republica moldova fonduri europene

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul R. Moldova ramane in picioare - motiunea comunistilor, respinsa

Guvernul R. Moldova ramane in picioare - motiunea comunistilor, respinsa

Parlamentul Republicii Moldova a respins, joi, motiunea de cenzura initiata de Partidul Comunistilor impotriva Guvernului Iurie Leanca.

Majoritatea parlamentara a respins astfel motiunea sustinuta de 40 de deputati, aceasta fiind a patra actiune de acest fel impotriva Guvernului Leanca, in ultimul an, transmite Unimedia.

Motivul invocat de comunisti a fost faptul ca Republica Moldova s-a alaturat liniei Uniunii Europene in ce priveste sanctiunile impuse Rusiei, dupa anexarea Crimeii.

Pericol major la Chisinau! (Opinii)

"Republica Moldova s-a aliniat doar la sanctiunile UE impotriva fostilor lideri ucraineni si aceste actiuni nu au nimic in comun cu Federatia Rusa si cu cetatenii ei.

(...) Moldova si alte state non membre UE s-a aliniat deciziei Consiliului European prin care citez: Se impune inghetarea fondurilor si resurselor economice ale persoanelor identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean si ale persoanelor raspunzatoare de incalcare a drepturilor omului in Ucraina. Mai exact, sanctiunile la care s-a aliniat Republica Moldova vizeaza 18 fosti oficiali ucraineni si nu afecteaza in niciun fel statul ucrainean sau intreg poporul ucrainean", a explicat prim-ministrul Iurie Leanca.

Zi istorica pentru Republica Moldova: Fara vize in Uniunea Europeana

Evenimentul de joi vine in ziua in care Consiliul European a validat decizia Parlamentului European prin care cetatenii Republicii Moldova vor putea sa calatoreasca... mai mult


Joi, 03 Aprilie 2014, ora 19:18

6 comentarii
Unirea Romaniei cu R.Moldova, intre vis si campanie electorala - se va putea realiza?

Unirea Romaniei cu R.Moldova, intre vis si campanie electorala - se va putea realiza?

Unirea Romaniei cu Republica Moldova a devenit un nou subiect de aruncat "sageti" intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Insa acest proiect poate fi realizat in viitorul apropiat?

Seful statului roman a mentionat ca proiectul reunificarii celor doua tari ar trebui sa devina unul prioritar, insa prim-ministrul l-a sfatuit sa fie mai rezervat in declaratii, pentru ca acestea sa nu fie folosite de presedintele partidului comunist moldovean in campania electorala, pentru a castiga alegerile.

Basescu vrea unirea cu Republica Moldova: Sangele apa nu se face! (Video)

Ponta: Basescu a facut declaratiile despre unirea cu Moldova dupa un pahar cu vin cu Voronin (Video)

Perspective promitatoare

Republica Moldova a semnat in aceasta saptamana Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana (UE), la Vilnius, impreuna cu Georgia. Evenimentul este unul istoric pentru tara vecina Romaniei, deoarece ii deschide foarte multe oportunitati noi.

R.Moldova si Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE. Iurie Leanca: Traim un moment istoric

In afara de facilitarea schimburilor comerciale, un alt pas inainte facut prin aceasta intelegere este si catre a indeplini un vis: unirea cu tara-mama.

Insa moldovenii mai au mult de munca, iar daca merg in continuare pe drumul catre integrarea in Europa, ar putea impusca doi iepuri in acelasi timp, avand in vedere ca progresele care trebuie facute pentru a intra in UE ar ajuta si la indeplinirea visului unirii cu... mai mult


Luni, 02 Decembrie 2013, ora 09:10

7 comentarii
Romania ajuta cu 50.000 de euro Republica Moldova, afectata de seceta

Romania ajuta cu 50.000 de euro Republica Moldova, afectata de seceta

Ministerul Afacerilor Externe a alocat 50.000 de euro autoritatilor din Republica Moldova pentru a le ajuta sa atenueze efectele secetei din acest an. La inceputul lunii, moldovenii au primit si 110 tone de samanta din partea Romaniei.

Banii au fost alocati din bugetul de asistenta pentru dezvoltare, in urma unui apel de sprijin international lansat de Guvernul Republicii Moldova.

"Ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca, a transmis multumiri pentru gestul de solidaritate manifestat de Romania, apreciat in mod deosebit in conditiile in care si autoritatile romane se confrunta cu consecintele unei veri atipice. Fondurile alocate vor fi transferate catre autoritatile de la Chisinau in perioada imediat urmatoare", se arata intr-un comunicat de presa al MAE, remis Ziare.com.

Oficialii romani mai precizeaza ca, la inceputul lunii octombrie, fermierii moldoveni au mai primit si 110 tone de samanta prin intermediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

O.A. mai mult


Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 23:01

3 comentarii
A uitat Boc de banii pentru Moldova?

A uitat Boc de banii pentru Moldova?

Printre amendamentele depuse la bugetul alocat pentru anul 2012 exista si unul prin care doi senatori PDL, Viorel Badea si Marius Necula, cer Guvernului sa acorde banii promisi Republicii Moldova in urma cu un an.

Buget 2012: 8.000 de amendamente, mult zgomot pentru nimic?

Mai exact, cei doi democrat-liberali din Senatul Romaniei ii cer premiurului Emil Boc sa respecte acordul semnat cu autoritatile de la Chisinau in urma cu un an prin care Romania s-a invoit sa dea 100 de milioane de euro Republicii Moldova, suma neramursabila, acord derulabil in patru ani.

Viorel Badea si Marius Necula invoca in amendamentul depus, miercuri, in Parlament, Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova.

Viorel Badea: Moldova este un al doilea stat roman

Senatorul PDL de diaspora, Viorel Badea, a declarat, joi, pentru Ziare.com, ca a depus, impreuna cu senatorul PDL de Galati, Marius Necula, un amendament la bugetul pe anul 2012.

"Este vorba despre acordul de cooperare semnat intre Romania si Republica Moldova. In baza acelui acord, am inceput sa oferim din suma de 100 de milioane de euro pe care am promis-o Chisinaului. Am dat anul trecut suma de opt milioane de euro pentru constructia de case in localitatea Nemteni, grav afectata de inundatii in 2010", a declarat Viorel... mai mult


Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:19

11 comentarii
UE acorda Republicii Moldova 79 de milioane de euro

UE acorda Republicii Moldova 79 de milioane de euro

Republica Moldova va primi 79 de milioane de euro din partea Uniunii Europene in urmatorii doi ani.

Banii sunt destinati pentru sustinerea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de munca la sate, realizarea proiectelor energetice, transferul de experienta si expertiza de la institutiile europene, asigurarea aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, modernizarea transportului municipal, potrivit Jurnal.md.

Premierul Vlad Filat a contrasemnat vineri, in prezenta ambasadorului Dirk Shuebel, seful Delegatiei UE in Republica Moldova, cele cinci acorduri de finantare care presupun o asistenta financiara nerambursabila.

Premierul a specificat ca programul de stimulare economica a zonelor rurale este de 45 de milioane de euro, iar implementarea lui va avea loc pe parcursul a trei ani. Cel de-al doilea Acord se refera la implementarea proiectului energetic in domeniul biomasei si este de 14 milioane de euro.

Cel de-al treilea Acord contrasemnat, in valoare totala de 7 milioane de euro, tine de un plan concret ce vizeaza transferul de experienta si expertiza de la institutiile europene catre cele similare din Republica Moldova.

De asemenea, Uniunea Europeana va finanta si un program de aprovizionare cu apa potabila si canalizare si un proiect de transport municipal in marime de 3 milioane de euro. Conform documentului, Guvernul Republicii Moldova, in baza cooperarii cu UE, va co-finanta proiectul BERD si BEI destinat procurarii a 90 noi troleibuze pentru... mai mult


Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 20:34

2 comentarii
CE da 66 de milioane de euro pentru a combate saracia in R. Moldova

CE da 66 de milioane de euro pentru a combate saracia in R. Moldova

Comisia Europeana a adoptat, pe 1 iunie, Programul Anual de Actiune pentru 2010, pentru Republica Moldova, in valoare de 66 de milioane de euro.

Noul program de cooperare va sprijini obiectivele de combatere a saraciei a guvernului moldovean, incercand sa stimuleze cresterea economica in toata tara. Unul dintre punctele cheie ale programului este reducerea saraciei in mediul rural, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

In plus, programul va sustine dezvoltarea in domeniul energiei si biomasei, pentru a contribui la productia de energie regenerabila in Republica Moldova, pentru a reduce dependenta tarii de energia de import.

"Moldova are de infruntat provocari importante, care necesita reforme decisive. Sprijinim Republica Moldova in ceea ce priveste aceste eforturi. Decizia de astazi demonstreaza ca este vorba despre un sprijin concret si substantial", a declarat Stefan Fule, comisarul european pentru Extinderea Uniunii.

Fondurile sunt acordate prin programul european de parteneriat ENPI, prin care se ofera sprijin Moldovei, dar si altor 16 state partenere ale Uniunii Europene de la granita de est si de sud. Republica Moldova a primit fonduri similare si in alti ani, prin programul ENPI, pentru dezvoltarea retelei de furnizare a apei potabile si a infrastructurii sanitare.

Republica Moldova ar urma sa primeasca si un imprumut nerambursabil de 100 de milioane de la Romania. In ciuda situatiei dificile in care se afla tara, autoritatile romane... mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 14:03

Vlad Filat: Un acord cu FMI, singura speranta Republica Moldova

Vlad Filat: Un acord cu FMI, singura speranta Republica Moldova

Semnarea unui acord cu FMI este singura speranta pentru depasirea crizei economice profunde in care a ajuns Republica Moldova de pe urma guvernarii comuniste, iar un asemenea acord ar deschide accesul Chisinaului si la fondurile europene, a declarat joi premierul Vlad Filat.

Negocierile care vor incepe in 14 octombrie cu FMI vor fi un examen important nu doar pentru Guvernul de la Chisinau, ci si pentru intreaga Republica Moldova, ajunsa intr-o criza profunda in urma guvernarii comuniste.

Intr-o conferinta de presa in care a prezentat rezultatele vizitei sale la Bruxelles, premierul Vlad Filat a declarat ca Uniunea Europeana are disponibilitatea maxima de a asista Republica Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar.

Testul pe care il are de trecut acum Chisinaul este semnarea unui acord cu FMI, ceea ce va deschide accesul catre fondurile europene.

"Discutiile cu oficialii europeni pe marginea asistentei UE pentru Republica Moldova a avut ca principal obiectiv acoperirea deficitului bugetar record mostenit de la guvernarea comunista. Deficitul bugetar a ajuns, pentru prima data in istoria Republicii Moldova, la 8,5 miliarde lei. Si chiar daca negocierile cu FMI vor fi dificile, acest acord este singura noastra sansa de a depasi situatia", a spus Vlad Filat.

Joi, la mai putin de o saptamana de la investire, ministrul economiei si cel al finatelor au anuntat, dupa evaluarea situatiei din bugetul de stat, ca deficitul pentru anul 2009 se ridica la la 14 la... mai mult


Joi, 01 Octombrie 2009, ora 20:57

1 comentariu
Rezultate alegeri Republica Moldova: Comunistii nu obtin majoritatea

Rezultate alegeri Republica Moldova: Comunistii nu obtin majoritatea

Comunistii au obtinut cele mai multe voturi in urma alegerilor anticipate din Republica Moldova - 41% dintre sufragii, dar nu si majoritatea. PLDM a obtinut 17%, PL 16%, PD 12,5% si AMN 8,1%, arata exit-poll-ul dat publicitatii miercuri, la ora 21.03.

Alte trei partide aflate in cursa nu au reusit sa treaca pragul electoral: PSD a obtinut 2,4% din sufragii, PPCD - 1,9% si Partidul Ecologist "Alianta Verde" - 0,4%.

Astfel, cinci partide acced in Parlament: PCRM - 45 mandate, PLDM - 19 mandate, PL - 16 mandate, PD - 13 mandate si AMN - 8 mandate, mai arata datele preliminare ale exit-poll-ului.

Atat comunistii cat si democratii moldoveni isi atribuie victoria la alegeri

Situatia ramane incerta in ceea ce priveste formarea Guvernului, deoarece comunistii au reusit sa stranga doar 45 de mandate de parlamentar, in timp ce Opozitia ar avea 56. Astfel, comunistii nu mai pot spera ca pot forma singuri Executivul.

De cealalta parte, in cazul in care partidele de Opozitie ar face o Coalitie, ele ar putea forma Guvernul cu voturile obtinute. Totusi, nu ar putea alege presedintele, pentru aceasta fiind nevoie de optiunile a 61 de parlamentari.

In esantionul exit-poll-ului au fost inscrise 200 de sectii de votare din Republica Moldova si au fost intervievati 17.385 de alegatori catre orele 19:00.

Eroarea maxima a sondajului este de 2%, iar exit-poll nu prezinta rezultatele oficiale ale alegerilor, ci ofera un tablou aproximativ al scorului electoral, obtinut de... mai mult


Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 21:12

51 comentarii
Alegeri in Republica Moldova - votul, pas cu pas

Alegeri in Republica Moldova - votul, pas cu pas

Peste 2,5 milioane de moldoveni sunt asteptati sa voteze la alegerile anticipate care reprezinta un test crucial pentru Republica Moldova. Cele opt partide care s-au inscris in alegeri impart tara in doua tabere, una care vrea apropierea de Rusia, cealalta de Occident.

Votul moldovenilor ar putea fi ultima sansa pentru ca ei sa-si dovedeasca atasamentul fata de principiile democratiei si sa arate ca au institutii functionale si stabile.

Observatori straini, obligati sa paraseasca R. Moldova

Totusi, comunistii au pus la bataie toate armele de care dispun pentru a ramane la putere si nu s-au sfiit sa foloseasca si de aceasta data metode de intimidare si de fraudare.

Dupa ce au folosit fonduri de la bugetul de stat si au antrenat toate institutiile statului in campanie, ei au respins acreditarea a 87 de observatori ai Retelei Organizatiilor Europene pentru Monitorizarea Alegerilor.

Incidente la vot in R. Moldova: Bolnavii psihic si militarii, instruiti cum sa voteze

Totusi, Opozitia de la Chisinau spune ca ceva s-ar fi schimbat deja in bine in Republica Moldova, adevaratul rezultat al alegerilor din 5 aprilie fiind expunerea nationala si internationala a unui regim primitiv.

Miercuri, insa, observatorii electorali de la Bucuresti au anuntat printr-un comunicat ca le-a fost respinsa cererea de a asista la alegerile din Republica Moldova. Astfel, ei sustin ca nu este exclus un nou val de fraude, dat fiind faptul ca aceasta atitudine a Comisiei Electorale... mai mult


Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 07:16

16 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  2. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  3. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  4. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  5. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  6. Jucarii Ebola, vandute de americani
  7. Cum au mancat niste oi cannabis de 5.000 de euro
  8. Captiv in librarie: Ce-a patit un turist american la Londra
  9. Participant surpriza la Maratonul din Chicago: Un infractor care fugea de politisti
  10. Incident la nivel inalt: Un restaurant a refuzat cardul presedintelui Obama