salarii crestere 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Campanie electorala, popor mai optimist: Ce cred romanii despre veniturile lor si economia tarii

Campanie electorala, popor mai optimist: Ce cred romanii despre veniturile lor si economia tarii

In plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, asteptarile romanilor privind starea economiei, veniturile familiei si dorinta de cumparare sunt intr-o usoara crestere.

Consumatorii se asteapta la o usoara crestere a salariilor si tarifelor, ceea ce impulsioneaza dorinta de cumparare in viitorul apropiat.

In 2013, Romania a inregistrat un avans economic de 3,5 procente. Desi este putin probabil ca acest nivel sa fie atins si in 2014, populatia tarii noastre este, totusi, optimista.

"Ca de fiecare data in perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimisti, fiind de parere ca in urmatoarele cateva luni vor beneficia de performanta economica in crestere", se arata in studiul GfK "Climatul de Consum Europa", remis Ziare.com.

Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc pe 2 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Unde, cand si cum votam

Situatia din Europa

Germania nu mai este motorul Europei, economia acesteia scazand de fapt usor, cu 0,2 procente in trimestrul al doilea. Potrivit expertilor, cresterea va reveni in trimestrul al treilea, ramanand insa relativ slaba.

Desi consumatorii germani continua sa faca cumparaturi cu placere, sectorul orientat catre export al economiei a fost afectat de cererea externa slaba. Acest lucru afecteaza statele UE, insa si natiunile emergente, cum ar fi Brazilia, China si Rusia.

In ultimii ani, economiile acestor regiuni au inregistrat o crestere foarte puternica in unele... mai mult


Luni, 20 Octombrie 2014, ora 11:26

4 comentarii
Guvernul a aprobat bugetul pe 2014: Cel mai mare PIB dupa Revolutie - cum vor fi cheltuiti banii

Guvernul a aprobat bugetul pe 2014: Cel mai mare PIB dupa Revolutie - cum vor fi cheltuiti banii

Guvernul a aprobat, joi, bugetul pentru 2014, iar premierul Victor Ponta a precizat ca Romania va avea anul viitor cel mai mare produs intern brut (PIB) de dupa Revolutie.

"A fost o coincidenta fericita discutarea bugetului astazi, ziua in care Eurostat a confirmat ca Romania are cea mai mare crestere trimestriala din UE, de 1,6% in trimetrul trei fata de cel de-al doilea si de 4,1% fata de acelasi trimestru al anului 2012.

Aceasta crestere economica nu s-a facut doar pe baza agriculturii, care a contribuit cu doar 1% la avansul PIB, restul s-a datorat in special cresterii productiei industriale, de 7,5%, a serviciilor si din absorbti fondurilor europene", a precizat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.

Economia Romaniei, crestere uriasa in trimestrul 3 - cum s-au descurcat alte tari din UE

In plus, el a mentionat ca in 2014, tara noastra va avea cel mai mare PIB de dupa Revolutie, iar in 2013, acesta va ajunge la nivelul celui din 2008.

Premierul a adaugat ca au existat doua modele de crestere, in perioada 2009-2012 a fost cel al austeritatii, bazat pe taieri de pensii si salarii, cresterea TVA si imprumuturi de la institutiile internationale.

Anul 2013 vine cu crestere economica, marirea veniturilor pentru categoriile afectate de criza, precum pensionarii si bugetarii, scaderea TVA la paine si perspectiva reducerii CAS in al doilea semestru din 2014.

Ponta spune ca si-a atins obiectivele pe 2013

Comform prezentarii Guvernului, remisa... mai mult


Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 17:31

17 comentarii
Guvernul ingheata salariile bugetarilor in 2014 - Bani in plus doar pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti (Video)

Guvernul ingheata salariile bugetarilor in 2014 - Bani in plus doar pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti (Video)

Angajatii din sistemul bugetar nu vor primi mariri de salariu in 2014, conform unei decizii a Guvernului. Exceptie vor face doar profesorii debutanti, in timp ce medicii rezidenti vor primi o bursa lunara de 670 lei.

Astfel, remuneratiile vor ramane anul viitor la nivelul celor din decembrie 2013, pentru majoritatea muncitorilor platiti din fonduri publice. Masura va fi aprobata prin ordonanta de urgenta, informeaza Mediafax.

Executivul a luat aceasta decizie pentru a nu pune o presiune suplimentara pe deficitul bugetar.

Totusi, o crestere salariala de pana la 10% este prevazuta pentru profesori debutanti.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2014, bani in plus vor mai primi medicii si farmacistii rezidenti care au un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, sub forma unei burse lunare in valoare de 670 lei.

Ea nu va fi inclusa in salariul brut, nu va fi supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.

Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.

Premierul Victor Ponta este cel care a anuntat aceasta masura, duminica seara.

"Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 21%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in... mai mult


Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 11:51

4 comentarii
Unde vor creste cel mai mult salariile in 2014

Unde vor creste cel mai mult salariile in 2014

Salariile vor creste in medie cu 6% la nivel global in 2014, o rata similara celei inregistrate anul acesta, insa in cazul locuitorilor din America Latina avansul va fi de peste 10%.

Mai exact, companiile din aceasta zona a lumii estimeaza o crestere a salariilor de 10,6%, potrivit unui sondaj al ECA privind evolutia salariilor in 2014, preluat de CNBC.

Urmeaza companiile asiatice, care prevad o majorare de 9,7% a salariilor.

Totusi, analistii atrag atentia ca si inflatia din aceste regiuni va fi mai ridicata.

Exista disparitati importante in cadrul Americii Latine. Salariile venezuelenilor ar urma sa creasca cu 26%. De asemenea, inflatia ar putea ajunge la 38% anul viitor, potrivit Fondului Monetar International.

Raportat la rata inflatiei, avansul salariilor in America Latina va fi de doar 1%.

In schimb, companiile din America de Nord prognozeaza o crestere de aproximativ 3% si, respectiv, 2,7%.

Angajatorii raman, asadar, precauti pe fondul ingrijorarilor cu privire la perspectivele economice globale.

Pentru realizarea sondajului au fost chestionati directori din cadrul a 316 companii multinationale din intreaga lume. mai mult


Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:02

7 comentarii
Chitoiu: Salariile profesorilor vor creste "substantial"

Chitoiu: Salariile profesorilor vor creste "substantial"

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat marti seara ca salariile profesorilor debutanti vor inregistra o "crestere substantiala", mai mare decat rata de 2,2 la suta a inflatiei.

"Asiguram o crestere intr-un procent substantial, mai mult decat inflatia, pentru anumite categorii socio-profesionale. Acum facem calcule sa stabilim clar care sunt categoriile socio-profesionale - de la 1 ianuarie, deci nu in doua etape.

Va dau doua exemple: medicii rezidenti vor beneficia de o bursa, iar personalul didactic - profesorii debutanti - va beneficia de o crestere mai substantiala decat rata de 2,2 la suta a inflatiei", declarat Chitoiu, la Antena 3.

Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

In ce ii priveste pe medicii debutanti, vicepremierul a mentionat ca toti cei 14.100 de rezidenti, incepand din primul an si pana la ultimul, vor primi o bursa lunara cu o valoare cuprinsa intre echivalentul a 100 si 150 de euro, impozabili: "Nivelul cresterii ca procent va fi stabilit saptamana viitoare. Pot sa va spun 'cu 5 la suta', dar poate va fi 6, poate va fi 4".

Ministrul Finantelor a vorbit despre o anvelopa totala a cresterii salariilor de 500 de milioane de lei, dintre care 220 de milioane sunt destinate cresterii salariilor minime, iar 280 de milioane de lei categoriilor socio-profesionale respective.

Daniel Chitoiu a amintit ca pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie cu 3,76 la suta, in timp ce salariul minim va creste,... mai mult


Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 22:06

9 comentarii
Buget 2014: Ce vrea Guvernul sa faca cu pensiile si salariile

Buget 2014: Ce vrea Guvernul sa faca cu pensiile si salariile

Scenariul de baza al bugetului pe 2014 include continuarea indexarii pensiilor cu 4% si cresterea fondului de salarii in sectorul public cu 3%, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Avem o schita a bugetului pe 2014, un scenariu de baza, de lucru, care include continuarea indexarii pensiilor cu 4% si cresterea fondului de salarii total cu aproximativ rata inflatiei, cu circa 3%.

In interiorul acestei cresteri insa, majoritatea se duce pe plata hotararilor judecatoresti definitive. Cand s-au taiat salariile cu 25%, multi bugetari au dat statul in judecata, au si castigat si apoi s-a dat o ordonanta in 2011 care a esalonat plata acestor drepturi castigate in instanta, in 2012 - 5% din suma totala datorata, in 2013 - 10%, iar anul viitor - 25%, circa doua miliarde de lei", a spus Liviu Voinea, la postul de televiziune Antena 3.

Ministrul delegat pentru Buget s-a referit si la conditiile care fac posibila reducerea la 12% a cotei unice de impozitare.

"Fie creste colectarea semnificativ, prin reorganizarea ANAF, fie gasim alte surse de venituri la buget, fie se taie din alta parte, ca sa se acopere pierderea de venituri din astfel de masuri de stimulare fiscala", a afirmat Liviu Voinea.

In ce conditii ar putea fi posibila majorarea salariilor in 2014

Recent, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a precizat ca o posibila majorare a salariilor in anul 2014 va fi conditionata de existenta cresterii economice si va acoperi in principal... mai mult


Vineri, 23 August 2013, ora 13:47

8 comentarii
In ce conditii ar putea fi posibila majorarea salariilor in 2014

In ce conditii ar putea fi posibila majorarea salariilor in 2014

O posibila majorare a salariilor in anul 2014 va fi conditionata de existenta cresterii economice si va acoperi in principal inflatia, a declarat marti, la Antena 3, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MFPSPV).

"Este posibila o majorare a salariilor in anul 2014 in masura existentei unei cresteri economice pe care o preconizam anul acesta. Cresterea salariilor va acoperi in principal inflatia. O majorare a pensiilor in 2014 este conditionata atat de cresterea salariilor, cat si de nivelul ratei inflatiei", a declarat Mariana Campeanu.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent ca bugetul anului viitor va prevedea, in linii mari, o indexare de 4% a pensiilor si indexarea fondului total de salarii, subliniind ca autoritatile lucreaza la mai multe variante pentru distribuirea cresterii fondului total de salarii.

"Intentionam ca bugetul pe 2014 sa fie bazat pe aplicarea graduala a Legii salarizarii unice. Luam in calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevazuta in Legea salarizarii unice - n.r.) sa se realizeze mai rapid decat pentru alte categorii.

Pana la redactarea legii bugetului, la inceputul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optima pentru cresterea salariilor", a mai spus ministrul delegat pentru Buget. mai mult


Miercuri, 21 August 2013, ora 09:08

2 comentarii
Eugen Nicolaescu: Salariile medicilor nu cresc anul acesta (Video)

Eugen Nicolaescu: Salariile medicilor nu cresc anul acesta (Video)

Salariile in domeniul sanitar nu vor creste in acest an, insa in proiectia bugetara pe 2014 majorarea acestora este o prioritate, a declarat joi ministrul Eugen Nicolaescu, cu prilejul participarii la o dezbatere pe teme economice.

El a sustinut ca eventuale proteste ale personalului sanitar ar reprezenta o forma de a se face presiuni asupra autoritatilor, ceea ce este un drept al fiecarei organizatii.

Potrivit lui Nicolaescu, Ministerul Sanatatii nu se afla pe o pozitie diferita fata de Colegiul Medicilor, ci dimpotriva. "Ei cer scoaterea medicului din sistemul bugetar. Noi lucram la un astfel de proiect de lege si mai cer ca spitalele sa nu mai fie publice, ci o altfel de entitate. Avem un astfel de proiect", a explicat ministrul Sanatatii.

El a adaugat ca se cere respect pentru medici, ceea ce isi doresc si autoritatile, pentru ca acestia fac parte din elita profesiilor, iar un proiect de lege privind malpraxisul este in discutie pentru a-i proteja de acuze nejustificate.

Colegiul Medicilor din Romania este partenerul Ministerului Sanatatii in elaborarea acestor proiecte de lege, a precizat ministrul, care a adaugat ca, probabil, prin eventualele manifestari care sunt avute in vedere se doreste crearea unei presiuni pentru autoritati sa finalizeze mai repede actele normative.

"Noi o sa le aprobam, dar numai in conditiile in care suntem convinsi ca vom face bine", a punctat Nicolaescu.

Citeste si Medicii ameninta cu greva generala si cu demisia in bloc... mai mult


Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:01

5 comentarii
Mariana Campeanu: Salariile si alocatiile pentru copii ar putea creste in 2014

Mariana Campeanu: Salariile si alocatiile pentru copii ar putea creste in 2014

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat, marti seara ca salariile ar putea creste in 2014, la fel si alocatiile copiilor.

Intrebata cand o sa creasca salariile, la Romania TV, ministrul Muncii, Mariana Campeanu a declarat ca: "Eu cred si sper ca de la anul vor creste. Semnele arata ca va fi o crestere economica poate peste prognoza anului acesta si la anul, daca tendinta asta e si se desteleneste economia o sa creasca mai mult. O sa creasca in functie de productivitate si de nivelul cresterii economice".

Mai mult, Campeanu a precizat ca Guvernul face eforturi si pentru cresterea alocatiilor pentru copii.

"Nicio alocatie si nicio indemnizatie nu a mai crescut din 2008. Sper din inima sa crestem la anul alocatiile pentru copii", a precizat Mariana Campeanu. mai mult


Miercuri, 08 Mai 2013, ora 08:55

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)