salariu mediu romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul mediu, mai mic in luna mai - Unde lucreaza romanii care castiga peste 6.500 de lei pe luna

Salariul mediu, mai mic in luna mai - Unde lucreaza romanii care castiga peste 6.500 de lei pe luna

In mai, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.500 de lei, cu 2,5% mai mic decat in luna anterioara, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS).

Valoarea neta a fost de 1.806 de lei, in scadere cu 51 de lei (-2,7%) comparativ cu aprilie.

Cele mai mari castiguri s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (6.523 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.018 de lei).

Mai 2015 comparativ cu mai 2014

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioadaa anului precedent a fost de 106,2%.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost de 96,8% pentru luna mai 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 132,6%, cu 4,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2015.

Insa INS aminteste ca "in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie) ".

Cel mai mare salariu din Romania: Norocosul poate cumpara lunar doua apartamente sau trei masini de lux

Mai 2015 comparativ cu aprilie 2015

In luna mai 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna... mai mult


Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:30

1 comentariu
Salariul mediu a crescut - In ce domenii se castiga peste 4.000 de lei pe luna

Salariul mediu a crescut - In ce domenii se castiga peste 4.000 de lei pe luna

In luna noiembrie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3%
mai mare decat in octombrie, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei (2,2%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.166 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.033 lei).

Romania, dupa 25 de ani: Cum au evoluat salariile si pensiile

Noiembrie 2014 comparativ cu noiembrie 2013

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.

INS aminteste ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In ce domenii au crescut salariile

In luna noiembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2014.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 15:30

Daca am fi castigat CM 1994, acum salariul minim in Romania era de 1.000 de euro - Interviu

Daca am fi castigat CM 1994, acum salariul minim in Romania era de 1.000 de euro - Interviu

Doua natiuni in criza economica puternica aveau mari asteptari de la Campionatul Mondial de Fotbal abia incheiat: Argentina si Brazilia.

Drama lor, figura innegurata a presedintelui Braziliei, Dilma Roussef, nevoit sa dea Cupa echipei germane in timp ce pe strazi politia se batea cu protestarii, spun multe despre cat are nevoie o tara, uneori, de o victorie.

Jurnalistul Alexandru Hancu, redactor la BBC World Service Londra intre 1992-2003, a scris un text in care sustine teoria ca o victorie a echipei Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din '94, ar fi constituit un soc pozitiv pentru destinul tarii.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Hancu a exprimat plastic situatia: "Daca aveam dovada ca sunt unii care nu numai ca spun ca sunt buni, dar chiar sunt, stiu ce fac, atunci romanii ar fi fost mult mai pretentiosi, atat de pretentiosi incat un salariu mediu de 1.000 de euro ar fi venit deja".

Cati ani ai stat in Londra, la BBC? Ce faceai acolo?

Am lucrat la BBC Londra, in Sectia Romana a Serviciului Mondial, timp de 11 ani. Acolo cred ca e cea mai buna scoala de jurnalism din lume, fiindca ti se da ocazia sa faci extrem de multe lucruri.

Si sunt si exemple: Adrian Chiles, care e acum vedeta la ITV, a inceput la BBC ca analist financiar, dar foarte pasionat de fotbal. La un moment dat a ajuns sa faca niste relatari din fotbal si i s-a oferit ocazia sa intre in echipa de comentatori a BBC si sa lucreze la Match of the Day, care e principala emisiune de... mai mult


Sambata, 26 Iulie 2014, ora 22:17

8 comentarii
Salariile romanilor, in crestere anul trecut. In ce domenii s-a castigat mai bine

Salariile romanilor, in crestere anul trecut. In ce domenii s-a castigat mai bine

Costul mediu lunar al fortei de munca a fost, anul trecut, de 2.675 de lei pe salariat, in crestere cu 4,1% fata de anul precedent, iar la 31 decembrie efectivul salariatilor era de 4,777 milioane de persoane, mai mare cu 116.700 de angajati, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

"Comparativ cu media pe economie se observa abateri semnificative pe activitati economice, valori pozitive inregistrandu-se in activitatile: intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva (de 2,1 ori), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (de 2 ori), informatii si comunicatii (+92,8%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+45,3%), administratie publica (+13,1%), transport si depozitare (+8,0%). In celelalte activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-45,1%) ", arata INS, intr-un comunicat.

Statistica a publicat si date privind castigul salarial mediu in 2012, potrivit carora castigul net s-a plasat la 1.507 lei, mai mare cu 4,4% (63 lei) comparativ cu anul precedent.

Tot mai multi romani, nemultumiti de salariu - 55% spun ca nu reflecta munca depusa

Cele mai mari castiguri s-au realizat in intermedieri financiare si asigurari (de 2,4 ori peste media nationala), informatii si comunicatii (+98,5%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+92,7%),... mai mult


Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 11:21

Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

Angajatii romani sunt printre cel mai prost platiti din Europa, avand in vedere ca salariul mediu in tara noastra ajunge la 350 de euro pe luna.

Potrivit datelor Eurostat pentru anul trecut, in Bulgaria situatia este si mai rea, in conditiile in care vecinii nostri castiga in medie cu aproximativ cu 100 de euro mai putin decat noi, ei fiind cel mai prost platiti de pe batranul continent, informeaza Antena 3.

In schimb, cel mai bine remunerati europeni sunt norvegienii, care in 2012 aveau un salariu mediu net lunar de peste 3.200 de euro, de noua ori mai mare decat cel al romanilor.

Ei sunt urmati de elvetieni si suedezi, cu venituri care depasesc 2.500 de euro lunar.

Cea mai mare crestere a salariului mediu net in 2012 a avut-o Grecia, care, in ciuda stiuatiei economice dificile si a somajului ridicat, a reusit sa creasca veniturile salariatilor cu 28%, pana la aproape 1.100 de euro pe luna. mai mult


Sambata, 27 Iulie 2013, ora 20:46

5 comentarii
Romanii au castigat mai putin, in august - In ce domenii au fost cele mai mari scaderi salariale

Romanii au castigat mai putin, in august - In ce domenii au fost cele mai mari scaderi salariale

Romanii au castigat mai putin, in medie, in august, comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Mai exact, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.117 lei, cu 1,4% mai mic decat in luna iulie, iar cel net a fost de 1.534 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 22 lei (-1,4%).

Domeniile cu cele mai mari cresteri salariale au fost in activitati de servicii, in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857 lei), conform INS.

In luna august 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 9,6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, intre 7,5% si 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de... mai mult


Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:04

1 comentariu
Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Intr-o tara civilizata, castigul mediu este similar cu decenta, deoarece iti da posibilitatea sa te integrezi armonios in societate si sa-ti mentii demnitatea.

Acest castig mediu iti permite sa nu traiesti de pe o zi pe alta, sa achizitionezi obiecte de uz casnic, sa te ingrijesti de sanatate, sa beneficiezi de un concediu pe an, sa ai acces la mijloace de relaxare si divertisment, sa le oferi o buna educatie copiilor.

La ora actuala, salariul mediu in Romania nu depaseste 1.600 de lei. Specialistii estimeaza insa ca doar 20% dintre salariati castiga peste medie. Salariul median, cel care imparte salariatii in doua categorii (jumatate castiga mai mult, iar jumatate mai putin), este in jurul valorii de 1.300 de lei. In aceste conditii, ce-si permite la ora actuala o familie tipica, cu castiguri medii, si care are doi copii minori in intretinere?

O mare parte din bani merge la plata ratelor si a facturilor

Se estimeaza ca peste jumatate din populatia activa a Romaniei are imprumuri la banci. Cele mai mari sunt pentru achizitionarea de locuinte. De aceea, in fiecare luna, o mare parte din veniturile unei familii merg catre banca. Apoi urmeaza facturile, iar cand se impune, taxele si impozitele. Romanul cu venituri medii este cel mai bun platnic. Spre deosebire de cei cu venituri mari, stie ca nu isi permite sa amane nimic, pentru ca nu mai are de unde plati si situatia se complica. Din pacate, plata ratelor, a facturilor si a altor taxe, echivaleaza de multe ori... mai mult


Luni, 21 Mai 2012, ora 08:51

3 comentarii
Romanii, pe locul doi in topul celor mai prost platiti europeni

Romanii, pe locul doi in topul celor mai prost platiti europeni

Bulgarii primesc cel mai mic salariu minim din Europa, iar Romania se afla pe locul doi in acest clasament al celor mai mici salarii din UE.

Astfel, conform Eurostat, bulgarii primesc cel mai mic salariu din Uniunea Europeana, de 123 euro, urmati de romani cu 153 euro, letoni cu 232 euro, lituanieni cu 254 euro si unguri cu 270 euro, informeaza cotidianul.ro

Cel mai mare salariu minim din UE, 1.642 euro, se acorda in Luxemburg, urmata de Irlanda cu 1.462, Belgia cu 1.387 euro, Olanda cu 1.382 euro si Franta cu 1.321 euro.

In ceea ce priveste salariul mediu, Romania se claseaza cu aproximativ 448 euro sub salariul minim din tari precum Portugalia si Slovenia.

In Romania, in mediul privat, s-a pastrat in 2010 acelasi salariu de anul trecut, respectiv 600 de lei, desi sindicatele au cerut in repetate randuri majorarea acestuia de la 1 ianuarie, la cel putin 705 lei.

Pentru angajatii de la stat, cel mai mic salariu este de 705 lei, ceea ce reprezinta coeficientul minim stabilit prin legea salarizarii unitare.

Reprezentantii patronilor sustin ca salariul minim ar putea creste la cel mult 650 de lei, de la jumatate anului, si asta in functie de evolutia economiei. mai mult


Marti, 06 Aprilie 2010, ora 16:30

4 comentarii
Vosganian: In 2020, romanii vor avea un salariu mediu de 1.200-1.500 euro

Vosganian: In 2020, romanii vor avea un salariu mediu de 1.200-1.500 euro

In 2020, salariul mediu brut in Romania va ajunge la 1.200-1.500 euro, a declarat luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Adevarul online. El a afirmat ca, in ultimii patru ani, salariul mediu brut in Romania s-a dublat, exprimat in euro, iar urmatoarea dublare va avea loc pana in 2014.

Potrivit lui Vosganian, cele doua mari provocari ale Romaniei ca nou membru al Uniunii Europene - convergenta nominala (corelarea indicatorilor macroeconomici si trecerea la euro) si convergenta reala (cresterea salariilor, a nivelului de trai, a componentei investitionale) au orizonturi diferite de timp, iar convergenta reala este un proces mai indelungat.

Convergenta nominala are ca orizont de timp anul 2014 (odata cu trecerea Romaniei la euro), iar convergenta reala - anul 2020. Orice tentativa de a comprima aceste termene sau de a le lungi peste masura ar fi riscanta si inutila, a avertizat Vosganian. mai mult


Luni, 21 Aprilie 2008, ora 11:43

4 comentarii
Alte articole despre: salariu, mediu, Romania, brut, vosganian

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)