romania zona euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca ii va preda lui Klaus Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro, el apreciind ca vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019.

"Astazi, Romania indeplineste criteriile de convergenta de la Maastricht. Ii voi preda domnul Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro", a spus presedintele Traian Basescu.

"Vom deveni membri ai eurozonei, cred eu, mai devreme de 2019", a adaugat Basescu, precizand ca Romania indeplineste in acest moment conditiile pentru aderarea la euro.

Referitor la Uniunea Europeana, presedintele a aratat ca a primit o Romanie care terminase negocierile de aderare si "avea o lunga lista de probleme care conditionau aderarea si care trebuiau rezolvate in intervalul 2004-2007, cand era programata aderarea".

Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT

"A fost marele efort cu steguletele, va amintiti, pe mediu, transport, inclusiv agricultura, alimentatie publica. A fost un efort intern si diplomatic", a mai aratat presedintele, precizand ca in perioada crizei economice, in interiorul Uniunii Europene, era un curent puternic de separare a zonei euro de zona non-euro.

"In afara de lupta noastra, a statelor non-euro, am avut sansa unei Germanii care nu a vrut o Europa cu doua categorii de state. Cu sprijinul Germaniei, am obtinut dreptul de a fi parteneri in toate... mai mult


Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 19:46

6 comentarii
Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.

"In ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste "Aderarea Romaniei la zona euro: o tinta miscatoare?".

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.

Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru a putea adopta moneda euro, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de convergenta nominale, care sunt criteriile formale de aderare la zona euro.

Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului... mai mult


Luni, 19 Mai 2014, ora 13:56

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, duminica dupa-amiaza, ca Romania indeplineste in momentul de fata patru din cele cinci criterii de la Maastricht privind intrarea in zona euro.

"In ceea ce priveste euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile pentru intrare in zona euro. Sunt cele cinci criterii de la Maastricht, sunt elemente de care nu suntem departe.

In momentul de fata Romania indeplineste patru din cinci, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci nu este suficient", a declarat Traian Basescu la Iasi.

Basescu: Daca Ponta va ajunge la Cotroceni, Romania s-ar scufunda in neincredere (Video)

Seful statului a precizat ca au fost mult state care au intrat in zona euro indeplinid criteriile, dar ca apoi nu au rezistat din cauza lipsei de competitivitate a propriilor lor economii.

"Avem Grecia, Spania care au trecut prin crize grele si nici acum nu le-au terminat, desi au intrat o data cu noi in criza. (...) Competitivitatea economiei este un criteriu care nu este scris, dar am vazut ce s-a intamplat cu alte tari, economiile lor au fost zdrobite de forta zonei euro", a mai spus Basescu.

In privinta unui alt pas privind integrarea europeana, Traian Basescu a spus ca acesta ar fi intrarea in spatiul Schengen.

"De intrat am intrat in UE, dar de integrat inca nu suntem complet integrati, iar efortul de integrare nu este mic si nici nu este intotdeauna cu succes. (...)

Nu... mai mult


Duminica, 18 Mai 2014, ora 13:22

29 comentarii
Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului

Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului

Preturile nu vor creste odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

"Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor", a sustinut Voinea.

Romania a anuntat oficial la Bruxelles cand introduce moneda euro

Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca.

"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetara. Romania nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil. Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.

Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si... mai mult


Luni, 12 Mai 2014, ora 15:16

6 comentarii
Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

Secretarul de stat in MAE George Ciamba a declarat, marti, ca pentru prima data Romania indeplineste toate criteriile de aderare la zona euro, iar acest lucru se vede si prin cresterea investitiilor straine in ultima perioada.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si transformarile aduse de acest proces "au contribuit in mod ireversibil la consolidarea proceselor de reforma, au contribuit la modernizarea societatii, au contribuit esential la dezvoltarea economica".

"In 2004, PIB-ul Romaniei era 80 de miliarde de euro, anul trecut, cand am avut cel mai bun PIB, ne-am dus la 140 (de miliarde de euro) ", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul de Externe, George Ciamba, la conferinta "Dupa zece ani...".

Conferinta a fost organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, la 10 ani de la aderarea a zece state est-europene si la sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.

In cei sapte ani de UE, Romania a avut "o contributie destul de importanta" la evolutia Europei, a sustinut Ciamba.

"Romania este un participant activ la mecanismele economice de coordonare din UE si la masurile destinate relansarii economice. (...) Am intrat in Pactul Euro Plus, suntem parte a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta din cadrul Uniunii Economice si Monetare dar suntem si parte a procesului de negociere a Uniunii Bancare", a precizat oficialul roman.

Romania, in grupul select al celor care au iesit din procedura de... mai mult


Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:14

4 comentarii
Vosganian, metafore cu aderarea Romaniei la euro: O hamsie care ajuta un cal de curse

Vosganian, metafore cu aderarea Romaniei la euro: O hamsie care ajuta un cal de curse

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a comparat aderarea la zona euro a Romaniei cu o hamsie care ajuta un cal sa castige o cursa

"Ce cred eu despre aderarea euro: Mi-aduc aminte ca am vazut un film american in care pana la urma a castigat un cal care nu era la fel de zdravan ca ceilalti. Care era explicatia? Unul dintre copii a aflat ca acelui cal ii plac hamsiile. Si atunci i-a agitat o hamsie si calul a zbughit-o si a castigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea in euro e ca hamsia din cursa aceea. E foarte bine sa ne pastram aceasta tinta.

Eu, cand eram ministru in 2007, le povesteam romanilor cum o sa ne integram in euro in 2013. Vreau sa va spun ca jumatate din obiectiv a fost indeplinit, adica intotdeauna fata de momentul in care vorbim integrarea in euro e la sase ani. Deci obiectivul a fost indeplinit: in 2008 am intrat in 2014, acum in 2013 intram spre sfarsitul lui 2018", a declarat, joi, Varujan Vosganian, la o conferinta de presa.

Oficialul a precizat ca obiectivul aderarii Romaniei la euro determina pastrarea unei discipline ce adauga convergentei nominale convergenta reala.

"E foarte bine ca, avand acest obiectiv, avem si o anumita disciplina, pentru ca integrarea in zona euro adauga convergentei nominale o convergenta reala. Nu vom intra in zona euro decat atunci cand vom atinge anumite standarde in ce priveste nivelul de trai, calitatea mediului si integrarea Romaniei in fluxurile internationale", a adaugat Varujan Vosganian. mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 17:21

4 comentarii
Ponta: Anul 2015 nu mai este o tinta credibila pentru intrarea in zona euro

Ponta: Anul 2015 nu mai este o tinta credibila pentru intrarea in zona euro

Intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

"Anul 2015 nu mai este o tinta credibila, trebuie sa fim realisti, nu se pune problema de 2015. Am impresia ca nici macar Polonia nu isi mai propune 2015 intrarea in zona euro, care are criterii de convergenta mult mai avansate decat Romania. Cred insa ca nu trebuie sa renuntam la obiectiv (...) Cred ca orizontul este undeva 2020", a spus Ponta la Adevarul Live.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.

El a aratat ca termenul oficial asumat de Romania, de adoptare a monedei comune in 2015, nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.

In opinia presedintelui, este esential pentru Romania sa intre in zona euro in urmatorii trei-patru ani. mai mult


Marti, 19 Martie 2013, ora 18:26

9 comentarii
Ponta: Aderarea la zona euro in 2015 este posibila, dar nu probabila

Ponta: Aderarea la zona euro in 2015 este posibila, dar nu probabila

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Bruxelles, ca termenul de aderare a Romaniei la zona euro in 2015 este inca obiectivul oficial, iar teoretic acest lucru este posibil, dar nu este probabil, el adaugand ca aderarea trebuie sa se faca atunci cand tara va fi pregatita.

"O sa facem o analiza impreuna cu BNR si o sa vedem daca acest termen mai este un termen realist. Pana atunci, acesta (2015 - n.red.) este termenul oficial", a declarat premierul Ponta la Bruxelles, dupa reuniunea PES.

De asemenea, intrebat daca mai este posibila aderarea in 2015, el a raspuns ca "este posibil, dar nu este probabil".

Ponta a aratat ca se incearca sa fie respectate toate criteriile de convergenta din strategia stabilita de Ministerul de Finante si BNR tocmai pentru ca aderarea sa aiba loc atunci cand tara va fi pregatita.

"Romania trebuie sa faca eforturi (...) Acest lucru se va intampla atunci cand vom fi pregatiti. Nu putem intra inainte de a fi pregatiti. O sa spuneti ca e aceeasi pozitie cu cea a primului-ministru Donald Tusk. Romania sa se compare cu Polonia atunci cand trebuie sa ia anumite decizii", a mai spus Ponta. mai mult


Joi, 13 Decembrie 2012, ora 22:00

3 comentarii
Zona euro in 2013 - un mediu dificil de operare pentru politicieni si oameni de afaceri

Zona euro in 2013 - un mediu dificil de operare pentru politicieni si oameni de afaceri

In pofida unui an dominat de turbulente in zona euro, uniunea monetara va intra in 2013 cu o perspectiva mai buna decat cu 12 luni in urma. Totusi, regiunea va fi in perioada urmatoare un mediu de operare dificil pentru oameni de afaceri si politicieni.

Desi au aparut indicii de imbunatatire a stabilitatii economice, raman pe mai departe multe obstacole importante de depasit inainte sa poata avea loc orice fel de redresare - se arata in raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF).

Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptat si pentru restul decadei. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.

Desi riscul iesirii Greciei din zona euro s-a redus de la 15% la 5%, nu se vor inregistra alte cresteri semnificative pana cand nu vor fi eliminate indoielile care persista in legatura cu stabilitatea Euro. EEF prevede ca BCE si guvernele mai au multe de facut pentru a stinge preocuparile ramase. Exista, totusi, semne incurajatoare ca mixul de politici s-a redirectionat de la unul centrat exclusiv pe masuri de austeritate la unul menit sa stimuleze cresterea.

Fata de perioada de inceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Cu toate acestea,... mai mult


Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:08

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  2. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  3. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  4. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  5. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  6. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  7. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  8. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  9. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  10. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)