salariu mediu brut ianuarie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cat a scazul salariul mediu si care sunt domeniile cel mai bine platite

Cat a scazul salariul mediu si care sunt domeniile cel mai bine platite

Castigul salarial mediu a scazut in februarie, fata de prima luna a anului, cu 0,5% (9 lei), la 1.731 lei net, cea mai mare valoare, de 5.151 lei, fiind inregistrata in fabricarea produselor din tutun, iar cea mai mica in hoteluri si restaurante - 999 lei.

"In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi, cuprinse intre 9,5% si 10%, au fost consemnate in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, sau - intre 4% si 5% - in extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Cresterile s-au datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv prime anuale sau pentru performante, sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari.

Cea mai semnificativa crestere a fost realizata de producatorii de tigari, care au majorat castigurile angajatilor cu 39,9%.

Indicatorii au crescut, de asemenea, in activitati... mai mult


Luni, 06 Aprilie 2015, ora 10:56

1 comentariu
Salariul mediu a scazut cu 126 de lei - Unde lucreaza romanii care castiga aproape 4.600 de lei

Salariul mediu a scazut cu 126 de lei - Unde lucreaza romanii care castiga aproape 4.600 de lei

In ianuarie 2015, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.408 lei, cu 6,7% mai mic decat in luna decembrie 2014.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.740 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 126 lei (6,8%), arata un comunicat al Institutului National de Statistica.

Cei mai multi bani castiga angajatii care lucreaza in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.594 lei), iar cele mai mici salarii sunt in hoteluri si restaurante (1.005 lei).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%.

Ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014

In luna ianuarie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii in luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

* intre 20,0% si 23,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii),... mai mult


Marti, 10 Martie 2015, ora 11:48

Salariul mediu net a crescut in februarie... cu un leu - vezi la cat a ajuns

Salariul mediu net a crescut in februarie... cu un leu - vezi la cat a ajuns

Salariul mediu nominal net a crescut cu 1 leu in luna februarie fata de luna anterioara, la 1.629 de lei.

Fata de februarie 2013, castigul net s-a apreciat cu 4,7%, se arata intr-un comunicat publicat luni de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari castiguri au fost consemnate in fabricarea produselor din tutun (4.648 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (957 de lei).

In luna februarie 2014, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile salariului mediu net s-au datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv pentru performante, sume din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari, in functie de contracte.

In fabricarea produselor din tutun, castigurile au crescut cu 32,7%, iar in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa cu 10,5%-12,5%.

Salariul mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 5% si 10% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii.

De asemenea, au fost consemnate cresteri cuprinse intre 2% si 3,5% in activitatile de editare, de spectacole, culturale si recreative, cele profesionale, stiintifice si tehnice, de productie cinematografica, video si de... mai mult


Luni, 07 Aprilie 2014, ora 12:03

4 comentarii
Calculeaza cat castigi comparativ cu un profesor din Etiopia sau cu un fermier din Guatemala

Calculeaza cat castigi comparativ cu un profesor din Etiopia sau cu un fermier din Guatemala

Cu ocazia intalnirii din 2014 a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia, editia electronica a CNN a lansat un calculator care permite compararea salariilor castigate in diverse tari din intreaga lume.

Utilizatorul trebuie sa introduca salariul brut pe un an pentru a afla cat reprezinta acesta in raport cu venitul mediu anual la nivel mondial. De asemenea, el poate afla cat castiga in comparatie cu angajatii din cateva domenii si tari selectate de CNN.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.278 de lei in luna noiembrie 2013.

Prin urmare, un roman cu salariu mediu pe economie castiga de sapte ori mai mult fata de un profesor din Etiopia si un fermier din Guatemala si de trei ori mai mult decat un angajat la salubrizare din Thailanda.

Vezi AICI cat castigi comparativ cu un doctor din Grecia, un director executiv din SUA si chiar cu regina Marii Britanii.

Calculatorul are la baza datele furnizate de Organizatia Mondiala a Muncii.

Elita lumii financiare participa la cea de a 44-a editie a Forumului Economic Mondial (WEF) din statiunea elvetiana Davos, care se desfasoara in perioada 22-25 ianuarie. mai mult


Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 08:36

7 comentarii
Romanii au castigat mai putin in ianuarie decat in luna precedenta

Romanii au castigat mai putin in ianuarie decat in luna precedenta

Romanii au castigat, in medie, mai putin cu 149 de lei in prima luna a acestui an, in comparatie cu decembrie 2012, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In ianuarie, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.548 de lei, in scadere cu 8,8 la suta fata de luna precedenta, se arata intr-un comunicat al INS.

Totusi, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, s-a inregistrat o crestere a castigului salarial mediu net de 5,5 la suta.

In acelasi timp, castigul salarial mediu nominal brut s-a redus cu 8,7 procente, pana la 2.138 de lei.

Cele mai mari salarii s-au inregistrat in transporturi aeriene (3.799 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (840 de lei).

Motivul scaderii castigurilor salariale in ianurie este faptul ca, in decembrie, s-au acordat prime ocazionale, inclusiv cele pentru sarbatori si sfarsit de an. De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- intre 20% si 26,5% in extractia minereurilor metalifere, activitati de editare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei;fabricarea articolelor din paie si din alte... mai mult


Joi, 07 Martie 2013, ora 11:37

Castigul salarial mediu a crescut in februarie

Castigul salarial mediu a crescut in februarie

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.028 lei In luna februarie 2012, in crestere cu 6 lei fata de luna anterioara, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.472 lei, in urcare fata de ianuarie cu 5 lei (0,3%), potrivit datelor Institului National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4.489 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (824 lei).

Comparativ cu luna precedenta, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net din februarie a fost mai mic, ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a reducerii sau intreruperii activitatii ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, a dificultatilor financiare si concediilor fara plata.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie: in invatamant (0,8%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, si in administratie publica (0,5%), ca urmare a acordarii de sume pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.

In activitatile de sanatate si asistenta sociala (-0,3%) castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere fata de luna ianuarie ca urmare a neplatii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare.

Comparativ cu luna... mai mult


Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:31

1 comentariu
Salariile au fost mai mici in ianuarie 2011 - INS

Salariile au fost mai mici in ianuarie 2011 - INS

Romanii au castigat, in medie, mai putini bani in luna ianuarie din acest an, comparativ cu luna precedenta.

Salariul mediu brut in prima luna din 2011 a fost de 1.963 de lei, cu 5 la suta sub nivelul din decembrie 2010, potrivit datelor furnizate de Instititul National de Statistica (INS).

Castigul mediu salarial net a fost de 1.424 de lei, in scadere cu 72 de lei (4,8%) fata de luna precedenta.

Cele mai mari salarii s-au inregistrat in domeniul serviciilor in tehnologia informatiei (3.430 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (847 lei).

Nivelul castigului salarial net a fost mai scazut in ianuarie 2011 deoarece, in luna precedenta, s-au acordat premii ocazionale, inclusiv prime de vacanta si prime platite cu ocazia sarbatorilor de iarna, ajutoare banesti, inclusiv tichete cadou, dar s-au inregistrat si productii si incasari mai mari.

Cele mai importate scaderi s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere (36%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (25,9%).

De asemenea, au existat scaderi intre 20 - 22 la suta in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, silvicultura, si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intre 13 - 20% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, fabricarea produselor textile,... mai mult


Luni, 07 Martie 2011, ora 10:41

2 comentarii
Marian Sarbu: Salariul minim ar putea depasi 870 lei in 2010

Marian Sarbu: Salariul minim ar putea depasi 870 lei in 2010

Salariul minim va fi majorat la 600 de lei din 1 ianuarie 2009 si ar putea depasi, in ianuarie 2010, cu peste 20% nivelul stabilit de fostul guvern cu sindicatele, de 730 lei, daca Romania trece cu bine de criza economica.

La nivelul indicat de Marian Sarbu, salariul minim pe economie ar putea ajunge la aproximativ 870 lei din ianuarie 2010.

"Salariul minim va creste la 600 de lei incepand cu 1 ianuarie 2009, in pofida faptului ca aceasta data nu este prevazuta in noul proiect de guvernare al PD-L si PSD, pentru ca nu cred ca aceasa masura ar putea avea un impact negativ asupra economiei, ci, din contra, va creste incasarile la bugetul asigurarilor sociale, prin atragerea salariatilor care lucreaza in zona gri a economiei", a declarat luni, a declarat ministrul validat pentru Ministerul Muncii, citat de NewsIn..

Potrivit protocolului semnat in iulie intre sindicate si Guvern, salariul minim urma sa ajunga la 730 lei in ianuarie 2010.

Aceasta masura este sustinuta atat de reprezentantii PSD, cat si de economisti din PDL, care sustin ca majorarea salariului minim la 800 de lei si plafonarea bazei de calcul la contributiile sociale la 6.000 de lei ar aduce inca 1,5 miliarde euro la bugetul de stat.

Declaratia ministrului desemnat, Marian Sarbu, vine dupa ce vineri reprezentantii PD-L si PSD au decis eliminarea din programul final de guvernare pentru 2009-2012 a paragrafelor ce dispuneau asigurarea unui salariu minim brut de 500 de euro la intrarea Romaniei in... mai mult


Luni, 22 Decembrie 2008, ora 22:46

PD-L si PSD promit salarii minime brute de 500 euro pana in 2014

PD-L si PSD promit salarii minime brute de 500 euro pana in 2014

Salariul minim brut pe economie urmeaza sa creasca, in urmatorii patru ani, pana la nivelul de 50% din salariul mediu brut pe economie, potrivit formei preliminare a Programului de guvernare propus de PD-L si PSD.

La data trecerii la moneda unica Europeana, 1 ianuarie 2014, salariu minim brut din Romania ar trebui sa fie de 500 euro.

In prezent, salariul minim brut pe economie este de 540 lei (circa 140 euro), iar de la 1 ianuarie 2009 acesta ar urma sa creasca la 600 lei.

Castigul salarial mediu brut pe economie era de 1.795 lei (479 euro) in octombrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere adoptarea monedei unice europene in 2014. mai mult


Marti, 16 Decembrie 2008, ora 14:53

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba