reducere personal invatamant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Proiect de reducere a mii de posturi din educatie, trimis sindicatelor fara avizul ministrului

Proiect de reducere a mii de posturi din educatie, trimis sindicatelor fara avizul ministrului

Un proiect de ordin care prevede reducerea a 4.000-5.000 de posturi din invatamantul preuniversitar a fost trimis sindicatelor fara acordul ministrului si fara ca acesta sa cunoasca prevederile, Sorin Cimpeanu spunand ca documentul a fost retras imediat ce a aflat de el.

Sindicatele din educatie au primit un proiect de ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare la catedra, a structurilor functionale pentru personalul de conducere si a criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice din inspectoratele scolare, din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din unitatile conexe, documentul vizand reducerea cu 4.000 - 5.000 a posturilor din invatamantul preuniversitar.

Proiectul de act normativ transmis sindicatelor de catre Directia salarizare din Ministerul Educatiei ar fi fost elaborat la sfarsitul anului 2013 si, desi numele ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, apare pe document, acesta sustine ca nu cunostea prevederile si nici nu i s-a cerut acordul pentru ca acesta sa fie transmis.

"Documentul a fost lansat fara acordul meu si, mai cu seama, fara sa cunosc prevederile documentului. Nemultumirile privind continutul acestui ordin sunt majore si documentul a fost deja retras", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca a... mai mult


Vineri, 13 Februarie 2015, ora 14:30

1 comentariu
Sindicalistii din invatamantul preuniversitar ameninta cu proteste

Sindicalistii din invatamantul preuniversitar ameninta cu proteste

Cele trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar i-au transmis o scrisoare comuna premierului Victor Ponta prin care ii solicita adoptarea, in regim de urgenta, a unor masuri in lipsa carora salariatii din sistemul educational ar putea declansa in perioada urmatoare actiuni de protest.

"Dupa cum, desigur, cunoasteti, nu doar salariatii din invatamantul preuniversitar, ci si copiii, elevii si parintii acestora au fost in ultimii ani victimele politicii aberante duse de fosta guvernare, care a promovat, in mod abuziv, o serie de acte normative emise fara consultarea partenerilor de dialog, cu efecte dezastruoase asupra actului educational. Fata de situatia cu care se confrunta in prezent in special salariatii din sistem - si nu numai - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant 'Spiru Haret' si Federatia Educatiei Nationale apreciaza ca se impun, in regim de urgenta, o serie de masuri", se spune in scrisoare.

O prima masura propusa de cele trei federatii sindicale vizeaza modificarea Legii Educatiei Nationale. Astfel, sindicalistii propun modificarea nivelurilor sistemului de invatamant preuniversitar prin trecerea clasei pregatitoare de la invatamantul primar la cel prescolar si mentinerea clasei a XI-a la liceu. Totodata, sindicalistii sustin reinfiintarea scolilor profesionale.

De asemenea, federatiile sindicale doresc modificarea componentei consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, astfel... mai mult


Joi, 20 Septembrie 2012, ora 16:57

1 comentariu
Greva generala in invatamant pe 6 februarie?

Greva generala in invatamant pe 6 februarie?

Cadrele didactice din preuniversitar ar putea declansa greva generala pe 6 februarie, dupa ce termenul consultarilor cu membrii de sindicat a fost prelungit cu doua saptamani, au declarat, joi, reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

"Pana la 6 februarie, insa, pot aparea noi proteste spontane in unitatile de invatamant", spune presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Initial, FSLI a anuntat ca isi consulta membrii pentru declansarea protestului la 23 ianuarie.

Principala nemultultumire reclamata de cadrele didactice este cea legata de inghetarea salariilor in 2012, motiv pentru care nu isi pot recupera reducerea de 25%.

Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti si de esalonarea pana in 2016 a platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti, avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, si de prorogarea, pana la 1 ianuarie 2013, a alocarii, pentru finantarea invatamantului, a minimum 6% din PIB.

O alta nemultumire a lor vizeaza masura luata de Ministerul Educatiei de a nu se mai retine cotizatia de sindicat pe statul de plata.

De asemenea, FSLI respinge repetarea practicii de asumare a raspunderii guvernamentale pe proiectele de legi esentiale, ca de exemplu Legea educatiei nationale, Legea de modificare si completare a Codului muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Pana la... mai mult


Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 14:21

Normele metodologice pentru reducerea salariilor din institutiile publice, publicate in MO

Normele metodologice pentru reducerea salariilor din institutiile publice, publicate in MO

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25% a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din BNR, CNVM, CSA si CSSPP.

Diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator aferent acestor sume se achita de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La acestea se adauga si institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.

Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat 20.36.01.20 "Venituri ale bugetului de stat - varsaminte din reducerea drepturilor salariale conform Legii nr. 118/2010", deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se mai arata in normele din Monitorul Oficial.

Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100.

"Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura... mai mult


Marti, 13 Iulie 2010, ora 17:03

Funeriu anunta 10.000 de disponibilizari in invatamant, la toamna

Funeriu anunta 10.000 de disponibilizari in invatamant, la toamna

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a declarat miercuri ca 10.000 de angajati din invatamant vor parasi sistemul, dar a asigurat ca reducerea de personal nu ii va afecta pe titulari.

"Aproximativ 10.000 de oameni vor pleca din sistem din septembrie, ei nu sunt titulari. De asemenea, 15.000 de norme dispar din luna septembrie 2010. 4.000 de titulari au ramas fara norma, dar raman in sistem. Niciun titular nu ramane fara norma", a declarat Funeriu la Realitatea.net.

Funeriu a vorbit si despre reducerea salariilor profesorilor. "Reducerea de 25% a salariilor se aplica si pe perioada vacantei de vara. Reducerea se face pe salariul brut. Din pacate atat isi poate permite Romania astazi sa ofere. Este un mare decalaj intre cei nou intrati in sistem si cei in prag de pensie", a precizat ministrul.

"Guvernul si ministerul, singurii care inteleg importanta Legii educatiei"

Referindu-se la Legea Educatiei, Funeriu a spus ca spera sa se organizeze o sesiune de vara parlamentara, pentru ca aceasta sa fie adoptata.

"Schimbarile in Educatie nu sunt posibile cu actualul cadru legal, pe care opozitia ne impiedica sa il punem in aplicare. Din pacate, Guvernul si Ministerul Educatiei sunt singurele care inteleg bine de ce e importanta noii Legi a Educatiei.

Acest Bac ne arata urgenta de a avea o noua Lege a educatiei care sa ofere un cadru legal pentru administratea scolilor, profesori bine pregatiti, un curriculum bun", a declarat... mai mult


Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 15:11

17 comentarii
Scolile raman fara personal la cabinetele medicale

Scolile raman fara personal la cabinetele medicale

Personalul din unitatile de asistenta medico-sociala si din cabinetele medicale ale unitatilor de invatamant ar putea fi redus, anul acesta, cu 2.400 de oameni, potrivit unui proiect de hotarare care stabileste normativul pentru personal si standardele de cost pentru servicii.

Potrivit proiectului pentru aprobarea standardelor de cost "pentru unele servicii medicale si activitati de asistenta medico-sociala si de mediatori sanitari rromi", publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin aplicarea normativului de personal propus se estimeaza o posibila reducere a numarului de personal comparativ cu anul precedent cu 616 persoane (24 medici, 152 asistenti medicali, 118 personal auxiliar, 57 TESA si personal de conducere si 265 muncitori si personal de deservire).

De asemenea, in cabinetele din unitatile scolare ar urma sa fie o reducere a personalului de 1.776 de persoane (160 medici si 1.616 asistenti medicali).

"Din situatiile noastre, avem deficit de personal si nicidecum prea multi angajati, ca sa fie nevoie de disponibilizari. E vorba de personalul cel mai important in aceasta activitate deosebit de sensibila, cel mai expus. Ne vom consulta cu organizatiile noastre cu privire la ce se va intampla in 2010 si va trebui sa avem in vedere actiuni mai dure.

Probabil, vor fi actiuni de protest, pentru ca vrem sa aparam fiecare om, nu doar pe cei 2.400 despre care se vorbeste in acest ordin. Sunt mai multe incercari de reducere a personalului, chiar si prin... mai mult


Vineri, 05 Februarie 2010, ora 14:00

1 comentariu
Scoala incepe pe 14 septembrie

Scoala incepe pe 14 septembrie

Profesorii, parintii si elevii au fost anuntati marti ca anul scolar 2009 - 2010 va incepe pe data de 14 septembrie, dupa ce sindicalistii din Educatie au purtat noi discutii la Guvern.

"Nici nu s-a pus problema ca anul scolar sa inceapa mai tarziu cu zece zile. El va incepe cand a fost planificat, pe 14 septembrie. In legatura cu cele 10 zile ar trebui sa avem niste discutii la Guvern, iar acestea sa nu afecteze salariatii din invatamant. Deocamdata suntem in studiu, nu vom accepta in niciun caz munca fara plata", a declarat presedintele federatiei sindicale Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

Liderul sindical a precizat ca inca nu s-a ajuns inca la o solutie, dar vor vedea ulterior ce vor gasi.

"Invatamantul este un domeniu care nu poate fi lasat la bunul plac al unei asemenea decizii. Invatamantul este un domeniu cu foc continuu", a mai declarat Isvoranu.

Presedintele Alma Mater, Anton Hadar, a declarat ca in lunile septembrie, octombrie si noiembrie trebuie sa se faca cheltuieli personal de 15,5% lunar, adica 46,6% pe intreaga perioada.

"Reducerea normelor este o solutie insa veniturile extrabugetare ale universitatilor pot completa si unele pot avea o solutie la aceasta problema", a declarat Hadar.

Andronescu: Se vor reduce cheltuielile, insa fara sa scurtam anul scolar

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat marti ca se vor face reduceri de personal, insa fara sa se reduca din durata anului scolar.

"Este foarte greu de acceptat sa... mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 14:24

5 comentarii
Salariile profesorilor scad cu pana la 25%

Salariile profesorilor scad cu pana la 25%

Cadrele didactice de la majoritatea unitatilor de invatamant din tara au fost instiintate, marti, ca fondurile au fost micsorate cu pana la 25%, ceea ce inseamna ca salarile profesorilor scad.

Masura este una dintre prevederile ordonantei 34 cu privire la rectificarea bugetara, potrivit careia toate bugetele institutiilor din invatamant s-au redus, informeaza Antena 3.

Toti directorii au primit bugete pentru salarii mai mici cu pana la 25%, fonduri ce ar trebui sa le fie de ajuns sa plateasca salariile profesorilor cel putin o luna de zile. Astfel, directorii de scoli sunt pusi in situatia in care fie miscoreasca salariile, fie renunta la o parte din personalul din invatamant.

Liderii sindicali: Ce se intampla e foarte grav

"Noi am avertizat guvernul cu privire la efectele negative. Boc este absolul iresponsabil in toate actiunile pe care le intreprinde. A atacat toate categoriile profesionale cu venituri mici" a declarat pentru Antena 3 Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret.

"Din 37 de ordonante pe care le-a emis guvernul pana acum, cinci sunt impotriva profesorilor" a spus Constantin Ciosu, secretar general al FEN.

"Ceea ce se intampla este foarte grav. Este cea mai drastica reducere a cheltuielilor de personal din perioada postdecembrista. Practic, pentru o luna de zile, fondul de salarii nu este suficient. Nu este exclus ca sumele care nu ajung sa fie mai mari" a declarat si Simion Hancescu, vicepresedinte FSLI.

Sindicalistii din... mai mult


Marti, 28 Aprilie 2009, ora 20:31

10 comentarii
Ministrul Educatiei nu este de acord cu o reducere de personal

Ministrul Educatiei nu este de acord cu o reducere de personal

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu este de acord cu o reducere de personal in acest domeniu si nici cu reduceri salariale.

"Realmente este imposibil sa acceptam ca 20.000 de posturi sa plece din sistemul de invatamant, nu este posibil asa ceva. Nu mai este posibila functionarea invatamantului", a afirmat Andronescu, la finalul unei sedinte de lucru a conducerii PSD.

Ea considera ca propunerile de reducere de personal sau de salarii trebuie discutate impreuna cu ministrul Finantelor si ceilalti responsabili din acest minister, pentru identificarea unei solutii de iesire din acest impas. mai mult


Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 15:50

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)