republica moldova fonduri europene

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Acuzatii de frauda cu fonduri UE, prejudiciu urias. Perchezitii si la Ministerul Fondurilor Europene (surse)

Acuzatii de frauda cu fonduri UE, prejudiciu urias. Perchezitii si la Ministerul Fondurilor Europene (surse)

Politistii si procurorii DIICOT efectueaza, luni dimineata, mai multe perchezitii la sediile unor firme. Potrivit unor surse, anchetatorii au descins si la Ministerul Fondurilor Europene.

Anchetatorii au organizat, luni, 37 de perchezitii, intr-un dosar de evaziune si spalare de bani, existand suspiciuni ca mai multe persoane ar fi incercat sa acceseze ilegal fonduri europene, se arata int-un comunicat DIICOT.

De asemenea, relateaza surse citate de Mediafax, descinderi au avut loc si la Ministerul Fondurilor Europene.

Cum actiona gruparea

In cauza exista suspiciunea ca intre 2010-2014, pe teritoriul Romaniei (zona Bucuresti-Ilfov si Moldova), a actionat un grup infractional organizat ce functiona pe paliere, cu structura piramidala, "fiecare membru avand atributii clare si precis determinate si care actiona coordonat in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, obtinerea frauduloasa de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals".

Anchetatorii spun ca exista suspiciuni de evaziune fiscala, prin infiintarea si utilizarea de societati comerciale in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat.

Aceste societati care erau trecute pe numele "unor persoane modeste material si cu un nivel minim de educatie, in special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate in fapt de catre membrii gruparii" faceau "activitati subscrise... mai mult


Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:56

18 comentarii
Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut

Toamna fierbinte in regiune. E o toamna electorala, care decide soarta vectorului de dezvoltare pentru anii urmatori, ani importanti. Dupa ce Ucraina a obtinut un presedinte pro-european, in plin razboi cu Rusia, ucrainenii au obtinut si cea mai pro-euroatlantica componenta a Parlamentului de pana acum.

Romania a ales duminica un alt tip de presedinte, care vine sa cimenteze procesele de curatare a clasei politice romanesti de coruptie si sa faca ireversibila calea de reformare a Justitiei.

Klaus Iohannis a venit cu o campanie electorala laconica si a speculat pragmatic gafa Guvernului PSD cu sectiile de votare din diaspora. Noul presedinte vine sa asigure evitarea verticalei PSD la guvernarea Romaniei si totodata creeaza premise pentru o coabitare mai eficienta a presedintiei cu Guvernul USL 2.0, care este de natura sa dinamizeze proiectele de tara benefice romanilor.

Iohannis si voturile din Basarabia

Desi s-a simtit in campania electorala o usoara neglijare a Basarabiei de catre candidatul ACL, acesta a devenit presedinte inclusiv cu votul basarabenilor, care au venit in numar record la vot.

Din cei 35.630 alegatori basarabeni care s-au prezentat la urne, aproape 80% au votat pentru Iohannis.

Sustinerea electorala a moldovenilor il obliga moral pe Iohannis nu doar sa asigure continuitatea proiectelor Romaniei in desfasurare in Republica Moldova, dar si sa sprijine un numar maxim de alte initiative care urmeaza a fi lansate peste Prut.

Buna... mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 07:31

11 comentarii
Guvernul R. Moldova ramane in picioare - motiunea comunistilor, respinsa

Guvernul R. Moldova ramane in picioare - motiunea comunistilor, respinsa

Parlamentul Republicii Moldova a respins, joi, motiunea de cenzura initiata de Partidul Comunistilor impotriva Guvernului Iurie Leanca.

Majoritatea parlamentara a respins astfel motiunea sustinuta de 40 de deputati, aceasta fiind a patra actiune de acest fel impotriva Guvernului Leanca, in ultimul an, transmite Unimedia.

Motivul invocat de comunisti a fost faptul ca Republica Moldova s-a alaturat liniei Uniunii Europene in ce priveste sanctiunile impuse Rusiei, dupa anexarea Crimeii.

Pericol major la Chisinau! (Opinii)

"Republica Moldova s-a aliniat doar la sanctiunile UE impotriva fostilor lideri ucraineni si aceste actiuni nu au nimic in comun cu Federatia Rusa si cu cetatenii ei.

(...) Moldova si alte state non membre UE s-a aliniat deciziei Consiliului European prin care citez: Se impune inghetarea fondurilor si resurselor economice ale persoanelor identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean si ale persoanelor raspunzatoare de incalcare a drepturilor omului in Ucraina. Mai exact, sanctiunile la care s-a aliniat Republica Moldova vizeaza 18 fosti oficiali ucraineni si nu afecteaza in niciun fel statul ucrainean sau intreg poporul ucrainean", a explicat prim-ministrul Iurie Leanca.

Zi istorica pentru Republica Moldova: Fara vize in Uniunea Europeana

Evenimentul de joi vine in ziua in care Consiliul European a validat decizia Parlamentului European prin care cetatenii Republicii Moldova vor putea sa calatoreasca... mai mult


Joi, 03 Aprilie 2014, ora 19:18

6 comentarii
Romania ajuta cu 50.000 de euro Republica Moldova, afectata de seceta

Romania ajuta cu 50.000 de euro Republica Moldova, afectata de seceta

Ministerul Afacerilor Externe a alocat 50.000 de euro autoritatilor din Republica Moldova pentru a le ajuta sa atenueze efectele secetei din acest an. La inceputul lunii, moldovenii au primit si 110 tone de samanta din partea Romaniei.

Banii au fost alocati din bugetul de asistenta pentru dezvoltare, in urma unui apel de sprijin international lansat de Guvernul Republicii Moldova.

"Ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca, a transmis multumiri pentru gestul de solidaritate manifestat de Romania, apreciat in mod deosebit in conditiile in care si autoritatile romane se confrunta cu consecintele unei veri atipice. Fondurile alocate vor fi transferate catre autoritatile de la Chisinau in perioada imediat urmatoare", se arata intr-un comunicat de presa al MAE, remis Ziare.com.

Oficialii romani mai precizeaza ca, la inceputul lunii octombrie, fermierii moldoveni au mai primit si 110 tone de samanta prin intermediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

O.A. mai mult


Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 23:01

3 comentarii
UE acorda Republicii Moldova 79 de milioane de euro

UE acorda Republicii Moldova 79 de milioane de euro

Republica Moldova va primi 79 de milioane de euro din partea Uniunii Europene in urmatorii doi ani.

Banii sunt destinati pentru sustinerea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de munca la sate, realizarea proiectelor energetice, transferul de experienta si expertiza de la institutiile europene, asigurarea aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, modernizarea transportului municipal, potrivit Jurnal.md.

Premierul Vlad Filat a contrasemnat vineri, in prezenta ambasadorului Dirk Shuebel, seful Delegatiei UE in Republica Moldova, cele cinci acorduri de finantare care presupun o asistenta financiara nerambursabila.

Premierul a specificat ca programul de stimulare economica a zonelor rurale este de 45 de milioane de euro, iar implementarea lui va avea loc pe parcursul a trei ani. Cel de-al doilea Acord se refera la implementarea proiectului energetic in domeniul biomasei si este de 14 milioane de euro.

Cel de-al treilea Acord contrasemnat, in valoare totala de 7 milioane de euro, tine de un plan concret ce vizeaza transferul de experienta si expertiza de la institutiile europene catre cele similare din Republica Moldova.

De asemenea, Uniunea Europeana va finanta si un program de aprovizionare cu apa potabila si canalizare si un proiect de transport municipal in marime de 3 milioane de euro. Conform documentului, Guvernul Republicii Moldova, in baza cooperarii cu UE, va co-finanta proiectul BERD si BEI destinat procurarii a 90 noi troleibuze pentru... mai mult


Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 20:34

2 comentarii
CE da 66 de milioane de euro pentru a combate saracia in R. Moldova

CE da 66 de milioane de euro pentru a combate saracia in R. Moldova

Comisia Europeana a adoptat, pe 1 iunie, Programul Anual de Actiune pentru 2010, pentru Republica Moldova, in valoare de 66 de milioane de euro.

Noul program de cooperare va sprijini obiectivele de combatere a saraciei a guvernului moldovean, incercand sa stimuleze cresterea economica in toata tara. Unul dintre punctele cheie ale programului este reducerea saraciei in mediul rural, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

In plus, programul va sustine dezvoltarea in domeniul energiei si biomasei, pentru a contribui la productia de energie regenerabila in Republica Moldova, pentru a reduce dependenta tarii de energia de import.

"Moldova are de infruntat provocari importante, care necesita reforme decisive. Sprijinim Republica Moldova in ceea ce priveste aceste eforturi. Decizia de astazi demonstreaza ca este vorba despre un sprijin concret si substantial", a declarat Stefan Fule, comisarul european pentru Extinderea Uniunii.

Fondurile sunt acordate prin programul european de parteneriat ENPI, prin care se ofera sprijin Moldovei, dar si altor 16 state partenere ale Uniunii Europene de la granita de est si de sud. Republica Moldova a primit fonduri similare si in alti ani, prin programul ENPI, pentru dezvoltarea retelei de furnizare a apei potabile si a infrastructurii sanitare.

Republica Moldova ar urma sa primeasca si un imprumut nerambursabil de 100 de milioane de la Romania. In ciuda situatiei dificile in care se afla tara, autoritatile romane... mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 14:03

Vlad Filat: Un acord cu FMI, singura speranta Republica Moldova

Vlad Filat: Un acord cu FMI, singura speranta Republica Moldova

Semnarea unui acord cu FMI este singura speranta pentru depasirea crizei economice profunde in care a ajuns Republica Moldova de pe urma guvernarii comuniste, iar un asemenea acord ar deschide accesul Chisinaului si la fondurile europene, a declarat joi premierul Vlad Filat.

Negocierile care vor incepe in 14 octombrie cu FMI vor fi un examen important nu doar pentru Guvernul de la Chisinau, ci si pentru intreaga Republica Moldova, ajunsa intr-o criza profunda in urma guvernarii comuniste.

Intr-o conferinta de presa in care a prezentat rezultatele vizitei sale la Bruxelles, premierul Vlad Filat a declarat ca Uniunea Europeana are disponibilitatea maxima de a asista Republica Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar.

Testul pe care il are de trecut acum Chisinaul este semnarea unui acord cu FMI, ceea ce va deschide accesul catre fondurile europene.

"Discutiile cu oficialii europeni pe marginea asistentei UE pentru Republica Moldova a avut ca principal obiectiv acoperirea deficitului bugetar record mostenit de la guvernarea comunista. Deficitul bugetar a ajuns, pentru prima data in istoria Republicii Moldova, la 8,5 miliarde lei. Si chiar daca negocierile cu FMI vor fi dificile, acest acord este singura noastra sansa de a depasi situatia", a spus Vlad Filat.

Joi, la mai putin de o saptamana de la investire, ministrul economiei si cel al finatelor au anuntat, dupa evaluarea situatiei din bugetul de stat, ca deficitul pentru anul 2009 se ridica la la 14 la... mai mult


Joi, 01 Octombrie 2009, ora 20:57

1 comentariu
Rezultate alegeri Republica Moldova: Comunistii nu obtin majoritatea

Rezultate alegeri Republica Moldova: Comunistii nu obtin majoritatea

Comunistii au obtinut cele mai multe voturi in urma alegerilor anticipate din Republica Moldova - 41% dintre sufragii, dar nu si majoritatea. PLDM a obtinut 17%, PL 16%, PD 12,5% si AMN 8,1%, arata exit-poll-ul dat publicitatii miercuri, la ora 21.03.

Alte trei partide aflate in cursa nu au reusit sa treaca pragul electoral: PSD a obtinut 2,4% din sufragii, PPCD - 1,9% si Partidul Ecologist "Alianta Verde" - 0,4%.

Astfel, cinci partide acced in Parlament: PCRM - 45 mandate, PLDM - 19 mandate, PL - 16 mandate, PD - 13 mandate si AMN - 8 mandate, mai arata datele preliminare ale exit-poll-ului.

Atat comunistii cat si democratii moldoveni isi atribuie victoria la alegeri

Situatia ramane incerta in ceea ce priveste formarea Guvernului, deoarece comunistii au reusit sa stranga doar 45 de mandate de parlamentar, in timp ce Opozitia ar avea 56. Astfel, comunistii nu mai pot spera ca pot forma singuri Executivul.

De cealalta parte, in cazul in care partidele de Opozitie ar face o Coalitie, ele ar putea forma Guvernul cu voturile obtinute. Totusi, nu ar putea alege presedintele, pentru aceasta fiind nevoie de optiunile a 61 de parlamentari.

In esantionul exit-poll-ului au fost inscrise 200 de sectii de votare din Republica Moldova si au fost intervievati 17.385 de alegatori catre orele 19:00.

Eroarea maxima a sondajului este de 2%, iar exit-poll nu prezinta rezultatele oficiale ale alegerilor, ci ofera un tablou aproximativ al scorului electoral, obtinut de... mai mult


Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 21:12

51 comentarii
Alegeri in Republica Moldova - votul, pas cu pas

Alegeri in Republica Moldova - votul, pas cu pas

Peste 2,5 milioane de moldoveni sunt asteptati sa voteze la alegerile anticipate care reprezinta un test crucial pentru Republica Moldova. Cele opt partide care s-au inscris in alegeri impart tara in doua tabere, una care vrea apropierea de Rusia, cealalta de Occident.

Votul moldovenilor ar putea fi ultima sansa pentru ca ei sa-si dovedeasca atasamentul fata de principiile democratiei si sa arate ca au institutii functionale si stabile.

Observatori straini, obligati sa paraseasca R. Moldova

Totusi, comunistii au pus la bataie toate armele de care dispun pentru a ramane la putere si nu s-au sfiit sa foloseasca si de aceasta data metode de intimidare si de fraudare.

Dupa ce au folosit fonduri de la bugetul de stat si au antrenat toate institutiile statului in campanie, ei au respins acreditarea a 87 de observatori ai Retelei Organizatiilor Europene pentru Monitorizarea Alegerilor.

Incidente la vot in R. Moldova: Bolnavii psihic si militarii, instruiti cum sa voteze

Totusi, Opozitia de la Chisinau spune ca ceva s-ar fi schimbat deja in bine in Republica Moldova, adevaratul rezultat al alegerilor din 5 aprilie fiind expunerea nationala si internationala a unui regim primitiv.

Miercuri, insa, observatorii electorali de la Bucuresti au anuntat printr-un comunicat ca le-a fost respinsa cererea de a asista la alegerile din Republica Moldova. Astfel, ei sustin ca nu este exclus un nou val de fraude, dat fiind faptul ca aceasta atitudine a Comisiei Electorale... mai mult


Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 07:16

16 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida