resurse naturale romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Razboi economic in desfasurare - Resursele, cea mai puternica arma. Rolul Romaniei in criza din Ucraina

Razboi economic in desfasurare - Resursele, cea mai puternica arma. Rolul Romaniei in criza din Ucraina

Rusia se foloseste de mult timp de resursele pe care le detine pentru a obtine ceea ce vrea, iar un razboi economic intre Moscova si Occident este iminent. Mai mult, chiar daca Romania este implicata fara sa vrea in conflictul din regiune, tara noastra ar putea folosi acest lucru in avantajul sau.

Crimeea a fost anexata Rusiei, iar aceeasi soarta este dorita si de Transnistria si Gagauzia.

Putin: Crimeea ne-a fost furata, e o zona sfanta pentru rusi. Nu vom lua alte teritorii

Transnistria cere alipirea de Rusia

Pe de alta parte, Occidentul condamna actiunile lui Vladimir Putin si atitudinea sa fata de Ucraina, astfel ca a aplicat cateva sanctiuni economice, printre care interzicerea vizelor unor cetateni rusi si inghetarea activelor pe care acestia le detin.

Cel mai bun scut al Rusiei - Cum poate scapa de sanctiuni dure din partea UE si SUA

In replica, Rusia a amenintat cu taierea gazelor si cu sistarea investitiilor straine in tara sa.

Bloomberg: De ce risca Vladimir Putin si vrea alipirea Crimeii de Rusia

Rusia, santaj cu resurse

In context, istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si fost ministru de Externe in Guvernul Tariceanu, aminteste ca Rusia s-a folosit intotdeauna de resursele pe care le detine pentru a obtine ceea ce vrea.

"Au mai fost astfel de razboaie ale gazului intre Rusia si Ucraina, si in 2005, si in 2009, si atunci a fost afectata si Europa. Din pacate, nu este tocmai o... mai mult


Miercuri, 19 Martie 2014, ora 07:13

28 comentarii
Doua treimi dintre romani sunt de acord cu explorarea resurselor naturale - INSCOP

Doua treimi dintre romani sunt de acord cu explorarea resurselor naturale - INSCOP

Aproape 66% dintre romani se pronunta in favoarea explorarii resurselor naturale si circa 62% sunt de acord cu exploatarea acestora in vederea valorificarii, arata un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevarul".

Intrebati daca ar fi de acord cu exploatarea resurselor in masura in care aceasta activitate ar implica si efecte asupra mediului inconjurator, 45,9% din respondenti se declara de acord cu exploatarea resurselor naturale daca se respecta normele europene de mediu, in timp ce 6,9% sunt de acord cu exploatarea in orice conditii, scrie Adevarul.

De asemenea, 22% se pronunta impotriva exploatarii daca nu se respecta normele europene de protectie a mediului, in timp ce 19,6% se opun exploatarii resurselor naturale indiferent de conditii.

Sociologii constata ca cel mai mare castig al manifestarilor din ultimele luni este constientizarea populatiei cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator, sondajul INSCOP aratand ca doar 6,9% nu sunt interesati de problemele de mediu in cazul unei exploatari.

Pe de alta parte, 51,2% se pronunta in favoarea exploatarii resurselor naturale daca aceasta activitate este asigurata de companii romanesti, in timp ce 16,8% sunt de acord cu exploatarea indiferent daca activitatea este realizata de companii romanesti sau straine.

Sondajul a fost realizat in contextul in care proiectul Rosia Montana propus de Guvern a fost respins de Parlament, iar legea Minelor a cazut in Senat. De asemenea, la... mai mult


Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 11:33

20 comentarii
Fost guvernator american: N-ar fi o surpriza ca Rusia sa fie in spatele protestelor anti gaze de sist

Fost guvernator american: N-ar fi o surpriza ca Rusia sa fie in spatele protestelor anti gaze de sist

Republicanul John Engler, presedintele Business Roundtable (BRT), asociatia managerilor celor mai puternice corporatii americane, a sugerat ca in spatele protestelor impotriva gazelor de sist s-ar putea afla interese din Rusia, adaugand ca e doar o opinie, fara a detine dovezi in aceasta directie.

"Unii nu accepta concurenta din alte surse. Poate fi ridicata si aceasta problema. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aflam ca protestul poate fi finantat de Rusia, care are interese legate de resursele din Romania. Dar, acestea fiind spuse, exista mai multe interese economice. (...) Nu stiu asta. Doar sugeram ca... Si noi avem proteste legate de protectia mediului. Nu stiu daca oamenii au fost platiti sau nu de catre cineva. Dar informatiile de la care au pornit nu sunt intotdeauna fundamentate pe date stiintifice", a declarat John Engler, fost guvernator al statului Michigan, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv.

El a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca este o decizie potrivita.

In opinia lui, provocarea este ca oamenii sa inteleaga care este baza protestelor lor, daca se bazeaza pe date stiintifice sau daca la mijloc sunt interesele concurentei.

Cat priveste Statele Unite, Engler sustine ca SUA pot atinge un nivel maxim de independenta energetica datorita exploatarii gazelor de sist.

In ce priveste... mai mult


Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 12:43

22 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rezervele naturale strategice ale Romaniei

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rezervele naturale strategice ale Romaniei

Nu sunt un specialist al temei si tocmai de aceea sunt intrigat de lipsa ei in spatiul public, de absenta contributiilor ziaristilor si specialistilor.

As vrea sa stiu ce intelegem prin rezerve naturale strategice ale unei tari, care sunt ele in Romania, cum si cine le gospodareste si gestioneaza, daca ne apartin doar noua, celor in viata, sau si urmasilor nostri.

In literatura mai veche, rezervele strategice reprezinta acele rezerve ce se constituie la nivelul unei tari cu scopul de a asigura buna desfasurare a activitatilor economico-sociale in situatii deosebite (calamitati naturale, cataclisme, catastrofe ecologice etc.), precum si in situatii de criza sau razboi.

Nu la aceste situatii de exceptie ma refer, ci la rezervele naturale ale tarii care, prin prezenta, absenta, utilizarea lor rationala sau jaf irational, contribuie la buna dezvoltare pe termen mediu si lung a unei tari.

La fel de importanta este legatura cu Securitatea Nationala, care ar trebui sa contina un capitol special dedicat rezervelor naturale strategice ale tarii.

Pana la opiniile specialistilor, pot sa-mi imaginez ca rezervele naturale strategice sunt cele de tipul: resurse energetice, resurse minerale, suprafetele de pamant folosite in agricultura, padurile, resursele de apa, ape medicinale si geotermale, resursele naturale pentru turism, pozitia geografica geostrategica si altele asemanatoare.

Obtine Romania maximum posibil din exploatarea lor de catre romani? Dar din... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 11:33

4 comentarii
Ciolos: Romania se afla inca la rascruce si nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale

Ciolos: Romania se afla inca la rascruce si nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale

Romania se afla inca la rascruce si nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale, in acest sens viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) urmand sa ofere instrumente pe care Guvernul va decide in ce mod le va folosi, a declarat, marti, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, intr-un mesaj video prezentat in cadrul unei conferinte nationale pe tema Natura 2000.

"Sunt saptamani cruciale pentru Politica Agricola Comuna (PAC) si cred ca negocierile se vor incheia la sfarsitul lunii iunie. Durabilitatea este o alegere societala si avantajoasa atat din punct de vedere social, cat si economic, in special in contextul actual. Resursele de hrana si energie sunt epuizabile si uitam acest lucru.

Marea provocare a viitorului este sa gasim cele mai bune cai de dezvoltare economica fara sa epuizam aceste resurse. Resursele pot fi regenerabile daca respectam anumite stadii ale naturii.

Romania se afla inca la o rascruce de drum, in sensul ca nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale. Noua PAC va oferi o serie de instrumente, de parghii, pe care Romania le poate folosi. Guvernul Romaniei va decide in ce mod le va folosi", a afirmat Ciolos.

Agricultura durabila, numai cu politici sanatoase de mediu

Potrivit oficialului european, o agricultura durabila poate exista numai daca integreaza politici sanatoase de mediu, iar "viitorul nostru va depinde de cum va fi introduse in ecuatia dezvoltarii economice, relatia competitiva a omului cu... mai mult


Marti, 21 Mai 2013, ora 17:27

Bogdan Olteanu: Resursele naturale ale Romaniei, o buna oportunitate pentru investitori

Bogdan Olteanu: Resursele naturale ale Romaniei, o buna oportunitate pentru investitori

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, ca resursele naturale ale Romaniei pot reprezenta o buna oportunitate pentru investitori.

"Optiunea politica in domeniul resurselor naturale poate avea doua alternative. Sa ramana in proprietatea statului sau sa fie administrate de concesionari. As vedea in resursele naturale ale Romaniei o buna oportunitate pentru investitorii straini", a precizat Olteanu, in cadrul conferintei "CEE si China: Punti de investitii si oportunitati de afaceri".

Ungureanu: Suntem deschisi planurilor de anvergura cu China

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste companiile administrate de stat, se pune intrebarea daca statul are capacitatea sa administreze aceste companii.

"Are statul capacitatea sa administreze aceste companii? O fabrica nu poate fi tinuta inchisa, pana cand te decizi daca stii sa o administrezi sau nu", a mentionat reprezentantul bancii centrale.

Viceguvernatorul BNR a reafirmat atasamentul institutiei fata de rolul sau de a crea un climat favorabil atragerii investitorilor si mentinerii increderii acestora in economia romaneasca.

"Banca Nationala va continua sa exercite rolul sau de mentinere a stabilitatii preturilor, a stabilitatii financiare si a stabilitatii indicatorilor financiari macroeconomici", a subliniat Bogdan Olteanu.

Conferinta a avut ca tema promovarea Romaniei ca destinatie de afaceri, plasand-o pe harta investitiilor asiatice in Europa Centrala si de... mai mult


Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:14

8 comentarii
Ponta: Romania intra de azi in recesiune, guvernul vinde ultimele resurse ale tarii

Ponta: Romania intra de azi in recesiune, guvernul vinde ultimele resurse ale tarii

Presedintele PSD, Victor Ponta, s-a pronuntat, duminica, impotriva initiativelor guvernamentale in domeniul resurselor naturale si energiei.

In cursul unei conferinte de presa a USL, pe care Ponta a inceput-o transmitand condoleante si regret pentru decesul maestrului Ion Lucian, liderul pesedist a atras atentia ca, incepand de la data de 1 aprilie, Romania se afla din nou in recesiune. "As fi preferat sa fie o gluma de 1 aprilie, insa e o realitate extrem de trista, de astazi, in mod oficial, Romania e in recesiune, dupa doua trimestre de scadere".

In opinia lui Ponta, "e o relitate influentata si de inconsecventa si lipsa de strategie economica a guvernului PDL condus pana in februarie de domnul Boc si din februarie de domnul Ungureanu si e un urias semnal de alarma pentru ce urmeaza".

"Romania e din nou in recesiune dupa cele mai dure masuri luate la nivel european, este o tara dificil de controlat bugetar, pe care USL va trebui sa o guverneze in cele mai grele conditii", a continuat Ponta, atragand atentia ca noul guvern a inceput un proces de "instrainare din patrimoniul national a resurselor energetice".

"Saptamana aceasta, trei actiuni succesive au fost facute in mod succesiv: vanzarea unui pachet de actiuni la Transelectrica cu 37 de milionane de euro, cand 50 de milioane de euro sunt investite pentru modernizarea unei singure statii de transformare, vanzarea rezervei nationale de cupru, una din cele mai mari din Europa, pentru o suma simbolica, 200 de... mai mult


Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 12:04

63 comentarii
Editorial: Blestemul resurselor romanesti

Editorial: Blestemul resurselor romanesti

Petrol, aur, argint, sare, uraniu, fier, gaze naturale, munti, mare, pesteri. Dar oamenii? Fac si ei parte dintre resursele naturale ale Romaniei, sau le intaresc conditia de a fi blestemate?

Subiectul "Rosia Montana" aduce din nou in atentia publicului necesitatea unor dezbateri nationale pe tema oportunitatilor noastre si a abilitatii de a le folosi. In istoria mondiala, teoria conform careia tarile sarace - si ma refer la cele cu sisteme politice rudimentare si institutii neconsolidate - n-au putut contoriza la avutia nationala zacamintele este verificata. Cu exceptia statelor arabe, unde nu vorbim despre democratii, dar unde, iata, linistea sistemelor care au functionat multa vreme este tulburata in numele lacomiei.

Ce fac romanii? In principiu, ideile vehiculate in aceste zile de Traian Basescu stau in picioare. Dormim pe munti de aur si cersim la porti straine, nu suntem in stare sa luam o decizie de teama costurilor politice.

La o analiza mai atenta, insa, implicatiile nasc posibilitati de discutie nenumarate, si din pacate, ele sunt viciate de faptul ca persoana care a readus subiectul in lumina reflectoarelor este politician. Daca Traian Basescu ar fi fost educator la gradinita din Bolintin, si n-am fi avut alegeri la anul, partidele politice ar fi reusit, poate, sa acopere tema fara sa doreasca sa intre in istorie drept heruvimi.

Ce spune presedintele? Ca o asemenea resursa ca cea de la Rosia Montana nu poate fi ignorata. Corect! Dar sa o exploatezi... mai mult


Miercuri, 31 August 2011, ora 17:05

9 comentarii
Romania trebuie sa faca eforturi pentru a-si valorifica pontentialul energetic - AFP

Romania trebuie sa faca eforturi pentru a-si valorifica pontentialul energetic - AFP

Romania detine resurse de gaze si petrol si are un potential ridicat in energia eoliana, ceea ce ar putea transforma tara intr-un jucator important pe piata de profil din Europa, insa are nevoie de reforme la scara larga si investitii pentru a valorifica acest potential, potrivit expertilor.

"Romania are destul gaz pentru consumul intern, precum si un potential important in energia nucleara si eoliana. Insa reteaua trebuie modernizata si, pentru acest lucru, este nevoie de investitii substantiale in urmatorii anii", a declarat, pentru AFP, Yvonnick David, coordonatorul unui studiu realizat de experti francezi si romani si directorul executiv al GDF Suez Energy Romania.

In 2010, productia de gaz a celor doua mari companii locale, Romgaz si OMV Petrom, a sustinut 83 la suta din consum. De asemenea, importurile de gaz din Rusia s-au injumatatit, comparativ cu anul 2008.

In acelasi timp, productia de hidroenergie a crescut cu 25%, in timp ce energia eoliana a devenit importanta pentru prima data, dupa ce grupul ceh CEZ a pus bazele unui parc eolian care ar trebui sa fie cel mai mare din Europa.

De altfel, decizia Romaniei de a-si deschide piata energiei eoliene a provocat concurenta acerba intre investitori, majoritatea concentrandu-se pe Dobrogea, despre care expertii spun ca este una din cele mai bune zone din Europa pentru acest domeniu.

Preturile mici dauneaza pe termen lung

Datorita acestor resurse naturale, preturile energiei din Romania sunt printre... mai mult


Joi, 14 Aprilie 2011, ora 11:17

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  2. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  3. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  4. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  5. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  6. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  7. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  8. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  9. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  10. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?