restrictie piata muncii olanda romani bulgari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romanii pot lucra in orice tara a UE - noua state au ridicat restrictiile

Romanii pot lucra in orice tara a UE - noua state au ridicat restrictiile

Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.

La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.

Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019.

Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor il va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta "instalatorului polonez".

Pentru cele zece tari care au aderat la UE in 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au fost singurele care nu au impus niciun fel de perioade tranzitorii pentru accesul pe piata muncii, astfel ca Londra s-a trezit cu circa 1,5 milioane de imigranti din Polonia si alte tari din Estul Europei.

Doar in 2004 aproape 250.000 de cetateni din tarile est-europene care au aderat la... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 09:26

3 comentarii
Nici Olanda nu vrea romani. Opt din zece olandezi cer "granite inchise"

Nici Olanda nu vrea romani. Opt din zece olandezi cer "granite inchise"

Opt din zece olandezi sunt de parere ca granitele ar trebui sa ramana inchise pentru imigrantii romani si bulgari. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat la comanda Partidului Socialist din Olanda.

Potrivit sondajului la care au participat 1.800 de persoane, 91% dintre sustinatorii partidului aflat la putere, 82% din sustinatorii PvdA si toti sustinatorii partidului anti-migrare PVV vor ca Olanda sa mentina restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari si in 2014. Chiar si 53% dintre sustinatorii formatiunii proeuropene D66 doresc acelasi lucru, scrie Dutch News.

Ca si in Marea Britanie, si in Olanda, exista presiuni puternice asupra partidului de guvernamant de a incalca regulile Uniunii Europene si de a nu permite intrarea imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii de la 1 ianuarie 2014. Partidul socialist i-a cerut ministrului sau pentru Afaceri Sociale si Munca, Lodewijk Frans Asscher, sa adopte masuri care sa mentina restrictiile.

Ministrul Lodewijk Frans Assche a fost criticat de colegul sau de partid deputatul socialist Paul Ulenbelt ca nu face nimic in privinta imigrantilor si ca situatia Olandei la ora actuala, in ceea ce priveste ridicarea restrictiilor, este "incredibil de iresponsabila".

Ministrul Muncii a declarat saptamana trecuta ca propunerile Marii Britanii de a limita migrarea in cadrul UE sunt interesante si ca doreste sa le analizeze cu atentie. Premierul britanic David Cameron a anuntat deja ca, pentru ca nu poate anula... mai mult


Marti, 03 Decembrie 2013, ora 14:00

17 comentarii
Tarile care nu deschid piata muncii pentru romani trebuie sa dea explicatii CE

Tarile care nu deschid piata muncii pentru romani trebuie sa dea explicatii CE

Statele care au refuzat sa isi deschide piata muncii pentru romani si bulgari in 2012, vor trebui sa transmita explicatii Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii mai.

Potrivit europarlamentarului olandez Marije Cornelissen, unele state membre UE au inaintat argumente ridicole pentru mentinerea restrictiilor.

9 state UE trebuie sa explice de ce au restrictionat accesul romanilor pe piata muncii

CE noteaza ca, dintre cele 11 state membre care inca aplicau restrictii la sfarsitul lui 2011, doua state - Italia si Cehia - au informat CE ca au decis sa aplice legea UE privitoare la libera circulatie a angajatilor de la 1 ianuarie 2012.

Restul - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - au decis sa mentina restrictiile pana la 31 decembrie 2013.

In plus, Spania a reintrodus restrictiile, ca urmare a somajului ridicat, de 23,6% mai mult


Joi, 26 Aprilie 2012, ora 00:34

9 state UE trebuie sa explice de ce au restrictionat accesul romanilor pe piata muncii

9 state UE trebuie sa explice de ce au restrictionat accesul romanilor pe piata muncii

9 state membre ale Uniunii Europene vor trebui sa explice de ce au restrictionat accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii pana la sfarsitul lui 2013, in timpul Consiliului pentru piata muncii si politici sociale, ce are lor la Bruxelles, vineri.

Majoritatea tarilor vor prezenta, cel mai probabil, argumente privind nesiguranta sociala si economica, scrie Novinite.

Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari ar fi trebuit impuse doar daca existau probleme serioase pe pietele muncii din aceste tari sau daca exista pericolul aparitiei unor astfel de probleme.

Comisia Europeana poate decide sa impuna sanctiuni daca va considera ca nu au fost indeplinite aceste conditii, insa aceasta evolutie este putin probabila.

Ultimele noua state UE care mai retsrictioneaza partial sau complet accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii sunt Austria, Belgia, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie si Irlanda. mai mult


Vineri, 17 Februarie 2012, ora 17:25

6 comentarii
Sofia cere din nou suspendarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari

Sofia cere din nou suspendarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari

Bulgaria va reinnoi solicitarile pentru suspendarea restrictiilor de munca, pentru muncitorii bulgari si romani in cele zece state membre care inca isi au inchise portile, intr-o intalnire speciala a Parlamentului European.

Europarlamentarul bulgar Iliana Ivanova, una dintre vocile cele mai consistente in aceasta problema, a declarat ca ridicarea restrictiilor pentru cele doua tari ar fi benefica pentru revigorarea pietei comune europene, noteaza Novinite.com.

"Se pare ca Olanda si Marea Britanie sunt tarile cele mai ferme in mentinerea acestor restrictii, insa nu si pentru alte tari. Motivele economice sunt evidente, insa trebuie sa depasim opozitia politicului", a comentat Ivanova.

Chiar si legenda fotbalului bulgar Hristo Stoicicov va participa la intalnirea de la Bruxelles, pentru a sustine suspendarea restrictiilor pentru muncitorii bulgari.

In acest moment, zece tari nu vor forta de munca romano-bulgara in UE: Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britania si Malta.

Politicienii bulgari au declarat in mod repetat ca nu se asteapta ca toate tarile sa renunte la restrictiile pe piata muncii, insa obiectivul lor este sa atraga atentia opiniei publice si sa puna presiune pe aceste tari, pentru a lua aceasta decizie importanta pana in 2012.

Insa, atat timp cat cele zece tari considera ca forta de munca romana si bulgara este o povara pentru pietele lor, nu se vede o licarire de speranta pana in 2014.

Tot ceea ce... mai mult


Joi, 20 Octombrie 2011, ora 20:00

Romanii nu vor mai putea lucra in Olanda

Romanii nu vor mai putea lucra in Olanda

Romanii, bulgarii si cetatenii din statele din afara Uniunii Europene nu vor mai avea voie sa munceasca in Olanda decat in "cazuri exceptionale", in urma adoptarii unei masuri in acest sens.

Legea a fost initiata de ministrul Afacerilor Sociale, Henk Kamp, si a fost adoptata in ciuda avertismentelor oficialilor Uniunii Europene, potrivit carora masura ar putea dauna libertatii de miscare, una din libertatile fundamentale in uniune, relateaza Novinite.

De altfel, comisarul european pentru Munca, afaceri sociale si integrare, Laszlo Andor, a declarat deja ca restrictionare libertatii de miscare a bulgarilor si romanilor dauneaza bunei functionari a pietei comune.

Olanda este una din cele zece state membre UE care au pastrat restrictiile privind piata de munca pentru cetatenii romani si bulgari, dupa intrarea celor doua tari in uniune, in 2007.

De la 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii vor fi liberi sa munceasca in orice alta tara din Uniunea Europeana. mai mult


Vineri, 01 Iulie 2011, ora 16:11

10 comentarii
10 tari UE vor sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari pana in 2014

10 tari UE vor sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari pana in 2014

Zece tari membre UE intentioneaza sa isi mentina inchisa piata muncii pentru romani si bulgari pana in 2014, perioada maxima permisa de tratatele europene, a declarat ministrul austriac al Muncii, Rudolph Hundstorfer.

Asta inseamna ca cele zece state vor astepta intreaga perioada de tranzitie, de doi-plus trei-plus doi ani, prevazuta in acest sens de legislatia comunitara, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007, informeaza Sofia News Agency.

"Restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari ar trebui sa expire la 1 ianuarie 2012, dar statele UE pot prelungi cu inca doi ani acest termen, in cazul in care isi simt amenintata piata interna a muncii. Austria va astepta pana la finalul lui 2013, Germania la fel, si nu suntem singurii. Zece state membre UE au de gand sa procedeze astfel", a declarat Hundstorfer, sambata, la postul de radio austriac O1.

Chiar daca el nu a precizat care sunt statele respective, este evident ca este vorba despre tarile care inca mentin interdictiile pentru muncitorii romani si bulgari: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie (foto, colorate in rosu).

Romanii si bulgarii sunt acceptati sa munceasca in prezent, fara permise speciale, in celelalte 17 state membre UE.

Pe de alta parte, Germania si Austria sunt ultimele doua state care isi deschid piata muncii pentru cele 10 tari europene care au intrat in Uniunea Europeana in 2004. Acest lucru se va... mai mult


Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 19:57

4 comentarii
CE ancheteaza planul Olandei de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii

CE ancheteaza planul Olandei de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii

Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa porneasca o ancheta asupra initiativei Guvernului Olandei de a restrictiona accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii din aceasta tara.

Matthew Newman, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru drepturi fundamentale, a subliniat ca se va verifica daca noile reglementari propuse de Olanda pentru accesul pe piata muncii respecta legislatia europeana care asigura libertatea de miscare a persoanelor, relateaza The Bulgarian News.

In circumstantele in care propunerea ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, va fi aprobata, muncitorii romani si cei bulgari nu vor mai fi bine-vazuti pe piata muncii din Olanda.

Astfel, bulgarii si romanii vor primi permis de munca in Olanda doar in "cazuri exceptionale", daca Parlamentul va vota propunerea lui Kemp.

Reguli mai stricte pentru romanii si bulgarii care vor sa munceasca in Olanda

Aproape 16.500 de persoane au venit sa munceasca, in Olanda, in agricultura, horticultura, constructii si transport, dupa extinderea UE in 2004. Kamp sustine insa ca peste un milion de olandezi sub varsta de 65 de ani nu au locuri de munca si iau ajutoare sociale, desi somajul este la unul din nivelurile cele mai scazute din Uniunea Europeana.

Despre muncitorii din Romania si Bulgaria, pentru care Olanda inca nu si-a deschis complet piata muncii dupa integrare, ministrul spune ca nu trebuie primiti. "Nu stiu de ce sa ii primim. Intai sa ii ajutam pe cei care nu isi gasesc... mai mult


Joi, 28 Aprilie 2011, ora 14:55

2 comentarii
Belgia prelungeste cu trei ani restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari

Belgia prelungeste cu trei ani restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari

Belgia va prelungi cu trei ani restrictiile de acces pe piata muncii pentru bulgari si romani, din cauza crizei economice, a anuntat vineri ministrul muncii, Joelle Milquet.

"Tinand cont de criza economica si de riscul cresterii ratei somajului in urmatoarele luni, este prudent sa luam toate precautiile necesare", a afirmat Milquet, intr-un comunicat, potrivit AFP.

Consiliul de ministri a aprobat vineri propunerea de a "prelungi cu trei ani in plus, din 1 ianuarie 2009 pana in 31 decembrie 2011, conditiile actuale" de acces pe piata muncii din Belgia pentru cetatenii ultimelor doua tari care au aderat la Uniunea Europeana.

Romanii si bulgarii "vor putea veni in continuare sa munceasca in Belgia", dar numai in domenii unde se inregistreaza o penurie de forta de munca, potrivit comunicatului.

Belgia subliniaza ca a luat o decizie similara altor state membre (Germania, Austria, Spania, Ungaria, Italia, Luxemourg, Olanda sau Portugalia) care au hotarat sa mentina restrictiile pentru inca trei ani.

Milquet subliniaza si ca Romania se plange in prezent de cea mai acuta lipsa de forta de munca din Europa, in pofida restrictiilor impuse cetatenilor sai in UE.

In plus, Belgia justifica prelungirea restrictiilor si prin motive interne: partenerii sociali nu au reusit sa ajunga la un acord privind un sistem de responsabilitate asa-numit "solidar" sau "in cascada".

Acest principiu se refera la faptul ca o companie care a apelat la un subcontractor care angajeaza... mai mult


Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 20:34

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba