restante credite bancare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul ajuta romanii cu restante la banci - care sunt riscurile si cine va iesi castigat

Guvernul ajuta romanii cu restante la banci - care sunt riscurile si cine va iesi castigat

Aproape un milion de romani cu venituri mici si rate mari vor putea plati mai putin la banci, o perioada, si isi vor putea redirectiona veniturile catre consum, in cadrul unei facilitati anuntate de curand de Guvern.

Specialistii atrag atentia insa ca aceasta ar putea constitui un precedent periculos, pedepsindu-i pe cei corecti, in timp ce ii "premiaza" pe cei care nu isi indeplinesc obligatiile.

Cu acordul bancii, debitorii care intrunesc anumite conditii de eligibilitate vor putea obtine o injumatatire a principalului din rata lunara pe o perioada de pana la doi ani. Perioada de rambursare se va prelungi, in consecinta.

Ponta anunta ajutoare de la stat: In ce conditii ai putea plati rate mai mici la credit

Dupa aceasta perioada, clientii vor incepe sa achite integral ratele la zi, precum si sumele amanate din principal, insa vor beneficia, in schimb, de un credit fiscal, a explicat Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, pentru Ziare.com.

"Este vorba de o perioada de pana la 2 ani, in functie de cum se intelege clientul cu banca, din orice moment din graficul de rambursare. Dupa doi ani, clientul va achita si rata la zi, si diferenta de rata amanata.

Pentru a facilita acest lucru, intervine creditul fiscal: statul reduce impozitul pe venit in limita a 200 de lei, dar nu mai mult decat impozitul pe venit datorat. Adica, daca cineva castiga salariul minim pe economie, plateste impozit pe venit aproximativ 70 de lei, deci i se reduce cu 70 de lei", ne-a spus... mai mult


Marti, 04 Februarie 2014, ora 22:25

37 comentarii
Romanii, din ce in ce mai indatorati la banci - la cat au ajuns restantele la credite

Romanii, din ce in ce mai indatorati la banci - la cat au ajuns restantele la credite

Ratele romanilor la banci au ajuns, la finalul anului trecut, la suma de 32,7 miliarde de lei.

Aceasta valoare reprezinta echivalentul a aproape 15% din totalul de credite contractate, arata Ziarul Financiar.

Mai mult, restantele au crescut cu peste 4 miliarde de lei fata de luna decembrie 2012, potrivit datelor BNR.

Cea mai proasta situatie se afla in cazul creditelor in valuta, unde volumul de neperfomante a ajuns la 19,7 miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie, in timp ce la imprumuturile in lei, restantele au ajuns la 13 miliarde de lei, mai mult cu 1,8 miliarde de lei fata de decembrie 2012.

In plus, bancherii inchid lunar circa 2.000 de conturi de credite ipotecare.

Restantele la lei in schimb au crescut rapid la inceputul crizei, dar ritmul s-a temperat ulterior. mai mult


Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:33

3 comentarii
Romanii, ingropati in datorii - cu cat au crescut restantele la banci

Romanii, ingropati in datorii - cu cat au crescut restantele la banci

Restantele la creditele acordate de banci au crescut cu 460 de milioane de lei in luna noiembrie din 2013, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR.

Astfel, restantele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le ia in calcul Centrala Riscului de Credit, au ajuns sa reprezinte aproape 10,7% din totalul creditelor acordate.

Valoarea lor a depasit suma de 32,9 miliarde echivalentul in lei.

In cazul persoanelor fizice, restantele la banci au crescut in noiembrie 2013 fata de luna anterioara cu 120 de milioane de lei (1,78%), pana la 6,85 miliarde de lei.

O crestere semnificativa se inregistreaza, insa, pentru ultimele 12 luni. In perioada decembrie 2012 - noiembrie 2013, restantele persoanelor fizice la banci s-au majorat cu peste 1,1 miliarde de lei (19,4%), de la 5,74 miliarde de lei in urma cu un an, la 6,85 miliarde de lei in prezent.

In noiembrie 2013, 97,6% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice reprezentau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.

Pe de alta parte, numarul de restantieri persoane fizice a scazut in ultimul an de la 199.900 persoane in decembrie 2012 la 190.941 in noiembrie 2013 (4,48%).

In total, in noiembrie 2013, numarul clientilor cu restante la banci a ajuns la 224.090, in crestere de la 223.326 cu o luna in urma (0,34%), insa in scadere fata de decembrie 2012, cand numarul acestora se ridica la 231.397 (-3,16%).

In aceeasi luna, numarul interogarilor la centrala Riscului de Credit a... mai mult


Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:21

2 comentarii
Cum poti evita executarea silita

Cum poti evita executarea silita

Executarea silita reprezinta o situatie nedorita, in egala masura, de banci si de clientii acestora.

Gravitatea situatiei a declansat dezbateri ample, autoritatile competente au formulat o serie de recomandari pentru solutionarea cazurilor, iar institutiile de credit au creat mecanismele pentru aplicarea acestor recomandari.

In contextul amplorii cunoscute de cazurile de executare silita, Ministerul Finantelor a lansat Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, in scopul "de a stabili principii pentru a da posibilitatea imprumutatilor aflati in dificultate financiara sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si a preveni, pe cat posibil, situatiile de executare silita a garantiilor ipotecare, care presupun, de regula, o procedura indelungata si costisitoare pentru imprumutator".

Precizand ca "restructurarile imprumuturilor cu garantii ipotecare reprezinta o concesie iar nu un drept", ghidul indeamna debitorii sa contacteze bancile "in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara", pentru identificarea unei solutii in interesul comun al partilor.

"Partile vor lua in considerare si vor discuta, inainte de luarea oricaror masuri de executare silita a ipotecii si a altor garantii, orice solutii posibile de restructurare a imprumutului", se precizeaza in ghid.

In principiu, bancile, stimulate de cresterea alarmanta a creditelor neperformante, cu impact dramatic asupra... mai mult


Joi, 29 Martie 2012, ora 07:38

3 comentarii
Guvernul american obliga bancile sa ajute restantierii

Guvernul american obliga bancile sa ajute restantierii

Cinci mari banci americane, acuzate de practici ipotecare abuzive, au acceptat un plan al Guvernului in valoare de 25 miliarde de dolari care ar putea ameliora situatia a aproximativ un milion de americani cu credite ipotecare.

Negocierile intre autoritati si Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc si Ally Financial Inc s-au desfasurat de-a lungul a 16 luni, rezultand intr-o intelegere care va oferi un ajutor extins debitorilor, potrivit Reuters.

Acordul, care va fi implementat pe parcursul urmatorilor trei ani, este doar o parte dintr-un pachet mai extins, elaborat in scopul stimularii pietei imobiliare, dupa ce programul anterior privind modificarea imprumuturilor nu a avut efectele estimate.

In cadrul intelegerii, aproximativ 750.000 de debitori care si-au pierdut locuintele in urma executarilor silite in perioada 2008-2011 vor primi cate 2.000 de dolari.

De asemenea, bancile vor furniza 17 miliarde de dolari pentru reducerea principalului si modificarea imprumuturilor pentru debitorii cu restante.

Acordul include si un pachet de 3 miliarde de dolari destinat sprijinirii imprumutatilor care sunt la zi cu plata ratelor, dar care nu reusesc sa obtina refinantare deoarece datoreaza mai mult decat valoarea actuala a locuintelor.

In acelasi timp, intelegerea prevede absolvirea bancilor de acuzatiile privind executarile silite abuzive si administrarea gresita a cererilor privind modificarea imprumuturilor.

California,... mai mult


Vineri, 10 Februarie 2012, ora 17:35

5 comentarii
Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante?

Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante?

Intensificarea crizei datoriilor din zona euro si perpetuarea indeciziei liderilor politici din Uniunea Europeana si-au pus amprenta asupra sistemului financiar european si, in special, asupra calitatii portofoliilor de credite ale bancilor europene, implicit asupra profitabilitatii acestora.

In prima jumatate a anului, romanii au fost performerii regiunii la categoria intarzieri la plata datoriilor catre banci, cel putin potrivit datelor prezentate in cel mai recent raport privind stabilitatea financiara emis de Banca Centrala a Austriei.

Performantele sectorului bancar din Europa Centrala si de Sud-Est in anul precedent au fost oricum negative per ansamblu, avand in vedere in special ponderea ridicata a creditelor neperformante in totalul creditelor acordate.

O contributie insemnata a avut-o materializarea riscului valutar, in conditiile in care ponderea creditelor in valuta acordate persoanelor fizice a ramas foarte ridicata la mijlocul lui 2011 in Ungaria, Romania, Ucraina si Croatia, cuprinsa intre 65% si 76%.

Astfel, in tarile care urmeaza sa adopte moneda unica, toate monedele nationale, cu exceptia grivnei ucrainiene, s-au depreciat semnificativ, in special catre sfarsitul acestei perioade. In perioada aprilie-noiembrie 2011, potrivit raportului austriac, leul s-a depreciat cu 6,5% fata de moneda unica, forintul maghiar cu 13,5%, iar zlotul polonez cu 10,9%. Comparativ, coroana ceha s-a depreciat in perioada analizata cu 5,3% fata de euro, iar kuna... mai mult


Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 12:09

3 comentarii
Romanii, mai constiinciosi cu plata creditelor in iulie

Romanii, mai constiinciosi cu plata creditelor in iulie

Restantele totale la banci au scazut la 13,4 miliarde de lei, in luna iulie, in comparatie cu nivelul de 13,6 miliarde de lei, in luna precedenta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Restantele la credite in lei au crescut la 6,748 miliarde de lei, in luna iulie din acest an, fata de nivelul de 6,4 miliarde de lei inregistrat in luna anterioara, se arata intr-un raport publicat pe site-ul BNR.

In schimb, restantele la creditele in euro s-au redus de la 7,184 de miliarde de lei 6,690 de miliare de lei in luna iulie.

In total, creditele in lei din luna iulie au insumat 78,693 miliarde de lei, in usoara crestere fata de luna precedenta, in timp ce creditele in euro s-au diminuat de la 133,5 miliarde de lei, in iunie, la 129,2 miliarde de lei.

Se observa diferente si in cazul celor care au contractat creditele. Astfel, exista mai multe firme care iau credite in lei (39,7 miliarde de lei) fata de populatie (37,3 miliarde de lei).

Persoanele fizice sunt cele care iau mai multe imprumuturi in euro (65 de miliarde de lei) in comparatie cu agentii economici (62,5 miliarde de lei). mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 17:51

Numarul restantierilor, mai mare de la o luna la alta

Numarul restantierilor, mai mare de la o luna la alta

Numarul restantierilor inregistrati la Biroul de Credit a crescut, in medie, cu 10% de la o luna la alta, in conditiile in care cei mai mult datornici sunt raportati pentru credite de consum, pe locul doi fiind posesorii de carduri de credit, a anuntat marti directorul general al BC, Serban Epure.

"Numarul restantierilor a crescut, in unele luni, cu peste 10%, au existat si luni in care avansul a fost sub 10% si este clar ca nu putem vorbi inca de limitarea acestei cresteri. Cele mai multe restante sunt la credite de consum, pe locul doi fiind probabil cardurile de credit", a spus Epure.

Reprezentantul Biroului de Credit a reamintit ca restantele la imprumuturile bancare cresteau si inainte de declansarea crizei, dar intr-un ritm normal, corelat cu avansul activitatii de creditare.

"Pot sa va spun ca am mostenit in sistem si persoane inregistrate cu credite la 12-13 banci sau participanti (institutii financiare nebancare sau de leasing, n.r.), insa in cazul multora sunt imprumuturi luate inainte ca bancile sa inceapa sa transmita masiv informatii. Noi punem la dispozitie date din 2005, dar abia din 2007 sunt informatii consistente", a precizat Serban Epure.

El a mentionat ca, in prezent, Biroul de Credit are inregistrate aproximativ 7 milioane de persoane, atat cu informatii pozitive, cat si cu informatii negative, in conditiile in care nu toti debitorii monitorizati au si restante.

Directorul Biroului de Credit a completat ca, in luna septembrie, numarul... mai mult


Marti, 20 Octombrie 2009, ora 14:32

1 comentariu
Romanii cu restante la banci au dublat piata recuperarilor de creante

Romanii cu restante la banci au dublat piata recuperarilor de creante

Piata recuperarilor de creante s-a dublat in ultimul an, in special datorita numarului tot mai mare de romani care inregistreaza restante la plata creditelor sau a facturilor de utilitati, sustin reprezentantii companiilor de profil.

Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele bancare, in special la cele de nevoie personale, iar viitorul nu arata deloc bine, informeaza The Money Channel.

Cresterea alarmanta a numarului de restante la creditele de consum este pusa de specialisti pe seama boom-ului inregistrat de aceste credite.

"Piata datornicilor s-a dublat. Portofoliul nostru de clienti a crescut cu 60%. In ultimii ani au intrat pe piata noi jucatori, in special jucatori regionali, pentru ca in domeniul colectarii de creante nu vorbim de jucatori internationali, ci de cei din tarile apropiate Romaniei", a declarat Alexandra Rusen, team leader Coface.

Daca nu v-ati achitat ratele sau nu v-ati platit facturile, recuperatorii de creante intra in actiune. Modalitatile de recuperare a banilor sunt dintre cele mai diverse.

"Se poate executa orice bun mobil sau imobil aflat in proprietatea lui la momentul respectiv, sau il putem urmari pe urmatorii ani. Timp de cinci ani de zile sunt urmariti pentru suma datorata.

In momentul in care vor achizitiona un bun sau se vor angaja se va pune poprire pe salariu sau se va executa acel bun", a mai subliniat Alexandra Rusen. mai mult


Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 16:31

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)