recuperare taxa auto

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Incasarile din timbrul de mediu in 2013 au fost de peste 732 de milioane de lei, in timp ce restituirile vechii taxe auto au totalizat peste 570 de milioane de lei, a anuntat, luni, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap.

Restituirea vechii taxe auto s-a facut in baza unei hotarari judecatoresti definitive.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit ca taxa de prima inmatriculare, introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, incalca legislatia UE, ca si taxa auto care a inlocuit-o, in ianuarie 2012.

Aceasta din urma a fost inlocuita cu timbrul de mediu, pe 15 martie 2013. Timbrul de mediu se plateste o singura data la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atat in cazul masinilor noi, cat si al celor second hand, pentru care nu a fost platita fosta taxa auto.

In cazul restituirii vechii taxe, se va plati timbrul de mediu la prima transcriere a titlului de proprietate.

Astfel, Fondul pentru Mediu a beneficiat efectiv de o contributie de peste 162 de milioane de lei din timbrul de mediu. La acestea s-a adaugat suma de peste 190 de mii de lei reprezentand incasari din alte taxe, conform OUG 196/2005, si de peste 20 de mii de lei reprezentand dobanzi la Fondul pentru Mediu, potrivit aceluiasi act normativ.

Rezulta, astfel, contributii totale de peste 373 de milioane de lei la Fondul pentru Mediu in 2013.

Din aceste contributii, s-au platit peste 87,8 milioane de... mai mult


Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:44

2 comentarii
Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

Taxa auto, cunoscuta oficial ca taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare sau taxa de prima vanzare, achitata de romani incepand cu 2007, poate fi recuperata integral printr-o actiune deschisa in instanta, urmandu-se desigur pasii birocratici greoi specifici unui bir atat de confuz in scop si forma de aplicare.

Modificata in repetate randuri de-a lungul anilor, taxa auto si-a pastrat si consolidat caracterul ilegal, principalele aspecte contestate de soferi si institutiile europene fiind discriminarea creata prin favorizarea produselor nationale in raport cu cele din spatiul Uniunii Europene si interpretarea aberanta a principiului in virtutea caruia a fost introdusa respectiva taxa, si anume "poluatorul plateste".

In acest context, procesele pentru recuperarea taxei auto au cunoscut o mare amploare.

Hatisul legislativ care a stat la baza perceperii taxei auto

Taxa auto a fost introdusa in Codul Fiscal intrat in vigoare in anul 2007, sub denumirea "taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule", fiind reglementata ulterior prin OUG 50/2008, ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare, intrata in vigoare in iulie 2008, care stabilea ca taxa este platita de cumparator doar cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania sau la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei anumite exceptari sau scutiri.

Ordonanta a fost modificata la randul ei de mai multe ori ca urmare a criticilor Comisiei Europene cu privire... mai mult


Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:31

5 comentarii
Recuperare taxa auto: Cui ne adresam, ce documente depunem

Recuperare taxa auto: Cui ne adresam, ce documente depunem

Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.

Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.

Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:

- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);

Citeste mai multe despre recuperarea taxei auto - cui ne adresam, ce documente depunem pe Business24.ro. mai mult


Marti, 16 Octombrie 2012, ora 08:20

3 comentarii
Soferii pot completa deja cererile de restituire a diferentei pe taxa auto

Soferii pot completa deja cererile de restituire a diferentei pe taxa auto

Formularele-tip prin care soferii romani pot solicita returnarea diferentei de taxa auto platita dupa data de 1 iulie 2008 se gasesc, incepand de luni, la toate directiile financiare din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit informatiilor Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri, 13 ianuarie 2012, au la dispozitie, pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de catre organele fiscale.

Fiscul a stabilit, de asemenea, modelul si continutul formularelor necesare, in functie de specificul contractului, de leasing, vanzare directa etc.

Astfel, cei care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

In cazul in care o persoana care solicita returnarea diferentei de taxa de poluare nu mai detine chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia, poate obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata.

Restituirea sumei solicitate se va face in... mai mult


Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:30

2 comentarii
Noua lege privind taxa auto intra in vigoare, dar nu va fi aplicata inca

Noua lege privind taxa auto intra in vigoare, dar nu va fi aplicata inca

Noua lege privind taxa de poluare auto va intra in vigoare sambata, urmand sa fie aplicata efectiv abia dupa ce Guvernul va aproba normele de aplicare, potrivit informatiilor Ministerului Mediului si Padurilor.

Noua lege a fost publicata in Monitorul Oficial marti, urmand sa intre in vigoare in cel mult trei zile de la publicare.

Aplicarea efectiva a legii va fi posibila numai dupa ce Executivul va aproba in sedinta saptamanala normele metodologice necesare, potrivit MMP.

Noul act normativ presupune o reducere cu pana la 25% a taxei de poluare, cu posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata restitui sumele reprezentand diferenta de taxa platita.

Conform legii, care are la baza principiul 'poluatorul plateste', taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare actul normativ.

Taxa de poluare constituie venit pentru bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu, printre care Rabla, Casa Verde, Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a... mai mult


Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:27

5 comentarii
Cum recuperezi taxa auto - ministrul Mediului promite viteza

Cum recuperezi taxa auto - ministrul Mediului promite viteza

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a explicat, intr-o emisiune difuzata duminica dimineata, pasii prin care cei care au platit taxa auto dupa 2008 isi pot recupera 25% din suma platita.

"A fost si in urma rezolutiei Curtii Europene de Justitie. Sunt 2 componente importante - vom reduce cu 25% aceasta taxa - si cei care au platit din 2008 o taxa mai mare vor primi banii inapoi. Diferenta - vreo 200 de milioane de lei. E bine sa avem o taxa mai mica.

Noi avem banii disponibili la fondul de mediu, nu va dura mult. Astazi a fost discutata legea, am discutat cu ANAF - din momemnt ce banii sunt disponibili, trebuie sa verificam datele, sa se calculeze cat trebuie sa primeasca si imediat li se dau banii", a spus Borbely la PRO TV.

Ministrul a spus ca viteza platirii acestor bani depinde si de numarul de oameni care vor depune cereri pentru a-si recupera banii.

"Nu putem sa dam toate termenele, e in functie de cate cereri vor veni. Inseamna ca vine cetateanul la Administratia Fiscala, vin documentele la Bucuresti si vin banii. Am discutat cu ANAF si suntem pregatiti", a mai spus ministrul UDMR.

El a adaugat ca nici 2012 nu va fi foarte bun pentru piata auto din Romania.

"Nu va fi probabil nici anul viitor unul spectaculos din punct de vedere al vanzarilor de masini. au fost 150.000 de autoturisme casate, anul asta 120.000, trendul e descendent (....)In momentul de fata avem nevoie si de taxa auto si de programul Rabla", a mai afirmat ministrul.... mai mult


Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 11:23

6 comentarii
Cum sa-ti recuperezi taxa auto de la stat - Interviu

Cum sa-ti recuperezi taxa auto de la stat - Interviu

Cei care dau in judecata statul pentru a recupera taxa auto au foarte mari sanse sa castige procesele.

In prezent, exista 45.000 de procese pe rol, iar majoritatea au fost castigate de reclamanti. O decizie din mai 2011, a Curtii de la Luxemburg, arata ca taxa de poluare pe 2008 si 2009 trebuie restituita, pentru ca este ilegala.

Probabil ca multi soferi stiu acest lucru, dar nu stiu incotro sa o apuce, atunci cand vine vorba de un proces cu statul roman. In sprijinul lor vine Asociatia A-CAR, infiintata in 2009, in Satu Mare. A-CAR are filiale in 38 de orase, intre care in Baia Mare, Satu Mare, Bistrita si Tulcea.

Pe langa serviciul de asistenta juridica acordata membrilor sai care doresc sa-si recupereze taxa auto de la stat, asociatia ofera si asistenta rutiera celor care detin cardul de membru. Despre cum poti ajunge membru al A-CAR, dar si despre procedura recuperarii taxei auto, ne-a vorbit Ovidiu Domide, presedintele A-CAR Romania.

Cine este A-CAR, cand a fost infiintata si de ce?

Asociatia Asistentei Rutiere din Romania, A-CAR Romania, a fost fondata in anul 2009, potrivit actului constitutiv pe baza liberului consimtamant al membrilor fondatori, ca persoana juridica romana de drept privat fara scop patrimonial, neguvernamentala, non-profit, apolitica si independenta.

A-CAR a fost infiintata pentru promovarea serviciilor de asistenta rutiera si a altor servicii specifice in randul conducatorilor auto si a automobilistilor romani si pentru... mai mult


Duminica, 17 Iulie 2011, ora 11:41

2 comentarii
Vezi cum recuperezi in instanta taxa auto de poluare - Tv Ziare.com

Vezi cum recuperezi in instanta taxa auto de poluare - Tv Ziare.com

Cei care dau in judecata statul pentru a recupera taxa auto au foarte mari sanse sa castige procesele, sustine avocatul Marius Vicentiu Coltuc. Acesta a explicat, la TV Ziare.com, procedura de a actiona statul in judecata.

In prezent, exista 45.000 de procese pe rol, iar majoritatea au fost castigate de reclamanti, arata avocatul. O decizie din mai a Curtii de la Luxemburg arata ca taxa de poluare pe 2008 si 2009 trebuie restituita, pentru ca este ilegala.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Marius Vicentiu Coltuc

Decizia in prima instanta este, de cele mai multe ori, in favoarea Administratiei Financiare care emite decizia de calcul, insa la recurs reclamantii castiga, adauga acesta.

"Fie cerem evitarea taxei de poluare fie recuperarea banilor. Este un proces de contencios administrativ. Se ataca decizia de calcul a Administratiei Financiare, se depune plangerea prealabila si se asteapta 30 de zile pentru a primi un raspuns negativ sau niciun raspus.

(...) Au aparut diverse modele de cereri pe Internet, important este sa nu le folositi, ci sa apelati la un avocat. Daca cererea nu este identica cu cerea de chemare in judecata peste 30 de zile, la tribunal exista anumite probleme, se respinge cererea pentru ca nu ati parcurs procedura antejudiciara", explica Marius Vicentiu Coltuc.

La dosar se depun o copie dupa decizia de calcul de la Administratia Financiara, chitanta cu care s-a achitat suma, o copie dupa contractul de vanzare cumparare din... mai mult


Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 14:18

Cum sa va recuperati banii pe taxa auto

Cum sa va recuperati banii pe taxa auto

Daca ati platit taxa auto la valoarea tripla, acum va puteti recupera banii. Atentie insa, ca luat banii inapoi numai daca ati inmatriculat o masina second-hand dupa 15 decembrie, desi era cumparata inainte de aceasta data.

Daca sunteti in aceasta situatie, trebuie sa depuneti cerere de restituire a diferentei, pentru a va recupera banii dati degeaba la stat.

Cum se procedeaza? Persoana interesata merge la administratia financiara de care apartine cu domiciliul si depune o cerere de restituire, insotita de cartea de identitate a vehiculului si de certificatul de inmatriculare, precum si de chitanta care atesta plata taxei triple.

Teoretic, statul promite ca va rambursa in termen de 45 de zile, iar daca termenul este depasit aveti dreptul la dobanda.

B.B. mai mult


Vineri, 06 Martie 2009, ora 08:29

6 comentarii
Alte articole despre: recuperare taxa auto

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli