rosia montana descarcare arheologica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Raport: Rosia Montana are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romana din lume

Raport: Rosia Montana are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romana din lume

La Rosia Montana se afla cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana, cunoscut in lume, zona find eligibila pentru includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO, releva raportul intocmit in 2010 de profesori arheologi de la universitatile Oxford si Leicester.

Raportul a fost prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, sustinuta de Serban Sturdza, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romani (OAR) si al fundatiei Pro Patrimonio, Sergiu Nistor, presedintele ICOMOS Romania, Stefan Balici, vicepresedinte al Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA), si Alexandru Dragoman, cercetator la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane.

"Peisajul cultural de la Rosia Montana este de o importanta internationala exceptionala"

Expertii britanici concluzioneaza ca "peisajul cultural de la Rosia Montana este de o importanta internationala exceptionala", minele romane din zona reprezentand "cel mai mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut in lume".

"In vaile Corna si Rosia Montana, precum si in muntii de la Carnic, Cetate, Carnicel si Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 si 19, precum si galeriile si instalatiile perioadei comuniste au creat laolalta un palimpsest unic al explorarii", se arata intr-un rezumat al raportului.

Stefan Marincea: La Rosia Montana sunt 13-14 falii sub viitorul iaz de decantare

De asemenea, peisajul de suprafata, incluzand locurile de... mai mult


Joi, 24 Octombrie 2013, ora 22:43

15 comentarii
Attila Korodi: Proiectul Rosia Montana a ajuns intr-o zona foarte stranie

Attila Korodi: Proiectul Rosia Montana a ajuns intr-o zona foarte stranie

Deputatul UDMR Attila Korodi spune ca discutiile pe amendamente in comisia parlamentara speciala Rosia Montana au dus proiectul "intr-o zona foarte stranie". Fostul ministru al Mediului mai afirma ca aceasta comisie a avut "un rol neasteptat".

Joi, membrii comisiei au dezbatut si adoptat 7 articole din cele 9 ale proiectului trimis de Guvern la Parlament.

"Urmeaza sa ne vedem si saptamana viitoare. Au mai ramas 2-3 articole care se vor vota saptamana viitoare, cand se va da si un vot final pe raport. Se va cere prelungirea termenului de depunere a raportului final pentru mijlocul saptamanii, probabil", a declarat deputatul UDMR pentru Ziare.com.

Attila Korodi a cerut joi dimineata, inainte de inceperea dezbaterilor in comisie, sa se dea un vot negativ proiectului de lege, dar propunerea sa a fost respinsa.

"Am cerut dimineata ca, din cauza datelor indoielnice care stau la baza constructiei proiectului minier inaintat de Rosia Montana, sa fie un raport negativ, pentru faptul ca poate sa fie cea mai buna lege sau cele mai bune intentii, dar fondul problemei sa fie viciat. Propunerea a picat la vot. Impotriva au votat PSD, PC si PP-DD. PDL nu vine la comisie", ne-a declarat deputatul.

Dupa respingerea acestei propuneri, au urmat discutii pe amendamente, iar aceastea "au dus intr-o zona foarte stranie", sustine fostul ministru.

"Se pare ca PSD doreste sa existe o lege care sa reglementeze, in general, exploatarile auro-argintifere si categoria de proiecte in... mai mult


Joi, 17 Octombrie 2013, ora 20:47

5 comentarii
Nu se distruge istoria la Rosia Montana. Dar poti pastra 100% din patrimoniu? Interviu

Nu se distruge istoria la Rosia Montana. Dar poti pastra 100% din patrimoniu? Interviu

Matei Drimbarean, director executiv la Directia judeteana pentru Cultura, Culte si patrimoniul Cultural National Alba, este de parere ca patrimoniul de la Rosia Montana nu va suferi de pe urma proiectului minier, ci dimpotriva.

"Senzational la Rosia Montana sunt toate lucrurile marunte puse la un loc, nu exista ceva unic", a explicat Drimbrarean, intr-un interviu acordat Ziare.com, precizand ca ansamblul este atat de valoros incat se poate concepe trecerea acestuia pe lista de patrimoniu universal a UNESCO, nu inainte insa de incheierea litigiului actual.

"Valoarea arheologica si istorica a fost analizata de o comisie nationala de arheologie formata din cei mai buni specialisti din domeniu si comisia a decis ca poate fi avizat proiectul. In baza acestei decizii am si eliberat certificate de descarcare", a spus arheologul, subliniind ca reprezinta "o institutie publica de avizare, nu un operator cultural".

Ce se intampla in acest moment cu patrimoniul de la Rosia Montana?

Din punct de vedere a protejarii patrimoniului de la Rosia Montana, tot ce se intampla acum nu este ilegal, este in cadrul legal. Noi avem o problema de limbaj, am vazut-o si in spatiul de specialitate si in spatiul public. Se vorbeste despre distrugerea de la Rosia Montana din cauza proiectului. Este incorect. Distrugerea, din punct de vedere juridic si gramatical, insemana un cumul de fapte, sa se faca sau nu ceva legal. Deci pica. Este vorba despre impactul unui proiect asupra unui vestigiu... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 08:59

6 comentarii
Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, declara ca proiectul Rosia Montana este inacceptabil in forma actuala.

Ar putea fi utilizate tehnologii fara cianura, la fel de eficiente economic si tehnologic, iar beneficiile pentru statul roman ar putea ajunge si pana la 80% din productie.

"Ar fi oare tarile arabe atat de bogate daca ar obtine doar redevente de numai 6%?", intreaba presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Academia Romana a exprimat un punct de vedere in urma cu cativa ani, nefavorabil demararii acestui proiect. Va mentineti acest punct de vedere si dupa ce Guvernul Ponta a venit cu noua propunere legislativa, in care conditiile sunt usor modificate?

Academia isi mentine pozitia exprimata in decursul anilor cu privire la proiectul Rosia Montana si in general cu privire la exploatarea aurului din Muntii Apuseni. Nu suntem impotriva valorificarii resurselor naturale ale Romaniei (inclusiv prin minerit), dar aceasta trebuie sa se faca in mod INTELIGENT, in interesul tarii si cu respectarea conditiilor de dezvoltare durabila.

Ultimul document al Academiei Romane dateaza din aceasta vara si a fost publicat pe website-ul Academiei. Este o analiza intocmita de un grup de specialisti, coordonat de domnul academician Valentin Vlad, vicepresedinte al Academiei.

Este adevarat ca proiectul a fost modificat fata de prima versiune de acum 10-12 ani, dar nu suficient pentru a fi acceptabil in forma actuala.... mai mult


Luni, 09 Septembrie 2013, ora 13:29

44 comentarii
Kelemen: Comunitatea de la Rosia Montana moare. Contractul trebuie renegociat

Kelemen: Comunitatea de la Rosia Montana moare. Contractul trebuie renegociat

Presedintele UDMR, ministrul Culturii Kelemen Hunor, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca situatia de la Rosia Montana e una dezastruoasa, in conditiile in care comunitatea de acolo "moare" din cauza lipsei mijloacelor de trai.

Ministrul Culturii s-a aratat de parere ca statul trebuie sa faca ceva pentru oamenii de acolo, fie prin pornirea exploatarii daca se respecta conditiile de mediu, dar cu renegocierea contractului, fie prin gasirea unor solutii alternative.

Kelemen, despre facultatea maghiara si acuzatiile de segregare sau santaj - Interviu Ziare.com (I)

"Eu nu vorbesc despre viitor, cum ar fi, daca ar fi... Eu spun in felul urmator - sunt cateva chestiuni care ar trebui repetate, altfel se uita. Primul lucru - orice stat, daca considera ca resursele naturale trebuie exploatate, trebuie sa stabileasca niste conditii. Statul roman a dat o licenta pentru o companie, in anii '90 si apoi a stat 12-13 ani si nu a lasat ca aceasta licenta sa fie pusa in aplicare. Nici investitorul banuiesc ca nu a facut toate temele, dar peste tot in lume o astfel de situatie e intolerabila, indiferent din cauza cui s-a intamplat, sa tii un investitor peste un deceniu, astazi sa spui 'da', maine sa spui 'ba'. Statul trebuie sa renegocieze contractul, din punctul meu personal - nu vorbesc in numele Guvernului sau Coalitiei, in asa fel incat beneficiile pentru statul roman sa fie mai mari.

Daca nu doreste acest lucru, sa vina cu o alternativa si cu resursele si... mai mult


Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 13:56

21 comentarii
Kelemen Hunor se apara, in scandalul Rosia Montana

Kelemen Hunor se apara, in scandalul Rosia Montana

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, le raspunde organizatiilor neguvernamentale care i-au cerut demisia, din cauza avizului dat pentru descarcarea de sarcina arheologica in Masivul Carnic de la Rosia Montana. Kelemen Hunor spune ca a vrut sa fie "pro-activ" si sa salveze "ce se poate salva".

"Primul pas catre distrugerea Rosiei Montana sau patrimoniului cultural national este nepasarea si neluarea unei decizii. De zece ani, de 11 ani, de cand exista aceasta licenta, facem seminarii, facem demonstratii, tabere, dar nimeni nu pune nimic concret pe masa pentru a pastra patrimoniul cultural national.

Eu puteam sa iau o decizie ca nu ma implic sau refuz pozitia specialistilor si mai asteptam vreo zece ani si in fata ochilor nostri se prabuseste patrimoniul de acolo", afirma ministrul Culturii.

Kelemen Hunor subliniaza ca avizul pentru descarcarea de sarcina arheologica aprobat de Ministerul Culturii nu inseamna ca "se va deschide mina acolo".

Rosia Montana a primit certificatul de descarcare de sarcina arheologica

Intrebat daca sustine proiectul Rosia Montana, Kelemen Hunor a evitat sa dea un raspuns concret.

"Eu sustin o solutie prin care sa se poata pastra patrimoniul construit, in proportie de 80% si o solutie prin care aducem 140 de milioane de dolari pentru patrimoniul construit, in conditiile in care ministerul cheltuie anual cam 15 milioane de dolari pentru patrimoniul construit, pentru restaurare, renovare. O astfel de solutie pot sa sustin, doar din... mai mult


Joi, 28 Iulie 2011, ora 13:31

10 comentarii
Rosia Montana: revigorare economica sau catastrofa culturala?

Rosia Montana: revigorare economica sau catastrofa culturala?

Proiectul minier de la Rosia Montana si vestigiile arheologice nu pot coexista, a declarat, luni, presedintele Fundatiei Pro Patrimonio, Serban Sturdza. Acesta critica decizia Ministerului Culturii de a aproba descarcarea de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic din Rosia Montana.

"In cazul nostru, la Rosia Montana, operatia de extragere si santierul se suprapun peste vestigiile arheologice. Asta inseamna ca cele doua nu pot coexista in substanta si ca acest fapt ar trebui sa stea la baza discutiilor. Or ceea ce se discuta acum este o strategie pas cu pas: incepand dintr-un colt, care-i important, acest Masiv Carnic, incepi sa distrugi substanta insasi a acestei zone", explica presedintele Fundatiei Pro Patrimonio, Serban Sturdza.

In replica, directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase, afirma ca firma nu face altceva decat sa salveze patrimoniul local.

"Avem undeva la 15-20 de case in curs de renovare chiar acum in Rosia Montana. Avem cateva obiective de patrimoniu pentru care alocam bani chiar acum, dar tot acest program de 70 de milioane de dolari investitii in obiectivele de patrimoniu din Rosia Montana se vor desfasura in urmatorii doi, trei, patru ani. Deci noi salvam patrimoniul astazi pentru Rosia Montana si oferim un proiect pe termen imediat, prin care sa reabilitam si sa punem in valoare aceste obiective de patrimoniu", sustine Dragos Tanase.

Citeste mai multe despre Rosia Montana: revigorare economica sau... mai mult


Luni, 25 Iulie 2011, ora 18:17

7 comentarii
Minciuna, coruptie si schizofrenie la Rosia Montana

Minciuna, coruptie si schizofrenie la Rosia Montana

Am aflat recent cu stupoare ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National, autoritatea cea mai inalta a statului roman responsabila de protejarea patrimoniului acestei tari, a avizat certificatul de descarcare arheologica a masivului Carnic de la Rosia Montana.

Masivul Carnic, clasat ca monument istoric in grupa valorica A, avand o valoare nationala si universala, este muntele cel mai important de la Rosia Montana, cel care contine cea mai mare densitate de galerii romane (peste 7 km), medievale si moderne (peste 80 km).

Descarcarea de sarcina arheologica este, conform legii, primul pas necesar pentru ca un monument istoric, ce nu poate fi atins de activitati miniere, sa poata fi scos din lista monumentelor istorice pentru a fi redat circuitului economic, adica in cazul Carnicului pentru a fi dinamitat de proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC - compania canadiana care intentioneaza sa exploateze aurul).

Asa cum vom vedea in continuare, atitudinea Ministerului Culturii este halucinanta, dand practic unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa.

Descarcarea, un act ilegal si imoral facut pe ascuns

Prima etapa in emiterea acordului de descarcare arheologica este avizarea de catre Comisia Nationala de Arheologie (CNA), care trimite propunerea catre Ministerul Culturii, spre aprobare.

Aceasta comisie a mai emis un certificat de descarcare pentru masivul Carnic,... mai mult


Sambata, 16 Iulie 2011, ora 11:01

35 comentarii
Rosia Montana a primit certificatul de descarcare de sarcina arheologica

Rosia Montana a primit certificatul de descarcare de sarcina arheologica

Directia Judeteana pentru Cultura Alba a emis, joi, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, dupa aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva "Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania - proiectul minier Rosia Montana".

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DCJPN) Alba a emis acest certificat pe baza hotararii din 12 iulie a Comisiei Nationale de Arheologie privind aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva "Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania - proiectul minier Rosia Montana", potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.

Rosia Montana: Instanta a decis ca planul de urbanism ramane in vigoare

"Acesta este primul pas necesar in procesul de a asigura salvarea, conservarea si valorificarea mostenirii arheologice si arhitectonice de la Rosia Montana. Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, a initiat un plan de actiune care sa asigure conservarea celor mai importante situri arheologice si monumente arhitectonice", se mai spune in comunicatul citat.

Planul are ca obiectiv salvarea si punerea in valoare a 80% dintre valorile arheologice si arhitectonice din regiune, printre ele numarandu-se: galeriile miniere cu semnificatie istorica deosebita aflate in zona Piatra Corbului, galeriile din zona Catalina-Monulesti, care vor fi cercetate, restaurate si deschise publicului, incinta funerara romana de la Tau Gauri, sistemul hidraulic roman din sectorul... mai mult


Joi, 14 Iulie 2011, ora 16:57

19 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae