salarii castigate instanta esalonare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum isi vor primi inapoi banii bugetarii care au dat statul in judecata si au castigat

Cum isi vor primi inapoi banii bugetarii care au dat statul in judecata si au castigat

Guvernul va achita in avans, anul viitor, transa aferenta anului 2016 din titlurile executorii castigate deja in instanta de bugetari pentru salarii restante, dar va esalona pe cinci ani, pana in 2020, ca si fostul Cabinet, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015.

Procedura este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax si se refera la acele titluri care urmeaza sa devina executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, cu o esalonare procentuala identica stabilita de fostul Executiv pentru hotararile judecatoresti anterioare.

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Potrivit documentului, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, se va realiza astfel:

- in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu,

- in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu,

- in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu,

- in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2014, ora 16:28

1 comentariu
Ministerul Muncii cere mai multi bani, ca sa plateasca salariile castigate la tribunal

Ministerul Muncii cere mai multi bani, ca sa plateasca salariile castigate la tribunal

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) solicita suplimentarea bugetului la titlul "Cheltuieli de personal" cu 432.000 de lei, necesari pentru plata sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

MMFPS a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare privind suplimentarea bugetului institutiei pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare.

CCR: Salariile castigate in instanta, platite esalonat, pana in 2016

Proiectul de act normativ prevede suplimentarea bugetului cu 432.000 de lei din suma globala prevazuta pentru "Cheltuieli de personal" in bugetul Ministerului Finantelor Publice - "Actiuni generale".

Initiatorii proiectului arata ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 71/2009 prevede ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana in 31 decembrie 2011, se realizeaza dupa o procedura de executare potrivit careia, in 2012, autoritatile si institutiile publice debitoare au obligatia sa plateasca cinci la suta din valoarea titlului executoriu.

"MMFPS inregistreaza la aceasta data datorii in suma de... mai mult


Luni, 09 Aprilie 2012, ora 16:38

Cat costa statul de drept? (Opinii)

Cat costa statul de drept? (Opinii)

Inteleg constrangerile bugetare care fac dificila plata drepturilor salariale castigate de bugetari in instanta.

"Nu sunt bani la buget. Daca am plati si am pune in aplicare toate aceste titluri executorii ar insemna sa depasim deficitul stabilit prin acordul cu FMI. Am inteles de la cei de la Ministerul Finantelor ca ar fi vorba de o suma de aproximativ 9 miliarde de lei", a declarat presedintele comisiei de buget - finante din Camera Deputatilor.

Dupa cum am mari suspiciuni in privinta corectitudinii acestor hotarari judecatoresti, cat timp, pe de-o parte, instantele sunt profund politizate, iar pe de alta parte judecatorii si-au aparat prin ele chiar propria cauza, caci parte dintre aceste hotarari stabilesc chiar drepturi salariale ale magistratilor, ceea ce e aberant. Dar chiar si asa fiind, formula aleasa de Putere pentru a eluda aceste hotarari, adica esalonarea platilor pana in 2016 mi se pare o smecherie periculoasa, din mai multe motive.

Practic, guvernul incalca o hotarare judecatoreasca, comitand ceea ce unui om obisnuit nu i-ar fi permis. Sa zicem ca un om obisnuit are o datorie statuata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Ce credeti ca i s-ar intampla daca ar refuza sa o plateasca la solicitarea creditorului si ar stabili unilateral un grafic de restituire a datoriei intins nu pe cateva luni, ci pe 5 ani? I s-ar intampla o intalnire deloc placuta cu executorul judecatoresc, care i-ar pune sechestru pe bunuri si i le-ar scoate... mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 23:57

47 comentarii
Bugetarii care au castigat drepturi salariale in instanta isi vor primi banii in rate

Bugetarii care au castigat drepturi salariale in instanta isi vor primi banii in rate

Statul va plati esalonat bugetarilor si drepturile salariale castigate in instanta in cazul hotararilor judecatoresti devenite executorii dupa data de 20 mai 2010 si pana la 31 decembrie 2010, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind plata esalonata a acestor sume pana in anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Pana acum acest tratament juridic era prevazut sa fie aplicat in sumelor prevazute in titluri executorii pana la data de 20 mai 2010.

Suma totala aferenta titlurilor executorii in perioada 20 mai 2010-31 decembrie 2010, reprezentand drepturi de natura salariala, obtinute de personalul din sectorul bugetar este de circa 973 milioane lei si reprezinta 0,2% din produsul intern brut estimat pe anul 2010. Sumele respective se vor actualiza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.

Statul mai are de platit bugetarilor 6,99 miliarde lei (1,4 % din PIB-ul estimat pentru anul 2010), reprezentand sume rezultate din titlurile executorii pana la 20 mai 2010, avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale castigate in instante de personalul din sectorul bugetar.

Sumele prevazute in hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de drepturi salariale pentru personalul din institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale este de circa. 3,77 miliarde lei, iar cele pentru personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat sunt de... mai mult


Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:01

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae