salariu minim 2010

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Costin (BNS): E posibil sa revenim la modelul cu doua salarii minime pe economie

Costin (BNS): E posibil sa revenim la modelul cu doua salarii minime pe economie

Liderul BNS, Dumitru Costin, este profund nemultumit de Guvernul Boc care, in opinia sa, "nu negociaza cu nimeni" si stabilese singur salariul minim de 670 de lei, sustinand ca este posibil ca de la 1 ianuarie sa existe doua salarii minime in economie.

"Guvernul asta nu negociaza cu nimeni. Suntem in negocieri avansate cu confederatiile sindicale patronale si e posibil ca din 1 ianuarie 2011 sa revenim la un model care sincer noua nu ne place, si anume acela de a avea doua salarii minime in economia nationala. Unul stabilit de Guvernul Romaniei si un alt salariu negociat intre reprezentantii Capitalei si reprezentantii fortei de munca care s-ar putea sa fie mai mare ca acest 670. Eu zic ca negocierile cu patronatele vor da un salariu mai mare", a declarat Dumitru Costin, la Realitatea TV.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Executivul a majorat salariul minim brut pe tara pentru anul 2011 de la 600 la 670 de lei. Boc a explicat ca valoarea de 670 de lei acopera, in fapt, nivelul inflatiei pentru anul 2009 si pentru anul 2010.

C.B. mai mult


Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 22:26

Alte articole despre: salariu minim 2010, Dumitru Costin
Negocierea salariului minim la Ministerul Muncii, amanata

Negocierea salariului minim la Ministerul Muncii, amanata

Negocierile pe salariul minim au fost amanate, a anuntat Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa. Anuntul de amanare a fost trimis de catre Ministerul Muncii joi dimineata.

Sindicalistii trebuiau sa negocieze din nou salariul minim pe economie in 2011, joi, la Ministerul Muncii.

Bogdan Hossu a declarat joi ca "ministerul a amanat negocierile pentru ca prin aceasta incerca in fapt sa traga de timp".

"Desi declarativ considera legea de salarizare unitara a sectorului bugetar o prioritate, constatam ca de fapt se trage de timp ca sa nu exista o dezbatere cu partenerii sociali, ci se merge pe modalitatea 'pumn in gura'. (...).

In fapt, guvernul incearca sa nu dezbata faptul ca 2/3 din salariati cheltuie 50% din fonduri si restul 1/3, cealalta jumatate (dar care nu este identificata). Se doreste a pastra privilegiile pentru cei cu salarii mari si realizarea unui sistem de salarizare "flexibil" dupa capacitatea guvernului de a-si indeplini responsabilitatile manageriale asupra bugetului", a explicat Bogdan Hossu.

Ultima propunere a Guvernului pentru salariul minim fusese de 650 de lei, cu 10 lei mai mult decat data trecuta. Sindicatele au respins aceasta varianta pentru ca "nu acopera nici macar inflatia" si au propus o valoare de cel putin 705 lei.

Patronatele sustin insa ca nu au cum sa acopere o astfel de majorare. Ei au propus ca salariul minim sa fie 600 de lei in mediul privat si 640 lei, la stat. mai mult


Joi, 09 Septembrie 2010, ora 09:58

Patronatele critica Ordonanta de Guvern care da liber la disponibilizari

Patronatele critica Ordonanta de Guvern care da liber la disponibilizari

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, critica Ordonanta de Urgenta care da liber la disponibilizarile in sistemul bugetar si spune ca textul este de neinteles si va genera numeroase contestatii.

"Sunt discutii aprinse legate de acest an de tranzitie pe care ordonanta nu il lamureste in suficienta masura (...) Legea trebuia discutata in CES, nu inteleg rigiditatea anumitor functionari din Minister. Textul este de neinteles si va genera contestatii", a declarat Coraci joi, cu prilejul negocierilor patronate-sindicate-Guvern purtate la Ministerul Muncii.

In opinia sa, multe aspecte sunt interpretabile in textul legii, in timp ce "fluiditatea legislatiei romane face ca anumite texte sa fie de neaplicat".

In privinta salariului minim, reprezentantul patronatelor spune ca nu exista nicio tara in UE care sa il fi marit in acest an de criza.

"Cu tot respectul pentru colegii de la sindicate, ramanem la unica propunere, de a mari cele mai mici salarii si probabil ca nu pana la 705 lei ci pana la 650 lei. Orice alta incercare nu va duce decat la disponibilizari", a mai declarat Cezar Coraci.

Acesta a avertizat ca, desi oficialii se arata increzatori, "criza in Romania nu a trecut, ne apropiem de momentul cel mai dificil", iar in aceste conditii fortarea unui alt salariu minim de catre Guvern ar fi "un gest sinucigas" pentru ca statul ar trebui sa preia cheltuielile cu cei disponibilizati.

Conform unei Ordonante de Urgenta publicate miercuri in Monitorul Oficial,... mai mult


Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 16:35

2 comentarii
Sindicatele nu mai vor sa negocieze si cer un salariu minim de 705 lei

Sindicatele nu mai vor sa negocieze si cer un salariu minim de 705 lei

Liderii sindicali i-au cerut noului ministru al Muncii, Mihai Seitan, sa majoreze salariul minim pe economie, actualul nivel de 600 de lei fiind, in opinia lor, discriminatorie si responsabila pentru numarul mare de romani care traiesc la limita saraciei.

Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a afirmat ca salariul minim ar trebui sa reprezinte 34% din valoarea salariului mediu pe economie, dar sindicatele pot face un compromis ca acesta sa fie stabilit la 705 lei.

Si Dumitru Costin de la Blocul National Sindical este de parere ca politica salariala trebuie sa fie o prioritate pentru noul Guvern.

"Ramanem ancorati in cifra stupida de 600 de RON. Discutam de un numar foarte mare de oameni care se zbat la limita saraciei cu aceste salarii. Ni se pare absolut imoral si incorect sa pastram acest tip de politica salariala", a declarat Costin dupa intalnirea cu ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Sindicalistii au declarat si ca nu mai sunt dispusi sa negocieze pe tema salariului minim deoarece au discutat cu Guvernul despre acest lucru toata toamna trecuta.

"Salariile mici nu fac decat sa tina un mare numar de oameni la limita saraciei si sa fie foarte usor de manipulat. (...) E mai mult decat clar ca e o politica discriminatorie si primul gest este actionarea in instanta a guvernului atat pe plan national cat si international", a mai spus presedintele BNS, care a adaugat si ca politicile Guvernului stimuleaza protectia sociala, si nu crearea de... mai mult


Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 16:40

14 comentarii
Patronatele: Un salariu minim de 705 lei va duce la concedieri masive

Patronatele: Un salariu minim de 705 lei va duce la concedieri masive

Un salariu minim de 705 lei fara corectii la Contractul Colectiv de Munca ar fi un gest iresponsabil care ar duce la concedieri masive, au avertizat, miercuri, patronatele.

Astfel, a fost propus ca salariu minim sa creasca la 650 de lei de la 1 ianuarie 2010, dupa care sa se discute majorarii la 705 de lei de la 1 iulie 2010, in functie de evolutia economica.

"Este foarte greu sa ajungem la un numitor comun, am propus in eventualitatea acceparii unui salariu de 705 lei cu conditia elaborarii unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca, care sa prevada doar o crestere mica a fondului de salariu, eventual proportional cu inflatia", a declarat Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, citat de Mediafax.

Reprezentantii patronatelor au spus ca asteapta propuneri concrete de la confederatiile siindicale, dar si finalizarea negocierilor cu FMI. mai mult


Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 18:02

7 comentarii
Noi negocieri pe salariul minim la Ministerul Muncii

Noi negocieri pe salariul minim la Ministerul Muncii

Reprezentantii sindicatelor si ai Ministerului Muncii poarta marti discutii pe tema salariului minim pe economie.

Saptamana trecuta, Ministerul Muncii a propus patronatelor scaderea coeficientului minim pentru angajatii cu studii superioare, de la 2 la 1,75, in schimbul acceptarii cresterii salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianurie 2010.

O crestere a salariului minim pentru angajatii cu studii superioare la 1.234 lei, in conditiile majorarii salariului minim pe economie la 705 lei, in 2010, ar insemna de fapt o diminuare a coeficientului minim pentru salariatii incadrati pe functii a caror pregatire este cea de studii superioare de la 2, cat este in prezent, la 1,75, in grila din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national.

La discutii, patronatele au propus si ele trei variante: inghetarea salariului minim la 600 de lei pentru prima jumatate a anului viitor, majorarea la 650 de lei dar cu inghetarea grilei de salarizare din Contractul colectiv de munca sau 705 lei, dar fara aplicarea acestei grile.

Toate cele trei variante avansate de patronate au fost insa respinse de sindicate. Acestea insista ca nivelul salariului minim pentru anul viitor sa fie stabilit pana la sfarsitul acestei luni.

B.B. mai mult


Marti, 27 Octombrie 2009, ora 09:15

4 comentarii
Guvernul sacrifica salariile angajatilor cu studii superioare in schimbul cresterii salariului minim

Guvernul sacrifica salariile angajatilor cu studii superioare in schimbul cresterii salariului minim

Ministerul Muncii a propus, miercuri, patronatelor scaderea coeficientului minim pentru angajatii cu studii superioare, de la 2 la 1,75, in schimbul acceptarii cresterii salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianurie 2010.

"In cazul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si al societatilor comerciale, indiferent de forma capitalului, prevederile art.1 se aplica pe categorii de salariati, fiind majorate numai salariile stabilite in baza contractelor colective de munca, mai mici de: 705 lei, pentru muncitori calificati; 846 lei, pentru muncitori calificati; 846 lei, pentru personalul administrativ incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este liceala si 1.234 lei, pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare", se arata in documentul propus de Ministerul Muncii patronatelor, obtinut de NewsIn.

O crestere a salariului minim pentru angajatii cu studii superioare la 1.234 lei, in conditiile majorarii salariului minim pe economie la 705 lei, in 2010, ar insemna de fapt o diminuare a coeficientului minim pentru salariatii incadrati pe functii a caror pregatire este cea de studii superioare de la 2, cat este in prezent, la 1,75, in grila din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national.

Reprezentantii ministerului au propus totodata mentinerea coeficientilor pentru angajatii cu studii superioare de scurta durata la 1,5, a celor care sunt incadrati pentru functii a... mai mult


Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 21:55

14 comentarii
La Ministerul Muncii continua negocierile pe tema salariului minim

La Ministerul Muncii continua negocierile pe tema salariului minim

La Ministerul Muncii continua luni negocierile intre sindicate, patronate si Executiv pe tema salariului minim pe economie.

La sfarsitul saptamanii trecute, se ajunsese la un consens in aceasta privinta, salariul minim fiind stabilit la 705 lei, informeaza Realitatea TV.

Patronatele cerusera initial un nivel mai mic, dar au cazut de acord cu aceasta valoare cu conditia ca salariile cuprinse in grila contractului colectiv de munca mai mici de o mie de lei sa nu fie impozitate dupa aplicarea majorarii.

In prezent, salariul minim pe economie este de 600 de lei.

Ministerul Finantelor trebuie sa prezinte la negocierile de luni care este impactul financiar al majorarii salariului minim pe economie asupra bugetului de stat.

Potrivit grilei de salarizare unitara, din 2010, la stat, cel mai mic salariu va fi de 705 lei, bani pe care ii va primi un muncitor necalificat. mai mult


Luni, 12 Octombrie 2009, ora 09:59

4 comentarii
Ingheata salariul minim la 600 de lei?

Ingheata salariul minim la 600 de lei?

Guvernul si sindicatele nu au ajuns inca la un acord in privinta majorarii salariului minim pe economie, care este in prezent de 600 de lei, iar surse din Executiv sustin ca acesta ar putea fi inghetat in anul 2010.

In urma cu o saptamana, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca salariul minim ar putea fi majorat cu 25% de la 1 ianuarie 2010, pana la 750 de lei.

Insa la ultima sedinta de guvern, cand s-a discutat despre aplicarea legii salarizarii unice, s-a pus problema scaderii masei salariale ca procent din PIB de la 9,4%, cat este in 2009, la 6%, pana in 2015, ceea ce ar insemna o inghetare a salariului minim in 2010, relateaza Ziarul Financiar.

"Nu se stie inca daca se va mari sau nu salariul minim, insa sindicatele nu vor fi de acord cu o inghetare a acestuia. Este prea devreme sa stim acest lucru. Vom afla la sfarsitul acestui an, cand se vor stabili bugetele pentru 2010", spune Mihaela Neacsu, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica (Publisind) pentru sursa citata.

Pentru companiile private, care lucreaza cu multi muncitori necalificati, cresterea salariului minim ar insemna si o crestere importanta a cheltuielilor cu personalul.

O majorare a salariului minim pe economie ar antrena o crestere in cascada a masei salariale, intrucat unui salariu minim brut de 750 de lei ii corespunde un salariu minim de 1.500 de lei pentru absolventii de studii superioare. mai mult


Luni, 24 August 2009, ora 08:04

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae