salariu mediu romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariile romanilor, in crestere anul trecut. In ce domenii s-a castigat mai bine

Salariile romanilor, in crestere anul trecut. In ce domenii s-a castigat mai bine

Costul mediu lunar al fortei de munca a fost, anul trecut, de 2.675 de lei pe salariat, in crestere cu 4,1% fata de anul precedent, iar la 31 decembrie efectivul salariatilor era de 4,777 milioane de persoane, mai mare cu 116.700 de angajati, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

"Comparativ cu media pe economie se observa abateri semnificative pe activitati economice, valori pozitive inregistrandu-se in activitatile: intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva (de 2,1 ori), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (de 2 ori), informatii si comunicatii (+92,8%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+45,3%), administratie publica (+13,1%), transport si depozitare (+8,0%). In celelalte activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-45,1%) ", arata INS, intr-un comunicat.

Statistica a publicat si date privind castigul salarial mediu in 2012, potrivit carora castigul net s-a plasat la 1.507 lei, mai mare cu 4,4% (63 lei) comparativ cu anul precedent.

Tot mai multi romani, nemultumiti de salariu - 55% spun ca nu reflecta munca depusa

Cele mai mari castiguri s-au realizat in intermedieri financiare si asigurari (de 2,4 ori peste media nationala), informatii si comunicatii (+98,5%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+92,7%),... mai mult


Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 11:21

Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

Angajatii romani sunt printre cel mai prost platiti din Europa, avand in vedere ca salariul mediu in tara noastra ajunge la 350 de euro pe luna.

Potrivit datelor Eurostat pentru anul trecut, in Bulgaria situatia este si mai rea, in conditiile in care vecinii nostri castiga in medie cu aproximativ cu 100 de euro mai putin decat noi, ei fiind cel mai prost platiti de pe batranul continent, informeaza Antena 3.

In schimb, cel mai bine remunerati europeni sunt norvegienii, care in 2012 aveau un salariu mediu net lunar de peste 3.200 de euro, de noua ori mai mare decat cel al romanilor.

Ei sunt urmati de elvetieni si suedezi, cu venituri care depasesc 2.500 de euro lunar.

Cea mai mare crestere a salariului mediu net in 2012 a avut-o Grecia, care, in ciuda stiuatiei economice dificile si a somajului ridicat, a reusit sa creasca veniturile salariatilor cu 28%, pana la aproape 1.100 de euro pe luna. mai mult


Sambata, 27 Iulie 2013, ora 20:46

5 comentarii
Romanii au castigat mai putin, in august - In ce domenii au fost cele mai mari scaderi salariale

Romanii au castigat mai putin, in august - In ce domenii au fost cele mai mari scaderi salariale

Romanii au castigat mai putin, in medie, in august, comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Mai exact, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.117 lei, cu 1,4% mai mic decat in luna iulie, iar cel net a fost de 1.534 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 22 lei (-1,4%).

Domeniile cu cele mai mari cresteri salariale au fost in activitati de servicii, in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857 lei), conform INS.

In luna august 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 9,6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, intre 7,5% si 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de... mai mult


Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:04

1 comentariu
Salariul mediu a crescut in 2011 - Afla in ce judete s-au dat cei mai multi bani

Salariul mediu a crescut in 2011 - Afla in ce judete s-au dat cei mai multi bani

Salariul mediu lunar a crescut in 2011, fata de anul 2010, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu brut lunar pe total economie realizat in anul 2011 (1.980 lei) a fost cu 4,1% (+78 lei) mai mare decat cel din anul 2010. Castigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei nationale (1.444 lei) a inregistrat o crestere de 3,8% (+53 lei), comparativ cu anul precedent.

Cele mai mari castiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat in anul 2011 in: intermedieri financiare si asigurari (de 2,4 ori), informatii si comunicatii (de 2,1 ori), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 93,0%, industria extractiva cu 78,5%, activitati profesionale, stiintifice si tehnice cu 42,7%, administratie publica cu 32,2%, transport si depozitare cu 9,4%.

Castigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanta sub media pe economie au fost in: hoteluri si restaurante (-41,8%), alte activitati de servicii (-41,0%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-33,1%), agricultura, silvicultura si pescuit (-27,7%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-25,5%), sanatate si asistenta sociala (-16,2%), comert (-15,0%), constructii (-13,6%), tranzactii imobiliare (-12,2%).

In anul 2011, indicele castigului salarial real (exprimat ca raport intre indicele castigului salarial... mai mult


Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 12:51

1 comentariu
Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Intr-o tara civilizata, castigul mediu este similar cu decenta, deoarece iti da posibilitatea sa te integrezi armonios in societate si sa-ti mentii demnitatea.

Acest castig mediu iti permite sa nu traiesti de pe o zi pe alta, sa achizitionezi obiecte de uz casnic, sa te ingrijesti de sanatate, sa beneficiezi de un concediu pe an, sa ai acces la mijloace de relaxare si divertisment, sa le oferi o buna educatie copiilor.

La ora actuala, salariul mediu in Romania nu depaseste 1.600 de lei. Specialistii estimeaza insa ca doar 20% dintre salariati castiga peste medie. Salariul median, cel care imparte salariatii in doua categorii (jumatate castiga mai mult, iar jumatate mai putin), este in jurul valorii de 1.300 de lei. In aceste conditii, ce-si permite la ora actuala o familie tipica, cu castiguri medii, si care are doi copii minori in intretinere?

O mare parte din bani merge la plata ratelor si a facturilor

Se estimeaza ca peste jumatate din populatia activa a Romaniei are imprumuri la banci. Cele mai mari sunt pentru achizitionarea de locuinte. De aceea, in fiecare luna, o mare parte din veniturile unei familii merg catre banca. Apoi urmeaza facturile, iar cand se impune, taxele si impozitele. Romanul cu venituri medii este cel mai bun platnic. Spre deosebire de cei cu venituri mari, stie ca nu isi permite sa amane nimic, pentru ca nu mai are de unde plati si situatia se complica. Din pacate, plata ratelor, a facturilor si a altor taxe, echivaleaza de multe ori... mai mult


Luni, 21 Mai 2012, ora 08:51

3 comentarii
Vezi in ce judete sunt cele mai mari salarii

Vezi in ce judete sunt cele mai mari salarii

Bucurestenii au in continuare cele mai mari salarii din tara, potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica.

In luna aprilie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic fata de luna precedenta. Studiul INS arata ca bucurestenii au castigat, in medie, 2.000 de lei.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3620 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (803 lei).

Pe judete, angajatii din Ilfov si Sibiu au parte de cele mai bune salarii: 1.691 lei, respectiv 1485 lei. Ei sunt urmati de Timis, unde se castiga in medie 1.452 lei, si Cluj, unde salariul mediu este de 1.451 lei, potrivit Evenimentul ZILEI.

Cele mai mici salarii sunt in Calarasi, unde salariul mediu in luna aprilie a fost de 992 de lei. Alte judete in care salariile sunt foarte mici sunt in regiunea Moldovei (Neamt, Vaslui, Vrancea, Suceava). mai mult


Duminica, 27 Iunie 2010, ora 18:56

1 comentariu
Romanii, pe locul doi in topul celor mai prost platiti europeni

Romanii, pe locul doi in topul celor mai prost platiti europeni

Bulgarii primesc cel mai mic salariu minim din Europa, iar Romania se afla pe locul doi in acest clasament al celor mai mici salarii din UE.

Astfel, conform Eurostat, bulgarii primesc cel mai mic salariu din Uniunea Europeana, de 123 euro, urmati de romani cu 153 euro, letoni cu 232 euro, lituanieni cu 254 euro si unguri cu 270 euro, informeaza cotidianul.ro

Cel mai mare salariu minim din UE, 1.642 euro, se acorda in Luxemburg, urmata de Irlanda cu 1.462, Belgia cu 1.387 euro, Olanda cu 1.382 euro si Franta cu 1.321 euro.

In ceea ce priveste salariul mediu, Romania se claseaza cu aproximativ 448 euro sub salariul minim din tari precum Portugalia si Slovenia.

In Romania, in mediul privat, s-a pastrat in 2010 acelasi salariu de anul trecut, respectiv 600 de lei, desi sindicatele au cerut in repetate randuri majorarea acestuia de la 1 ianuarie, la cel putin 705 lei.

Pentru angajatii de la stat, cel mai mic salariu este de 705 lei, ceea ce reprezinta coeficientul minim stabilit prin legea salarizarii unitare.

Reprezentantii patronilor sustin ca salariul minim ar putea creste la cel mult 650 de lei, de la jumatate anului, si asta in functie de evolutia economiei. mai mult


Marti, 06 Aprilie 2010, ora 16:30

4 comentarii
Raport SUA: Romanii nu pot trai decent din salariul minim

Raport SUA: Romanii nu pot trai decent din salariul minim

Salariul minim pe economie din Romania, care ajunge la 540 de lei pentru un program cu norma intreaga, nu asigura un standard de viata decent pentru angajat si familia sa, se arata in raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului in lume in 2008.

"Incepand cu luna octombrie, salariul minim brut pe economie a ajuns in Romania la 540 de lei (190 de dolari) pentru un program de 170 de ore pe luna, sau de aproximativ 3,17 lei (1,10 dolari) pe ora. Salariul minim pentru muncitori calificati este cu 20% mai mare, informeaza NewsIn.

Salariul minim lunar nu a asigurat un standard de viata decent pentru angajat si familia sa", constata raportul anual al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului in lume.

Criteriile pentru calcularea salariului minim, explica documentul citat, se bazeaza pe salariul mediu pe economie si nu pe cosul de cosum mediu. In iulie, reprezentantii sindicatelor, patronatele si guvernul au semnat un acord tripartit care a dus la cresterea salariala din octombrie.

In general, respectarea salariului minim a fost monitorizata si implementata de Ministerul Muncii, dar, in practica, numerosi angajatori au platit salarii suplimentare la negru pentru a reduce din taxe si impozite. Aceasta practica afecteaza negativ viitoarea pensie a angajatului, cat si capacitatea sa de a obtine credite bancare, subliniaza raportul Departamentului de Stat.

In ceea ce priveste respectarea numarului de ore legale de munca,... mai mult


Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:53

15 comentarii
Vosganian: In 2020, romanii vor avea un salariu mediu de 1.200-1.500 euro

Vosganian: In 2020, romanii vor avea un salariu mediu de 1.200-1.500 euro

In 2020, salariul mediu brut in Romania va ajunge la 1.200-1.500 euro, a declarat luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Adevarul online. El a afirmat ca, in ultimii patru ani, salariul mediu brut in Romania s-a dublat, exprimat in euro, iar urmatoarea dublare va avea loc pana in 2014.

Potrivit lui Vosganian, cele doua mari provocari ale Romaniei ca nou membru al Uniunii Europene - convergenta nominala (corelarea indicatorilor macroeconomici si trecerea la euro) si convergenta reala (cresterea salariilor, a nivelului de trai, a componentei investitionale) au orizonturi diferite de timp, iar convergenta reala este un proces mai indelungat.

Convergenta nominala are ca orizont de timp anul 2014 (odata cu trecerea Romaniei la euro), iar convergenta reala - anul 2020. Orice tentativa de a comprima aceste termene sau de a le lungi peste masura ar fi riscanta si inutila, a avertizat Vosganian. mai mult


Luni, 21 Aprilie 2008, ora 11:43

4 comentarii
Alte articole despre: salariu, mediu, Romania, brut, vosganian

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  2. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  3. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  4. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  5. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  6. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  7. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  8. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  9. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  10. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari