resurse naturale romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Angajamentul lui Iohannis: Pozitia presedintelui ales fata de exploatarile resurselor naturale

Angajamentul lui Iohannis: Pozitia presedintelui ales fata de exploatarile resurselor naturale

Presedintele ales Klaus Iohannis a subliniat ca nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor din Romania fara a fi garantate siguranta si sanatatea tuturor oamenilor, dar si protejarea mediului inconjurator.

"In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Iohannis isi da cuvantul: Nu gratiez corupti. Nu promovez Rosia Montana

Si in ultimele zile ale campaniei prezidentiale dinainte de primul tur candidatul ACL a vorbit despre proiectele de exploatare care pun probleme mediului sau comunitatii: "Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate si care afecteaza comunitatea din zona sau mediul. Nu voi accepta promovarea proiectelor precum Rosia Montana".

In plus, el a adaugat ca primele criterii care trebuie sa conteze in acest proiecte sunt "siguranta oamenilor din comunitate si evitarea pagubelor de mediu".

Pe cine mizeaza Iohannis la prezidentiale si ce crede despre autonomia secuilor si Rosia Montana

Pe 11 august, Klaus Iohannis spunea ca nu sustine proiectul Rosia Montana "in forma actuala", dar "resursa este, trebuie sa o exploatam cu cap, in asa fel incat statul roman sa aiba un castig... mai mult


Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 12:03

12 comentarii
Resursele naturale din Romania si din restul Europei, pe terminate: Creste dependenta de Rusia?

Resursele naturale din Romania si din restul Europei, pe terminate: Creste dependenta de Rusia?

Romania, la fel ca alte tari europene, se confrunta cu o criza a resurselor naturale, avand in vedere ca rezervele sunt pe terminate.

Studiul publicat de Universitatea Anglia Ruskin a luat in calcul raportul dintre cantitatile disponibile in prezent si consumul actual.

Razboiul gazelor intre Rusia si Ucraina pune Europa pe ganduri

Astfel, tara noastra va termina rezervele dovedite de petrol in urmatorii 2-10 ani, cele de gaze in maxim 5 ani, in timp ce carbunele va disparea in 5-10 ani, conform hartilor intocmite de specialisti.

Insa alte state europene stau si mai prost ca noi. De exemplu, Marea Britanie va ramane fara petrol in 5,2 ani, fara carbune in 4,5 ani si fara gaze in 3 ani, scrie The Courier.

Franta mai are la dispozitie resurse pentru mai putin de un an, la fel si Italia.

"E vital ca cei care modeleaza agenda politica europeana sa inteleaga cat de fragila este economia UE, care devine tot mai dependenta de vecinii mai bogati in resurse, precum Rusia si Norvegia. Iar tendinta se va pastra daca nu vor fi luate decizii in acest sens", a spus Aled Jone, directorul institutului care cerceteaza sustenabilitatea globala din cadrul Universitatii Anglia Ruskin.

Exista si state care au o situatie mai buna. De exemplu, Bulgaria mai are carbune pentru urmatorii 73 de ani, in timp ce Polonia se mai poate folosi de aceasta resursa in urmatorii 34 de ani.

Germania mai are rezerve de petrol doar pentru urmatorul an, gaze doar pentru doi ani, dar mai are... mai mult


Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:06

11 comentarii
Comoara din adancuri: Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

Comoara din adancuri: Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

Romania se afla intre primele cinci tari din Uniunea Europeana din punctul de vedere al potentialului resurselor minerale de care dispune, a declarat, joi, Grigore Pop, director general in Agentia Nationala de Resurse Minerale, in cadrul Forumului Economic Minier.

"Romania se afla in primele cinci tari din Uniunea Europeana in privinta potentialului de resurse minerale, potrivit datelor pe care le au la dispozitie autoritatile de profil din fiecare tara. Din pacate, daca vorbim de exploatare, suntem mai jos decat atat", a spus Pop.

El a mentionat ca Romania dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, incepand cu hidrocarburi, metale feroase si neferoase, carbune, materiale de constructii, roci de tot felul, precum si ape minerale.

Noua lege a minelor ar putea redeschide unele exploatari

Anterior, in cadrul aceleiasi conferinte, Sorin Gaman, director general adjunct al Directiei Generale de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, a spus ca minele inchise in care inca exista resurse bogate ar trebui redeschise, ceea ce va fi posibil dupa aprobarea noii legi a minelor.

"Am inchis 550 de mine in ultimii ani din cauza ineficientelor economice si tehnologiilor invechite, dar tehnologiile au avansat si exista multi investitori care vor sa investeasca in acest domeniu. Noua lege a minelor va prevedea si redeschiderea unor mine. Credem ca noua lege trebuie aprobata de urgenta, pentru ca multe resurse ale Romaniei sunt in mine inchise,... mai mult


Joi, 10 Aprilie 2014, ora 23:00

7 comentarii
Doua treimi dintre romani sunt de acord cu explorarea resurselor naturale - INSCOP

Doua treimi dintre romani sunt de acord cu explorarea resurselor naturale - INSCOP

Aproape 66% dintre romani se pronunta in favoarea explorarii resurselor naturale si circa 62% sunt de acord cu exploatarea acestora in vederea valorificarii, arata un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevarul".

Intrebati daca ar fi de acord cu exploatarea resurselor in masura in care aceasta activitate ar implica si efecte asupra mediului inconjurator, 45,9% din respondenti se declara de acord cu exploatarea resurselor naturale daca se respecta normele europene de mediu, in timp ce 6,9% sunt de acord cu exploatarea in orice conditii, scrie Adevarul.

De asemenea, 22% se pronunta impotriva exploatarii daca nu se respecta normele europene de protectie a mediului, in timp ce 19,6% se opun exploatarii resurselor naturale indiferent de conditii.

Sociologii constata ca cel mai mare castig al manifestarilor din ultimele luni este constientizarea populatiei cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator, sondajul INSCOP aratand ca doar 6,9% nu sunt interesati de problemele de mediu in cazul unei exploatari.

Pe de alta parte, 51,2% se pronunta in favoarea exploatarii resurselor naturale daca aceasta activitate este asigurata de companii romanesti, in timp ce 16,8% sunt de acord cu exploatarea indiferent daca activitatea este realizata de companii romanesti sau straine.

Sondajul a fost realizat in contextul in care proiectul Rosia Montana propus de Guvern a fost respins de Parlament, iar legea Minelor a cazut in Senat. De asemenea, la... mai mult


Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 11:33

20 comentarii
Fost guvernator american: N-ar fi o surpriza ca Rusia sa fie in spatele protestelor anti gaze de sist

Fost guvernator american: N-ar fi o surpriza ca Rusia sa fie in spatele protestelor anti gaze de sist

Republicanul John Engler, presedintele Business Roundtable (BRT), asociatia managerilor celor mai puternice corporatii americane, a sugerat ca in spatele protestelor impotriva gazelor de sist s-ar putea afla interese din Rusia, adaugand ca e doar o opinie, fara a detine dovezi in aceasta directie.

"Unii nu accepta concurenta din alte surse. Poate fi ridicata si aceasta problema. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aflam ca protestul poate fi finantat de Rusia, care are interese legate de resursele din Romania. Dar, acestea fiind spuse, exista mai multe interese economice. (...) Nu stiu asta. Doar sugeram ca... Si noi avem proteste legate de protectia mediului. Nu stiu daca oamenii au fost platiti sau nu de catre cineva. Dar informatiile de la care au pornit nu sunt intotdeauna fundamentate pe date stiintifice", a declarat John Engler, fost guvernator al statului Michigan, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv.

El a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca este o decizie potrivita.

In opinia lui, provocarea este ca oamenii sa inteleaga care este baza protestelor lor, daca se bazeaza pe date stiintifice sau daca la mijloc sunt interesele concurentei.

Cat priveste Statele Unite, Engler sustine ca SUA pot atinge un nivel maxim de independenta energetica datorita exploatarii gazelor de sist.

In ce priveste... mai mult


Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 12:43

22 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rezervele naturale strategice ale Romaniei

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rezervele naturale strategice ale Romaniei

Nu sunt un specialist al temei si tocmai de aceea sunt intrigat de lipsa ei in spatiul public, de absenta contributiilor ziaristilor si specialistilor.

As vrea sa stiu ce intelegem prin rezerve naturale strategice ale unei tari, care sunt ele in Romania, cum si cine le gospodareste si gestioneaza, daca ne apartin doar noua, celor in viata, sau si urmasilor nostri.

In literatura mai veche, rezervele strategice reprezinta acele rezerve ce se constituie la nivelul unei tari cu scopul de a asigura buna desfasurare a activitatilor economico-sociale in situatii deosebite (calamitati naturale, cataclisme, catastrofe ecologice etc.), precum si in situatii de criza sau razboi.

Nu la aceste situatii de exceptie ma refer, ci la rezervele naturale ale tarii care, prin prezenta, absenta, utilizarea lor rationala sau jaf irational, contribuie la buna dezvoltare pe termen mediu si lung a unei tari.

La fel de importanta este legatura cu Securitatea Nationala, care ar trebui sa contina un capitol special dedicat rezervelor naturale strategice ale tarii.

Pana la opiniile specialistilor, pot sa-mi imaginez ca rezervele naturale strategice sunt cele de tipul: resurse energetice, resurse minerale, suprafetele de pamant folosite in agricultura, padurile, resursele de apa, ape medicinale si geotermale, resursele naturale pentru turism, pozitia geografica geostrategica si altele asemanatoare.

Obtine Romania maximum posibil din exploatarea lor de catre romani? Dar din... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 11:33

4 comentarii
Ciolos: Romania se afla inca la rascruce si nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale

Ciolos: Romania se afla inca la rascruce si nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale

Romania se afla inca la rascruce si nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale, in acest sens viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) urmand sa ofere instrumente pe care Guvernul va decide in ce mod le va folosi, a declarat, marti, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, intr-un mesaj video prezentat in cadrul unei conferinte nationale pe tema Natura 2000.

"Sunt saptamani cruciale pentru Politica Agricola Comuna (PAC) si cred ca negocierile se vor incheia la sfarsitul lunii iunie. Durabilitatea este o alegere societala si avantajoasa atat din punct de vedere social, cat si economic, in special in contextul actual. Resursele de hrana si energie sunt epuizabile si uitam acest lucru.

Marea provocare a viitorului este sa gasim cele mai bune cai de dezvoltare economica fara sa epuizam aceste resurse. Resursele pot fi regenerabile daca respectam anumite stadii ale naturii.

Romania se afla inca la o rascruce de drum, in sensul ca nu e prea tarziu sa aleaga resursele naturale. Noua PAC va oferi o serie de instrumente, de parghii, pe care Romania le poate folosi. Guvernul Romaniei va decide in ce mod le va folosi", a afirmat Ciolos.

Agricultura durabila, numai cu politici sanatoase de mediu

Potrivit oficialului european, o agricultura durabila poate exista numai daca integreaza politici sanatoase de mediu, iar "viitorul nostru va depinde de cum va fi introduse in ecuatia dezvoltarii economice, relatia competitiva a omului cu... mai mult


Marti, 21 Mai 2013, ora 17:27

Bogdan Olteanu: Resursele naturale ale Romaniei, o buna oportunitate pentru investitori

Bogdan Olteanu: Resursele naturale ale Romaniei, o buna oportunitate pentru investitori

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, ca resursele naturale ale Romaniei pot reprezenta o buna oportunitate pentru investitori.

"Optiunea politica in domeniul resurselor naturale poate avea doua alternative. Sa ramana in proprietatea statului sau sa fie administrate de concesionari. As vedea in resursele naturale ale Romaniei o buna oportunitate pentru investitorii straini", a precizat Olteanu, in cadrul conferintei "CEE si China: Punti de investitii si oportunitati de afaceri".

Ungureanu: Suntem deschisi planurilor de anvergura cu China

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste companiile administrate de stat, se pune intrebarea daca statul are capacitatea sa administreze aceste companii.

"Are statul capacitatea sa administreze aceste companii? O fabrica nu poate fi tinuta inchisa, pana cand te decizi daca stii sa o administrezi sau nu", a mentionat reprezentantul bancii centrale.

Viceguvernatorul BNR a reafirmat atasamentul institutiei fata de rolul sau de a crea un climat favorabil atragerii investitorilor si mentinerii increderii acestora in economia romaneasca.

"Banca Nationala va continua sa exercite rolul sau de mentinere a stabilitatii preturilor, a stabilitatii financiare si a stabilitatii indicatorilor financiari macroeconomici", a subliniat Bogdan Olteanu.

Conferinta a avut ca tema promovarea Romaniei ca destinatie de afaceri, plasand-o pe harta investitiilor asiatice in Europa Centrala si de... mai mult


Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:14

8 comentarii
Editorial: Blestemul resurselor romanesti

Editorial: Blestemul resurselor romanesti

Petrol, aur, argint, sare, uraniu, fier, gaze naturale, munti, mare, pesteri. Dar oamenii? Fac si ei parte dintre resursele naturale ale Romaniei, sau le intaresc conditia de a fi blestemate?

Subiectul "Rosia Montana" aduce din nou in atentia publicului necesitatea unor dezbateri nationale pe tema oportunitatilor noastre si a abilitatii de a le folosi. In istoria mondiala, teoria conform careia tarile sarace - si ma refer la cele cu sisteme politice rudimentare si institutii neconsolidate - n-au putut contoriza la avutia nationala zacamintele este verificata. Cu exceptia statelor arabe, unde nu vorbim despre democratii, dar unde, iata, linistea sistemelor care au functionat multa vreme este tulburata in numele lacomiei.

Ce fac romanii? In principiu, ideile vehiculate in aceste zile de Traian Basescu stau in picioare. Dormim pe munti de aur si cersim la porti straine, nu suntem in stare sa luam o decizie de teama costurilor politice.

La o analiza mai atenta, insa, implicatiile nasc posibilitati de discutie nenumarate, si din pacate, ele sunt viciate de faptul ca persoana care a readus subiectul in lumina reflectoarelor este politician. Daca Traian Basescu ar fi fost educator la gradinita din Bolintin, si n-am fi avut alegeri la anul, partidele politice ar fi reusit, poate, sa acopere tema fara sa doreasca sa intre in istorie drept heruvimi.

Ce spune presedintele? Ca o asemenea resursa ca cea de la Rosia Montana nu poate fi ignorata. Corect! Dar sa o exploatezi... mai mult


Miercuri, 31 August 2011, ora 17:05

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  2. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  3. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  4. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  5. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  6. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  7. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  8. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  9. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  10. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)