salariu mediu brut romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul mediu net a crescut cu 80 de lei - in ce domeniu ajunge la 7.000 de lei pe luna

Salariul mediu net a crescut cu 80 de lei - in ce domeniu ajunge la 7.000 de lei pe luna

Salariul mediu net a crescut cu 80 de lei in luna martie, la 1.706 lei, potrivit datelor anuntate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii medii nete au fost platite in fabricarea produselor din tutun (7.281 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (970 de lei).

Cresterile din luna martie s-au datorat acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa, tichete cadou si de vacanta), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari.

Cele mai semnificative majorari au fost consemnate in fabricarea produselor din tutun (peste 56%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale (intre 15% si 20%).

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Cresteri mari (intre 10% si 13%) s-au inregistrat si in activitati de servicii anexe extractiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei.

De asemenea, salariile au crescut cu 8% pana la 9,5% in activitati de... mai mult


Joi, 08 Mai 2014, ora 13:37

1 comentariu
Calculeaza cat castigi comparativ cu un profesor din Etiopia sau cu un fermier din Guatemala

Calculeaza cat castigi comparativ cu un profesor din Etiopia sau cu un fermier din Guatemala

Cu ocazia intalnirii din 2014 a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia, editia electronica a CNN a lansat un calculator care permite compararea salariilor castigate in diverse tari din intreaga lume.

Utilizatorul trebuie sa introduca salariul brut pe un an pentru a afla cat reprezinta acesta in raport cu venitul mediu anual la nivel mondial. De asemenea, el poate afla cat castiga in comparatie cu angajatii din cateva domenii si tari selectate de CNN.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.278 de lei in luna noiembrie 2013.

Prin urmare, un roman cu salariu mediu pe economie castiga de sapte ori mai mult fata de un profesor din Etiopia si un fermier din Guatemala si de trei ori mai mult decat un angajat la salubrizare din Thailanda.

Vezi AICI cat castigi comparativ cu un doctor din Grecia, un director executiv din SUA si chiar cu regina Marii Britanii.

Calculatorul are la baza datele furnizate de Organizatia Mondiala a Muncii.

Elita lumii financiare participa la cea de a 44-a editie a Forumului Economic Mondial (WEF) din statiunea elvetiana Davos, care se desfasoara in perioada 22-25 ianuarie. mai mult


Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 08:36

7 comentarii
Tara in care salariul mediu brut lunar este de 3.192 euro - cat castiga o menajera

Tara in care salariul mediu brut lunar este de 3.192 euro - cat castiga o menajera

Salariul mediu brut in Belgia este de 3.192 de euro, insa mai mult de doua treimi dintre belgieni castiga lunar o suma mai mica, arata datele institutului Statistics Belgium (StatBel), care a analizat veniturile salariale din 2010 si 2011.

Diferentele de salarii sunt foarte mari in functie de regiuni, arata publicatia Trends.be.

Astfel, capitala Belgiei este regina salariilor mari, avand in vedere ca, aici, castigul mediu brut lunar este de 3.694 euro, cu 16% peste media nationala. La polul opus se situeaza regiunea Thuin (2.593 de euro).

In functie de meserii, cel mai bine platiti sunt directorii (8.610 euro), managerii din domeniul IT si comunicatii (6.725 euro) si managerii din serviciile administrative (6.527 euro), in timp ce chelnerii si barmanii (2.084 euro), coafezele si esteticienii (2.090 euro) si menajerele (2.109 euro) castiga cel mai putin.

Situatia salariilor in functie de varsta sta astfel: cei de peste 60 de ani castiga cu 31% mai mult decat media nationala, iar discrepanta creste cu 109% raportat la muncitorii mai tineri de 20 de ani.

Totodata, nivelul de studii se reflecta de asemenea in nivelul veniturilor. Astfel, un absolvent de facultate care detine o licenta castiga deja cu 9% mai mult decat media nationala. Aceasta diferenta atinge 55% in cazul salariatilor care detin un master.

In 2010, salariul mediu brut lunar pentru un muncitor cu norma intreaga era de 2.965 euro in Belgia.

Doar alte patru tari din UE ofereau un salariu mai... mai mult


Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 13:49

9 comentarii
Seful ANOFM, suparat pe jurnalistii de la Realitatea TV

Seful ANOFM, suparat pe jurnalistii de la Realitatea TV

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian (foto), pare suparat pe jurnalisti. Contactat de unul dintre ei pentru explicatii privind completarea formularelor privind drepturile de autor, Bian i-a reprosat acestuia ca, de fapt, cauta nod in papura unei reglementari legale simple.

Mai precis, un jurnalist de la Realitatea.net i-a cerut, telefonic, lui Silviu Bian sa ii spuna daca stie care stie salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale pe anul in curs, valoare ce trebuie completata de orice cetatean in formularul prin care isi face cunoscute autoritatilor drepturile de autor castigate.

Directorul ANOFM a precizat mai intai ca toate datele necesare se gasesc in Monitorul Oficial.

"Toata lumea trebuie sa cunoasca legea. Da' cine trebuie sa cunoasca legea? Dumneata sau eu, fiecare isi face treaba in orice tara civilizata esti obligat sa citesti, sa te informezi. Pe langa asta, specialistii nostri, cand vine omul cu declaratia, stau si consiliaza. Nu trebuie sa se gandeasca nimeni cat e salariul, ii indruma cum sa completeze aceasta declaratie. Daca nu stiu sa o completeze, pot sa solicite informatii", a declarat Bian.

Intrebat de ce oamenii ar trebui sa-i spuna practic statului care este valoarea unei sume stabilita chiar de autoritati, Bian a oferit un raspuns sec: "Asa o considerat legiuitorul. Declaratia asta e facuta de specialisti, de economisti si de juristi cu... mai mult


Sambata, 28 August 2010, ora 16:35

2 comentarii
Castigam din ce in ce mai putin - vezi salariul mediu si cine a luat mai multi bani

Castigam din ce in ce mai putin - vezi salariul mediu si cine a luat mai multi bani

Romanii au castigat mai putin in mai fata de aprilie. Salariul mediu nominal brut a scuzut cu 0,6 procente, in luna mai, fata de luna precedenta, ajungand la nivelul de 1.962 de lei.

De asemenea, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 8 lei, pana la nivelul de 1.428 de lei, potrivit Institutului National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.783 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (792 lei).

In mai, au existat cresteri salariale cu 11,4 la suta in fabricarea produselor din tutun, intre 5 si 10 la suta in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, alte activitati extractive, si intre 3 si 5 la suta in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare, industria metalurgica si transporturi aeriene.

In schimb, s-au inregistrat scaderi de 13,8 la suta in telecomunicatii, 12% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, intre 6 si 10% in tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, intre 2 si 4% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea distributia apei, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza... mai mult


Luni, 05 Iulie 2010, ora 10:29

INS: Salariul mediu a crescut cu peste 25 de procente, anul trecut

INS: Salariul mediu a crescut cu peste 25 de procente, anul trecut

Romanii au avut venituri nete cu 25,6 procente mai mari, in 2008, comparativ cu anul precedent, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, castigul salarial mediu net lunar, anul trecut, a fost de 1.309 lei, se arata intr-un comunicat al INS.

In cazul veniturilor brute, cresterea a fost de 26,1 procente, adica 365 de lei in plus, fata de 2007.

Castigul salarial mediu lunar net a fost de 1.309 lei, in 2008, in timp ce salariul brut mediu a ajuns la 1.761 de lei.

Cele mai mari salarii s-au luat in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor, care au fost de 2,4 ori mai mari decat media pe economie. De asemenea, au fost platiti bine cei din administratia publica (+84,2%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+82,5%), industria extractiva (+74,7%), informatii si comunicatii (+61,9%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+33,6%).

Sub media pe economie s-au situat castigurile salariale medii nete din activitatile de hoteluri si restaurante (-40,9), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-36,2%), agricultura, silvicultura si pescuit (-30,2%), comert (-20,4%), industrie prelucratoare (-19,8%), constructii (-11,2%), activitati de spectacole culturale si recreative (-8,7%).

Potrivit INS, costul mediu lunar al fortei de munca a fost de 2.296 de lei/angajat, in 2008, in crestere cu 25,2 procente fata de anul precedent.

Anul trecut, in... mai mult


Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 11:32

6 comentarii
Salariile din Romania, mai mari cu 6,3 procente

Salariile din Romania, mai mari cu 6,3 procente

Salariul mediu nominal net din Romania a crescut cu 6,3 procente, in luna iulie, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, indicele castigului salarial real a inregistrat o crestere de 1,2 procente.

In iulie, salariul mediu brut a fost de 1.901 lei, cu 0,7 procente mai mare fata de luna precedenta, iar cel net a fost de 1.390 de lei, in crestere cu 11 lei (0,8%).

Cele mai importante cresteri salariale in iulie, comparativ cu luna precedenta, s-au inregistrat in sectorul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 17,5%, si al extractiei petrolului brut si a gazelor naturale si activitatilor de servicii anexe extractiei, cu 11%, respectiv 16%.

In schimb, au scazut salariile celor care lucreaza in intermedierile financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, cu 14,8%, si fabricarea bauturilor, produselor farmaceutice de baza, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, invatamant, sanatate si asistenta sociala, cu valori cuprinse intre 3% - 7%.

Cele mai mari salarii au fost platite in domeniul transporturilor aeriene, cu o medie de 3.400 de lei, iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului, cu 807 lei. mai mult


Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 12:50

CNP: Salariul mediu brut in Romania, revizuit in scadere cu o treime

CNP: Salariul mediu brut in Romania, revizuit in scadere cu o treime

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit estimarile privind evolutia salariului mediu brut lunar in Romania pentru perioada 2014-2020, proiectia pentru 2020 fiind coborata cu 30%, la 810 euro, comparativ cu 1.156 euro in prognoza anterioara, publicata in noiembrie 2008.

Astfel, calculat in lei, CNP estimeaza un salariu mediu brut lunar de 3.297 lei in 2020, in scadere cu 13,6% fata de proiectia anterioara, de 3.815 lei, arata prognoza pe termen lung publicata marti de institutie.

Diferenta pentru evolutia veniturilor in lei si euro este data de prognozele mai pesimiste pentru cursul de schimb in perioada 2009-2013, cand Romania se va plasa inca in afara zonei euro.

Astfel, pentru 2009, CNP estimeaza un curs mediu de 4,25 lei/euro, comparativ cu 3,60 lei/euro cat vedea in noiembrie anul trecut. in acelasi timp, cursul mediu este prognozat, pentru 2013, la 4,07 lei/euro, fata de estimarea precedenta, de 3,30 lei/euro.

Scade salariul mediu brut

CNP mai estimeaza ca salariul mediu brut va scadea in Romania de la 437 euro/luna in 2008 la 398 euro/luna in acest an, pentru a creste ulterior, la 417 euro/luna in 2010, 439 in 2011, 468 in 2012 si 500 euro/luna in 2013.

Pentru intervalul 2009-2013, CNP a mentinut proiectiile publicate in prognoza finala de primavara. in schimb, Prognoza a revizuit in scadere estimarile pentru salariul mediu brut lunar pentru intervalul 2014-2020.

Astfel, in 2014, salariul mediu brut in Romania ar ajunge la 537 euro/luna,... mai mult


Marti, 21 Iulie 2009, ora 20:48

5 comentarii
Salariul mediu net al romanilor: 361 de euro

Salariul mediu net al romanilor: 361 de euro

Romanii au castigat in noiembrie 2008 un salariu mediu net de 1.361 lei (361 euro), cu 2,6% (34 lei) mai mult decat in luna anterioara.

In acelasi timp, ritmul anual de crestere s-a temperat la 21,4%, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS). In octombrie 2008, ritmul anual de crestere a salariului mediu net fusese de 22,4%, romanii castigand, in medie, 1.327 lei (354 euro).

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.844 lei (488 euro) in noiembrie, cu 2,7% mai mare decat in luna precedenta.

Totusi, ritmul anual de crestere a salariilor se mentine mult peste cel al productivitatii muncii din sectorul industrial, de 7,4% in primele 10 luni din 2008, cu toate ca banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 13,7% in noiembrie 2008 fata de a 11-a luna din 2007.

Raportat la luna octombrie 1990, castigul salarial real era cu 27,7% mai mare in noiembrie 2008, mai arata datele INS.

In penultima luna din 2008, cele mai mari lefuri nete au fost platite in activitatile de transporturi aeriene (3.373 lei, 893 euro), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (768 lei, 203 euro). mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 10:22

3 comentarii
Alte articole despre: salariu mediu net, romani salarii nete

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae