romania teste pisa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bacalaureat 2015 - ne imbatam cu apa rece? (Opinii)

Bacalaureat 2015 - ne imbatam cu apa rece? (Opinii)

La fel ca in cazul evaluarii nationale, rezultatele la bacalaureat sunt anul acesta mai bune decat anul trecut. Rata de promovare este de peste 66%, cu mai mult de 7 procente mai mare decat in 2014. Sigur ca ar trebui sa ne bucure. Cu conditia sa fie un salt real. Este oare?

Pe de-o parte, sunt profesori care sustin ca subiectele, tot la fel ca in cazul evaluarii nationale, au fost mai usoare decat in anii precedenti. Adica, pe de-o parte am avea o crestere a promovabilitatii prin scaderea standardelor.

Apoi, acest procent este raportat, desigur, la cei care s-au prezentat la examenul de maturitate. Dar daca ne raportam la cei care s-au inscris in clasa a XII-a toamna trecuta?

Oficial nu stim numarul acestora. Cifra pare secreta. Exista insa informatii in presa ca ar fi fost vorba despre aproape 190 de mii de elevi. Dar cum datele nu sunt certe, sa luam in calcul numarul celor care s-au inscris la simularea din primavara, aproape 180 de mii. Dar la bacalaureat nu s-au mai prezentat decat 144 de mii de absolventi din promotia acestui an. Deci intre 40 si 50 de mii de elevi au fost pierduti pe drum?

Daca raportam promovabilitatea la numarul celor care au inceput clasa a XII-a procentul devine cu mult mai mic si el reflecta, daca vreti, eficienta invatamantului romanesc, adica raportul dintre materia prima care intra si produsul finit care iese.

Dar revenind la cei 40-50 de mii de elevi pierduti pe drum, nu fac parte dintre cei care sustin ca toata lumea... mai mult


Sambata, 11 Iulie 2015, ora 10:35

8 comentarii
Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc

Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc

Educatia ar trebui sa reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea Romaniei, in perspectiva aderarii la zona euro, pentru ca nu poti adera la euro cu oameni care nu inteleg ce citesc, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

In acest sens, el are trei propuneri care vizeaza inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice, rezervarea unui numar de locuri in universitati pentru studentii de la sate si un invatamant superior cu studenti prezenti la cursuri.

"Piatra de temelie de unde trebuie inceputa toata discutia asta este educatia. Sistemul de educatie este intr-o mare problema. Am propus trei lucruri. Sa se desfiinteze sistemul meditatiilor particulare, unde numai cei care au bani pot sa isi instruiasca copiii in ore suplimentare, iar aceiasi profesori pot sa dea meditatii in scoala, dupa ore si sa fie platiti de primarie.

Primariile sa construiasca mai putine borduri in fiecare an si sa aloce o parte din banii respectivi pentru meditatii post ore. Si cand vine copilul acasa sa fie cu lectiile facute, nu sa se apuce la ora 8 seara cand vin parintii sa rezolve 50 de probleme", a subliniat Lazea.

Adevarata solutie pentru criza francului elvetian? Interviu cu un expert BNR

In opinia sa, o alta problema vizeaza admiterea in invatamantul superior pentru tinerii de la sate.

"Nu vedeti ca satele romanesti nu au specialisti pentru ca numai 2% din absolventii de facultate provin din mediul rural, care... mai mult


Joi, 26 Februarie 2015, ora 16:46

2 comentarii
Cea mai mare nenorocire a Romaniei (Opinii)

Cea mai mare nenorocire a Romaniei (Opinii)

Stiti care e cea mai mare nenorocire a Romaniei de astazi, dincolo de zgomotul si furia preponderent electorale de pe scena politica? Ea este rezumata in cateva cifre seci date publicitatii de OECD sub numele PISA, adica acele teste care evalueaza starea educatiei la nivel mondial. Studiul PISA 2012 a evaluat jumatate de milion de elevi din 65 de tari la trei materii: Matematica, Lectura si Stiinte.

Ce spun aceste teste despre noi? Ca generatia pe care mainile careia va incapea Romania maine este una de mediocri, din start infranti in competitia creierelor.
La matematica, elevii romani au ocupat locul 45, cu un scor de 445 puncte, un pic mai mare decat anul trecut, dar semnificativ sub media care este 494. Ce releva competentele din matematica, potrivit expertilor OECD? Rezultatele pe care le vor inregistra elevii ca adulti. Competentele din matematica influenteaza major capacitatea elevilor de a urma o forma de educatie dupa liceu, dar si veniturile viitoare.

La lectura suntem tot sub medie, locul 50 din 65. Iar la stiintele naturii locul 49. Adica elevii romani sunt foarte slab pregatiti. La Matematica spre exemplu, din totalul elevilor romani testati, 40,8% au rezultate slabe si doar 3,2% sunt de top. Media OECD arata 23,1% elevi sunt rezultate slabe si 12,6% cu rezultate de top.
Tarile cele mai performante conform testelor PISA sunt cele asiatice: Shanghai-China, Singapore, Hong Kong, Taipei, Coreea de Sud, Macao, Japonia. Abia apoi vine plutonul european,... mai mult


Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:51

15 comentarii
Ecaterina Andronescu, despre frauda la Bac, plagiatul lui Ponta si nivelul scolii romanesti Interviu

Ecaterina Andronescu, despre frauda la Bac, plagiatul lui Ponta si nivelul scolii romanesti Interviu

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Invatamant, considera ca ministrul Educatiei ar fi trebuit sa fi stins focarul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu imediat ce a primit informatiile de la SRI, inainte sa se produca derapajul.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Educatiei spune ca Remus Pricopie ar fi trebuit sa mute centrul de examen de acolo si sa desfiinteze comisia de bacalaureat, pentru ca intreg scandalul a fost consecinta unei incalcari a metodologiei de examen pentru care vinovat este inspectorul scolar.

Ecaterina Andronescu apreciaza ca subiectele de anul acesta de la examenele nationale au fost mai adecvate programelor scolare si considera ca rezultatele mai bune sunt consecinta luarii in serios a examenului supravegheat cu camere video.

In interviul acordat Ziare.com, Ecaterina Andronescu s-a referit si la verdictele contradictorii primite de Victor Ponta in scandalul de plagiat.

Am avut o sesiune agitata a examenelor de vara, mai controversate ca niciodata. Subiecte prea usoare si fraude mari sunt principalele acuzatii. Cum apreciati evaluarea nationala si bacalaureatul?

E foarte greu sa tragi o concluzie fara o analiza. Anul trecut, cand eram la minister, dupa evaluare si bacalaureat am incercat sa prind in grafice reprezentarea rezultatelor. Constatarea mea a fost ca rezultatele celor doua examene sunt legate.

Daca la intrarea in liceu, avem multi elevi cu note mici si foarte mici, la bacalaureat... mai mult


Luni, 22 Iulie 2013, ora 12:49

52 comentarii
Tara te vrea prost (Opinii)

Tara te vrea prost (Opinii)

Scoala romaneasca a dat noi exemple de excelenta, atipice si aproape paradoxale. Lotul Romaniei a obtinut cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica - doua de aur, pentru Cristian Frunza si Cristian Andronic, si trei de argint. Elevii romani s-au plasat astfel pe primul loc in Europa si pe locul al 5-lea in lume.

La Olimpiada de Informatica de la Brisbane, Rares Buhai si Vlad Alexandru Gavrila au obtinut medalii de aur, la care s-au adaugat o medalie de argint si o medalie de bronz. In primavara, la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", elevii romani au obtinut o medalie de aur, a Mariei Filip, doua de argint si trei de bronz.

Sunt copii si tineri din aceeasi tara in care peste 50% dintre elevi sunt analfabeti functional, potrivit testelor PISA, din aceeasi tara care nu are nicio universitate in topurile europene si mondiale, in care pana si studentii facultatilor de litere fac greseli de ortografie inadmisibile.

Tara in care rezultatele la examenele nationale, ca sunt cele de la finalul clasei a 8-a sau bacalaureat, ne arata o incompetenta cumplita dublata de o inclinatie catre frauda pe masura.

Este clar ca invatamantul romanesc este rupt la mijloc, intre elitele care obtin rezultate internationale spectaculoase si marea masa, mediocra si infranta din start in batalia competentelor. Din pacate, nu aceste elite pe care ne place sa ni le punem pe blazonul de tara sunt reprezentative pentru invatamantul romanesc.

Ele sunt rezultatul... mai mult


Marti, 16 Iulie 2013, ora 23:51

100 comentarii
Opinii: PISA, testul atentiei pe care o acordam educatiei

Opinii: PISA, testul atentiei pe care o acordam educatiei

Invatamantul romanesc a obtinut punctaje extrem de slabe la testele PISA, pentru anul 2009, situandu-se sub media punctajului obtinut de tarile evaluate, la toate cele trei capitole analizate: lectura, matematica si stiinte.

Rezultatele testelor PISA, publicate marti de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) plaseaza invatamantul din Romania abia pe locul 49, din 65 de tari evaluate.

Criteriul dupa care s-a facut ordonarea listei in care sunt comparate performantele tarilor participante este exclusiv punctajul obtinut la capitolul citirea si intelegerea textului scris.

Desi punctajele celorlalte capitole sunt relativ apropiate de punctajul ales drept criteriu, a plasa Romania din punctul de vedere al educatiei pe locul 49 din cele 65 de tari participante reflecta o lectura superficiala a respectivei liste, iar cei care comit greseala ar trebui ei insisi sa fie supusi unui test de tip PISA.

Mai mult, documentul dat publicitatii de OEDC contine mult mai mult decat incriminata lista. De la bun inceput, scopul lui nu a fost de a stabili imposibile ierarhii, ci doar de a oferi o modalitate de a compara din diverse puncte de vedere nivelul educational al elevilor provenind din diferite tari.

De asemenea, se incearca cuantificarea egalitatii de sanse privind accesul la educatie, stabilierea conditiilor care conduc la un sistem educational de calitate, daca cititul este facut cu placere sau care este evolutia nivelului educational in... mai mult


Joi, 09 Decembrie 2010, ora 08:23

5 comentarii
Elevii romani, sub media internationala la testele PISA de citire si matematica

Elevii romani, sub media internationala la testele PISA de citire si matematica

Elevii romani de 15 ani au obtinut, la Citire/Lectura, Matematica si Stiinte, rezultate semnificativ sub media tarilor participante la testarea PISA din 2009, conform Raportului international OECD - PISA 2009 pentru Evaluarea Elevilor, dat publicitatii marti.

La citire/lectura, de pilda, Romania a fost pe locul 49 din 65 de tari participante.

Rezultatele obtinute pentru anul 2009 sunt aproape identice cu cele obtinute de Romania la precedentul ciclu al programului, PISA - 2006 (locul 47 din 59 de tari participante), in care domeniul principal a vizat Stiintele, potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei.

"Rezultatele Raportului PISA 2009 sintetizeaza starea invatamantului romanesc, la momentul preluarii mandatului meu de ministru. Cifrele nu fac decat sa confirme o stare de fapt asupra careia am atras in nenumarate randuri atentia si pe care incercam sa o schimbam inclusiv prin elaborarea noii Legi a Educatiei Nationale.

Invatamantul romanesc are, prin Legea Educatiei Nationale asumata de Guvernul Romaniei, o sansa reala de modernizare si sper din suflet ca toti politicienii nostri sa inteleaga importanta momentului. Nu voi accepta ca interesele ilegitime din mediul universitar sa compromita aceasta Lege", spune ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

La testarea PISA de anul trecut au participat 4.776 de elevi din 159 de institutii de invatamant din Romania.

Testul PISA reprezinta o verificare a cunostintelor elevilor dupa un model international,... mai mult


Marti, 07 Decembrie 2010, ora 23:56

5 comentarii
Elevii romani participa la test de citire

Elevii romani participa la test de citire

Aproximativ 5.000 de elevi in varsta de 15 ani, din 160 de unitati de invatamant din Romania, vor fi testati, in martie, la citire si lectura, in cadrul programului educational international PISA care se desfasoara in aproape 70 de tari OECD si tari partenere din intreaga lume.

Elevii vor primi o brosura de test cu durata de doua ore, continand subiecte de investigare a competentelor de citire in situatii de lectura autentice, posibil a fi intalnite in viata reala, in momentul in care vor deveni adulti, se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Educatiei.

Totodata, elevii vor primi sarcini de lucru pornind de la o varietate de texte literare si non-literare, diagrame, tabele, grafice, harti, precum si un chestionar de mediu socio-educational, cu durata de 40-45 de minute.

In 2006, elevii romani au ocupat locul 47 la stiinte, 48 la lectura si 45 la matematica din cele 57 de tari testate. mai mult


Joi, 12 Februarie 2009, ora 09:56

3 comentarii
Alte articole despre: teste PISA elevi
CE: Elevii romani, nepregatiti din cauza profesorilor

CE: Elevii romani, nepregatiti din cauza profesorilor

Rezultatele slabe ale elevilor romani la testele internationale se datoreaza calitatii slabe a profesorilor lor, in 2006 elevii romani clasandu-se, la testul PISA, pe locul 47 din 57 de tari participante.

Studiul "Continutul si calitatea formarii cadrelor didactice pe teritoriul UE", realizat de Comisia pentru Cultura si Educatie a Paralamentului European, arata ca tarile cu rezultate bune la aceste evaluari au profesori de calitate, iar cele cu rezultate slabe, cum este Romania, au dascali mai slab pregatiti, scrie Gandul.

La testul citat, 53,5% dintre elevii romani au avut cel mai slab nivel, iar la stiinte 78,7% nu au atins nici macar nivelul de baza al "alfabetizarii".

La testul PIRLS, tot din 2006, Romania s-a situat pe locul 36 din 45 de tari participante. 16% dintre elevii de clasa a IV-a nu au reusit sa atinga nici macar cel mai scazut nivel de performanta in intelegerea unui text scris. Explicatia pentru discrepantele uriase dintre statele membre UE este simpla: tarile aflate in top pun accent pe calitate.

"Sistemele educationale ce obtin performante inalte continua sa se concentreze puternic pe imbunatatirea actului de invatamant, avand in vedere impactul direct al acestuia asupra rezultatelor scolare", se arata in studiul comisiei.

Problema Romaniei este ca nu atrage profesorii potriviti in invatamant, nu ii ajuta sa devina eficienti si nu are sisteme si structuri pentru a se asigura ca fiecare elev va beneficia de o predare de calitate.... mai mult


Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 11:44

24 comentarii
Alte articole despre: profesori, elevi, slab pregatiti, test, Pisa, PIRLS

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)