retete compensate eliberare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Anunt alarmant pentru pacientii cu venituri mici: In ce conditii mai primesc retete compensate

Anunt alarmant pentru pacientii cu venituri mici: In ce conditii mai primesc retete compensate

Medicii de familie au anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca de la 15 ianuarie nu vor mai elibera retete compensate cu 90% din lista B pentru pacientii cu venituri de pana la 700 de lei, decat daca vor aduce o adeverinta fiscala de la ANAF.

Situatia este generata de faptul ca organele de control au depistat recent ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trasi la raspundere.

"Pentru pacientii cu venituri intre 0-700 lei nu vom mai elibera retete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decat daca vor duce adeverinta fiscala de la ANAF. Nu dorim sa fim organe fiscale si sa punem pacientii pe drumuri, dar nici nu dorim sa ni se impute sumele pentru aceste retete, pentru ca nu exista un contract intre asigurat si asigurator. Lipsa acestui contract a determinat aceasta situatie si ne-am trezit cu notificari de sute de mii de lei", a declarat presedintele Federatiei Patronatelor Nationale a Medicilor de Familie, doctor Doina Mihaila.

Probleme si la retetele pentru bolnavii internati in spitale

Reprezentantii medicilor de familie au adus in discutie si faptul ca tot ei trebuie sa elibereze retete pentru pacientii cu boli cronice internati in spital cu alte afectiuni.

"Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui sa spuna cand se interneaza un pacient. Ca medic, nu ar trebui sa ma intereseze sa fac control fiscal", a... mai mult


Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 14:30

3 comentarii
Medici si asistente, in arest pentru frauda cu retete compensate

Medici si asistente, in arest pentru frauda cu retete compensate

Zece persoane, printre care medici, asistente si administratori de farmacii, din Valcea si Craiova, sunt cercetati pentru ca ar fi fraudat bugetul CNAS. Doi medici si doua asistente au fost arestati preventiv. Celelalte sase persoane sunt judecate in stare de libertate.

Cele zece persoane sunt acuzate de procurorii DIICOT ca au prescris retete compensate fictive, scrie Mediafax. Ele sunt cercetate pentru inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Politistii si procurorii DIICOT au facut, joi, 12 perchezitii in judetul Valcea si in municipiul Craiova, la locuintele unor medici, farmacisti si asistenti medicali, fiind vizate si cabinetele individuale ale medicilor si sedii de farmacii prin care se desfasura activitatea infractionala.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat pana in prezent in acest caz se ridica la aproximativ 80.000 de lei.

Cum se obtineau bani din retete compensate

Cei zece au actionat in perioada februarie 2012 - iulie 2013. Medicii au prescris, in mod fictiv, in numele unor persoane asigurate, retete compensate. Aceste retete au fost inregistrate, tot fictiv, ca fiind eliberate de o serie de farmacii. Pentru valoarea acestora, au fost intocmite facturi fiscale ce au fost inaintate catre Casa de Asigurari de Sanatate Valcea, in vederea decontarii.

"Scopul a fost, pe de o parte, de a-si insusi fonduri ilegale prin intermediul societatii administrate si, implicit, de fraudare a bugetului Casei Nationale de... mai mult


Vineri, 26 Iulie 2013, ora 17:33

Medici de la Fundeni, pusi sub invinuire in cazul retetelor false

Medici de la Fundeni, pusi sub invinuire in cazul retetelor false

Mai multi medici de la Institutul Oncologic Fundeni au fost pusi sub invinuire, in cazul eliberarii de retete false.

Medicii oncologi de la Fundeni sunt acuzati ca emiteau retete false pe numele unor bolnavi de cancer, informeaza Digi 24. 17 persoane vor fi audiate, vineri, de Politia Capitalei.

Cadrele medicale trimiteau retetele la anumite farmacii care era favorizate, cu toate ca medicamentele ar fi trebuit obtinute numai de la farmaciile Institutului Oncologic de la Fundeni.

Ancheta retetelor false: Medic psihiatru din Giurgiu, retinut

Se pare ca retetele erau unele foarte scumpe, pentru medicamente greu de gasit, iar banii obtinuti astfel ajungeau si pana la 5 la suta din valoarea retetelor compensate. Sumele erau ridicate de la farmacisti de catre intermediari. Printre farmacistii care incercau sa aiba legaturi cu medicii de la Fundeni se numara unii din Mihai Bravu sau Pantelimon.

In acest caz, doctorii sunt invinuiti de complicitate la infractiuni de inselaciune, dar si dare, luare si spalare de bani.

Medici si farmacisti, cercetati pentru eliberari de retete pentru pacienti inexistenti

Mai multi medici si farmacisti sunt cercetati de Parchetul Capitalei in cazul de frauda prin eliberari de retete, anchetatorii stabilind ca nu exista pacientii carora le erau prescrise medicamente si eliberate de farmacii, astfel fiind prejudiciata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu suma de 1,6 milioane de lei. mai mult


Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:04

1 comentariu
Medicii de familie nu mai dau trimiteri si retete compensate

Medicii de familie nu mai dau trimiteri si retete compensate

Incepand de miercuri, 1 iunie, pacientii bucuresteni nu mai pot primi medicamente compensate si gratuite si nici trimiteri catre specialisti. Decizia a fost luata de medicii de familie din Capitala reuniti miercuri in cadrul sedintei Biroului Executiv.

Intalnirea a avut loc la Spitalul Universitar de Urgenta, unde medicii de familie bucuresteni au decis in unanimitate sa se alieze colegilor din tara si sa nu semneze contractul cadru pe 2011 - 2012, informeaza Mediafax.

Presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a spus ca Ministerul Sanatatii a facut absolut tot ceea ce era de facut, dar ca nu este suficient.

Presedintele Societatii Nationale a Medicinei de Familie/Medicina Generala (SNMF/MG), Rodica Tanasescu, a precizat ca medicii de familie nu pot elibera retete pentru medicamente gratuite si compensate sau trimiteri pentru medicii specialisti, pentru ca nu au contract cu CNAS. "Daca CNAS vrea, poate face prelungirea contractului cadru pentru a revizui normele", a adaugat Rodica Tanasescu.

Ea a precizat ca medicii isi vor consulta pacientii fara bani, dar ca ii vor ruga sa inteleaga faptul ca lipsa contractului nu le permite mai mult. mai mult


Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 14:51

6 comentarii
Opinii: Genele romanilor si realitatea din cabinetele medicale

Opinii: Genele romanilor si realitatea din cabinetele medicale

Ceva greu de inteles franeaza de ani buni startul unei functionari normale a sistemului de sanatate. Se poate lua gradual istoricul, cu bune si rele, al reformelor dorite de ministrii de pana acum.

Indiferent de culoarea politica, fiecare si-a lasat amprenta atat cat a reusit sa penetreze scutul ridicat de medici, in ansamblul lor, atat cei la apogeul activitatii, cat si cei flamanzi, nou sositi in sistem.

In genele noastre romanesti exista cu siguranta un sindrom al supravietuirii cu orice pret, invocat de fiecare individ atunci cand este reorganizata existenta prin implementarea de noi legi, reguli sau metode.

Aici ajungem si cu medicii: S-a dorit informatizarea evidentei din spitale, totul s-a lovit ca de o stanca de mentalitatea si practicile cu care erau obisnuiti de o viata. Se puneau frecvent intrebari pe la colturi, gen "barfa":

- Cum sa pierzi atat timp pentru a introduce datele din foi pe calculator? - Si n-au facut-o ani buni.

- Cum sa risti sa-ti gaseasca printr-un simplu clic toate magariile facute cu eliberarea medicamentelor pe retete gratuite sau compensate? - Si, au prescris la greu, cele mai scumpe medicamente, fie ca aveau sau nu, justificare.

Si, uite ca dupa cativa ani de Opozitie, mai cu sila, mai cu greata, s-a ajuns ca in anul 2010, printr-un singur clic, codul numeric personal sa apara de zeci de ori intr-o luna la aceeasi farmacie, iar teancul de retete insotite sau nu, de referatul de la casa, sa circule fara pacient, farmacia... mai mult


Sambata, 12 Iunie 2010, ora 09:07

4 comentarii
Medicii de familie si reprezentantii Ministerului Sanatatii reiau marti discutiile

Medicii de familie si reprezentantii Ministerului Sanatatii reiau marti discutiile

Reprezentantii medicilor de familie si cei ai Ministerului Sanatatii se vor intalni, marti, pentru a discuta contractul cadru pe 2010, dupa ce de la 1 aprilie a fost sistata eliberarea de retete compensate si nu au mai fost semnate concedii medicale.

Medicii de familie nu au mai eliberat retete compensate deoarece pe 31 martie le-au expirat contractele cu CNAS.

"Din ce am inteles, contractul cadru pentru 2010 este la Monitorul Oficial pentru a fi publicat, dar normele metodologice vor fi publicate fara ca noi sa fi fost consultati. Aceste norme ne articuleaza drastic motiv pentru care ne vor aduce in stare de faliment. De azi (joi, n.r.) nu dam bilete de trimitere, nici retete compensate, nici concedii medicale, pentru ca ni se pot imputa", a declarat, joi, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, dr. Doina Mihaila.

Vineri, reprezentantii medicilor de familie si cei ai Ministerului Sanatatii s-au intalnit pentru a discuta aceste probleme, dar nu s-a rezolvat nimic. "Discutiile incepute astazi (vineri - n.r.) la sediul Ministerului Sanatatii vor continua marti in formula tripartita, respectiv reprezentanti ai medicilor de familie, ai ministerului si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Problemele noastre raman aceleasi si vizeaza in principal faptul ca in contractul cadru apar, in pondere de trei sferturi, obligatii, sanctiuni si penalitati impotriva medicilor de familie", a declarat, dupa discutiile de vineri, presedintele Patronatului Medicilor de... mai mult


Marti, 06 Aprilie 2010, ora 07:45

Medicii de familie nu renunta: fara retete compensate pana dupa Paste

Medicii de familie nu renunta: fara retete compensate pana dupa Paste

Medicii de familie raman pe pozitii si nu elibereaza retete compensate, bilete de trimitere si concedii medicale, in ciuda negocierilor purtate cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit presedintelui Patronatului Medicilor de Familie, dr. Doina Mihaila, medicii de familie dau vina pe Ministerul Sanatatii pentru nerezolvarea problemelor din sistem, informeaza Realitatea TV.

Aceasta mai spune ca decizia de a nu a rezolva problemele acestei categorii se afla in curtea Ministerului Sanatatii si, implicit, a Guvernului. "Din pacate, insa, ministrul Cseke face declaratii politice, ameninta si jigneste medicii de familie", a mai spus Mihaila.

Medicii de familie au anuntat ca nu vor semna noile contracte cu CNAS si nu vor mai elibera pacientilor, de la 1 aprilie, retete compensate, bilete de trimitere si concedii medicale, ci vor lucra in sistem exclusiv privat.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a declarat ca sumele acordate in 2010 medicinei de familie sunt similare celor din 2009 si ca nu intelege actiunea de protest a medicilor.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a declarat la finalul negocierilor de vineri cu reprezentantii medicilor de familie ca intelege problemele acestora, dar ar trebui sa se gandeasca si la pacientii care nu au nicio vina. "Continuam discutia marti", a anuntat ministrul. mai mult


Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 15:34

8 comentarii
Medicii de familie se plang ca nu le ajung banii

Medicii de familie se plang ca nu le ajung banii

Presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a explicat joi, in cadrul unei conferinte de presa, motivele pentru care medicii de familie nu mai elibereaza retete compensate, bilete de trimitere si nici concedii medicale, incepand din 1 aprilie.

"Ultima zi a contractului pe anul 2009, prelungit prin act aditional, a expirat ieri, 31 martie. Faptul ca suntem liberi de contractul cu Casa de asigurari face ca medicii de familie sa nu mai elibereze retete compensate, concedii medicale sau oricare acte prevazute in contractul cadru. Nu a avut loc nici o consultare cu furnizorii de medicamente", a declarat Doina Mihaila.

Reprezentantul medicilor de familie si-a mai exprimat nemultumirea pentru sumele mici primite de cabinetele de familie, dand exemplu chiar propriul sau cabinet.

"Eu, pe luna februarie, pierd 1.900 de lei noi, dupa noile reglementari. Daca eu, ca si cabinet, am incasat 8.000 de lei, scadeti 2.000 de lei si veti vedea ca un cabinet medical nu poate fi sustinut cu acesti bani. Din socotelile pe care le-am facut, un cabinet de medicina de familie, daca ar munci la maxim, nu poate aduce un venit mai mare de 2.700 de lei lunar. Este o suma insuficienta", a declarat Doina Mihaila.

In plus, incepand din 1 aprilie, pretul medicamentelor creste cu cel mult 6%, fiind actualizat in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe acest an pentru toate produsele existente in catalogul national, care a fost stabilit la 4,25 de lei pentru un euro,... mai mult


Joi, 01 Aprilie 2010, ora 13:50

1 comentariu
Retetele compensate si gratuite nu se mai elibereaza

Retetele compensate si gratuite nu se mai elibereaza

Medicii de familie nu vor mai elibera, incepand de joi, retete compensate si gratuite si nici bilete de trimitere sau concedii medicale pentru ca nu au semnat contractul-cadru cu casele de asigurari.

"Vom consulta pacientii, ii vom trata, dar cu retete simple. Nu avem nici contract-cadru si nici norme de aplicare. Daca normele au fost elaborate, ele au fost elaborate fara sa se discute cu noi", a anuntat presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, pentru Agerpres.

Contractul-cadru urma sa intre in vigoare la data de 1 aprilie, insa nu a fost publicat in Monitorul Oficial si nici nu se cunosc care sunt normele de aplicare.

Tot de joi, pretul medicamentelor creste cu cel mult 6%, fiind actualizat in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe acest an pentru toate produsele existente in catalogul national, care a fost stabilit la 4,25 de lei pentru un euro, in loc de patru lei in 2009.

Actualizarea preturilor de producator, in lei, pentru toate medicamentele existente in Catalogul National al Medicamentului (CANAMED) se face anual in luna aprilie, in functie de cursul valutar utilizat in alcatuirea bugetului pentru anul in curs. mai mult


Joi, 01 Aprilie 2010, ora 12:43

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba