale pana la capat, in incercarea de a descifra toate tainele noii "jucarii" achizitionate?

Ce sunt deseurile electrice - DEEE...

E bine sa stim ca DEEE inseamna Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice, adica televizoare, frigidere, masini de spalat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar si becuri si tuburi fluorescente (neoane).

In general, orice echipament a carui functionare necesita energie electrica devine deseu atunci cand se strica sau pur si simplu nu ne mai e de folos. Pe scurt: orice "se baga in priza" sau functioneaza cu baterii.

... si cum polueaza ele mediul inconjurator?

Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul.

Ajunse la groapa de gunoi sau in natura, aceste substante polueaza solul, aerul si apa, ne afecteaza tuturor sanatatea si pot genera aparitia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate si afectiuni ale inimii.

Deseurile electrice reprezinta 5-6% din totalul deseurilor unei comunitati. Asa cum gunoiul menajer nu este pastrat in casa, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie... mai mult


Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:46

2 comentarii
Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Ziare.com a devenit partener media si suporter al Patrulei de Reciclare, un proiect dedicat informarii si educarii populatiei in domeniul protectiei mediului, prin colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Echipa Ziare.com devine astfel un promotor activ al cauzei sustinute de Patrula de Reciclare si da un exemplu de responsabilitate si solidaritate cu misiunea ecologica a profesorilor, elevilor si tinerilor voluntari hotarati sa incurajeze un bun obicei, cu impact direct asupra mediului in care traim - colectarea DEEE in Romania.

"Ne-am hotarat sa devenim suporteri ai Patrulei de Reciclare de indata ce am aflat despre aceasta initiativa atat de necesara. Cititorii nostri ne-au demonstrat in repetate randuri ca sunt interesati de astfel de subiecte de actualitate si cu impact direct asupra vietii lor; ne-au aratat ca stiu sa ia cele mai bune decizii, daca sunt informati corect.

Este de datoria noastra sa le explicam celor aproape 3 milioane de cititori care ne urmaresc in fiecare luna cat de usor pot face ceva pentru a proteja mediul in care traiesc, muncesc si isi cresc copiii.

Mentalitatile se schimba incet, la fel si obiceiurile oamenilor, dar totul se poate intampla mai repede si mai eficient cand presa sustine ideile bune. La Ziare.com, facem asta deja de ani de zile si ne bucuram ca avem acum un nou prilej gratie Patrulei de Reciclare", sustine Bogdana Boga, redactor-sef al publicatiei Ziare.com.

"Copiii,... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 10:54

ECOTIC a sarbatorit Ziua Mondiala a Mediului la uzina de reciclare DEEE GreenWEEE

ECOTIC a sarbatorit Ziua Mondiala a Mediului la uzina de reciclare DEEE GreenWEEE

In data de 5 iunie 2014, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, ECOTIC a organizat Ziua Portilor Deschise la Reciclarea DEEE. Evenimentul a fost dedicat producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice afiliati ECOTIC.

Prin aceasta actiune, ECOTIC impreuna cu GreenWEEE din Buzau au adus mai aproape de producatori si mass media aspecte concrete ale fluxului de colectare si reciclare corecta a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Printre cei prezenti la acest eveniment s-au numarat, alaturi de echipa ECOTIC, reprezentanti ai companiilor Samsung Romania, Metro Cash & Carry, Romtelecom, British American Tobacco, Omnilogic, Vlamir, R.H.S., System Plus, MGT Educational, precum si ai altor companii care au predat responsabilitatea managementului DEEE catre ECOTIC.

Vizita la uzina de reciclare GreenWEEE a permis producatorilor prezenti sa urmareasca intreg procesul de tratare al diferitelor categorii de deseuri de echipamente electrice si electronice: echipamente frigorifice, monitoare, echipamente electrice de mari si mici dimensiuni, precum si procesul de tratare al deseurilor de baterii si acumulatori. Pentru fiecare din aceste tipuri de deseuri, GreenWEEE detine cate o instalatie de tratare specializata. De asemenea, tot in aceasta fabrica functioneaza si o instalatie de procesare a cablurilor electrice.

"In calitate de reprezentant al grupului de responsabili cu gestiunea deseurilor din SC Metro Cash & Carry Romania SRL, imi... mai mult


Vineri, 06 Iunie 2014, ora 09:54

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Culmea norocului: A castigat la loto un milion de dolari pentru a doua oara
  2. Asa devotament, mai rar - O caracatita si-a pazit ouale patru ani, fara sa manance
  3. Imagini inedite din jungla: Ce s-a intamplat cu membrii unui trib izolat (Video)
  4. Cu ce se mai ocupa NSA in afara de spionaj: Scaune de masina pentru copii
  5. Uluitorul tobogan cu cadere libera de 15 metri, pe versantul unui defileu (Video)
  6. Cea mai mica proprietate privata din New York are dimensiunea unei felii de pizza
  7. Un glont intrat prin zid a omorat un copil de 8 ani
  8. Misterul craterelor din Siberia: Rasuflarea dragonului, ce ne poate aduce sfarsitul
  9. Descoperire misteriosa sub ruinele World Trade Center
  10. Stimati pasageri, ne pregatim sa aterizam. Aruncati drogurile la toaleta!