romania zona euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vosganian, metafore cu aderarea Romaniei la euro: O hamsie care ajuta un cal de curse

Vosganian, metafore cu aderarea Romaniei la euro: O hamsie care ajuta un cal de curse

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a comparat aderarea la zona euro a Romaniei cu o hamsie care ajuta un cal sa castige o cursa

"Ce cred eu despre aderarea euro: Mi-aduc aminte ca am vazut un film american in care pana la urma a castigat un cal care nu era la fel de zdravan ca ceilalti. Care era explicatia? Unul dintre copii a aflat ca acelui cal ii plac hamsiile. Si atunci i-a agitat o hamsie si calul a zbughit-o si a castigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea in euro e ca hamsia din cursa aceea. E foarte bine sa ne pastram aceasta tinta.

Eu, cand eram ministru in 2007, le povesteam romanilor cum o sa ne integram in euro in 2013. Vreau sa va spun ca jumatate din obiectiv a fost indeplinit, adica intotdeauna fata de momentul in care vorbim integrarea in euro e la sase ani. Deci obiectivul a fost indeplinit: in 2008 am intrat in 2014, acum in 2013 intram spre sfarsitul lui 2018", a declarat, joi, Varujan Vosganian, la o conferinta de presa.

Oficialul a precizat ca obiectivul aderarii Romaniei la euro determina pastrarea unei discipline ce adauga convergentei nominale convergenta reala.

"E foarte bine ca, avand acest obiectiv, avem si o anumita disciplina, pentru ca integrarea in zona euro adauga convergentei nominale o convergenta reala. Nu vom intra in zona euro decat atunci cand vom atinge anumite standarde in ce priveste nivelul de trai, calitatea mediului si integrarea Romaniei in fluxurile internationale", a adaugat Varujan Vosganian. mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 17:21

4 comentarii
Ponta: Anul 2015 nu mai este o tinta credibila pentru intrarea in zona euro

Ponta: Anul 2015 nu mai este o tinta credibila pentru intrarea in zona euro

Intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

"Anul 2015 nu mai este o tinta credibila, trebuie sa fim realisti, nu se pune problema de 2015. Am impresia ca nici macar Polonia nu isi mai propune 2015 intrarea in zona euro, care are criterii de convergenta mult mai avansate decat Romania. Cred insa ca nu trebuie sa renuntam la obiectiv (...) Cred ca orizontul este undeva 2020", a spus Ponta la Adevarul Live.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.

El a aratat ca termenul oficial asumat de Romania, de adoptare a monedei comune in 2015, nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.

In opinia presedintelui, este esential pentru Romania sa intre in zona euro in urmatorii trei-patru ani. mai mult


Marti, 19 Martie 2013, ora 18:26

9 comentarii
Ponta: Aderarea la zona euro in 2015 este posibila, dar nu probabila

Ponta: Aderarea la zona euro in 2015 este posibila, dar nu probabila

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Bruxelles, ca termenul de aderare a Romaniei la zona euro in 2015 este inca obiectivul oficial, iar teoretic acest lucru este posibil, dar nu este probabil, el adaugand ca aderarea trebuie sa se faca atunci cand tara va fi pregatita.

"O sa facem o analiza impreuna cu BNR si o sa vedem daca acest termen mai este un termen realist. Pana atunci, acesta (2015 - n.red.) este termenul oficial", a declarat premierul Ponta la Bruxelles, dupa reuniunea PES.

De asemenea, intrebat daca mai este posibila aderarea in 2015, el a raspuns ca "este posibil, dar nu este probabil".

Ponta a aratat ca se incearca sa fie respectate toate criteriile de convergenta din strategia stabilita de Ministerul de Finante si BNR tocmai pentru ca aderarea sa aiba loc atunci cand tara va fi pregatita.

"Romania trebuie sa faca eforturi (...) Acest lucru se va intampla atunci cand vom fi pregatiti. Nu putem intra inainte de a fi pregatiti. O sa spuneti ca e aceeasi pozitie cu cea a primului-ministru Donald Tusk. Romania sa se compare cu Polonia atunci cand trebuie sa ia anumite decizii", a mai spus Ponta. mai mult


Joi, 13 Decembrie 2012, ora 22:00

3 comentarii
Zona euro in 2013 - un mediu dificil de operare pentru politicieni si oameni de afaceri

Zona euro in 2013 - un mediu dificil de operare pentru politicieni si oameni de afaceri

In pofida unui an dominat de turbulente in zona euro, uniunea monetara va intra in 2013 cu o perspectiva mai buna decat cu 12 luni in urma. Totusi, regiunea va fi in perioada urmatoare un mediu de operare dificil pentru oameni de afaceri si politicieni.

Desi au aparut indicii de imbunatatire a stabilitatii economice, raman pe mai departe multe obstacole importante de depasit inainte sa poata avea loc orice fel de redresare - se arata in raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF).

Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptat si pentru restul decadei. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.

Desi riscul iesirii Greciei din zona euro s-a redus de la 15% la 5%, nu se vor inregistra alte cresteri semnificative pana cand nu vor fi eliminate indoielile care persista in legatura cu stabilitatea Euro. EEF prevede ca BCE si guvernele mai au multe de facut pentru a stinge preocuparile ramase. Exista, totusi, semne incurajatoare ca mixul de politici s-a redirectionat de la unul centrat exclusiv pe masuri de austeritate la unul menit sa stimuleze cresterea.

Fata de perioada de inceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Cu toate acestea,... mai mult


Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:08

Zona euro isi pune gard. Cum ramane cu Romania?

Zona euro isi pune gard. Cum ramane cu Romania?

Daca Romania nu doreste o Europa cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua in Uniunea Europeana, format din state care nu sunt membre ale zonei euro, potrivit presedintelui Traian Basescu, statele europene puternice par sa aiba o alta viziune asupra viitorului continentului.

"Viitorul nostru consta intr-o mai multa Europa si o mai buna Europa(...) Nu dorim o Europa cu mai multe viteze", a declarat presedintele in fata a peste 1.000 de reprezentanti politici reuniti la Bucuresti cu ocazia congresului Partidului Popular European, cea mai importanta forta politica din Europa in prezent, printre care si liderii momentului, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

De la Bucuresti, insa, mai marii Europei s-au indreptat spre Bruxelles, unde a avut loc summitul european de toamna in cadrul caruia principala tema de discutie a reprezentat-o viitorul zonei euro. Sefii de stat si de guvern au decis acum infiintarea unui buget unic pentru statele din uniunea monetara, dand curs unei propuneri a presedintelui Consiliului European privind asa-numita "capacitate fiscala".

Decizia vine sa consolideze, alaturi de proiectul privind stabilirea unui mecanism unic de supraveghere bancara si a unui mecanism unic de garantare bancara, tocmai ideea unei Europe in doua viteze, respinsa de presedintele Basescu.

Tara noastra isi mentine, in continuare, ca obiectiv... mai mult


Luni, 22 Octombrie 2012, ora 07:14

21 comentarii
Unele tari spun NU. Romania trebuie sa accepte regulile jocului din zona euro?

Unele tari spun NU. Romania trebuie sa accepte regulile jocului din zona euro?

Oficialii romani au raspuns afirmativ la apelul Comisiei Europene pentru stabilirea unui mecanism unic de supraveghere a sistemului bancar in care tarile din afara zonei euro nu ar avea drepturi depline, in timp ce alte state europene refuza categoric ca aspecte care vizeaza banii contribuabililor sa fie decise de o institutie in care nu sunt reprezentate.

Ulterior, mecanismul ar urma sa conduca la crearea unei uniuni bancare, o etapa importanta in procesul de integrare ideala spre care se tinde in Europa, desi principala forta din spatele crearii unui astfel de sistem este in primul rand criza cu care se confrunta uniunea monetara.

Noua constructie presupune concentrarea puterii de supraveghere a aproximativ 6.000 de banci din zona euro la nivelul Bancii Centrale Europene, in timp ce celelalte state membre ale Uniunii Europene se pot alatura mecanismului printr-o stransa colaborare cu BCE, se arata intr-un document al CE.

Cu sau fara participare, mecanismul ar avea un impact substantial in intreaga Uniune Europeana, in contextul in care bancile din tari precum Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia sau Polonia sunt detinute in proportii de pana la 90% de institutii din zona euro.

Din acest motiv, Ewald Nowotny, membru al consiliului de guvernare al BCE, sustine, conform Reuters, ca este in interesul natiunilor din centrul si estul Europei sa adere la sistem, in special al celor care sunt strans conectate cu restul tarilor din Europa.

Insa fara drept de vot,... mai mult


Marti, 18 Septembrie 2012, ora 07:20

12 comentarii
Strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegeri

Strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegeri

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat, marti, ca strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegerile din 9 decembrie.

"Este un obiectiv ambitios. S-a spus si de catre acest guvern, dar si de catre guvernul anterior si celalalt dinainte, s-a exprimat aceasta opinie din cate imi aduc aminte si la nivelul BNR ca este un termen care catalizeaza energiile, care mobilizeaza eforturile si resursele romanilor pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si pentru continuarea reformelor sectoriale, dar in acelasi timp este un termen ambitios, asa incat eu cred ca se va definitiva strategia Romaniei privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, dupa alegerile din aceasta toamna. Este o parere personala", a precizat Georgescu.

Ministrul de Finante considera ca este nevoie de un consens in aceasta privinta.

"Eu zic ca este bine de facut o intrunire la nivelul politic cu toate institutiile abilitate care sa-si exprime opiniile si sa se ajunga la un consens, (...) sa facem un pact intern care sa fie fezabil si rezonabil aplicabil, realist, sa-i spunem Pactul pentru euro", a explicat Georgescu.

Premierul bulgar Boiko Borisov si ministrul de Finante, Simeon Djankov, au anuntat ca Sofia a inghetat pe termen nedefinit planurile de aderare la zona euro.

Bulgaria ingheata planurile de aderare la zona euro

Referitor la participarea Romaniei la sistemul european de supraveghere bancara, ministrul de Finante considera ca... mai mult


Marti, 04 Septembrie 2012, ora 20:32

4 comentarii
Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?

Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.

"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.

Citeste mai multe despre Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista pe Business24.ro mai mult


Vineri, 31 August 2012, ora 12:24

1 comentariu
Romania nu indeplineste toate conditiile pentru aderarea la zona euro - BCE

Romania nu indeplineste toate conditiile pentru aderarea la zona euro - BCE

Romania nu indeplineste inca toate conditiile economice si juridice necesare aderarii la zona euro, potrivit raportului de convergenta al Bancii Centrale Europene (BCE).

Acesta vizeaza Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia si analizeaza daca aceste tari au atins un nivel inalt de convergenta sustenabila (convergenta economica) si examineaza gradul de indeplinire a criteriilor juridice impuse bancilor centrale nationale pentru a deveni parte integranta a Eurosistemului (convergenta juridica).

In evaluarea sustenabilitatii convergentei, raportul are, de asemenea, in vedere atat noul cadru consolidat de guvernanta economica al UE, cat si soliditatea mediului institutional din fiecare tara, inclusiv in domeniul statistic, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Stabilitatea preturilor

Pe parcursul perioadei de referinta de 12 luni cuprinsa intre aprilie 2011 si martie 2012, valoarea de referinta utilizata pentru criteriul stabilitatii preturilor a fost de 3,1%.

Aceasta valoare a fost calculata prin adaugarea a 1,5 puncte procentuale la media aritmetica neponderata a ratei inflatiei IAPC pe parcursul celor 12 luni in Suedia (1,3%), Irlanda (1,4%) si Slovenia (2,1%).

In perioada de referinta, trei dintre tarile analizate in raport (Bulgaria, Republica Ceha si Suedia) au inregistrat rate medii anuale ale inflatiei inferioare valorii de referinta. In celelalte cinci tari, inflatia s-a plasat la valori... mai mult


Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:27

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  2. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  3. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  4. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  5. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  6. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  7. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati
  8. Experimentele lui Minovici: Omul care a sfidat moartea
  9. Inundatii la Valcea: Dorel asfalteaza o canalizare. Il ajuta si localnicii, cu o bancheta
  10. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...