rezultate recensamant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mai putini, mai batrani, fara pensii, fara viitor - pericolul relevat de recensamant - Interviu

Mai putini, mai batrani, fara pensii, fara viitor - pericolul relevat de recensamant - Interviu

Cel mai ingrijorator aspect reliefat de rezultatele recensamantului din 2011 este legat de structura pe varste a populatiei, care arata ca in 10 ani dezechilibrul fondului de pensii va fi si mai mare decat acum, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Acesta a comentat pentru Ziare.com rezultatele ultimului recensamant, date publicitatii joi de Institutul National de Statistica.

INS a publicat rezultatele finale ale recensamantului - suntem mai putini romani

Mircea Kivu precizeaza de la bun inceput ca acest recensamant are un grad mai mare de aproximare decat de obicei, date fiind si conditiile in care s-a desfasurat. De asemenea, sociologul spune ca un lucru bun este dublarea in ultimii 10 ani a numarului de absolventi de facultate, desi trebuie sa admitem ca, din punct de vedere calitativ, rezultatul este viciat de existenta "fabricilor de diplome".

In ce priveste structura populatiei pe etnii, iese in evidenta scaderea numerica a minoritatii germane, dar si cresterea celei rrome, chiar daca nu toti membrii acestei comunitati s-au declarat la recensamant, iar specialistii estimeaza ca numarul rromilor este de fapt dublu.

Totodata, Mircea Kivu subliniaza faptul ca recensamantul nu limpezeste situatia romanilor care traiesc in afara granitelor si nici nu are vreo relevanta cu privire la stabilirea numarului de alegatori, deci nici cu privire la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui.

Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta... mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 20:21

19 comentarii
INS a publicat rezultatele finale ale recensamantului - suntem mai putini romani

INS a publicat rezultatele finale ale recensamantului - suntem mai putini romani

Populatia stabila a Romaniei a scazut in perioada 2002-2011 cu peste 1.5 milioane de locuitori, principala cauza fiind migratia, arata rezultatele finale ale recensamantului realizat in 2011, publicate joi de Institutul national de Statistica.

Astfel, la 20 octombrie 2011 populatia stabila a Romaniei era de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%).

Fata de situatia existenta la recensamantul anterior, populatia stabila a scazut cu 1.559,3 mii persoane (din care, 779,2 mii femei), in principal din cauza migratiei externe, se arata in comunicatul INS.Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul recensamantromania.ro si pe site-ul INS.

Topul judetelor

Primele 6 judete, cu exceptia Municipiului Bucuresti (1.883,4 mii), ca numar de populatie stabila sunt Iasi (772,3 mii), Prahova (762,9 mii), Cluj (691,1 mii), Constanta (684,1 mii), Timis (683,5 mii) si Dolj (660,5 mii persoane).

Covasna (210,2 mii), Tulcea (213,1 mii), Salaj (224,4 mii), Mehedinti (265,4 mii), Ialomita (274,1 mii) si Giurgiu (281,4 mii) sunt judetele cu cel mai mic numar de persoane ce fac parte din populatia stabila.

Mediul urban si mediul rural

Cei mai multi romani traiesc la oras, releva recensamantul. Astfel, in municipii si orase traiesc 10.859 mii persoane, reprezentand 54,0% din totalul populatiei stabile.

Fata de situatia de la penultimul recensamant, ponderea populatiei stabile din mediul urban a crescut cu 1,3 puncte procentuale in detrimentul... mai mult


Joi, 04 Iulie 2013, ora 10:21

76 comentarii
Recensamant - rezultate preliminare. Vezi judetele cel mai dens populate (Video)

Recensamant - rezultate preliminare. Vezi judetele cel mai dens populate (Video)

Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca populatia stabila a Romaniei este de peste 19 milioane de locuitori. Dintre acestia, 51,3% sunt femei si mai mult de jumatate este reprezentata de populatia care locuieste la oras.

"Datele preliminare (ca si cele provizorii) ale recensamantului s-au obtinut prin prelucrarea principalilor indicatori statistici inclusi in tabelele centralizatoare, intocmite de catre recenzori dupa perioada de colectare a datelor, pentru cele 105.500 de sectoare de recensamant", se arata intr-un comunicat INS, remis vineri Ziare.com.

Potrivit datelor preliminare, in tara noastra exista 7,1 milioane de gospodarii si 8.450.942 de locuinte.

Populatia feminina este majoritara; ea reprezinta 51,3% din populatia stabila preliminara si mai mult de jumatate dintre barbati (51,8%) si dintre femei (53,7%) locuiesc in municipii si orase.

La nivelul intregii tari, densitatea populatiei este de 79,9 locuitori pe kilometru patrat, transmite INS.

Judetele cel mai dens populate sunt: Ilfov (230,1 loc/kmp), Prahova (156,0 loc/kmp), Iasi (132,1 loc/kmp), Dambovita (123,8 loc/kmp), Galati (113,6 loc/kmp), Cluj (98,8 loc/kmp), Brasov (94,2 loc/kmp), Constanta (89,2 loc/kmp).

Densitatile cele mai scazute s-au inregistrat in judetele: Tulcea (23,7 loc/kmp), Caras-Severin (32,2 loc/kmp), Harghita (45,9 loc/kmp), Mehedinti (51,6 loc/kmp) Bistrita-Nasaud (51,9 loc/kmp), Arad (52,8 loc/kmp), Alba (52,4 loc/kmp) si Covasna (55,6 loc/kmp).... mai mult


Vineri, 24 August 2012, ora 11:37

35 comentarii
Ministrul de Interne: Nici pana la alegeri nu vom sti cati electori exista

Ministrul de Interne: Nici pana la alegeri nu vom sti cati electori exista

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, luni seara, la Slobozia, in cadrul unei conferinte de presa, ca rezultatele provizorii ale recensamantului populatiei si locuintelor efectuat in 2011 vor fi validate intr-un termen rezonabil, cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare.

"Prelucrarea datelor este una greoaie, dar misiunea comisiei este de a valida aceste rezultate provizorii. Odata cu validarea rezultatelor provizorii, aceasta comisie isi va inceta activitatea. Maine (n.r. marti, 14 august) este o prima intalnire, pentru a analiza materialele pe care Institutul National de Statistica, ca operator al acestei anchete, le prezinta.

Probabil ca mapele sunt destul de voluminoase, membrii comisiei vor avea nevoie de o perioada, nu stiu, de vreo doua- trei zile, si intr-un termen rezonabil, probabil sfarsitul acestei saptamani, inceputul saptamanii viitoare, voi propune membrilor, ca presedinte al acestei comisii, sa ne intalnim din nou si sa validam rezultatele provizorii", a aratat ministrul.

Acesta a tinut sa precizeze ca "listele electorale nu au nicio legatura cu rezultatele recensamantului", in ciuda speculatiilor care se fac pe aceasta tema.

"Degeaba se fac speculatii politice. Un mare politician roman de aici, din vecinatatea dumneavoastra, de la Buzau, dupa ce am convocat comisia, o chestiune strict legala, pentru ca trei saptamani s-a facut scandal ca de ce nu se convoaca, a catalogat faptul ca eu am convocat comisia, ca MAI... mai mult


Marti, 14 August 2012, ora 09:03

11 comentarii
INS: Vom inainta premierului datele recensamantului. Autoritatile decid daca le folosesc sau nu

INS: Vom inainta premierului datele recensamantului. Autoritatile decid daca le folosesc sau nu

Datele preliminare ale Recensamintului din 2011 vor fi publicate in curand si urmeaza sa fie pregatita o documentatie completa care va fi inaintata premierului Victor Ponta, decizia de folosire a acestor date la referendumul de demitere a presedintelui apartinand autoritatilor, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

"Stim si noi ce a spus domnul prim-ministru legat de posibilitatea folosirii datelor de recensamant si la referendum, evident ca si la alegerile din toamna. Va fi pregatita o documentatie completa care sa fie data dansului si decizia sigur ca apartine autoritatilor. Statistica procedeaza conform regulilor sale si produce datele pe care le poate produce pe baza recensamantului", au declarat reprezentantii INS.

Surse de la Statistica au mai precizat ca "in februarie s-au dat niste date, pe baza centralizatoarelor, se vor da curand publicitatii date preliminare, tot pe baza centralizatoarelor".

Romania a pierdut peste 3.000 de locuitori doar in luna mai

"Pe 6 februarie erau datele provizorii, datele preliminare trebuiau date pe 23 mai, dar s-au decalat pentru ca a intervenit schimbarea de guvern si s-a schimbat comisia centrala, ca atare si datele se dau dupa omologarea lor de catre comisia centrala.

Dar in foarte scurt timp o sa se intalneasca aceasta comisie si le vor da si pe acestea preliminare, iar datele definitive la 27 de luni de la organizarea recensamantului. Oricum, o sa incercam sa reactionam in asemenea fel incat sa fie mai... mai mult


Marti, 10 Iulie 2012, ora 21:15

3 comentarii
Vosganian: Am pierdut un roman din cinci! E o tragedie

Vosganian: Am pierdut un roman din cinci! E o tragedie

Vestea ca suntem mai putini cu doua milioane, confirmata de ultimul recensamant, nu l-a lasat insensibil nici pe Varujan Vosganian, care a tinut sa avertizeze ca aceasta scadere ar putea afecta "toate echilibrele noastre, de la piata fortei de munca si bugetele sociale pana la puterea creativa a neamului nostru".

"Stirea potrivit careia populatia Romaniei a scazut la 19 milioane este de-a dreptul socanta. In 1992, populatia tarii noastre numara 22,8 milioane de locuitori. In 2002 ea a scazut la 21,6 milioane, iar de atunci, in numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Asadar, aproape patru milioane de romani in douazeci de ani...", scrie Varujan Vosganian pe blog.

Totusi, politicianul tine sa remarce "Nu stiu in ce masura putem socoti corecte rezultatele acestui recensamant. Eu, de pilda, daca nu as fi cerut insistent la primarie, nu as fi fost recenzat de nimeni. Si cunosc multi care sunt in situatia mea".

Acest aspect nu elimina problemele de fond. "Din pacate, in ce priveste pe romanii plecati in strainatate, avem doua surse de ingrijorare. In primul rand, foarte putini dintre ei mai doresc sa se intoarca acasa. In al doilea rand, asimilarea lor culturala, in strainatate, se petrece cu foarte mare rapiditate", remarca Vosganian.

"In prima generatie de emigratie se gasesc romani valorosi si avem numeroase astfel de exemple (...). Ce ne facem, insa, cu urmatoarea generatie? Din pacate, spre deosebire de alte neamuri, romanii nu au exercitiul... mai mult


Duminica, 05 Februarie 2012, ora 11:36

21 comentarii
Rezultatele recensamantului: Romania a pierdut 2 milioane de locuitori

Rezultatele recensamantului: Romania a pierdut 2 milioane de locuitori

Rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate, joi, de Institutul National de Statistica, iar acestea arata ca in Romania sunt 19 milioane de cetateni, cu doua milioane mai putin decat la ultimul recensamant.

Populatia stabila a Romaniei este de 19 milioane (19.042.936) persoane, in conditiile in care, pana acum, statistica arata ca in Romania erau 21.354.396 de persoane.

In populatia stabila sunt incluse persoanele cu cetatenie romana cu domiciliul in Romania care nu au fost plecati din tara o perioada de mai multe de 12 luni.

Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din
totalul locuintelor, adica circa 1 million de persoane (cuprinzand populatia plecata in
strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declare in tara; populatia necontactata).

Ponderi mai ridicate s-au inregistrat la nivelul oraselor mari: Bucuresti (6,0%), Timisoara (5,8%), Iasi (3,0%), Constanta (2,9%), dupa cum se arata intr-un comunicat al INS, remis Ziare.com.

Avem peste 600.000 de rromi si 1,2 milioane de maghiari

Rezultatele provizorii ale recensamantului populatiei arata faptul ca, din totalul
populatiei stabile, 16,8 milioane de persoane (88,6%) s-au declarat romani.

Populatia de etnie maghiara a fost la recensamant de 1,2 milioane de persoane, reprezentand 6,5% din populatia stabila a tarii, iar numarul celor care s-au declarat romi a fost de 619.000 persoane (3,2%).

Persoanele de etnie... mai mult


Joi, 02 Februarie 2012, ora 16:40

47 comentarii
Recensamant 2011: Cand aflam cati mai suntem

Recensamant 2011: Cand aflam cati mai suntem

Datele provizorii ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011 vor fi disponibile in perioada 6-10 februarie, iar cele preliminare in luna mai.

"Introducerea datelor este in grafic. Luni voi avea o sedinta cu secretariatul tehnic pe tema introducerii datelor, dar din ceea ce mi s-a comunicat, procesul este in grafic", a spus Vergil Voineagu, directorul Institutului National de Statistica, potrivit Mediafax.

Recensamantul a inceput in 20 octombrie si s-a incheiat pe 31 octombrie 2011.

Recensamantul, la romani: 9% dintre cetateni nu au fost recenzati - IRES

Conform unui anunt al INS, la recensamant au fost inregistrate peste 8,3 milioane de locuinte si peste 19,5 milioane de persoane, insa numarul total al persoanelor recenzate nu reprezinta numarul de persoane din Romania.

5% dintre romani nu au fost recenzati, iar alti 4% nu au fost acasa cand a venit recenzorul, conform unui sondaj realizat in noiembrie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). mai mult


Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 22:54

1 comentariu
Numarul exact de deputati, stabilit dupa aflarea rezultatelor recensamantului

Numarul exact de deputati, stabilit dupa aflarea rezultatelor recensamantului

Numarul exact al deputatilor va fi stabilit in functie de rezultatul recensamantului incheiat recent, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, adaugand ca in niciun caz nu vor fi mai mult de 300 de deputati, inclusiv cu cei ai minoritatilor.

Voinescu: PDL vrea interzicerea candidaturii la doua functii alese uninominal

"In stabilirea exacta a numarului de parlamentari vom tine cont de rezultatele recensamantului. Este foarte posibil sa avem o populatie dramatic scazuta fata de ceea ce am avut acum 10 ani.

De asemenea, este foarte posibil ca raportul dintre romanii aflati in interiorul granitelor si cei aflati in strainatate sa fie foarte diferit de ceea ce aveam pana acum. Deci vom avea o modificare naturala, ca urmare a rezultatelor recensamantului", a declarat Voinescu, dupa incheierea sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL.

Tot in urma rezultatelor recenzarii, se vor stabili si configuratiile colegiilor, astfel incat acestea sa respecte norma de reprezentare. "Dar decizia politica este ca nu vor fi mai mult de 300 de parlamentari", a precizat pedelistul.

In ceea priveste modul in care va fi promovata viitoarea legislatie electorala, Voinescu a aratat ca decizia apartine coalitiei in ansamblul ei, fiind insa dezirabil ca legislatia aferenta desfasurarii alegerilor sa fie cunoscuta de la inceputul anului electoral.

"Anticipez o intrebare a dvs: nu s-a decis inca in Coalitie forma de promovare a legislatiei care va... mai mult


Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 18:32

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)