resurse apa glob

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Avem apa suficienta, dar nu este bine distribuita - raport

Avem apa suficienta, dar nu este bine distribuita - raport

Problema apei la nivelul Terrei este legata de distributia ei si nu de cantitatea existenta pe glob.

Conform unui raport recent, prezentat in cadrul celui de al-XIV-lea Congres International al Apei, care se desfasoara in perioada 25-29 septembrie 2011 la Pernambuco, Brazilia, inbunatatirea distributiei apei la nivelul Terrei va avea un impact semnificativ asupra productiei de hrana pentru populatie, scrie Futura Sciences.

Concluzia studiului este ca la aceasta ora apa nu este distribuita astfel incat sa asigure necesarul de hrana al planetei. Studiul a durat 5 ani, si a facut obiectul analizarii bazinelor hidrografice mari din peste 30 de tari, reprezentand o zona cu o suprafata de peste 13,5 milioane de kilometrii patrati si o populatie de peste 1,5 miliarde de oameni.

Problema actuala nu este una de resurse, ci de o distributie si o gestionare eficienta a apei la nivel global. In urmatoarea perioada se doreste si folosirea eficienta a apei de ploaie la nivel mondial, aceasta reprezentand 4% din totalul cantitatii de apa de pe Terra.

Conform declaratiilor lui Alain Vidal, director al programului "Apa da putere", imbunatatiri modeste in distributia apei la nivel mondial pot dubla si chiar tripla productia de hrana a planetei.

Conform studiului, se estimeaza ca deficitul de apa si distributia ei va afecta cel putin jumatate din populatia globului, incepand cu anul 2030. Astfel, pot aparea conflicte majore in randul populatiei afectate.

Potrivit unui... mai mult


Joi, 29 Septembrie 2011, ora 11:32

Terra va ramane fara apa. Ce solutii avem?

Terra va ramane fara apa. Ce solutii avem?

Tocmai s-au descoperit semnele apei pe Marte, dar pe planeta noastra, apa va fi tot mai putina si trebuie sa gasim solutii.

Peste 75% din suprafata planetei noastre este acoperita de apa, dar aproximativ doua miliarde de oameni sufera din cauza lipsei ei, informeaza io9. Trebuie sa ne gandim la o solutie prin care sa obtinem apa potabila din mari si oceane.

Una ar fi desalinizarea apei. Doi cercetatori care se ocupa de acest subiect, William Phillip si Menachem Elimelech, ofera o perspectiva asupra viitorului, intr-un articol publicat in revista Science. Conform unui studiu efectuat de cei doi, diferiti factori vor face ca 66% din populatia globului sa aiba acces limitat la apa pana in anul 2025.

Desalinizarea apei, trecut si viitor

Primele centrale de desalinizare a apei o incalzeau si obtineau apa potabila din evapoarrea ei. Acest proces este cunoscut ca "desalinizare termala". Dezavantajul este acela ca astfel de centrale consuma foarte multa energie electrica si produc o cantitatea mare de gaze cu efect de sera.

Incepand cu anii '90, noile centrale foloseau tehnologii mult mai eficiente energetic. Apa este trecuta printr-o membrana semi-permeabila care are proprietatea de a retine impuritatile si sarea din ea.

Cei doi cercetatori spun ca, pana in 2016, cantitatea totala de apa desalinizata va fi de 38 de miliarde de metri cubi. Aceasta este o cantitate dubla fata de cea inregistrata in 2008, de exemplu. In Israel, exista cea mai mare centrala de acest... mai mult


Sambata, 06 August 2011, ora 10:39

1 comentariu
Va ramane planeta fara apa?

Va ramane planeta fara apa?

Nu numai resursele de petrol ale Terrei sunt pe terminate, ci si cele de apa. Lumea s-ar putea confrunta cu o criza de apa fara precedent.

Ingrijorator este faptul ca doua state din centrul Asiei, Tadjikistan si Kirghistan, sunt in pericol de conflict din cauza teritoriului si a resurselor de apa, informeaza Pravda. O atare situatie se poate extinde la nivel mondial, data fiind lipsa de apa cu care se confrunta tot mai multe tari.

In sud-vestul Kirghistanului, oamenii se cearta pe consumul de apa. In multe sate din acea regiune nici macar nu exista apa. Pe teritoriul tarii sunt eclave ale Tadjikistanului, oficialii acestui stat dorind chiar sa mute granita.

O consecinta directa a unui conflict in acea zona a planetei ar fi o amenintare pentru exploatarile de petrol si gaze naturale.

Probleme cu apa exista acum si in alte parti de pe glob. Exemple bune ar fi bazinul Amazonului si Africa. In multe locuri de pe planeta, agricultura se bazeaza pe irigatii. Asa se intampla si in centrul Asiei, iar scaderea rezervelor de apa are efectul unui bulgare de zapada care se rostogoleste si mareste criza si mai mult.

Un conflict in aceasta zona a planetei pare iminent, iar lipsa apei ar putea fi cea mai mare problema cu care oamenii se confrunta aici. O alta mare problema este rata crescuta a natalitatii. Acesta este si motivul pentru care multe state din centrul Asiei au luat masuri pentru a limita numarul de copii pe familie. mai mult


Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 10:04

8 comentarii
Si daca ramane Pamantul fara apa?

Si daca ramane Pamantul fara apa?

Nimic pe pamant nu este atat de bogat si totusi atat de putin. Nu avem suficienta apa. 70% din glob este apa, dar numai 3% este potabila. Rezervele de apa dulce nu cresc, ci scad.

Fara apa pamantul va muri de sete pana in 2030. Orasul Vancouver este cufundat intr-un paradox. Are multa apa, dar nu este deloc potabila. Rezervoarele sale de apa ar putea umple 2.000 de bazine olimpice, dar sedimentele ce provin din roca mama o fac tulbure si imposibil de baut.

Solutia este construirea uneia din cele mai mari statii de filtrare din lume. Saparea unui tunel prin care sa transporte apa netratata spre statie si un al doilea tunel prin care sa transporte apa curata spre oras. Doua tuneluri imense sapate in stanca pe o distanta de 7 km, destinate rezolvarii problemei acestui oras.

Costul total al proiectului - 600 milioane de dolari. Cele doua tuneluri formeaza impreuna cel mai mare proiect din istoria Canadei- Seymour Capilano. Inginerii sapa 7 km in Muntele Grouse, doua miliarde de tone de granit.

Un singur tip de echipament poate face asta: masina de gaurit tuneluri, o bormasina uriasa cu 26 de lame de otel in jurul unui cap de 4 m latime. Poate sapa 3 m de stanca pe ora. Patru motoare electrice uriase rotesc capul burghiului de 13 ori pe minut, taind stanca precum cutitul untul.

Acelasi tip de utilaj a sapat si tunelul de sub Canalul Manecii. Scoate afara 70 de tone de stanca pe ora. Molozul se foloseste la construirea autostrazilor din Vancouver, nu se iroseste... mai mult


Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:50

2 comentarii
Alte articole despre: pamant apa, resurse apa pamant
Rezervele de apa sunt in pericol

Rezervele de apa sunt in pericol

Biodiversitatea a doua treimi dintre rauri si securitatea rezervelor hidrologice care alimenteaza 80% din populatia planetei sunt amenintate.

Punctele critice sunt raspandite in Europa, India, estul Chinei, sudul Mexicului si SUA (la est de Muntii Stancosi), informeaza National Geographic .

Apa dulce, consumata de societatea omeneasca, reprezinta numai 3% din totalul apei pe Glob, restul este apa sarata (marina). Din cei 3%, doar 0,3% reprezinta apa raurilor si lacurilor, restul este cantonata in ghetari si in pamant.

Raurile, lacurile, mlastinile si biocenozele lor sunt supuse riscului din cauza presiunii umane crescande, prin poluare, pescuit excesiv si introducerea de noi specii.

"Raurile din multe regiuni ale Globului, unde exista aglomerari mari de populatie, sunt afectate prin extinderea agriculturii si industrializare intensa", declara Charles Vorosmarty, cercetator la City College din New York. Doar lucrand "simbiotic" cu natura mai pot fi asigurate resursele de apa ale Globului.

Ecosistemele hidrologice din campiile si delta fluviului Yangtze (Chang Jiang) din China si Indusului din nordul Indiei au fost perturbate si au generat inundatii catastrofale.

O mare parte din volumul apelor este scos pentru a iriga terenurile agricole. Numeroase suprafete mlastinoase sunt mai "uscate", din cauza desecarilor cu adresa agricola.

Tarile in curs de dezvoltare se afla in perioada exploziva de constructie pe care tarile (acum) dezvoltate au traversat-o in... mai mult


Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 13:12

Expert rus: Apa va deveni in curand resursa strategica

Expert rus: Apa va deveni in curand resursa strategica

Apa va deveni in curand resursa strategica, a declarat secretarul Consiliului Securitatii ruse, Nikolai Patrusev, intr-un interviu aparut joi in cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, care semnaleaza ca deficitul de resurse de apa a generat un fenomen periculos - migratia, peste 20 de milioane de oameni parasindu-si casele numai intr-un singur an.

"Pot sa citez numeroase exemple care arata ca penuria de apa a provocat conflicte armate si razboaie intre state vecine. In ultimii 10 ani, conflicte si crize din aceasta cauza exista deja in 46 de state, unde traiesc 2,7 miliarde de persoane. Regiunile cu riscul cel mai mare sunt Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa de Nord", a afirmat Nikolai Patrusev, fost sef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), in interviul mentionat.

Rossiiskaia Gazeta scrie ca, potrivit prognozelor expertilor rusi, intre anii 2035-2045, cantitatea de apa potabila pe care o consuma omenirea va fi egala cu resursele ei, dar criza mondiala de apa poate aparea mai devreme.

"Aceasta situatie este legata de faptul ca principalele resurse de apa sunt concentrate numai in cateva tari. Acestea sunt in principal Brazilia, Canada si Rusia. Fireste ca, in aceste tari, nu va fi utilizata toata apa chiar si catre 2045, avandu-se in vedere marile lor resurse. Insa, pentru multe tari problema apei poate aparea maine", a semnalat Patrusev.

In Rusia, problema consta nu in resursele de apa, ci in utilizarea lor, ceea ce creeaza deja de acum un real... mai mult


Joi, 19 August 2010, ora 16:54

Peste 20 ani resursele de apa vor fi drastic diminuate

Peste 20 ani resursele de apa vor fi drastic diminuate

Tendinta de scadere a resurselor de apa ar putea deveni, in urmatorii ani, cea mai grava problema cu care se confrunta omenirea. Expertii Institutului de Management al Apelor au spus ca diminuarea resurselor de apa este direct proportionala cu cresterea populatiei globului.

Intr-un raport al Natiunilor Unite, pana in anul 2030 populatia pamantului va creste de la 6 la 8,5 miliarde, informeaza Pravda.

Specialistii au spus ca o persoana care provine dintr-o tara cu o industrie dezvoltata consuma aproximativ 3000 de litri de apa pe an. Astfel, daca populatia globala va creste cu 2,5 miliarde, necesarul de apa va fi cu 2000 de kilometri cubi mai mare.

Ei au mai spus ca o astfel de situatie, care poate deveni o adevarata criza globala, presupune masuri urgente de rezolvare. Construirea unor rezervoare, in care sa fie colectata apa de ploaie ar putea fi una din solutii, au mai spus expertii. mai mult


Marti, 15 Iulie 2008, ora 21:50

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)