romania pib cap locuitor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O regiune din Romania, la polul saraciei din Uniunea Europeana

O regiune din Romania, la polul saraciei din Uniunea Europeana

O regiune din Romania se afla printre cele mai sarace din Uniunea Europeana, din punct de vedere al PIB pe cap de locuitor, la aproape un sfert din media UE. La polul opus se afla Londra, de peste trei ori media celor 28 de state membre.

PIB pe cap de locuitor in anul 2011, in ce priveste standardele puterii de cumparare pentru cele 272 de regiuni din cele 28 de tari membre UE, era de 29 la suta din medie, pentru regiunile Nord-Est din Romania si Severozapaden, din Bulgaria, arata Europolitics, citand date publicate de Eurostat.

De altfel, ultimele opt regiuni din UE in privinta PIB pe cap de locuitor erau toate din Bulgaria si Romania, cele doua regiuni fiind urmate de inca doua din Bulgaria, cu un PIB de 31, respectiv 32 la suta din media UE.

Printre cele 75 de regiuni cu un PIB de sub 75 la suta din cel de la nivelul Uniunii Europene, 15 se afla in Polonia, 9 in Grecia, cate 7 in Cehia si Romania, 6 in Hungaria, cate 5 in Bulgaria si Italia, cate 4 in Portugalia si Marea Britanie, 3 in Slovacia, cate doua in Spania, Franta (ambele in teritorii din afara continentului) si Croatia, una in Slovenia, precum si tarile Estonia, Letonia si Lituania, luate fiecare drept regiune separata.

In ce priveste regiunile fruntase, centrul Londrei are un PIB care reprezinta 321 la suta din media UE, urmat de Luxemburg (266 la suta), Bruxelles (222 la suta), Hamburg (202 la suta), Bratislava (186 la suta), Ile de France si Groningen (cate 182 la suta), Stockholm (173 la suta)... mai mult


Joi, 27 Februarie 2014, ora 23:25

12 comentarii
Romania si Bulgaria, codase la standardul de viata - unde ne aflam fata de media UE

Romania si Bulgaria, codase la standardul de viata - unde ne aflam fata de media UE

Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor in Bulgaria si Romania se regaseste cu 50% sub media Uniunii Europene, potrivit cifrelor oficiale.

Pe baza estimarilor preliminare pentru anul 2012, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat in standardul puterii de cumparare, a variat de la 47% pana la 271% din media UE-27 in toate statele membre, a raportat Eurostat, scrie Novinite.

Cel mai inalt nivel pe cap de locuitor din UE-27 a fost inregistrat in Luxemburg, respectiv de peste doua ori si jumatate fata de medie.

Austria, Irlanda, Olanda si Suedia au inregistrat, de asemenea, un PIB cu 30% peste medie.

Danemarca, Germania, Belgia si Finlanda s-au clasat intre 15% si 25% peste medie, in timp ce Marea Britanie si Franta au inregistrat 10% peste medie.

In Italia si Spania, PIB-ul pe cap de locuitor a fost insa sub media UE-27. Ciprul se afla la aproximativ 10% sub medie, in timp ce in Malta, Slovenia, Republica Ceha, Slovacia, Grecia si Portugalia PIB-ul este cu intre 15% si 25% sub medie.

De asemenea, sub medie s-au clasat si Lituania, Estonia, Polonia, Ungaria si Letonia, cu 30% si 40%, iar codasele sunt Romania si Bulgaria, unde s-au inregistrat PIB-uri cu peste 50% sub medie.

Croatia, care este pe cale sa devina stat membru, a trecut in fata Romaniei si Bulgariei, cu PIB-ul pe cap de locuitor de 61% din media Uniunii Europene.

F.S. mai mult


Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:30

4 comentarii
Alte articole despre: Romania PIB locuitori statistici
PIB-ul pe cap de locuitor in Bucuresti, mai mare ca la Berlin

PIB-ul pe cap de locuitor in Bucuresti, mai mare ca la Berlin

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor in Bucuresti a fost, in 2009, de 26.000 de euro, dupa ajustarea cu puterea de cumparare, valoare ce reprezinta 111 la suta din media Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

In raport cu alte capitale europene, Bucurestiul a stat foarte bine la acest capitol, depasind astfel capitale dezvoltate precum Berlinul, Budapesta sau Varsovia.

Cei mai bogati sunt londonezii, cu un PIB de 3,3 ori mai mare decat media UE.In privinta mediei nationale, insa, Romania este pe penultimul loc in clasamentul realizat de Eurostat.

Avand o medie nationala a PIB pe cap de locuitor de 11.000 de euro, ceea ce reprezinta numai 47 la suta din media statelor Uniunii Europene, Romania este depasita, in coada clasamentului, de Bulgaria.

Sase dintre cele opt regiuni ale Romaniei, printre cele mai sarace din UE

Nici in ce priveste regiunile de dezvoltare, tara noastra nu se afla pe locuri fruntase.

Sase dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei s-au situat in 2009 printre cele mai sarace din Uniunea Europeana, puterea de cumparare in aceste zone fiind la nici jumatate din media europeana, potrivit datelor Eurostat.

Cele mai sarace 20 de regiuni din cele 271 in care este impartita Uniunea Europeana se afla in Romania, Bulgaria, Polonia si Ungaria, potrivit clasamentului Eurostat, realizat pe baza PIB-ului pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) din 2009.

Din cele 20 cele mai sarace regiuni... mai mult


Miercuri, 14 Martie 2012, ora 09:57

6 comentarii
Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca

Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca

Cresterea economica, exporturile solide, preturile mici si inflatia, dar si datoria publica exemplara plaseaza Romania printre primele state din Uniunea Europeana, rezulta in urma unei analize comparative realizate de Andreea Paul, pe baza datelor Eurostat.

Pe de alta parte, performantele tarii noastre sunt mai putin imbucuratoare in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, riscul de saracie, investitiile si consumul guvernamental.

Punctele tari

Romania a avut a 5-a cea mai mare crestere anuala a PIB din UE, de 2,1%, in ultimul trimestru din anul 2011, situandu-se peste media europeana de 0,9%. Cu toate acestea, fata de trimestrul anterior, PIB-ul a scazut cu 0,2%. Insa din nou tara noastra sta mai bine, in conditiile in care scaderea medie europeana a fost de 0,3%.

Cresterea economica plaseaza, astfel, Romania inainte de Germania (2%), Bulgaria (1,5%), Ungaria (1,5%), Austria (1,5%) si Franta (1,4%)

In acelasi timp, cresterea cu 23% a exporturilor ne plaseaza pe locul 6 in UE in primele 11 luni ale anului 2011, depasind Ciprul (23%), Slovacia (18%), Cehia (17%), Portugalia (16%), Suedia (14%) si Slovenia (14%).

Si mai bine s-a descurcat Romania la capitolul importuri, ocupand locul 5 in perioada mentionata, cu o crestere de 18%.

Tara noastra ocupa locul fruntas in ceea ce priveste dezvoltarea constructiilor printre cele 14 tari din UE pentru care exista date disponibile in luna noiembrie 2011 comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, cu o crestere... mai mult


Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:59

12 comentarii
Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Desi in crestere, intre statele membre ale UE din regiune, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia).

Polonia a angajat o datorie externa de peste 2,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre.

Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 de miliarde de euro, in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut. Pentru anul 2012, prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 de miliarde de euro.

Peste jumatate din datoria externa totala este angajata de sectorul privat. In luna noiembrie 2011, valoarea sa a atins 56,2 miliarde de euro, adica 58% din datoria externa totala. Datoria externa privata a cunoscut o usoara diminuare la sfarsitul anului 2009, insa, de atunci, a revenit pe un trend ascendent. Totusi, ritmul de crestere ramane inferior celui inregistrat inainte de anul 2008. Datoria privata este suportata strict de cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului bancar).

Datoria externa publica totala se ridica la 22,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie anul trecut, adica 23% din datoria externa totala. Volumul sau s-a dublat in anul 2011 fata de valoarea de acum patru ani. Valoarea insumeaza datoria publica directa, datoria public... mai mult


Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:56

5 comentarii
Romania si Bulgaria, cel mai mic PIB pe locuitor din UE, in 2010

Romania si Bulgaria, cel mai mic PIB pe locuitor din UE, in 2010

Romania si Bulgaria au avut, in 2010, un PIB pe locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard cu aproximativ 55% mai mic fata de media din Uniunea Europeana, arata datele Eurostat.

Conform acelorasi date ale
institului european de statistica, Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia si Republica Ceha au avut un PIB pe locuitor intre 10% si 20% mai mic decat media UE, in timp ce PIB-ul pentru Slovacia a fost mai mic cu aproximativ 25%.

La randul lor, Estonia, Ungaria, Polonia, Lituania si Letonia au avut un PIB intre 35% si 50% mai mic decat media UE.

Destul de bine au stat insa tari precum Spania, Italia si Cipru, unde PIB-ul pe cap de locuitor a fost in jurul valorii medii a Uniunii, in timp ce in Franta a fost cu 5% peste medie.

Germania, Belgia, Finlanda si Regatul Unit au avut intre 10% si 20% peste medie, in timp ce Danemarca, Irlanda, Austria si Suedia au avut toate in jurul valorii de 25% peste medie.

PIB-ul pe cap de locuitor in Olanda a fost cu aproximativ o treime mai mare decat media, in timp ce cel mai inalt nivel de PIB pe cap de locuitor in UE, exprimat in paritatea puterii de cumparare standard, a fost inregistrat in Luxembourg - cu 183% mai mare decat media. mai mult


Marti, 21 Iunie 2011, ora 15:08

5 comentarii
Alte articole despre: PIB cap locuitor, PIB UE, medie PIB UE
Romanii, mai saraci decat unii africani - vezi cum stam in topul celor mai bogate tari

Romanii, mai saraci decat unii africani - vezi cum stam in topul celor mai bogate tari

Cand vine vorba de topuri, ne-am obisnuit sa fim primii cand e de rau, ultimii cand e de bine.

Daca intr-un top al celor mai bogate state din lume nu suntem tocmai ultimii, avantul de bucurie ne este brusc taiat, insa, cand observam ca in fata noastra exista tari din lumea a treia.

Topul, realizat de Global Finance, a luat in calcul PIB-ul per capita, ajustat printr-un coeficient (PPP), care exprima puterea de cumparare medie a unui locuitor din tara cu pricina.

Asa a rezultat un loc 68 pentru Romania, un conational, avand in medie, in 2010, un PIB per capita de 12.131 de dolari. Cifra este mai mare decat in 2009, cand a fost de 11.917, dar mai mica decat in 2008 - 12.638.

Pe locul 69, imediat dupa noi, s-au situat vecinii bulgari, cu un PIB per capita in 2010 de 12.067 de dolari, cifra fiind, de asemenea, mai mica fata de 2008 (12.322), dar mai mare decat in 2009 (11.900).

Vezi aici clasamentul integral

Insa inaintea noastra cu chiar si peste 20 de locuri s-au situat state africane sarace.

Astfel, chiar si Gabon s-a situat inaintea noastra, pe locul 55, cu un PIB per capita de 14.971, iar pe 58 a fost Botswana, cu o medie de 14.784.

Tot in fata noastra, pe locul 43, s-a clasat Trinidad Tobago, stat din Marea Caraibelor, avand un PIB per capita in 2010 de 20.329 de dolari.

Ca sa ne facem si o imagine despre Europa, cel mai bogat stat de pe continent este Luxemburgul cu 79.411 dolari pe cap de locuitor.

Marea Britanie, Germania si Franta ocupa... mai mult


Duminica, 19 Iunie 2011, ora 10:03

34 comentarii
Nivelul de trai al Romanilor va reveni la cel din 2008 abia in 2014 - Coface

Nivelul de trai al Romanilor va reveni la cel din 2008 abia in 2014 - Coface

Romania nu va mai avea un produs intern brut pe cap de locuitor asemanator celui din 2008 pana in anii 2013 - 2014, potrivit estimarilor agentiei de rating Coface.

Analistii Coface sustin ca economia romaneasca va avea o crestere timida in acest an, in timp ce productia industriala si exporturilor vor ramane principalele motoare de dezvoltare, relateaza Mediafax.

Astfel, Coface estimeaza o crestere de 1,5 la suta, in 2011, in linie cu estimarile facute de Fondul Monetar International si de guvern.

Potrivit lui Cristian Ionescu, country manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia la Coface, cresterea economica depinde de mediul politic.

"Este important ca riscurile politice sa nu aiba din nou un rol important. La nivel international nu exista niciun risc care sa ne afecteze economia si pe care sa dam vina. Stabilitatea politica ramane un factor esential in performanta economica a tarii", a spus Ionescu, intr-o conferinta de presa de joi.

El a adaugat ca Romania va avea cea mai lenta crestere economica dintre tarile din Europa Centrala si de Est.

De asemenea, a precizat ca agricultura este esentiala pentru produsul intern brut al tarii, in timp ce consmul isi va reveni foarte greu, din cauza scaderii increderii consumatorilor. mai mult


Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:26

4 comentarii
Romanii si bulgarii traiesc cel mai prost din UE

Romanii si bulgarii traiesc cel mai prost din UE

Romania si Bulgaria ocupa ultimele doua locuri in topul nivelului de trai in tarile din Europa.

Potrivit unui comunicat al institutului national de statistica, Eurostat, s-a calculat produsul intern brut pe cap de locuitor, ca procentaj, raportat la media europeana, luandu-se in considerare cifrele de la sfarstiul anului 2008.

Astfel, Romania ocupa penultimul loc, cu un procentaj de 46%, pe ultimul loc aflandu-se Bulgaria, cu 40%.

Luxemburghezii traiesc cel mai bine din Europa, cu un procentaj de 253%, fiind urmati de irlandezi (140%) si Olanda (135%).

Franta, Spania, Italia, Grecia si Cipru se afla la mijlocul clasamentului, situandu-se la nu mai mult de 10% din media EU27.

Austria, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Germania si Belgia sunt in limita a 10 - 30% peste medie.

Clasamentul cuprinde si tarile candidatele la UE, Croatia, Turcia si Macedonia, ultimele doua situandu-se sub nivelul Romaniei, cu un procentaj de 45%, respectiv 32%. mai mult


Joi, 25 Iunie 2009, ora 17:47

25 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla