regionalizarea romaniei

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole

Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole

Regionalizarea atrage dupa sine o serie de schimbari la nivelul celor mai importante ministere. La Agricultura, spre exemplu, dispar functii si institutii, insa "rasar" altele in loc. Din 2014, Directiile Agricole unde fermierii isi rezolvau, pana acum, cele mai multe probleme, nu vor mai exista. Se infiinteaza, in schimb, Centrele Regionale pentru Agricultura.

Potrivit unui proiect de act normativ, Directiile Agricole, care, in prezent, exista in fiecare judet vor fi desfiintate. In locul lor o sa apara oficii judetene. Practic, atributiile Directiilor Judetene vor fi preluate de Centrele Regionale pentru Agricultura.

In aceste conditii, autoritatile "divid" o institutie in mai multe sucursale, ceea ce inseamna ca apar si mai multe locuri de munca.

Centrele regionale - institutii "nou, noute"

Romania va avea, din 2014, opt Centre Regionale si alte 41 de oficii judetene. Institutiile nou infiintate vor avea un director, si vor prelua o parte din atributiile si sarcinile Directiilor Agricole.

Aflati ce alte institutii subordinate Ministerului Agriculturii "se schimba la fata" dupa regionalizare in continuarea articolului Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole. Vezi ce "rasare" in loc pe Business24 mai mult


Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:46

Ce specializare va avea judetul tau dupa regionalizare

Ce specializare va avea judetul tau dupa regionalizare

Regionalizarea Romaniei este un proiect pe termen lung si tocmai de aceea autoritatile iau in calcul in toate noile strategii viitoarele regiuni ale Romaniei. Specializarea economica a fiecarei regiuni pe un domeniu de activitate este "asul din maneca" pe care il pregateste Guvernul pana in 2020.

Dupa finalizarea regionalizarii, Romania va fi impartita in 10 regiuni, fiecare cu identitatea ei culturala si economica. In acest sens, autoritatile pregatesc deja terenul pentru noile regiuni si le "dirijeaza" catre un segment economic pe care sa si-l insuseasca. Specializarea si concentrarea cu precadere catre un domeniu ar putea constitui secretul dezvoltarii durabile a regiunilor si aplanarea unor "rivalitati" intre baroni vecini.

In Strategia Nationala de Export 2014-2020, reprezentantii Ministerului Economiei au trasat sectoarele pe care ar trebui sa se concentreze fiecare regiune.

Regiunea de Nord-Est - industria textila, turism si IT

Regiune de Nord-Est cuprinde judetele Botosani, Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui. In Moldova de Nord, judetul Iasi si resedinta sa de judet raman polul de influenta al regiunii, prezentand un important interes atat pentru locuitorii judetului Vaslui, cat si pentru cei din Neamt sau Botosani. Pentru aceasta regiune, industria textila este cea care va contribui la cresterea economica, alaturi de turism si IT.

Aflati ce specializari vor avea celelalte regiuni ale Romaniei in continuarea articolului REGIONALIZARE: Fiecare... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 11:59

4 comentarii
PNL are deadline sa se pronunte pe regionalizare. Dragnea: Nu e firesc sa propunem legi diferite

PNL are deadline sa se pronunte pe regionalizare. Dragnea: Nu e firesc sa propunem legi diferite

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca el inca asteapta ca PNL sa-i dea un punct de vedere asupra proiectului de lege privind regionalizarea, pe care l-a transmis liberalilor acum aproximativ o luna, aratand ca nu este firesc ca PSD si PNL sa propuna proiecte diferite daca respecta votantii USL. Potrivit unor surse, Dragnea a dat PNL termen pana la 15 octombrie sa se pronunte.

"Ceea ce m-a facut pe mine sa am o reactie vineri se refera la modul cum noi am abordat relatia cu cetatenii. Noi am fost in 2012 in alegeri impreuna in USL, nu am cerut oamenilor sa voteze PSD si PNL, nu stim cum iesea. Si atunci nu cred ca este firesc, daca ne respectam cetatenii care ne-au votat, sa mergem cu proiecte de legi unul de la PSD, unul de la PNL. Asa cred eu", a spus, marti, Liviu Dragnea.

El a precizat ca in acest moment asteapta punctul de vedere al PNL pe proiectul de lege privind regionalizarea pe care l-a trimis liberalilor de aproximativ o luna.

"Asteptam ca in perioada urmatoare - tot asteptam - ca din partea colegilor de la PNL sa vina un punct de vedere pe proiectul de lege pe care l-am remis acum trei-patru saptamani", a spus Dragnea.

"Nu putem face doua regionalizari in Romania"

Intrebat daca il incurca aceasta asteptare, Dragnea a spus: "Nu e vorba ca ma incurca pe mine, pentru ca nu discutam de doua proiecte, nu facem regionalizare si descentralizare pentru Liviu Dragea. Eu sunt suficient de descentralizat si regionalizat. (...) Numai ca nu putem face doua... mai mult


Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:33

1 comentariu
Regionalizarea e pe moarte (Opinii)

Regionalizarea e pe moarte (Opinii)

Chiar daca beneficiaza de serviciile unui inalt corifeu precum Liviu Dragnea, mult clamata regionalizare are toate sansele sa sucombe inainte de a se fi nascut cu adevarat.

Atat varianta lansata de Traian Basescu, cea care prevedea desfiintarea judetelor, cat si cea uselista, care preconizeaza prezervarea structurilor existente ale acestora.

Reorganizarea administrativ-teritoriala bate pasul pe loc devenind tot mai mult un prilej de reverie si proiectii funambulesti despre viitorul mirific care se va asterne peste tara dupa adoptarea maretei reforme. Osardia promotorilor ei aduce tot mai mult cu stradania babei care se piaptana exact in momentul in care tara a luat foc.

Deoarece se pot identifica fara prea multa imaginatie multe alte probleme infinit mai importante si mai presante decat o regionalizare facuta in pripa si cu motivatii care sunt cu totul altele decat cele invocate de la tribuna publica.

Regionalizarea intra in coliziune cu multe si semnificative impedimente de natura obiectiva si subiectiva pe care nimeni nu le-a pus in dezbatere cu adevarat, necum sa le fi limpezit macar partial. Sa vedem cateva dintre ele!

Nu este deloc sigur si n-a demonstrat nimeni convingator ca regionalizarea ar avea beneficii economice atat de manifeste precum se pretinde. Absorbtia mai buna a unor fonduri europene, etc. Sau ca prin acordarea de atributii corespunzatoare, actualele regiuni de dezvoltare n-ar putea sa indeplineasca aceste functiuni.

Daca ne amintim,... mai mult


Luni, 19 August 2013, ora 12:55

17 comentarii
Alte articole despre: regionalizare Romania, regiuni Romania
Basescu: Mare grija cu regionalizarea, Romania este stat unitar!

Basescu: Mare grija cu regionalizarea, Romania este stat unitar!

Traian Basescu a afirmat ca politicienii trebuie sa aiba mare grija cu privire la modul in care este realizata regionalizarea, subliniind ca Romania este stat unitar.

"Trebuie avuta mare grija cu aceste regiuni. Definitia statului roman este stat unitar. Daca ei se gandesc ca vor face parlamente regionale, presedinti regionali, statul se transforma in stat federal. Deci mare grija, dragi politicieni, Romania este stat unitar (...)

Ce as fi facut eu pana la ora asta? Domnul Dragnea vrea sa numeasca presedinti regionali, ii recomand sa nu o faca inainte de a face cateva lucruri, au pierdut deja timp. Trebuia sa ia in analiza comunele si sa vada care sunt viabile din punct de vedere economic, voiam sa vad ca incep sa construiasca infrastructura de comunicatii", a spus Traian Basescu, duminica, la Pro TV.

Potrivit presedintelui, "regionalizarea, asa cum este dezbatuta, nu va face decat sa mai introduca un etaj intermediar intre Guvern si administratiile locale. Administratia la nivel judetean trebuia sa dispara chiar daca in interiorul regiunilor mentinem numele judetelor".

Basescu a dat exemplul Harghitei si Covasnei, unde "daca nu se schimba mentalitatea, lucrurile raman foarte dificile. Oricat s-ar supara colegii nostri policieni maghiari, trebuie sa ia nota de faptul ca nationalimul maghiar a facut ca aceste zone sa ramana in urma din punct de vedere al dezvoltarii", fiind acceptate numai firme unguresti pentru investitii, a explicat Basescu. mai mult


Duminica, 16 Iunie 2013, ora 11:37

23 comentarii
Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni - Care sunt acestea

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni - Care sunt acestea

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare.

Noile regiuni, numarul lor, calculul pentru capitalele de regiune si modul in care regionalizarea Romaniei va influenta viata locuitorilor sunt abordate intr-un document de 56 de pagini emis de catre CONREG, potrivit Pro TV.

Conform raportului, regionalizarea Romaniei ar putea fi facuta in 7 sau 8 regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.

Preluand modelul regionalizarii din Polonia, tara cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, Romania ar putea fi impartita in regiuni cu o populatie medie intre 2,4 si 2,7 milioane de locuitori, in functie de numarul de regiuni, 7 sau 8.

Regionalizarea dupa modelul polonez, o lectie pentru Romania?

"Construirea regionalizarii din 2013 in Romania si prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie sa aiba in vedere nu numai situatiile de similaritate, ci si pe cele de diferentiere contextuala intre cele doua tari", scrie in raport.

Care ar putea fi regiunile

Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.... mai mult


Joi, 16 Mai 2013, ora 20:10

11 comentarii
Start la regionalizare - Guvernul a decis demararea procedurilor (Video)

Start la regionalizare - Guvernul a decis demararea procedurilor (Video)

Guvernul a decis inceperea actiunilor aferente procesului de regionalizare-descentralizare in Romania, printr-un memorandum avizat in sedinta de marti.

Ministrul Administratiei, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat recent ca proiectul oficial de regionalizare si descentralizare al Guvernului va fi prezentat dupa ce vor fi finalizate toate discutiile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, respectiv dupa ce vor fi finalizate dezbaterile la nivel local, in judete, in regiunile de dezvoltare actuala si dupa ce se va finaliza tot pachetul de proiecte de acte normative si cadrul institutional necesar pentru regionalizare si descentralizare.

El a adaugat ca Guvernul este interesat ca la finalul anului 2013 aceste regiuni administrative sa fie infiintate, existand totodata si tot pachetul de programe de dezvoltare regionala care sa fie finantat in urmatorul exercitiu financiar 2014-2020.

"Tinta noastra este ca in luna iunie sa finalizam cadrul pentru descentralizare si regionalizare. Il punem pe masa Guvernului, apoi va intra in dezbatere publica. Dupa ce se modifica Constitutia, dam drumul la alegerile pentru regiuni", a declarat recent Dragnea.

El a subliniat ca regionalizarea Romaniei nu implica desfiintarea judetelor, dar, in ceea ce priveste prefecturile, acest lucru nu este inca sigur.

Vicepremierul a adaugat ca, la nivelul cetatenilor, impartirea tarii va insemna micsorarea numarului de salariati.

"S-ar putea ca un numar semnificativ... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:07

8 comentarii
Sulfina Barbu: regionalizarea se va face dupa alegerile din 2012

Sulfina Barbu: regionalizarea se va face dupa alegerile din 2012

Regionalizarea Romaniei ramane o tema de actualitate a Partidului Democrat Liberal, dar va fi pusa in practica dupa alegerile locale din 2012, a declarat, duminica, pentru AGERPRES deputatul Sulfina Barbu, presedinta organizatiei de femei a PDL.

Parlamentarul democrat-liberal a spus ca Biroul Permanent National al PDL va discuta in sedinta de luni alte doua masuri care preced regionalizarea, respectiv descentralizarea si restructurarea ministerelor si institutiilor deconcentrate.

'Descentralizarea si restructurarea vor fi puse in practica inca din aceasta toamna, la inceputul sesiunii parlamentare, prin actele normative necesare care sa fie aprobate de Guvern si Parlament. Undeva in luna iunie 2012 trebuie sa avem un final al restructurarii si descentralizarii, dupa care, dupa alegerile locale, putem gandi etapele urmatoare', a afirmat Sulfina Barbu.

Pe de alta parte, parlamentarul PDL a declarat ca varianta de lucru a Guvernului ramane cu cele 8 judete suprapuse pe cele 8 regiuni de dezvoltare regionala actuale. 'Luni (8 august - n.r.) vom discuta cele doua etape - restructurarea si descentralizarea, pe fiecare unitate administrativa teritoriala administrativa, dar pana in primavara viitoare vom vedea daca mai sunt necesare modificari (in privinta propunerii cu 8 judete - n.r.).

Eu sunt o sustinatoare a organizarii pe cele 8 regiuni care au fost stabilite. Regiunile au fost stabilite pe baza unor studii foarte amanuntite, luand in calcul toti parametrii si... mai mult


Duminica, 07 August 2011, ora 15:12

16 comentarii
Inca o teapa pentru romani (Opinii)

Inca o teapa pentru romani (Opinii)

Romania este tara unde nimic nu se termina niciodata. Cu o asemenea trasatura definitorie, e de-a dreptul uimitor ca am reusit totusi sa pastram o oarecare coerenta la nivel politic necesara aderarii in Uniunea Europeana si in NATO. Dar aici clasa politica a respectat mai degraba o vointa populara covarsitoare, iar bunavointa tarilor vestice a consfintit o realitate care nu exista si nu va exista curand.

Dupa implinirea acestor doua obiective - rezultat al unei colaborari inconstiente si fortate intre partidele politice - agenda publica politica a ramas fara prioritati. Marile teme ale modernizarii si reformarii Romaniei au fost asumate de Traian Basescu si de catre PDL. Dintre toate promisiunile electorale, descentralizarea, debirocratizarea si modernizarea Romaniei au fost alese drept noile teme ale prezentului de catre Traian Basescu si PDL.

Ca si cum criza economica ar fi fost rezolvata definitiv, ca si cum toate celelalte probleme mari ale Romaniei - coruptia, depolitizarea institutiilor statului, curatenia din vami si aderarea in spatiul Schengen - ar fi fost toate duse la bun sfarsit, a devenit acum, brusc, o urgenta regionalizarea Romaniei. Traian Basescu a scos aceasta noua jucarie intr-o seara din buzunar, i-a aratat-o lui Emil Boc, iar premierul a venit a doua zi dimineata si a prezentat-o poporului.

Nimeni nu s-a intrebat daca aceasta regionalizare - comasarea judetelor in opt mari regiuni - nu inseamna, in realitate, o si mai mare centralizare.... mai mult


Luni, 13 Iunie 2011, ora 18:30

51 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba