romania zona euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere

Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere

Turbulentele politice si economice aparute in urma crizei datoriilor Greciei au starnit speculatii potrivit carora unele tari se vor gandi de doua ori inainte sa se alature zonei euro, din care fac parte deja 19 state.

Pornind de la aceste speculatii, The WorldPost a analizat atent reactiile din Romania, singura natiune din Uniunea Europeana care a anuntat termen precis pentru aderarea la zona euro, scrie Huffington Post.

Expertii The WorldPost sustin ca experienta Greciei a sporit ingrijorarea Romaniei privind o prematura aderare la zona euro, dar ca nu a stins total interesul tarii noastre.

Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani

Romania nu prezinta acelasi dispret fata de Grecia, comun in statele baltice si Slovacia, ba chiar exista la nivelul populatiei o ingrijorare referitoare la politicile de austeritate, asemanatoare cu ce se intampla in Grecia.

Insa scaparea de comunism, tranzitia rapida la capitalism dupa anii '90 si recenta interdependenta economica de industria nemteasca au facut din zona euro o tinta pentru clasa politica a tarii.

Sursa citata aminteste ca statelor membre UE li se cere oficial sa se alature zonei euro, dupa ce indeplinesc criteriile de integrare, printre care o inflatie stabila, deficit bugetar mic si o datorie sustenabila. Danemarca si Marea Britanie au permisiunea de a ramane in afara zonei euro, iar Suedia inca nu a indeplinit criteriile fiscale si monetare pentru aderare.

Romania... mai mult


Sambata, 25 Iulie 2015, ora 11:54

17 comentarii
Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani

Pronostic pesimist pentru intrarea Romaniei in zona euro: Vom mai sta multi ani

Zona euro va fi foarte ezitanta in a mai permite intrarea unor state nepregatite in clubul euro, declara fostul ministru de Externe, senatorul Mircea Geoana.

"Europa este divizata, sa nu ne ascundem dupa deget, intre Nordul ceva mai disciplinat financiar si Sudul un pic mai relaxat, intre noii membri si vechii membri, intre membrii Eurozonei si cei ca Romania, care probabil vor mai sta multi ani de zile pana vor fi acceptati in clubul select al Uniunii Europene.

Exista anumite diferente de abordare. Nu sunt convins, cunoscand destul de bine modul in care se joaca acest joc diplomatic si foarte complex la nivel european, ca nu avem poate in spate si o intelegere intre Germania si Franta, cu privire la politistul bun, politistul rau.

E posibil ca fiecare sa aiba nevoie pentru opinia publica proprie, ma refer aici la cancelarul german si la presedintele Hollande, la alti lideri, cum este premierul finlandez, care are o majoritate foarte complicata, ca fiecare sa joace o anumita diferentiere tactica intre pozitiile domniilor lor", a declarat Mircea Geoana, la RFI Romania.

Avertisment din PE: Revenirea Greciei la drahma ar bloca intrarea Romaniei in zona euro

Citeste mai multe despre Geoana: Romania probabil va mai sta multi ani pana va fi acceptata in clubul euro, pe RFI Romania. mai mult


Luni, 13 Iulie 2015, ora 10:48

3 comentarii
Avertisment din PE: Revenirea Greciei la drahma ar bloca intrarea Romaniei in zona euro

Avertisment din PE: Revenirea Greciei la drahma ar bloca intrarea Romaniei in zona euro

O eventuala revenire a Greciei la drahma ar bloca intrarea Romaniei in zona euro, a declarat europarlamentarul PPE, Cristian Preda. Acesta spune, pe de alta parte, ca "e de salutat" faptul ca premierul grec a trimis pana la urma un plan de reforme la Bruxelles.

In opinia lui Cristian Preda, "e de salutat faptul ca premierul Tsipras a trimis intr-un tarziu o lista cu propunerile pe care le face pentru a se relua negocierile. E foarte tarziu, dar e o vorba romaneasca, mai bine mai tarziu, decat niciodata".

Bruxelles-ul a primit durul plan al grecilor: Ce promite Tsipras ca sa primeasca banii UE

Intrebat cum ar fi afectata Romania de un eventual Grexit, Cristian Preda a raspuns la RFI Romania: "Eu cred ca ar fi afectata pe termen scurt, evident, fiindca panica se transmite (...). Pe de alta parte, pe termen mediu si mai lung, sigur ca o iesire a Greciei ne-ar bloca in perspectiva intrarii noastre in zona euro. Cred ca trebuie sa intram in zona euro, dar probabil ca prudenta ar deveni frica".

Citeste mai multe despre Preda: Propunerile Greciei vin foarte tarziu, dar mai bine mai tarziu, decat niciodata pe RFI Romania. mai mult


Vineri, 10 Iulie 2015, ora 10:37

Referendum privind aderarea Romaniei la zona euro?

Referendum privind aderarea Romaniei la zona euro?

Guvernul va organiza un referendum cu privire la aderarea Romaniei la zona euro daca se va impune din punct de vedere politic, a declarat premierul Victor Ponta, precizand ca termenul obiectivului ramane 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Uniunii Europene.

Afirmatia prim-ministrului a venit ca raspuns la o intrebare a presei, dupa ce a prezentat in Camera Deputatilor situatia economica a tarii, reprezentantii presei dorind sa afle daca Guvernul ia in calcul organizarea unui referendum in ceea ce priveste aderarea Romaniei la zona euro.

Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?

Premierul a aratat ca in discutiile avute saptamana trecuta cu presedintele Klaus Iohannis, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, nu a fost abordata o astfel de varianta, dar a apreciat ca este o idee buna.

"In final, daca se va considera din punct de vedere politic sa facem si un referendum pentru asta...uite, nu m-am gandit in acest moment la asta, dar nu stiu daca e o idee rea, e o idee buna", a spus Ponta.

Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Ponta a mai mentionat ca presedintele va avea, in viitor, discutii si cu reprezentanti ai Parlamentului, sindicatelor si patronatelor. mai mult


Marti, 02 Iunie 2015, ora 21:29

4 comentarii
Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?

Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?

Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.

Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema

Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.

"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul Cursului de Schimb (ERM II), iar experienta prin care au trecut Grecia si alte state arata ca procesul va fi unul migalos si trebuie facut cu mare atentie", a avertizat Andrew MacDowall, analist specializat in pietele emergente si corespondent al pulicatiei Financial Times.

Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro

"Tind sa fiu de acord cu Mugur Isarescu, care a spus ca tara trebuie sa mentina un ritm bun si nimeni nu trebuie sa se grabeasca in a avansa termene. Asta nu... mai mult


Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36

19 comentarii
Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.

Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.

El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.

Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.

In plus sunt extrem de necesare reformele structurale, care pot spori flexibilitatea economiei.


Sursa: BNR

E nevoie de un document

Isarescu arata ca planul de actiune detaliat trebuie sa aiba o sustinere explicita (si oficializata intr-un document) din partea tuturor factorilor politici, oferind garantii ca:

obiectivele stabilite vor transcende consideratiile oportuniste legate de ciclul electoral;progresele in planul convergentei nominale si al corectarii dezechilibrelor macroeconomice nu vor fi... mai mult


Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59

1 comentariu
Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara pentru Romania, dorindu-se ca, dupa aderare, romanii sa traiasca la fel de bine ca si cetatenii din tarile aflate in zona euro, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, intr-o conferinta de presa.

"Aderarea la euro este unul din dosarele inca active ale calitatii de membru UE pentru Romania. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la euro.

La Schengen, Romania a indeplinit toate conditiile. Acum, procesul decizional s-a mutat din zona tehnica in zona politico-diplomatica. MCV face subiectul unei dezbateri interesante cu multe puncte de vedere. La aderarea la euro nu se pune problema daca Romania va adera, ci mai degraba cand si, mai degraba, cum", a spus Filote.

Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Ea a precizat ca aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara.

"Exista un acord si un angajament intre Uniunea Europeana si Romania luat deja prin tratatul de aderare a Romaniei la UE. Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara.

Are nevoie de un sprijin larg dincolo de diferentele ideologice care pot aparea. Avem o tinta stabilita de catre Guvernul roman: anul 2019. Inainte de aderarea la euro, vorbim de intrarea in mecanismul schimburilor valutare. Cum se va face? Raspunsul este previzibil: prin reforme... mai mult


Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:20

1 comentariu
Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definite, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.

"Anul 2019 era un obiectiv foarte ambitios, fara indoiala, el a fost insa un obiectiv pur si simplu lansat, dar fara a avea o agenda de parcurs. Ca sa fie fezabil acel 2019 trebuia sa venim urgent cu o agenda de reforme structurale pe care trebuie s-o implementam, care sa ne duca la o convergenta reala sanatoasa, sustenabila pe termen lung si sa ne mentinem in acelasi timp echilibrele macroeconomice, adica noi putem avea o convergenta reala, deci cu crestere economica mai mare decat anticipam printr-o stimulare fiscala, dar care daca produce dezechilibre, n-am facut nimic", a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la dezbaterea cu tema "Zona Euro incotro?" organizata de BNR.

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Astfel, cresterea economica nu este de durata si se va corecta la un moment dat, Dumitru dand exemplul cresterilor de 7%-8% dinaintea crizei, urmate de necesitatea de a ajusta dezechilibrele create, ceea ce s-a tradus in "doi pasi inainte, trei pasi inapoi", situatie care nu este de dorit.

El a punctat ca 2019 era un termen extrem de ambitios, iar in cel mai fericit... mai mult


Joi, 09 Aprilie 2015, ora 18:47

3 comentarii
Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro

Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro si dialog social, ca ultimii trei ani dau "curaj si optimism" Romaniei ca isi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro.

"Un obiectiv ambitios, care presupune eforturi sustinute si care va implica institutiile publice, guvernatorul Bancii Nationale, presedintele Romaniei, Guvernul, Parlamentul, dar si un efort al intregii societati romanesti, un efort pe zona economica si sociala, pentru ca Romania sa fie capabila cu adevarat sa fie un membru puternic al zonei euro si sa aiba o economie capabila sa reziste la competitia din zona euro. Ultimii trei ani ne dau curaj si optimism ca putem sa indeplinim acest obiectiv", a declarat premierul Ponta, la Palatul Victoria.

El a asigurat Comisia Europeana si toti partenerii internationali ca guvernul pe care-l conduce se angajeaza sa respecte toate obligatiile privind aderarea la zona euro si a aratat ca acestea, "pana la urma", sunt in favoarea Romaniei, fiind obligatii care tin de echilibrul bugetar, de alocarea tuturor stimulentelor pentru crestere economica intr-un mod rational si de politici macroeconomice pe termen mediu si lung.

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

"Si vreau sa asigur si partenerii nostri europeni si societatea romaneasca, fiecare masura pe care am luat-o a fost o masura sustenabila si o masura de natura... mai mult


Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 14:56

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba