salariu mediu ue

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana Plumb

Cand vom avea salarii ca in restul UE - Promisiunea ministrului Rovana Plumb

Romania ar putea avea un salariu minim comparabil cu cel din celelalte tari ale Uniunii Europene in anul 2018 sau 2019, dupa ce, in prealabil, vor avea loc mai multe cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru 1 iulie 2015, a declarat, marti, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.

"Potrivit Cartei Sociale a Uniunii Europene, salariul minim pe economie trebuie sa reprezinte 50 la suta din salariul mediu pe economia statului membru respectiv. La nivelul tarii noastre, vor avea loc in perioada urmatoare cresteri succesive de salariu minim, prima dintre ele fiind programata pentru data de 1 iulie a.c., cand salariul minim va creste de la 975 lei, cat este in prezent, la 1.050 lei.

Urmatoarea majorare este fixata pentru ianuarie 2016, cand salariul minim va ajunge la 1.200 de lei, masura de care vor beneficia 1,7 milioane de salariati, 30 la suta dintre acestia provenind din mediul privat si restul din sectorul bugetar. In urma adoptarii noului Cod fiscal si a noii Legi a salarizarii, estimam ca am putea avea un salariu minim de nivelul Uniunii Europene in 2018-2019", a afirmat Rovana Plumb, in cadrul unei conferinte de presa.

Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Potrivit Ministrului Muncii, in Romania exista la ora actuala mai multi salariati decat pensionari, fiind vorba de 5.264.000 de persoane care se afla in campul... mai mult


Marti, 24 Martie 2015, ora 12:59

6 comentarii
Tara in care salariul mediu brut lunar este de 3.192 euro - cat castiga o menajera

Tara in care salariul mediu brut lunar este de 3.192 euro - cat castiga o menajera

Salariul mediu brut in Belgia este de 3.192 de euro, insa mai mult de doua treimi dintre belgieni castiga lunar o suma mai mica, arata datele institutului Statistics Belgium (StatBel), care a analizat veniturile salariale din 2010 si 2011.

Diferentele de salarii sunt foarte mari in functie de regiuni, arata publicatia Trends.be.

Astfel, capitala Belgiei este regina salariilor mari, avand in vedere ca, aici, castigul mediu brut lunar este de 3.694 euro, cu 16% peste media nationala. La polul opus se situeaza regiunea Thuin (2.593 de euro).

In functie de meserii, cel mai bine platiti sunt directorii (8.610 euro), managerii din domeniul IT si comunicatii (6.725 euro) si managerii din serviciile administrative (6.527 euro), in timp ce chelnerii si barmanii (2.084 euro), coafezele si esteticienii (2.090 euro) si menajerele (2.109 euro) castiga cel mai putin.

Situatia salariilor in functie de varsta sta astfel: cei de peste 60 de ani castiga cu 31% mai mult decat media nationala, iar discrepanta creste cu 109% raportat la muncitorii mai tineri de 20 de ani.

Totodata, nivelul de studii se reflecta de asemenea in nivelul veniturilor. Astfel, un absolvent de facultate care detine o licenta castiga deja cu 9% mai mult decat media nationala. Aceasta diferenta atinge 55% in cazul salariatilor care detin un master.

In 2010, salariul mediu brut lunar pentru un muncitor cu norma intreaga era de 2.965 euro in Belgia.

Doar alte patru tari din UE ofereau un salariu mai... mai mult


Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 13:49

9 comentarii
Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

Angajatii romani sunt printre cel mai prost platiti din Europa, avand in vedere ca salariul mediu in tara noastra ajunge la 350 de euro pe luna.

Potrivit datelor Eurostat pentru anul trecut, in Bulgaria situatia este si mai rea, in conditiile in care vecinii nostri castiga in medie cu aproximativ cu 100 de euro mai putin decat noi, ei fiind cel mai prost platiti de pe batranul continent, informeaza Antena 3.

In schimb, cel mai bine remunerati europeni sunt norvegienii, care in 2012 aveau un salariu mediu net lunar de peste 3.200 de euro, de noua ori mai mare decat cel al romanilor.

Ei sunt urmati de elvetieni si suedezi, cu venituri care depasesc 2.500 de euro lunar.

Cea mai mare crestere a salariului mediu net in 2012 a avut-o Grecia, care, in ciuda stiuatiei economice dificile si a somajului ridicat, a reusit sa creasca veniturile salariatilor cu 28%, pana la aproape 1.100 de euro pe luna. mai mult


Sambata, 27 Iulie 2013, ora 20:46

5 comentarii
Ce locuitori castiga probabil cel mai mare salariu mediu din lume

Ce locuitori castiga probabil cel mai mare salariu mediu din lume

Americanii care lucreaza in comitatul San Mateo, din statul California, au avut cele mai mari salarii din Statele Unite si, probabil, din lume, castigand cumulat in medie peste 80.000 de dolari pe saptamana doar in sectorul IT.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Federal al Muncii, in San Mateo, salariul mediu a crescut in ultimul trimestru al anului 2012 cu 107% comparativ cu anul anterior, la 3.240 de dolari, echivalentul a 168.000 de dolari pe an, potrivit Wall Street Journal.

Vrei o marire de salariu? Ce sa nu spui niciodata

Pachetele salariale, care includ bonusuri si actiuni, au variat de la o saptamana la alta.

Veniturile locuitorilor din San Mateo au fost cu 50% mai mari decat cele ale rezidentilor Manhattanului, unde salariul mediu a fost de 2.107 dolari pe saptamana, respectiv de 110.000 pe an.

Romanii muncesc cel mai mult din UE. Pe salarii mici

Desi nu este mentionat un angajator specific pentru a explica nivelul salariilor din San Mateo, se precizeaza faptul ca domeniul IT a inregistrat cele mai bune rezultate. Facebook are sediu in Menlo Park California, parte a comitatului San Mateo, iar cresterea din ultima parte a anului trecut este atribuita listarii la bursa a companiei.

Cei aproximativ 6.200 de angajati din aceste sector din comitatul San Mateo au castigat cumulat 6,8 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut, adica o medie de 82.891 dolari pe saptamana sau aproximativ 4,3 milioane de dolari pe an. mai mult


Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:34

4 comentarii
Avem cea mai ieftina benzina din UE, dar platim cel mai mult pentru ea, dupa bulgari

Avem cea mai ieftina benzina din UE, dar platim cel mai mult pentru ea, dupa bulgari

In Romania se comercializeaza benzina la cel mai mic pret din Uniunea Europeana, dar costul ei atarna cel mai greu in buzunarul consumatorilor, dupa bulgari.

Sa luam un exemplu: Italia inregistreaza cel mai ridicat pret la benzina din UE, cu 40% mai mare decat in Romania, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana. In schimb, salariul mediu net in Italia este cu peste 500% mai mare decat in Romania.

Asa se face ca pentru un roman care castiga salariul mediu pe economie (420 de euro/luna), 50 de litri de benzina Euro-super 95, cumparati la pretul mediu din Romania de 1,327 euro/litru, reprezinta aproape 16% din salariu. Pentru un italian, in schimb, 50 de litri cumparati la pretul mediu din Italia, de 1.870 euro/litru, inseamna doar 4,24% din salariul mediu net (2.205 euro/luna).

Citeste mai multe despreAvem cea mai ieftina benzina din UE, dar platim cel mai mult pentru ea, dupa bulgari pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 23:11

Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Intr-o tara civilizata, castigul mediu este similar cu decenta, deoarece iti da posibilitatea sa te integrezi armonios in societate si sa-ti mentii demnitatea.

Acest castig mediu iti permite sa nu traiesti de pe o zi pe alta, sa achizitionezi obiecte de uz casnic, sa te ingrijesti de sanatate, sa beneficiezi de un concediu pe an, sa ai acces la mijloace de relaxare si divertisment, sa le oferi o buna educatie copiilor.

La ora actuala, salariul mediu in Romania nu depaseste 1.600 de lei. Specialistii estimeaza insa ca doar 20% dintre salariati castiga peste medie. Salariul median, cel care imparte salariatii in doua categorii (jumatate castiga mai mult, iar jumatate mai putin), este in jurul valorii de 1.300 de lei. In aceste conditii, ce-si permite la ora actuala o familie tipica, cu castiguri medii, si care are doi copii minori in intretinere?

O mare parte din bani merge la plata ratelor si a facturilor

Se estimeaza ca peste jumatate din populatia activa a Romaniei are imprumuri la banci. Cele mai mari sunt pentru achizitionarea de locuinte. De aceea, in fiecare luna, o mare parte din veniturile unei familii merg catre banca. Apoi urmeaza facturile, iar cand se impune, taxele si impozitele. Romanul cu venituri medii este cel mai bun platnic. Spre deosebire de cei cu venituri mari, stie ca nu isi permite sa amane nimic, pentru ca nu mai are de unde plati si situatia se complica. Din pacate, plata ratelor, a facturilor si a altor taxe, echivaleaza de multe ori... mai mult


Luni, 21 Mai 2012, ora 08:51

3 comentarii
Ungureanu: Salariul mediu in SIE este de 2.500 de lei

Ungureanu: Salariul mediu in SIE este de 2.500 de lei

Salariul mediu al angajatilor Serviciului de Informatii Externe (SIE) este de 2.500 de lei, potrivit directorului institutiei, Mihai Razvan Ungureanu, care a precizat, duminica, la Realitatea TV, ca cel mai mare pret platit de SIE pentru o informatie a fost viata unuia dintre lucratori.

Potrivit lui Ungureanu, salariile din sistem se incadreaza in media celor academice, adica in jur de 2.500 de lei, in timp ce pensiile se situeaza in jurul sumei de 2.000 de lei.

"Cea mai mare pensie nu depaseste 4.600 de lei si este a unui general cu patru stele care a lucrat in SIE", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, care a adaugat ca media de varsta a lucratorilor a fost de 37 de ani, niciunul dintre angajatii actuali nelucrand in sistem inainte de 1989.

Directorul SIE a mai declarat ca bugetul de anul acesta al Serviciului nu a fost suplimentat. "As vrea sa spun ca bugetul SIE poate fi oricat, dar daca avem un buget de un euro, atunci Romania va primi informatie de un euro, daca avem de 1000 de euro, atunci Romania va primi informatie de 1.000 de euro. Cel mai mare pret platit de Serviciu pentru o informatie a fost viata unui om", a adaugat seful SIE.

De asemenea, Mihai Razvan Ungureanu a spus ca, in prezent, Serviciul lucreaza intr-un cadru "metalegal", in lipsa adoptarii pachetului legilor sigurantei nationale.

"Noi lucram acum intr-un cadru metalegal. Suntem in spiritul legii, dar nu si in litera ei, pentru ca realitatile sunt acum altele. Conducerea SIE sustine... mai mult


Duminica, 07 Februarie 2010, ora 22:01

20 comentarii
CNP: Salariul mediu brut in Romania, revizuit in scadere cu o treime

CNP: Salariul mediu brut in Romania, revizuit in scadere cu o treime

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit estimarile privind evolutia salariului mediu brut lunar in Romania pentru perioada 2014-2020, proiectia pentru 2020 fiind coborata cu 30%, la 810 euro, comparativ cu 1.156 euro in prognoza anterioara, publicata in noiembrie 2008.

Astfel, calculat in lei, CNP estimeaza un salariu mediu brut lunar de 3.297 lei in 2020, in scadere cu 13,6% fata de proiectia anterioara, de 3.815 lei, arata prognoza pe termen lung publicata marti de institutie.

Diferenta pentru evolutia veniturilor in lei si euro este data de prognozele mai pesimiste pentru cursul de schimb in perioada 2009-2013, cand Romania se va plasa inca in afara zonei euro.

Astfel, pentru 2009, CNP estimeaza un curs mediu de 4,25 lei/euro, comparativ cu 3,60 lei/euro cat vedea in noiembrie anul trecut. in acelasi timp, cursul mediu este prognozat, pentru 2013, la 4,07 lei/euro, fata de estimarea precedenta, de 3,30 lei/euro.

Scade salariul mediu brut

CNP mai estimeaza ca salariul mediu brut va scadea in Romania de la 437 euro/luna in 2008 la 398 euro/luna in acest an, pentru a creste ulterior, la 417 euro/luna in 2010, 439 in 2011, 468 in 2012 si 500 euro/luna in 2013.

Pentru intervalul 2009-2013, CNP a mentinut proiectiile publicate in prognoza finala de primavara. in schimb, Prognoza a revizuit in scadere estimarile pentru salariul mediu brut lunar pentru intervalul 2014-2020.

Astfel, in 2014, salariul mediu brut in Romania ar ajunge la 537 euro/luna,... mai mult


Marti, 21 Iulie 2009, ora 20:48

5 comentarii
1.200 de euro salariul mediu in 2020

1.200 de euro salariul mediu in 2020

In 2013, cu un an inainte de adoptarea monedei europene, salariul mediu la nivel de tara va depasi 600 de euro, urmand a se dubla pana in 2020, cand va ajunge la 1.200 de euro, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Suceava.

Tendinta de crestere a salariului va fi expresia atenuarii decalajelor de nivel de trai dintre cetatenii Romaniei si cei ai statelor Uniunii Europene, anunta Romania Libera.

Vosganian sustine ca, daca in 2004 convergenta cu nivelul de trai din UE se situa in jurul a 30%, acum a depasit 40%, tendinta fiind in continuare de crestere, iar estimarea pentru 2013 fiind aceea de a depasi nivelul de 50%.

In martie 2008 salariul mediu in Romania a atins nivelul de 320 euro, insa a oscilat intre 181 de euro, cat este salariul mediu in industria de prelucrare a lemnului, si 966 de euro, cat este venitul salarial al unui bancher.

Estimarea ministrului Finantelor este mai optimista decat aceea a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care afisa pentru 2013 un salariu mediu cu 4,37% mai mic, echivalent cu 575 de euro, calcul efectuat la un curs de 3,25 lei/euro.

Anul trecut, salariul mediu net a fost de 1.043 lei (312,50 euro), in crestere cu 20,4% fata de nivelul din 2006. mai mult


Luni, 26 Mai 2008, ora 09:22

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  2. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  3. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  4. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca
  5. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  6. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  7. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  8. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  9. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla
  10. Viral: Cum pune o pisica pe fuga un urs (Video)