salarii bnr

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Contre intre ASF si BNR pe salarii: Cati bani castiga Mugur Isarescu

Contre intre ASF si BNR pe salarii: Cati bani castiga Mugur Isarescu

Salariile de la Banca Nationala a Romaniei sunt mai mici decat la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar salariul de baza al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de 10.000 euro pe luna, a declarat, luni seara, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

"Salariul guvernatorului la Banca Nationala este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de baza al guvernatorului (Mugur Isarescu - n.red.) este de aproximativ 10.000 de euro si urca la aproape 12.000 de euro cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie. Celelalte salarii sunt mult mai mici", a declarat Adrian Vasilescu.

Declaratiile consilierului guvernatorului bancii centrale vin la o zi dupa ce purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, a aratat ca salariile din ASF sunt mai mici decat cele de la Banca Nationala.

Reactia ASF dupa dezvaluirea salariilor uriase: La noi sunt mai mici decat la BNR!

"ASF a fost, de la inceput, transparenta in privinta politicii de salarizare si cunoasteti comunicarea prin care am spus ca presedintele are 14.000 (de euro - n.red.) net, prim-vicepresedintele 12.000, vicepresedintele la fel. Toate celelalte salarii sunt potrivit legii si sunt la un nivel mai mic decat cele intalnite in Banca Nationala a Romaniei", a declarat Radu Soviani, la Realitatea TV.

Ancheta parlamentara la ASF?

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat efectuarea unei anchete... mai mult


Marti, 18 Februarie 2014, ora 11:42

9 comentarii
Cat a cheltuit BNR cu salariile angajatilor, in 2009?

Cat a cheltuit BNR cu salariile angajatilor, in 2009?

Fiecare angajat al Bancii Nationale a Romaniei a incasat, in medie, 115.561 de lei, in 2010, cu 9 procente peste nivelul din 2009, in ciuda reducerii salariilor cu 25 la suta.

Cheltuielile medii lunare nete al BNR pentru fiecare angajat a urcat la 5.250 de lei, de la 4.800 de lei, relateaza Romania Libera.

Astfel, in medie, fiecare angajat a primit cu 450 de lei mai mult in fiecare luna, anul trecut, comparativ cu 2009.

Totusi, in a doua parte din 2010, salariile angajatilor din banca centrala au fost reduse cu 25 de procente, insa taierea a fost realizata din salariul net.

Veniturile mari sunt justificate si de inalta calificare pe care trebuie s-o aiba fiecare angajat. Astfel, cerintele la angajare includ vorbirea a cel putin doua limbi straine, diploma de absolvire a studiilor universitare, cu o limita minima la licenta de 9, studii post-universitare de tip masterat sau MBA si experienta de minimum 3 - 5 ani in mediul bancar.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Intergritate, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, ar fi castigat cate 12.300 de euro pe luna, in 2010. mai mult


Joi, 07 Iulie 2011, ora 14:18

1 comentariu
Adrian Vasilescu: Salariile de la BNR nu sunt deloc mari

Adrian Vasilescu: Salariile de la BNR nu sunt deloc mari

Salariile angajatilor de la Banca Nationala sunt mai mari decat ale bugetarilor, insa mai mici decat cele de la bancile comerciale, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Salariile de la BNR nu sunt deloc mari. Sunt mari decat salariile bugetarilor, este normal, dar sunt mai mici decat la bancile comerciale, astfel incat cea mai mare a specialistilor de la BNR stau pentru blazon si pentru CV.

Dar sunt si tineri, care si-au facut familii si au avut nevoie de case si care au plecat la bancile comerciale, unde au primit avantaje mai mari", a spus Vasilescu, joi seara, la Realitatea Tv.

Adrian Vasilescu a tinut sa precizeze ca BNR nu ia niciun ban de la bugetul de stat si ca nu intelege de ce aceasta institutie a fost trecuta pe lista celor care trebuiau sa taie 25% din salariile angajatilor.

"Cand a venit legea privind amputarea bugetarilor a aparut acolo si Banca Nationala. Facandu-se abstractie ca Banca Nationala este o instutie unica, ea are cu bugetul tarii o singura realatie, aceea de a da bani bugetului. Impozitul pentru Banca Nationala este 80%", a precizat el.

Potrivit lui Vasilescu, suma taiata din salarii a fost trecuta intr-un fond de rezerva. mai mult


Joi, 16 Decembrie 2010, ora 17:07

2 comentarii
Alte articole despre: Adrian Vasilescu BNR, salariile BNR
Salariile angajatilor BNR raman scazute, dar banii economisiti raman la Banca Centrala

Salariile angajatilor BNR raman scazute, dar banii economisiti raman la Banca Centrala

Sumele care vor fi economisite prin reducerea salariilor angajatilor BNR cu 25% nu se vor duce la buget, ci vor ramane la dispozitia Bancii Centrale, potrivit deciziei Guvernului de luni.

Guvernul a decis astazi, prin Ordonanta de Urgenta, ca salariile angajatilor BNR sa ramana in continuare diminuate cu 25%, insa sumele rezultate in urma reducerii acestor salarii sa fie exceptate de la virarea integrala la bugetul de stat, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, potrivit unui comunicat.

"Sumele respective vor ramane la dispozitia BNR, urmand sa fie destinate majorarii rezervelor statutare ale bancii. Vor ramane la dispozitia BNR, de asemenea, sumele rezultate din reducerea salariilor angajatilor BNR care nu au fost virate catre bugetul de stat pana la momentul intrarii in vigoare a acestei Ordonante de urgenta care a fost adoptata astazi", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Guvernul a modificat si completat in acest sens Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Salariile angajatilor BNR trebuiau reduse cu 25%, la fel ca ale bugetarilor, conform legii, insa Guvernul s-a angajat, in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI, sa nu reduca salariile angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Romania a primit avertismente de la Comisia Europeana si de la Banca... mai mult


Luni, 30 August 2010, ora 20:06

11 comentarii
Nu se mai reduc salariile BNR, pentru a evita sanctiunile CE

Nu se mai reduc salariile BNR, pentru a evita sanctiunile CE

Pentru a evita sanctiuni din partea Comisiei Europene, Guvernul a decis sa modifice legea prin care au fost diminuate salariile angajatilor BNR cu 25%.

Legea va fi modificata in luna septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, expertii din Ministerul Finantelor mergand pe doua variante posibile.

"Se considera ca modalitatea sigura prin care pot fi evitate sanctiunile CE este eliminarea rapida, prin ordonanta de urgenta, a articolului care prevede ca reducerea salariilor se aplica si in cazul angajatilor bancii centrale.

O alta varianta este completarea Legii cu un articol care sa prevada ca economiile rezultate din reducerea salariilor in BNR nu vor fi directionate catre bugetul de stat, impreuna cu o scrisoare comuna adresata CE de catre ministrul Finantelor si guvernatorul BNR in care sa se arate ca diminuarea a fost efectuata cu acordul bancii centrale", potrivit unor surse citate de Mediafax .

Initial, salariile angajatilor BNR trebuiau reduse cu 25%, odata cu cele ale bugetarilor.

Guvernul s-a angajat, in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI, sa nu reduca salariile angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Romania a fost avertizata de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana ca reducerea salariilor angajatilor BNR este interzisa. Comisia chiar spunea ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea nu va fi... mai mult


Joi, 05 August 2010, ora 13:41

20 comentarii
Opinii: Mugur Isarescu, deprimant exercitiu de profesionalism

Opinii: Mugur Isarescu, deprimant exercitiu de profesionalism

Este si reconfortant, dar, in mod paradoxal, si teribil de deprimant atunci cand primim cate o injectie de profesionalim si luciditate in haosul si amatorismul care sufoca Romania.

Dupa ce intreaga clasa politica, putere si opozitie, s-a dat in stamba cat de tare a putut, emitand cele mai aberante solutii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a iesit cu una dintre cele mai lungi declaratii din ultima vreme cel putin pentru a pune cateva lucuri la punct. Prima pe lista a fost aberatia potrivit careia BNR ar trebui sa puna la bataie rezerva de aur pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii.

Ei bine, dincolo de faptul ca, potrivit normelor UE, banca centrala nu are voie sa finanteze deficitele bugetare, o asemenea miscare nu ar folosi nimanui. Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii, iar statul nu s-ar mai putea imprumuta, a explicat guvernatorul BNR.

Apoi, intreaga rezerva de aur a BNR ar ajunge pentru a acoperi un singur an deficitul bugetului de pensii. Si dupa aceea ce am face cu un nou deficit pe cap, caci ele este structural, nu temporar, si fara rezerva?

"Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa... mai mult


Vineri, 16 Iulie 2010, ora 13:03

103 comentarii
Normele metodologice pentru reducerea salariilor din institutiile publice, publicate in MO

Normele metodologice pentru reducerea salariilor din institutiile publice, publicate in MO

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25% a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din BNR, CNVM, CSA si CSSPP.

Diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator aferent acestor sume se achita de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La acestea se adauga si institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.

Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat 20.36.01.20 "Venituri ale bugetului de stat - varsaminte din reducerea drepturilor salariale conform Legii nr. 118/2010", deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se mai arata in normele din Monitorul Oficial.

Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100.

"Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura... mai mult


Marti, 13 Iulie 2010, ora 17:03

Romania, pedepsita pentru taierea salariilor la BNR?

Romania, pedepsita pentru taierea salariilor la BNR?

Banca Centrala Europeana a criticat aspru Guvernul Romaniei pentru faptul ca intentioneaza sa aplice reducerea de 25 la suta salariilor angajatilor bancii centrale, sustinand ca, astfel, i-ar ameninta independenta.

In plus, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin, intr-o nota semnata de vice-presedintele institutiei, Vito Constancio, ca, in cazul in care banii economisiti prin tairea salariilor angajatilor BNR vor intra la bugetul de stat, vor fi incalcate tratatele europene.

"BCE ar vrea sa reaminteasca faptul ca orice operatiune dintre o banca centrala si autoritatile nationale intr-o tara membra a Uniunii Europene trebuie sa se conformeze limitarilor impuse de tratate, in special principiului independentei bancii centrale si interzicerii finantarii monetare", se arata in nota institutiei europene.

De asemenea, se arata ca, din punct de vedere contabil, scaderea salariilor angajatilor va diminua si costurile operationale ale BNR, majorand, astfel, resursele sale financiare. "Insa, daca resursele in plus sunt transferate direct la stat, o asemenea situatie ar insemna majorarea fondurilor Statului roman pe baza BNR. Din acest punct de vedere, orice transfer financiar de aceasta natura, de la BNR la bugetul de stat, poate fi asimilat finantarii monetare, care este strict interzisa", se mai arata in nota.

Romania ar putea suferi repercusiuni pentru scaderea salariilor la BNR

Nu in ultimul rand, oficialii BCE sugereaza autoritatilor romane sa schimbe... mai mult


Marti, 06 Iulie 2010, ora 12:15

33 comentarii
Vasilescu: Niciun salariat BNR nu e platit cu zeci de mii euro

Vasilescu: Niciun salariat BNR nu e platit cu zeci de mii euro

BNR are independenta institutionala si financiara, nefiind alimentata de la bugetul de stat, a precizat consilierul guvernatorului BNR, care a subliniat ca "niciun salariat al bancii centrale nu e platit cu zeci de mii de euro" si "nu beneficiaza de pensii exceptionale sau nesimtite".

"Comunicatul emis de un grup de parlamentari PDL cu privire la faptul ca o serie de institutii de stat nu sunt incluse in legea salarizarii unice este din mai multe puncte de vedere lipsit de logica. In primul rand, gruparea celor patru institutii este anapoda, deoarece BNR nu are nicio legatura cu CSA, CNVM si CSSPP in planul salarizarii", a declarat, pentru NewsIn, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Adrian Vasilescu, in replica la solicitarea parlamentarilor.

El precizeaza ca, din acest punct de vedere, "si adresantul (FMI,n.r.) este ales in necunostinta de cauza", in conditiile in care BNR face parte din sistemul european al bancilor centrale si se supune in exclusivitate reglementarilor Bancii Centrale Europene (BCE).

"Prin urmare, FMI, sub acest aspect, nu poate avea nicio influenta asupra modului in care este salarizat personalul BNR", a subliniat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca nici nivelul salarizarii in cele patru institutii nu este cat de cat apropiat astfel incat acestea sa poata fi asociate din acest punct de vedere.

"Exemplul dat in comunicat, cu salariul de 19.600 de euro al presedintelui CSA, nu are nicio legatura... mai mult


Marti, 27 Octombrie 2009, ora 18:14

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)