romania zona euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.

Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.

El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.

Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.

In plus sunt extrem de necesare reformele structurale, care pot spori flexibilitatea economiei.


Sursa: BNR

E nevoie de un document

Isarescu arata ca planul de actiune detaliat trebuie sa aiba o sustinere explicita (si oficializata intr-un document) din partea tuturor factorilor politici, oferind garantii ca:

obiectivele stabilite vor transcende consideratiile oportuniste legate de ciclul electoral;progresele in planul convergentei nominale si al corectarii dezechilibrelor macroeconomice nu vor fi... mai mult


Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59

1 comentariu
Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara pentru Romania, dorindu-se ca, dupa aderare, romanii sa traiasca la fel de bine ca si cetatenii din tarile aflate in zona euro, a declarat, luni, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, intr-o conferinta de presa.

"Aderarea la euro este unul din dosarele inca active ale calitatii de membru UE pentru Romania. Sunt trei dosare deschise: aderarea la Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la euro.

La Schengen, Romania a indeplinit toate conditiile. Acum, procesul decizional s-a mutat din zona tehnica in zona politico-diplomatica. MCV face subiectul unei dezbateri interesante cu multe puncte de vedere. La aderarea la euro nu se pune problema daca Romania va adera, ci mai degraba cand si, mai degraba, cum", a spus Filote.

Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Ea a precizat ca aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara.

"Exista un acord si un angajament intre Uniunea Europeana si Romania luat deja prin tratatul de aderare a Romaniei la UE. Aderarea la euro ar putea sa fie viitorul proiect major de tara.

Are nevoie de un sprijin larg dincolo de diferentele ideologice care pot aparea. Avem o tinta stabilita de catre Guvernul roman: anul 2019. Inainte de aderarea la euro, vorbim de intrarea in mecanismul schimburilor valutare. Cum se va face? Raspunsul este previzibil: prin reforme... mai mult


Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:20

1 comentariu
Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definite, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.

"Anul 2019 era un obiectiv foarte ambitios, fara indoiala, el a fost insa un obiectiv pur si simplu lansat, dar fara a avea o agenda de parcurs. Ca sa fie fezabil acel 2019 trebuia sa venim urgent cu o agenda de reforme structurale pe care trebuie s-o implementam, care sa ne duca la o convergenta reala sanatoasa, sustenabila pe termen lung si sa ne mentinem in acelasi timp echilibrele macroeconomice, adica noi putem avea o convergenta reala, deci cu crestere economica mai mare decat anticipam printr-o stimulare fiscala, dar care daca produce dezechilibre, n-am facut nimic", a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la dezbaterea cu tema "Zona Euro incotro?" organizata de BNR.

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Astfel, cresterea economica nu este de durata si se va corecta la un moment dat, Dumitru dand exemplul cresterilor de 7%-8% dinaintea crizei, urmate de necesitatea de a ajusta dezechilibrele create, ceea ce s-a tradus in "doi pasi inainte, trei pasi inapoi", situatie care nu este de dorit.

El a punctat ca 2019 era un termen extrem de ambitios, iar in cel mai fericit... mai mult


Joi, 09 Aprilie 2015, ora 18:47

3 comentarii
Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro

Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro si dialog social, ca ultimii trei ani dau "curaj si optimism" Romaniei ca isi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro.

"Un obiectiv ambitios, care presupune eforturi sustinute si care va implica institutiile publice, guvernatorul Bancii Nationale, presedintele Romaniei, Guvernul, Parlamentul, dar si un efort al intregii societati romanesti, un efort pe zona economica si sociala, pentru ca Romania sa fie capabila cu adevarat sa fie un membru puternic al zonei euro si sa aiba o economie capabila sa reziste la competitia din zona euro. Ultimii trei ani ne dau curaj si optimism ca putem sa indeplinim acest obiectiv", a declarat premierul Ponta, la Palatul Victoria.

El a asigurat Comisia Europeana si toti partenerii internationali ca guvernul pe care-l conduce se angajeaza sa respecte toate obligatiile privind aderarea la zona euro si a aratat ca acestea, "pana la urma", sunt in favoarea Romaniei, fiind obligatii care tin de echilibrul bugetar, de alocarea tuturor stimulentelor pentru crestere economica intr-un mod rational si de politici macroeconomice pe termen mediu si lung.

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

"Si vreau sa asigur si partenerii nostri europeni si societatea romaneasca, fiecare masura pe care am luat-o a fost o masura sustenabila si o masura de natura... mai mult


Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 14:56

4 comentarii
Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca ii va preda lui Klaus Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro, el apreciind ca vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019.

"Astazi, Romania indeplineste criteriile de convergenta de la Maastricht. Ii voi preda domnul Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro", a spus presedintele Traian Basescu.

"Vom deveni membri ai eurozonei, cred eu, mai devreme de 2019", a adaugat Basescu, precizand ca Romania indeplineste in acest moment conditiile pentru aderarea la euro.

Referitor la Uniunea Europeana, presedintele a aratat ca a primit o Romanie care terminase negocierile de aderare si "avea o lunga lista de probleme care conditionau aderarea si care trebuiau rezolvate in intervalul 2004-2007, cand era programata aderarea".

Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT

"A fost marele efort cu steguletele, va amintiti, pe mediu, transport, inclusiv agricultura, alimentatie publica. A fost un efort intern si diplomatic", a mai aratat presedintele, precizand ca in perioada crizei economice, in interiorul Uniunii Europene, era un curent puternic de separare a zonei euro de zona non-euro.

"In afara de lupta noastra, a statelor non-euro, am avut sansa unei Germanii care nu a vrut o Europa cu doua categorii de state. Cu sprijinul Germaniei, am obtinut dreptul de a fi parteneri in toate... mai mult


Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 19:46

6 comentarii
Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.

"In ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste "Aderarea Romaniei la zona euro: o tinta miscatoare?".

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.

Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru a putea adopta moneda euro, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de convergenta nominale, care sunt criteriile formale de aderare la zona euro.

Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului... mai mult


Luni, 19 Mai 2014, ora 13:56

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, duminica dupa-amiaza, ca Romania indeplineste in momentul de fata patru din cele cinci criterii de la Maastricht privind intrarea in zona euro.

"In ceea ce priveste euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile pentru intrare in zona euro. Sunt cele cinci criterii de la Maastricht, sunt elemente de care nu suntem departe.

In momentul de fata Romania indeplineste patru din cinci, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci nu este suficient", a declarat Traian Basescu la Iasi.

Basescu: Daca Ponta va ajunge la Cotroceni, Romania s-ar scufunda in neincredere (Video)

Seful statului a precizat ca au fost mult state care au intrat in zona euro indeplinid criteriile, dar ca apoi nu au rezistat din cauza lipsei de competitivitate a propriilor lor economii.

"Avem Grecia, Spania care au trecut prin crize grele si nici acum nu le-au terminat, desi au intrat o data cu noi in criza. (...) Competitivitatea economiei este un criteriu care nu este scris, dar am vazut ce s-a intamplat cu alte tari, economiile lor au fost zdrobite de forta zonei euro", a mai spus Basescu.

In privinta unui alt pas privind integrarea europeana, Traian Basescu a spus ca acesta ar fi intrarea in spatiul Schengen.

"De intrat am intrat in UE, dar de integrat inca nu suntem complet integrati, iar efortul de integrare nu este mic si nici nu este intotdeauna cu succes. (...)

Nu... mai mult


Duminica, 18 Mai 2014, ora 13:22

29 comentarii
Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului

Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului

Preturile nu vor creste odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

"Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor", a sustinut Voinea.

Romania a anuntat oficial la Bruxelles cand introduce moneda euro

Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca.

"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetara. Romania nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil. Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.

Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si... mai mult


Luni, 12 Mai 2014, ora 15:16

6 comentarii
Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

Secretarul de stat in MAE George Ciamba a declarat, marti, ca pentru prima data Romania indeplineste toate criteriile de aderare la zona euro, iar acest lucru se vede si prin cresterea investitiilor straine in ultima perioada.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si transformarile aduse de acest proces "au contribuit in mod ireversibil la consolidarea proceselor de reforma, au contribuit la modernizarea societatii, au contribuit esential la dezvoltarea economica".

"In 2004, PIB-ul Romaniei era 80 de miliarde de euro, anul trecut, cand am avut cel mai bun PIB, ne-am dus la 140 (de miliarde de euro) ", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul de Externe, George Ciamba, la conferinta "Dupa zece ani...".

Conferinta a fost organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, la 10 ani de la aderarea a zece state est-europene si la sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.

In cei sapte ani de UE, Romania a avut "o contributie destul de importanta" la evolutia Europei, a sustinut Ciamba.

"Romania este un participant activ la mecanismele economice de coordonare din UE si la masurile destinate relansarii economice. (...) Am intrat in Pactul Euro Plus, suntem parte a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta din cadrul Uniunii Economice si Monetare dar suntem si parte a procesului de negociere a Uniunii Bancare", a precizat oficialul roman.

Romania, in grupul select al celor care au iesit din procedura de... mai mult


Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:14

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Mai ceva ca-n Star Trek: Oamenii vor deveni cyborgi super-puternici, fara Dumnezeu
  2. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  3. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  4. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  5. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  6. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  7. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  8. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  9. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  10. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"