salariu judecator ccr

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
CCR: Initiativa populara pentru modificarea Codului muncii indeplineste conditiile legale

CCR: Initiativa populara pentru modificarea Codului muncii indeplineste conditiile legale

Initiativa legislativa a cetatenilor pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii indeplineste conditiile prevazute de Constitutie, mai putin dispozitiile care reglementeaza caracterul fiscal, au decis, miercuri, judecatorii CC.

Plenul Curtii Constitutionale a analizat, miercuri, initiativa legislativa a cetatenilor intitulata Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, transmisa de presedintele Senatului instantei constitutionale.

Noutati despre concediu si salariu - Iohannis a promulgat modificarile la Codul muncii

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca initiativa legislativa a cetatenilor intitulata Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin. (1) si (2) din Constitutie, cu exceptia alin. (3) al art.211 introdus prin pct. 9 al propunerii legislative, care reglementeaza o norma cu caracter fiscal", conform CCR.

Una dintre principalele modificari vizate de initiativa populara se refera la distinctia explicita dintre conflictul de munca si conflictul de interese, au precizat surse din CCR.

Referitor la aceasta initiativa legislativa, presedintele CC, Augustin Zegrean, a spus ca este "incantat ca poporul a fost capabil sa se organizeze".

"Este o munca colosala. S-au adunat 150.000 de semnaturi. (...) Este o initiativa populara. Eu sunt foarte incantat ca poporul a fost capabil sa se... mai mult


Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 21:05

1 comentariu
Pop: Nu mi se pare normal ca un judecator CCR sa aiba salariul crescut la 12.000 lei

Pop: Nu mi se pare normal ca un judecator CCR sa aiba salariul crescut la 12.000 lei

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, sustine ca este inadmisibil ca un judecator de la Curtea Constitutionala sa aiba salariul majorat de la 5.000 de lei la 12.000 de lei si sa nu intre sub incidenta Legii salarizarii unitare.

Oficialul guvernamental a refuzat sa-l nominalizeze pe judecatorul CCR despre care a facut referire, informeaza Adevarul.

"Nu mi se pare normal ca, in 2011, un judecator de la Curtea Constitutionala a Romaniei sa aiba salariul dublat de la 5.000 la 12.000 de lei lunar. In anul 2011 nu erau cresteri salariale la bugetari si sa se ajunga de la 5.000 la 12.000 de lei?", a afirmat, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ministrul Liviu Pop.

Refefindu-se la posibilitatea de a se schimba raportul dintre salariul minim si salariul maxim, de la 1 la 15, la 1 la 8, asa cum este in celelalte tari europene, Liviu Pop a precizat ca nu se poate pune aceasta problema la momentul actual.

"Nu va pot da un raspuns legat de ce se va intampla pe legea salarizarii unitare, insa va pot spune ca intram in negocierea ei pentru 2013, in discutii. Va trebui sa vedem ce se poate modifica si cum se poate aplica, ca va fi 1 la 15, ca va fi 1 la 9.... Poate ca, daca aceasta lege a salarizarii era valabila si pentru membri CCR si se aplica, lucrurile erau rezolvate", a spus Pop. mai mult


Vineri, 24 August 2012, ora 22:59

24 comentarii
CCR explica de ce nu au crescut salariile bugetarilor

CCR explica de ce nu au crescut salariile bugetarilor

Curtea Constitututionala a Romaniei a explicat de ce salariile bugetarilor nu au putut reveni pana acum la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%. Desi admit ca masura are caracter temporar, judecatorii aduc ca argument "conditiile financiare mai dificile" decat se credea initial.

Judecatorii sustin ca legiuitorul are obligatia de a aduce veniturile la nivelul initial, fara a face precizari cu privire la modalitatea concreta de realizare a acestui proces, transmite postul de televiziune Digi 24.

Ponta vrea cota diferentiata de impozit pe salariu din 2013

Aceste explicatii sunt incluse in motivarea Deciziei 199/2011 din 6 martie 2012, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fondurile publice. Motivarea deciziei a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

Problema de drept a revenirii salariilor a fost invocata in fata mai multor instante civile din tara. Autorii exceptiei au sustinut ca dispozitiile legale referitoare la cresterea salariilor din 2011 doar cu 15% sunt neconstituttionale, intrucat incalca dreptul intern si pe cel international privind egalitatea in drepturi, dreptul la munca si protectie sociala.

"Solutia legislativa criticata a fost determinata de apararea securitatii nationale, concept care nu implica numai securitatea militara, ci si o componenta economica si sociala. Astfel, nu numai existenta unei situatii manu militari atrage... mai mult


Luni, 14 Mai 2012, ora 18:22

2 comentarii
Presedintele CCR, despre votul pe linii politice la Curte - Interviu (II)

Presedintele CCR, despre votul pe linii politice la Curte - Interviu (II)

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a vorbit, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, despre acuzatiile ca institutia pe care o conduce ar vota pe linii politice, despre atacurile la adresa judecatorilor si rolul jucat de CCR in Romania.

Zegrean a negat ferm informatiile din presa conform carora la Curtea Constitutionala judecatorii ar vota de partea partidelor care i-au trimis acolo. Presedintele CCR a spus ca "aproape niciodata" nu se intampla ca votul sa se dea cu 5 la 4, adica judecatorii numiti de Putere voteaza toti impotriva judecatorilor Opozitiei, asa cum scrie presa.

Presedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea presedintelui - Interviu Ziare.com (I)

El a vorbit si despre atacurile lui Traian Basescu, Victor Ponta sau altor politicieni la adresa Curtii Constitutionale, afirmand ca sunt lucruri spuse la nervozitate, dar ca politicienii, chiar daca adesea contesta Curtea, au incredere in ea si apeleaza mereu sa le solutioneze conflictele.

Intrebat despre contestarile extrem de dese la Curte, Zegrean a spus ca multe dintre acestea sunt facute doar de forma, pentru a mai trece timpul, fiind extrem de multe care nu au nicio sansa de reusita.

Citeste mai jos a doua parte a interviului acordat Ziare.com de Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale

Domnule Zegrean, cu ceva timp in urma, Traian Basescu a spus ca CCR s-a comportat ca o "institutie penibila" in cazul deciziei privind pensiile, domnul Ponta spune ca... mai mult


Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:18

32 comentarii
Avocatul Poporului: Curtea Constitutionala m-a lucrat foarte viclean in problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului: Curtea Constitutionala m-a lucrat foarte viclean in problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului, Ioan Muraru (foto), afirma ca institutia pe care o conduce "a fost lucrata intr-un mod foarte viclean juridiceste" de Curtea Constitutionala, atunci cand, la sfarsitul lui 2008, a judecat problema neconstitutionalitatii interzicerii cumulului intre pensii si salarii.

"Am atacat la Curte ordonanta, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuie s-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune romaneste, intr-un mod foarte viclean juridiceste", a declarat Muraru intr-un interviu acordat pentru Mediafax, explicand ca judecatorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pe motive de procedura, astfel ca premierul si-a asumat esecul si a schimbat modul in care prevederea a fost, pana la urma, instituita.

"Am avut patru puncte - capete de cerere, cum le spunem noi in justitie - Curtea l-a analizat numai pe primul, care era o chestiune procedurala, nu le-a mai analizat pe celelalte, si s-a pronuntat 'Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desfiintam ordonanta'. Drept pentru care primul ministru - si pe buna dreptate, si eu faceam la fel - a zis 'Da, Curtea a anulat, dar numai probleme de procedura, si mergem la Parlament'. Eh, eu zic ca a fost ceva pripit. Si din partea Curtii, si din partea Guvernului", a explicat profesorul Ioan Muraru.

Acesta a mai afirmat ca, din punctul sau de vedere, multe decizii ale Curtii Constitutionale, date in special in ultimii doi ani, sunt "criticabile". mai mult


Miercuri, 25 Mai 2011, ora 22:02

8 comentarii
Ultima zi in care bugetarii pot alege intre salariu si pensie

Ultima zi in care bugetarii pot alege intre salariu si pensie

Miercuri este data-limita pana la care bugetarii aflati in situatia de a cumula pensia cu salariul trebuie sa aleaga intre cele doua forme de venit.

Cei care nu transmit la timp optiunea angajatorilor raman doar cu pensia si isi pierd locul de munca. Ca intotdeauna, exista insa si privilegiati: judecatorii de la CCR au decis ca ei pot sa pastreze si pensia si salariul, informeaza Evenimentul Zilei.

Alte categorii de bugetari care pot pastra si pensia si salariul sunt magistratii, consilierii de conturi, dar si Avocatul Poporului, bugetari pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie. mai mult


Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 08:01

2 comentarii
CCR: Securitatea nationala, afectata daca nu sunt reduse cheltuielile de personal

CCR: Securitatea nationala, afectata daca nu sunt reduse cheltuielile de personal

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei privind constitutionalitatea Legii de reorganizare a institutiilor, ca masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar sunt necesare pentru a nu afecta stabilitatea economica a tarii, si implicit, securitatea nationala.

"Curtea constata ca restrangerea exercitiului dreptului la munca al personalului autoritatilor si institutiilor publice pe care acestea o reglementeaza indeplineste conditiile impuse de textul constitutional.

Astfel, masura de restrangere este prevazuta prin lege, vizeaza exercitiul dreptului, iar nu substanta acestuia, este determinata de o situatie de criza financiara mondiala care ar putea afecta, in lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii, si implicit, securitatea nationala", se arata in motivarea deciziei din 4 noiembrie.

Judecatorii subliniaza faptul ca masura este "temporara", deoarece priveste lunile octombrie-decembrie 2009, "rezonabila" si "proportionala" cu situatia care a determinat-o.

"Diminuarea rezonabila si cu caracter temporar a salariului personalului unitatilor bugetare, alaturata unei serii de masuri de gestionare a problemelor financiare cu care se confrunta bugetul de stat in aceasta perioada constituie o restrangere a dreptului la munca al acestei categorii de angajati, compatibila cu Legea fundamentala", se arata in motivare.

Persoanele care au durata mandatului stabilita in Constitutie pot cumula venitul cu pensia

CCR arata,... mai mult


Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 14:00

2 comentarii
Instanta decide trimiterea dosarului Bradisteanu-ANI la CCR

Instanta decide trimiterea dosarului Bradisteanu-ANI la CCR

Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, sa trimita la Curtea Constitutionala procesul in care Agentia Nationala de Integritate cere confiscarea averii lui Serban Bradisteanu, dupa ce avocatul medicului a ridicat o exceptie pe legea ANI, insa decizia nu este definitiva.

Instanta a admis sesizarea Curtii Constitutionale in privinta articolului 44 din Legea de functionare a ANI.

Avocatul lui Bradisteanu, Dan Caraman, a sustinut ca mai multe articole din legea de functionare si organizare a ANI intra in contradictie cu articole din legea fundementala.

Articolul 44 din legea ANI, neconstitutional?

Printre articolele invocate, avocatul Caraman a sustinut ca articolul 44 din legea ANI este neconstitutional. Procurorul de sedinta a afirmat ca, intr-adevar, ar trebui sesizata CCR cu privirea la articolul 44, insa nu si pentru celelalte articole invocate ca fiind neconstitutionale.

De cealalta parte, reprezentantul ANI a spus, in fata instantei, ca ANI functioneaza ca un organ de specialitate al administratiei publice centrale, ca autoritate autonoma.

De asemenea, reprezentantul ANI a precizat ca articolele invocate ca fiind neconstitutionale nu au legatura cu cauza, iar in privinta articolului 44 lasa instanta sa ia o decizie.

Venituri obtinute nejustificat in perioada in care a fost parlamentar

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat, pe 15 septembrie 2008, instanta competenta in vederea confiscarii a circa 3,6 milioane de euro si a inca... mai mult


Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 11:52

1 comentariu
Ministerul Public a sustinut, la CCR, ca OUG 230 nu incalca dreptul la munca

Ministerul Public a sustinut, la CCR, ca OUG 230 nu incalca dreptul la munca

Reprezentantul Ministerului Public a sustinut, joi, la CCR, ca ordonanta ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu incalca dreptul la munca si la pensie, in timp ce Guvernul nu si-a trimis niciun reprezentant la dezbaterile Curtii, care au durat aproximativ jumatate de ora.

Reprezentantul Avocatului Poporului a sustinut joi, in fata magistratilor Curtii Constitutionale, ca ordonanta de urgenta a Guvernului incalca dreptul la munca si la pensie, care sunt drepturi fundamentale, prevazute de legea fundamentala, informeaza Newsin.

Pledoaria reprezentantului AP s-a bazat pe motivatia deja expusa pe site-ul institutiei.

Guvernul nu si-a trimis reprezentant, sustinerile in apararea controversatei OUG 230/2008 fiind comunicate in scris.

Procurorul a sustinut, in replica la cele spuse de reprezentantul Avocatului Poporului, ca ordonanta atacata nu incalca dreptul la munca si la pensie.

"Cumulul pensiei cu salariul este un drept pe care legiuitorul il acorda sau nu, nu este un drept constitutional", a mai spus reprezentantul Ministerului Public, cerand magistratilor CCR sa respinga exceptie de neconstitutionalitate.

Dezbaterile privind ordonanta, care au durat aproximativ 30 de minute, au fost "perturbate" de vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, care a solicitat magistratilor sa-l lase sa sustina o cerere de interventie in favoarea Avocatului Poporului.

Desi judecatorii CCR au incercat sa-i explice lui Bolcas, care este si avocat de profesie, ca legislatia... mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 12:05

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba