salarii medici rezidenti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii

Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii

Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu pana la 3.409 lei, potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizarii.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, ca de la data intrarii in vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar platit din bugetul general consolidat al statului "sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute in prezenta lege".

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca sistemul de salarizare propus are la baza urmatoarele principii: caracterul unitar, suprematia legii, echitate si coerenta, performanta profesionala, diferentierea salariilor de baza/soldelor si indemnizatiilor in functie de nivelul la care se presteaza activitatea (central, teritorial si local), motivare si sustenabilitate financiara.

"In sectorul bugetar, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu de baza este de la 1 la 18", prevede articolul 4 din proiectul de lege.

Salarii in invatamant

Pentru functiile bugetare din invatamant, salariile de baza prevazute in varianta de proiect al legii salarizarii incep de la 1.359 de lei, cat ar trebui sa primeasca un profesor/invatator cu studii liceale si debutant, si pana la 7.868 de lei, cat ar putea fi salariul de baza maxim obtinut de un profesor universitar cu... mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:31

11 comentarii
Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat surse oficiale.

Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta. Surse guvernamentale au declarat anterior ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.

In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB. Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii Comarnic-Brasov, au... mai mult


Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:35

13 comentarii
Ponta, despre salariile medicilor: Cum ar fi sa nu platim datoriile din Sanatate?

Ponta, despre salariile medicilor: Cum ar fi sa nu platim datoriile din Sanatate?

Prim-ministrul Victor Ponta a comentat, joi seara, posibilitatea ca medicii sa faca greva generala din cauza salariilor mici, manifestandu-si increderea ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si Raed Arafat se vor intelege cu presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Intrebat daca se pot gasi bani pentru dublarea salariilor medicilor rezidenti, premierul a raspuns: "Cum ar fi sa nu platim datoriile din Sanatate? Chestia asta nu cred ca e cea mai buna solutie".

Medicii ameninta cu greva generala si cu demisia in bloc (Video)

"Am mare incredere ca dialogul intre domnul Nicolaescu, domnul Arafat si domnul profesor Astarastoae vor identifica toate acele solutii care sunt posibile.

Am incredere ca pot sa gaseasca solutii", a adaugat prim-ministrul.

Acesta a spus ca orice solutie bugetara va fi discutata, adaugand ironic ca "taiem de la Drumuri si punem la Sanatate sau taiem de la Educatie si punem la Mediu".

Premierul a dat exemplu cresterea salariilor profesorilor: "Am fost toti pentru cand am votat dublarea salariilor pentru profesori si apoi toti nu am stiut cum sa le dam".

Medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, ameninta ca din iulie vor recurge la proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din Sanatate in Romania, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Anuntul privind protestele personalului medico-sanitar... mai mult


Joi, 20 Iunie 2013, ora 22:07

9 comentarii
Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu

Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre plecarile medicilor rezidenti din Romania, problemele acestora, dar si despre felul in care salariile lor ar putea fi crescute, despre coruptia din spitale, plata diferentiata a medicilor si investitiile care urmeaza sa se faca in sistemul de sanatate romanesc.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca salariile rezidentilor au fost crescute si readuse la nivelul dinainte de taierile efectuate de Guvernul Boc, dar si ca rezultatele masurilor luate in ce ii priveste pe acesti medici vor fi vazute in ani de zile.

Totodata, Nicolaescu a comentat pozitia Colegiului Medicilor cu privire la cresterea salariala si la exodul rezidentilor, amintind ca niciun medic nu a emigrat in anul 2013, dar si ca un exod important a avut loc in perioada guvernarilor PDL, 2009-2012.

Ministrul liberal al Sanatatii a recunoscut ca problema coruptiei din spitale dateaza inca de la instalarea regimului comunist in Romania, dar si ca o posibila modalitate de combatere a acesteia ar putea fi plata diferentiata a medicilor, in functie de performante.

Nu in ultimul rand, Eugen Nicolaescu a precizat ca in programul de guvernare sunt specificate imbunatatirea serviciilor medicale si realizarea corecta a finantarii intregului sistem de sanatate, in sensul alocarii de bani pentru dotari sau medicamente.

Va invitam sa cititi interviul pe care ministrul Sanatatii l-a acordat Ziare.com.

Colegiul Medicilor a... mai mult


Luni, 04 Martie 2013, ora 12:11

40 comentarii
Coruptia din spitale, cea mai mare problema din sistemul de sanatate - sondaj

Coruptia din spitale, cea mai mare problema din sistemul de sanatate - sondaj

Coruptia din spitale este privita drept cea mai mare problema din sistemul de sanatate din Romania.

Astfel, potrivit unui sondaj realizat de Ziare.com, 50,22 la suta dintre respondenti considera ca problema cea mai mare a sistemului de sanatate romanesc este reprezentata de coruptia din spitale.

Romanii sunt nemultumiti de coruptia si capusarea unitatilor sanitare din Romania, precum si de furturile din sistemul sanitar. In plus, pe seama coruptiei din spitale pot fi puse o sumedenie de alte boli ale Sanatatii - numeroase retete false eliberate, certificate ori dotari cu echipamente.

Pe locul doi in topul nemultumirilor legate de sistemul sanitar se afla serviciile medicale proaste acordate in unitatile spitalicesti din tara, pentru care au optat 14,02 la suta dintre cei care au raspuns sondajului nostru, iar pe locul trei sunt asigurarile de sanatate, cu 9,32 la suta.

Lipsa dotarilor si a medicatiei sau salariile mici ale medicilor sunt si ele unele dintre cele mai importante probleme.

O nemultumire importanta din 2012, spitalele inchise, sunt considerate de-abia ultima grija pentru cei 6.269 de respondenti ai sondajului realizat in perioada 19-27 ianuarie.

Care este cea mai mare problema din sistemul de sanatate? - Sondaj Ziare.com

Nici nu incepuse bine anul 2013 - si mandatul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu - ca doua informatii au bulversat sistemul de sanatate romanesc. Faptul ca sistemul privat nu va mai fi finantat din bani publici si ca... mai mult


Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 14:10

6 comentarii
Care este cea mai mare problema din sistemul de sanatate? - Sondaj Ziare.com

Care este cea mai mare problema din sistemul de sanatate? - Sondaj Ziare.com

Sistemul de sanatate din Romania, si-asa subred si plin de bube, a fost aruncat in aer la inceputul anului de doua informatii - ca sistemul privat nu va mai fi finantat din bani publici si ca medicii ar putea sa fie pusi sa aleaga intre a profesa la spitalul de stat ori la clinica privata. In plus, cu medicii rezidenti ramane cum am stabilit: nu cresc salariile.

Daca adaugam la acestea lipsa dotarilor si a medicamentelor, spitalele inchise, coruptia din unitatile medicale, serviciile medicale proaste, salariile mici ale medicilor ori plecarea acestora din tara, lipsa unor campanii de informare si prevenire a bolilor, cazurile de malpraxis, ne gasim in fata unei liste pe care bolnavul trebuie sa bifeze cat mai multe casute corecte pentru a avea cat mai mult sanse.

Arafat, despre finantarea pentru sistemul privat si unde pot lucra medicii

Este ca la examenul auto sau, daca vreti, ca la examenul de rezidentiat - intrebari cu variante multiple de raspuns.

Stiti cate internari au avut loc, in anul 2012, in Romania? Aproape 2,9 milioane. Numai internari! Numarul celor care au avut nevoie de servicii medicale este insa mai mare. Numarul celor care au avut nevoie de servicii medicale si nu le-au primit este necunoscut.

Asigurarile de sanatate sau boala lunga a romanului care nu e bogat

In urma cu o saptamana, pe 12 ianuarie, ministrul Sanatatii a afirmat ca, prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie, va fi oprita finantarea din fondurile... mai mult


Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 19:02

10 comentarii
Salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite, in 2013

Salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite, in 2013

Ministerul Sanatatii nu va majora salariile medicilor rezidenti in acest an si ca o posibila marire a acestora ar putea avea loc in 2014, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ministrul Eugen Nicolaescu.

"Eu cand am plecat din mandat in 2008, un medic rezident avea salariu de incadrare 1.100 de lei si l-a adus guvernarea lui Traian Basescu la 700. Eu nu pot sa fac cresteri salariale in 2013. Nu am posibilitatea. Atat va raspund astazi. Nu, in 2013. Pentru 2014 discutam in acest an tot programul legislativ. Nu va pot spune mai mult in clipa de fata. Sunt abia la inceput de an si de mandat. Mai vedem, dupa ce discutam si cu FMI-ul", a aratat Nicolaescu.

Ministrul a spus ca in mandatul sau trecut a crescut lefurile personalului medical "si nimeni nu-si mai aduce aminte ca am dublat salariile medicilor si asistentilor si am triplat salariile rezidentilor de anul I si II" si ca acum va gandi un sistem de plata in functie de performanta.

"Criteriile de performanta vor fi cunoscute, transparente, nu le tin in sertar. Deocamdata lucram gandim o schimbare legislativa. Astazi legea ne interzice, trebuie sa schimbam legea ca sa facem un asemenea sistem. Toata salarizarea de care discutam se duce pe buget global, deci in aceeasi suma de finantat. Dar este o discutie pe care trebuie s-o avem in perioada urmatoare. Eu sper ca in acest an sa reusim ca toata baza legislativa necesara pentru a ne atinge obiectivele sa fie realizata. Dupa, sigur... mai mult


Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 18:11

15 comentarii
Medicii rezidenti de la Matei Bals castiga mai putin decat muncitorii necalificati

Medicii rezidenti de la Matei Bals castiga mai putin decat muncitorii necalificati

Medicii rezidenti de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" pot castiga chiar mai putin decat muncitorii necalificati, potrivit listei cu veniturile nete publicate de spital.

In luna mai a acestui an, salariile medicilor rezidenti s-au incadrat intre 579 si 1.013 lei, in timp ce un muncitor necalificat I a avut un venit net de 1.402 lei, se arata in lista salariilor de la "Matei Bals".

De asemenea, au existat si alti muncitori necalificati cu salarii de 1.101 sau 883 de lei.

Si lacatusii mecanici au avut salarii mai mari, de circa 1.300 de lei, in timp ce lenjareasa spitalului a obtinut 1.049 lei.

In schimb, medicii cu experienta castiga mai bine. Un medic primar poate primi intre 1.465 si 5.280 de lei, iar seful Serviciului de Supraveghere, Prevenire si Control Infectii Nozocomiale a avut un salariu de 5.051 de lei.

In cazul medicilor specialisti, veniturile nete au fost cuprinse intre 918 si 4.572 de lei.

La randul lor, asistentele medicale au avut salarii intre 1.403 si 4.660 de lei, in luna mai. mai mult


Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 22:07

5 comentarii
Salarii mai mari pentru medicii rezidenti, din 2012

Salarii mai mari pentru medicii rezidenti, din 2012

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca, incepand cu 2012, salarile medicilor rezidenti vor fi majorate cu 30-75%.

Oficialul a mai amintit ca in aceasta saptamana a fost pus in dezbatere publica un program pilot prin care patru autoritati locale doresc ca din bugetele proprii sa dea bani mai multi cadrelor medicale, noteaza Evenimentul Zilei.

Judetele in care veniturile medicilor vor creste prin contributii locale sunt Bihor, Braila, Hunedoara si Satu Mare.

In plus, si alte judete sunt asteptate sa se inscrie in acest program pilot, a adaugat Cseke Attila. mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 21:35

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae