romania pasaport electronic

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

Votul electronic, o alternativa pentru diaspora? Interviu

Anul care tocmai a trecut a fost dominat de subiectele politice, culminand cu alegerile prezidentiale din luna noiembrie, iar scandalul votului din diaspora a starnit discutii si in privinta metodelor alternative de vot care ar fi putut eficientiza sistemul acolo unde mii de romani au asteptat ore intregi la coada pentru a-si alege presedintele.

O solutie dezbatuta este introducerea votului electronic la scara larga, astfel incat orice roman poate vota din pat, din cafenea sau de oriunde s-ar afla, sistem folosit in Romania o data, in anul 2003, insa pentru militarii din teatrele de operatiuni, la referendumul pentru revizuirea Constitutiei.

O alta varianta luata in discutie a fost introducerea votului prin corespondenta. Dupa ce un proiect in acest sens a fost respins definitiv de Camera Deputatilor, deputatul Eugen Tomac a initiat doua noi proiecte de lege - unul privind votul electronic si altul privind votul prin corespondenta pentru cetatenii din strainatate.

"Alegatorii sunt influentati de Internet si am putut observa forta Facebook la ultimele alegeri", sustine deputatul de diaspora, intr-un interviu acordat Ziare.com. Cat despre frauda, Eugen Tomac este de parere ca avem deja institutii suficient de puternice care pot proteja acest sistem de vot asa cum protejeaza sistemul bancar si nu numai.

Votul electronic a fost folosit in Romania o singura data, in 2003, pentru militarii din teatrele de operatiuni. Ce avantaje aduce acest nou sistem?

Romania... mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 22:15

61 comentarii
Principesa Irina, lasata fara pasaport si monitorizata cu o bratara electronica

Principesa Irina, lasata fara pasaport si monitorizata cu o bratara electronica

Daca in urma cu doi ani principesa Irina Walker sarbatorea la Bucuresti cea de-a 90-a aniversare a tatalui sau, acum fiica regelui Mihai a ramas fara pasaport si nu are voie sa paraseasca statul Oregon.

Judecatorul de caz a stabilit ca principesa Irina sa ramana in libertate pana la procesul din luna octombrie, in dosarul in care este acuzata ca, impreuna cu sotul ei, ar fi organizat lupte ilegle de cocosi.

Potrivit agentiei AP, citata de WJLA.com, principesa de origine romana va purta, incepand de luni, o bratara pentru monitorizarea electronica. Vineri, Irina si John Walker au pledat nevinovati in fata judecatorilor.

Principesa Irina si sotul ei au pledat nevinovat. Vor fi judecati in stare de libertate

Judecatorul a ordonat retragerea pasaportului deoarece principesa Irina ar putea sa se sustraga procesului cerand azil in Elvetia, tara in care s-a nascut.

Irina si John Walker sunt acuzati ca, in perioada aprilie 2012 - aprilie 2013, ar fi organizat zece lupte ilegale de cocosi, ceea ce le-ar fi adus castiguri de 2.000 de dolari pe zi, din taxele percepute vizitatorilor si din mancarea si bautura vanduta celor veniti sa vada luptele.

Anchetatorii au gasit la ferma sotilor Walker si 24 de plante de marijuana, 24 de arme si numeroase instrumente folosite pentru provocarea pasarilor la lupta. Alte 16 persoane au fost retinute in acest dosar, iar procurorii au pus sechestru pe ferma.

Principesa Irina si sotul ei risca pana la cinci ani de inchisoare,... mai mult


Luni, 19 August 2013, ora 12:27

2 comentarii
Copiii sub 12 ani scapa de amprentare pentru obtinerea pasapoartelor electronice

Copiii sub 12 ani scapa de amprentare pentru obtinerea pasapoartelor electronice

Copiii care nu au implinit inca 12 nu mai sunt amprentati, incepand de luni, pentru obtinerea pasapoartelor elecronice, in conditiile in care, pana acum, amprentarea minorilor era obligatorie incepand de la varsta de sase ani, informeaza Directia Generala de Pasapoarte.

Potrivit sursei citate, ca urmare a unei decizii a Comisiei Europene, "incepand cu data de 12 august 2013, minorii care nu au implinit varsta de 12 ani sunt exceptati de la obligatia de furnizare a impresiunilor digitale".

Hotararea a fost luata in contextul in care, din 31 decembrie 2008, cand Romania a inceput sa emita pasapoarte electronice, si pana la 12 august 2013, copiii erau amprentati incepand cu varsta de sase ani.

Pasapoartele se scumpesc, de la 1 aprilie

Conform Directiei Generale de Pasapoarte, valabilitatea pasaportului simplu electronic pentru copiii care nu au implinit 12 ani va fi de trei ani, iar documentul va costa 244 de lei.

In acelasi timp, minorii care au implinit deja 12 ani vor avea pasaport valabil cinci ani, la pretul de 270 de lei. mai mult


Luni, 12 August 2013, ora 17:52

Rata de respingere a vizelor SUA pentru Romania a scazut in 2010

Rata de respingere a vizelor SUA pentru Romania a scazut in 2010

Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 24,8% in anul fiscal 2010, in scadere cu 1,5 procente fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor.

Programul Visa Waiver este ofacilitate prin care cetatenii unei tari pot calatori in Statele Unite in scop turistic fara a avea nevoie in prealabil de obtinerea unei vize de intrare pe teritoriul american de la Ambasada SUA. In prezent, pentru ca o tara sa fie inclusa in Visa Waiver trebuie, printre alte conditii de natura tehnica, sa aiba o rata de respingere a vizelor mai mica de 3%.

Departamentul de Stat a publicat lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2010 (octombrie 2009 - 30 septembrie 2010). Rata Romaniei este cea mai mare din randul tarilor UE care aspira la Visa Waiver.

Singurele tari din Uniunea Europeana care nu sunt incluse inVisa Waiverau ramas Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru,dupa ce Grecia a fost recent inclusa in program.

Cipru va urma, foarte probabil, pe lista tarilor care nu au nevoie de viza pentru Statele Unite, pentru ca are o rata de refuz de numai 1,7% (mai buna ca in 2009, cand aveau 2%).

Bulgaria a ajuns la o rata de 17,2%, similara cu cea de anul trecut (cand era de 17,8%), in schimb polonezii si-au imbunatatit in 2010 rata de refuz, ajungand 9,8%, in conditiile in care anul trecut inregistrau 13,5%.

Rata de respingere este cel mai... mai mult


Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 16:29

6 comentarii
Cat este taxa pentru pasaportul simplu temporar

Cat este taxa pentru pasaportul simplu temporar

Taxa pentru pasaportul simplu temporar a crescut de luni cu aproape 16 lei, ajungand la 112 lei, dupa ce costul pentru eliberarea documentuluui a fost majorat de la 64,2 lei la 80 de lei, la care se adauga taxa consulara de 32 de lei.

Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala la pretul de 234 de lei, care se achita la unitatile CEC Bank, informeaza Evenimentul Zilei.

Taxa consulara pentru pasaportul electronic este de 32 de lei, solicitatii putand sa o achite la unitatile CEC Bank sau la trezorerie.

Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu varsta sub sase ani, documentul este valabil trei ani. Pasapoartele electronice se elibereaza in maximum 30 de zile lucratoare.

Pentru situatii de urgenta, romanii pot solicita pasaportul temporar, care se elibereaza in cel mult trei zile lucratoare si este valabil un an.

Pretul pasaportului temporar este de 112 lei, din care 80 de lei contravaloarea documentului si 32 de lei taxa consulara, la care se adauga 100 de lei tariful suplimentar de urgenta, pentru eliberarea in ziua solicitarii.

Contravaloarea pasaportului temporar a fost stabilita initial la 64,2 lei.

Noile pasapoarte biometrice se elibereaza din 18 ianuarie in toata tara. Pasaportul electronic - care are peste 50 de elemente de siguranta, fata de 32 la vechiul document - permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale si... mai mult


Luni, 01 Martie 2010, ora 23:06

Sute de romani s-au grabit in 2010 sa isi faca pasapoarte electronice

Sute de romani s-au grabit in 2010 sa isi faca pasapoarte electronice

Sute de romani au stat la coada in primele zile lucratoare ale acestui an pentru a-si depune actele necesare obtinerii noilor pasapoarte electronice.

Noul document contine un cip cu datele personale si are doua elemente biometrice: imaginea faciala si amprentele de la degetele aratatoare.

Actele necesare pentru noul pasaport sunt actul de identitate; vechiul pasaport si chitante in valoare de 266 de lei. Suma se achita astfel: 234 de lei la CEC Bank si 32 de lei la trezorerie, anunta Libertatea.

Copiii sunt sase ani nu sunt amprentati. Noul pasaport electronic, ce contine 50 de elemente de siguranta, este gata in 10 zile lucratoare si e valabil 5 ani.

"Nu mi-e teama de noul document cu cip. Am auzit si eu toate discutiile cum ca aceste pasapoarte au in cip codul 666, care ar fi numarul diavolului. Nu ma intereseaza si nu cred in toate prostiile astea. Mie mi se pare ca noile documente sunt mai moderne si mai sigure", a declarat un bucurestean.

Pana in prezent 6.000 de romani au astfel de pasapoarte. mai mult


Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 07:51

2 comentarii
Bucurestenii pot obtine pasapoarte electronice

Bucurestenii pot obtine pasapoarte electronice

Bucurestenii pot depune, incepand cu data de 4 ianuarie, cereri pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si a pasapoartelor simple temporare.

Pe de alta parte, din data de 24.12.2009 se sisteaza, pana la dotarea cu echipamentele tehnice necesare, primirea cererilor de eliberare a pasapoartelor simple in sistem de ghiseu unic, la nivelul birourilor de evidenta persoanei din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor 1-6, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Bucuresti.

Pentru implementarea noului sistem informatic si transferul bazelor de date, programul de lucru cu publicul la sediul Serviciului pasapoarte din strada Nicolae Iorga, nr. 27-29, sector 1 se va desfasura, in data de 31.12.2009, intre orele 08:30-12:00.

Ce este pasaportul electronic?

Noul pasaport electronic romanesc prezinta o serie de noutati, printre care cea mai importanta este introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include toate datele personale existente in fila informatizata - nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia etc.

De asemenea, acest cip contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub sase ani, care, potrivit regulamentelor Uniunii Europene, nu pot fi amprentati si a cazurilor de exceptie ale persoanelor la care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila, fie temporar, fie definitiv,... mai mult


Marti, 22 Decembrie 2009, ora 20:07

5 comentarii
Romanii pot obtine pasapoarte electronice

Romanii pot obtine pasapoarte electronice

Romania este singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic ce cuprinde de la momentul introducerii ambele elemente de identificare: imaginea faciala si impresiunile digitale.

Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice a introdus, incepand cu anul 2009, noul model de pasaport - biometric, care, conform Ministerului Administratiei si Internelor, are 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai mult decat actele actuale.

Elementul de noutate al pasaportului biometric este introducerea mediului electronic de stocare, cipul, care include datele personale in fila informatizata, fapt ce face ca tara noastra sa fie singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea faciala si impresiunile digitale.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, a apreciat ca pasapoartele electronice reprezinta doar unul dintre pasii pe care ii face in directia indeplinirii obiectivului Romaniei de a intra in spatiul Schengen in anul 2011. mai mult


Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 16:33

18 comentarii
Alte articole despre: romani pasapoarte electronice
Pasapoartele electronice vor fi gata de abia pe 31 decembrie 2008

Pasapoartele electronice vor fi gata de abia pe 31 decembrie 2008

Guvernul a decis amanarea termenului privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice cu sase luni, data prevazuta in hotararea adoptata de Executiv fiind 31 decembrie 2008 si nu 1 iulie asa cum era prevazut initial.

Termenul de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice a fost amanat astfel a patra oara, urmand ca RA-APPS sa organizeze o noua licitatie pentru selectarea firmei producatoare, dupa ce caietul de sarcini va fi refacut, pentru a reduce costul realizarii pasapoartelor, informeaza NewsIn.

"Trebuie sa reluam licitatia in urma respingerii de catre CNSC a contestatiilor depuse de firmele care au participat la licitatia anterioara. Caietul de sarcini ar trebui sa fie refacut de o firma specializata, pentru a reduce suma necesara producerii pasapoartelor cu 40-50%", a declarat secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca.

Data stabilita initial pentru punerea in circulatie a documentelor electronice a fost 1 ianuarie 2007, iar termenele ulterioare - 1 septembrie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 iulie 2008.

RA-APPS a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca doua firme - Royal Consulting S.A. si societatea poloneza Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych - incearca sa blocheze licitatia pentru producerea pasapoartelor electronice, prin contestatii depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in conditiile in care UE a solicitat Guvernului explicatii cu privire la intarzierea punerii in circulatie a pasaportului... mai mult


Luni, 02 Iunie 2008, ora 17:21

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)